STIREA ZILEI 15 ianuarie 2018

Târgu Secuiesc are cel mai nou patinoar acoperit din țară

de Iulia Drăghici - Taraș | 15163 vizualizări

Județul Covasna se pregătește să fie gazdă pentru competiții naționale și internaționale de hochei și patinaj artistic

Cel mai nou patinoar acoperit din România, dotat la standarde naționale și internaționale, a fost deschis publicului în urmă cu câteva săptămâni la Târgu Secuiesc. Investiția, inițiată în 2004 și finalizată în 2017, din fondurile Companiei Naționale de Investiții, a costat 24 de milioane de lei. Vineri, o echipă a Federației Române de Hochei pe Gheață a vizitat amplasamentul și se pregătește să omologheze spațiul pentru competițiile naționale.

Zilnic, aproximativ 1000 de persoane de toate vârstele din Târgu Secuiesc și din împrejurimi încearcă pe patine gheața celui mai nou patinoar acoperit din țară. Ca o bijuterie arhitecturală de culoare roșie, lângă Sala Polivalentă din municipiu se înalță arena cu dotări la standarde internaționale. Autoritățile spun că în curând aici se vor putea desfășura competiții de top în ceea ce privește atât hocheiul pe gheață, cât și patinajul artistic.

Fără să încercăm vreo exagerare, am putea spune că investiția este în topul celor mai frumoase și spectaculoase din județul Covasna. Mai mult, spațiul își poate găsi cu ușurință loc și în clasamentele naționale la categoria de arene sportive.   

Lucrările la patinoarul acoperit din Târgu Secuiesc au început în 2004 și s-au desfășurat cu pauze din cauza lipsei fondurilor. În 2014, Compania Națională de Investiții