ACTUALITATE 5 ianuarie 2022

Premieră la școala Bobocea din Sita Buzăului: after-school și masă caldă pentru 18 elevi

de Iulia Drăghici - Taraș | 2556 vizualizări

Luna aceasta, la Școala Gimnazială din Bobocea, Sita Buzăului, 18 elevi din clasele III, IV, V și VI vor începe cursurile într-un program tip after-school organizat în premieră. Demersul este primul de acest fel finanțat prin Fundația „Nouă ne pasă” nu doar în localitate, ci și din județul Covasna. 

Dorința coordonatorilor este ca primele cursuri să înceapă din 12 ianuarie. Elevii vor avea două ore de limba română și alte trei ore de matematică săptămânal. 

Din echipa de proiect fac parte: prof. Otilia Buzea (coordonator proiect), prof. Cătălina Stoica, prof. înv. primar Mihaela Banciu și prof. înv. primar Simona-Gheorghița Darie. 

Programul se va desfășura în zilele de miercuri, joi și vineri cu patru grupe, fiecare grupă fiind formată din patru, respectiv cinci elevi ( gr.1, clasa a III-a, 4 elevi; gr.2, clasa a IV-a, 5 elevi; gr.3, clasa a V-a, 4 elevi, gr.4, clasa a VI-a, 5 elevi). 

Sunt 18 beneficiari, copii din medii dezavantajate, care nu își permit pregătiri, de la Școala Gimnazială Numărul 2 Bobocea. Vor fi copii din familii monoparentale, care nu au posibilitate materială. Vor merge pe română, matematică, a III-a, a IV-a cu învățătorul de la clasă, a V-a, a VI-a cu profesori de română și matematică. Vor fi în școală. Se va livra masă caldă, deci vor mânca acolo. Vor avea două ore de română pe săptămână și trei ore de matematică fiecare grupă”, ne-a declarat profesoara Otilia Buzea, director adjunct al Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului și coordonatorul programului. 

Tot aceasta ne-a spus și că proiectul se va derula până când copiii de clasa a III-a vor ajunge în clasa a VIII-a „dacă există responsabilitate și dacă se vede progresul lor. Și progresul nu va sta în hârtii, ci va fi o evaluare. Se desființează centrul în cazul în care renunță copiii și în cazul în care nu se vede cât de cât progres. De aceea, în acest proiect au fost cuprinși copii care pot, dar nu sunt ajutați și au nevoie de explicații suplimentare”. 

În ceea ce privește costurile asumate de fundație, în acest program va fi asigurată masa caldă cu 13 lei pe zi per elev, iar cadrele didactice sunt plătite cu 70 de lei/oră. 

Proiectul a fost depus de echipa școlii „Nicolae Russu” din Sita Buzăului. După o preselecție, cei implicați în program au fost chemați la București în noiembrie, însă vizita s-a amânat din cauza pandemiei. Ulterior, pe lista de cerințe s-a adăugat o condiție: să fie trimis un videoclip în care fiecare membru din echipa de proiect să se prezinte și să răspundă la patru întrebări, printre care cu ce cred că vor schimba lucrurile prin acest after-school și ce ar face dacă ar ajunge în conducerea Ministerului Educației. În cele din urmă, după ce au fost anunțați câștigătorii finanțărilor, a avut loc o întâlnire online la care au luat parte reprezentanții Fundației și ai proiectului. 

Fundația „Nouă ne pasă” a fost creată în 2012. Inițial a purtat denumirea Fundația eMAG pentru educație. Potrivit site-ului oficial, aceasta „s-a născut din dorința de a sprijini procesul educațional al copiilor și tinerilor din România, în sensul extins al termenului: accesul la studii, susținerea performanței, cultivarea unor valori autentice”.

Demersul prin care se finanțează și after-school-ul din satul Bobocea face parte din programul cu același nume, „Nouă ne pasă” și este realizat în colaborare cu Flanco. Acesta a fost lansat în 2016 pentru a oferi „sprijin acelor profesori ce doresc să ajute elevii din mediul rural aflați într-o situație materială sau familială dificilă”, se mai notează pe site. 

În anul școlar 2020-2021 au fost susținute 46 de centre after-school în care au studiat 1227 de elevi.

În perioada februarie - aprilie 2021, cât s-au primit cereri pentru finanțările din anul 2021-2022, programul a primit 138 de solicitări ale echipelor de profesori care doresc să implementeze un astfel de centru în comunitățile lor. Deocamdată, pe site-ul oficial nu a fost prezentată lista completă a beneficiarilor care încep activitatea anul acesta. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.