Totul despre programările la Spitalul de Cardiologie Covasna
Există trei modalități prin care pacienții se pot programa pentru tratament la cel mai renumit spital covăsnean
Calitatea tratamentului unic în țară, dar și profesionalismul angajaților i-au dus și continuă să-i ducă vestea Spitalului de Cardiologie Covasna ca fiind un loc minune, unde trebuie să ajungi cel puțin o dată în viață. Cum cererea este tot mai mare și numărul de locuri din spital limitat, programările au devenit o necesitate care ajută la funcționarea în condițiile ireproșabile care l-au consacrat.
Datorită numărului mare de solicitări și pentru că s-a dorit implementarea unui model echitabil pentru toți pacienții din toate zonele țării, la nivelul spitalului s-a înființat anul trecut platformă de programări online, care însă poate fi accesată doar de reprezentanții spitalului, de medici de la toate spitalele județene din țară, respectiv de medicii curanți din cadrul Spitalului de Cardiologie.
Pentru a facilita accesul la tratament al tuturor pacienților, reprezentanții spitalului pun la dispoziție trei modalități simple de a se realiza programările.
Programarea direct la spital
Cea mai la îndemână cale de programare pentru persoanele care ajung pentru prima dată la tratament la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din orașul Covasna este cea telefonică, prin apelarea numerelor de telefon 0267/340215, 0267/358086, de la Secretariatul spitalului.
Având în vedere că numărul de pacienți care ajung anual la spital se ridică la aproape 17.000, este posibil ca liniile să fie ocupate, însă reprezentanții spitalului recomandă celor interesați să insiste pentru că în mod sigur va răspunde cineva.
De asemenea, cei care locuiesc sau trec prin zonă pot să meargă personal să-și facă programările chiar la spital, pe str. Mihai Eminescu nr. 160, din orașul Covasna.
Programări se pot face și prin e-mail la adresa secretariat@cardiologie-covasna.ro.
„Programările prin secretariatul spitalului se vor face în funcție de numărul de locuri disponibile pentru sponsorii spitalului. Programările prin e-mail trebuie confirmate de secretariatul spitalului prin precizarea datei programării sau alte posibilități de programare”, arată o informare publicată pe pagina de Facebook a Spitalului.
„Dacă un pacient sună la biroul de internări, acesta este repartizat pe secția unde este loc”, ne-a explicat managerul Spitalului de Cardiologie Covasna, Monica Sporea.
Prin intermediul medicului curant din spital
Pacienții au posibilitatea să își aleagă medicul curant și să revină anual la acesta prin intermediul programărilor. Numerele de telefon pentru fiecare responsabil de programare din cadrul spitalului sunt disponibile pe pagina de Facebook - Spitalul de Recuperare Cardiovasculara „Dr. Benedek Géza”, dar și pe site-ul instituției, http://new.cardiologie-covasna.ro/, la secțiunea „Procedură de internare”.
„Sunt pacienți care vor să se programeze direct prin medicul curant și atunci sună la numărul de telefon de pe secția respectivă. Unele persoane sunt urmărite de-a lungul vieții de un singur medic, iar acesta îi stabilește medicația, tratamentul sau îi reconfirmă tratamentul o dată la șase luni sau la un an, când revine”, a mai spus Monica Sporea.
Prin intermediul spitalelor județene din țară
Nu în ultimul rând, programări se pot face prin intermediul spitalelor județene din țară, care au alocate anual un anumit număr de locuri pentru pacienții doritori de experiențele curative de la Covasna.
„Ca să avem o bună colaborare cu toți medicii spitalelor județene din țară și să asigurăm teritorialitatea programărilor astfel încât pacienții din toate județele țării să aibă acces la serviciile noastre, în funcție de o statistică stabilită de-a lungul timpului, s-au repartizat anumite locuri spitalelor județene din țară, clinicilor și institutelor mari. Protocolul este încheiat cu managerul unității, iar acesta repartizează secțiilor de cardiologie pentru programare. Programarea se face electronic, pacientul se prezintă la medicul respectiv, iar în programul nostru va apărea direct pacientul cu nume, prenume și istoric medical”, ne-a mai explicat managerul Monica Sporea.
Toate programările sunt gratuite, se fac electronic și necesită numele, prenumele și CNP-ul pacientului care urmează să fie internat.
Programările anulate sunt repartizate, de aceea trebuie insistat
Dacă un pacient renunță la programarea sa, locul în spital va fi din nou disponibil pentru programare, mai spune managerul, care îi îndeamnă pe cei interesați care nu au reușit să se programeze din prima, să insiste.
„Într-o săptămână se ocupă toate locurile, însă există acele renunțări în care pacientul se programează acum pentru decembrie și poate intervine o problemă și renunță, atunci locul respectiv va fi repartizat cu 15 zile înainte și o persoană care mai sună între timp poate fi programată. De aceea le recomandăm oamenilor să revină telefonic pentru că acele locuri care nu rămân ocupate în țară, cu 10 zile înainte sunt redistribuite către biroul de internări, iar primul care sună va ocupa acel loc”, spune Monica Sporea.
Lunile din vară sunt cele mai aglomerate, dar în martie sunt locuri disponibile
Pacienții pot în prezent să se programeze pentru a beneficia de tratament în prima jumătate a anului, respectiv până în 30 iunie. Totuși, pentru e evita aglomerarea din timpul verii și pentru a fi siguri că pot să prindă loc, reprezentanții spitalului recomandă celor interesați să se programeze cu încredere și în lunile de iarnă.
„Până la momentul de față s-au făcut programări până în 30 iunie. Programările pentru a doua jumătate a anului o să le începem numai după ce se încheie un nou contract cu Casa de Sănătate Covasna. În momentul acela o să știm exact numărul de locuri contractate și numărul de locuri pe care putem să le programăm. Preconizăm să fie luna aprilie, mai această contractare. (...) Din păcate, noi avem contractat același număr de persoane și în ianuarie și în august, dar cererile foarte mari sunt pentru lunile de vară. De aceea este necesară această modalitate de programare pentru că nu supraaglomerăm spitalul și nu depășim contractul cu Casa de Sănătate. La ora actuală, de exemplu mai avem locuri disponibile, însă toată lumea care sună vrea din mai încolo. Cine sună astăzi și vrea un loc pentru luna martie, îl găsește. Nu sunt toate ocupate pentru că, din păcate, în lunile ianuarie, februarie, martie, foarte puțini au fost programați la spitalele din țară. (...). Tratamentul nostru include și niște băi cu ape minerale și sunt bătrâni cărora le e frică de frig și se tem să nu răcească în momentul în care ies din baie și merg spre altă zonă de tratament, dar căldura este asigurată în mod corespunzător. Este foarte cald în spital, nu s-a făcut economie pentru că știm că avem de a face cu persoane în vârstă și mai friguroase. Pe de altă parte nu e așa aglomerație nici pe baza de tratament și li se pot repartiza mai multe proceduri în perioada asta”, a subliniat managerul Monica Sporea.
Și covăsnenii au locuri special repartizate
Pacienții din județul Covasna sunt în atenția reprezentanților spitalului, care spun că au ținut să le asigure oportunități de a beneficia de tratamentul unic în țară chiar în județul lor.
„Anul acesta au mers către spitalele județene mai multe locuri decât anul trecut. Lista clinicilor este publică și se poate vedea cum au fost repartizate. Restul locurilor sunt repartizate către toți medicii curanți din Spitalul de Cardiologie, inclusiv coordonatorii de la cele două secții exterioare pentru a asigura posibilitatea accesului la serviciile medicale inclusiv a locuitorilor in orașul Covasna și din orașul Întorsura Buzăului. Am repartizat un număr destul de mare și către spitalul județean din Sfântu Gheorghe, către spitalul de la Târgu Secuiesc și către cel din Baraolt pentru că, înainte de toate, noi trebuie să asigurăm și teritorialitatea pentru județul Covasna”, a mai spus Monica Sporea.
Actele necesare pentru internare
După ce v-ați asigurat că sunteți programat prin confirmarea primită de la medic sau de la spital, trebuie să știți că înainte de a vă prezenta la spital este necesar să aveți câteva documente importante necesare internării. Lipsa oricăreia dintre aceste acte duce la sancțiunea de neinternare, informează reprezentanții spitalului.
Actele necesare internării sunt: biletul de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist adresat pentru specialitatea „CARDIOLOGIE; cardul de sănătate/ Adeverința CAS; Buletin / Carte de Identitate; Bilet de programare emis de spitalul de Cardiologie Covasna; Adeverință de la locul de muncă în care să fie precizate numărul zilelor de concediu medical din ultimele 12 luni, iar dacă sunteți pensionar, cuponul de pensie.
Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna este unicul cu acest profil din ţară, iar tratamentul de aici se bazează pe îmbinarea factorilor naturali (aer, ape minerale, mofete) cu tratamentul clasic. Mai mult, unitatea spitalicească are și cea mai mare mofetă din Europa, fiind populară nu doar în țară, ci și în rândul pacienților din străinătate. Aproape 17.000 de persoane vin anual la tratament la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”.
Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Covasna a fost înfiinţat în anul 1960 şi se află în subordinea Ministerului Sănătăţii.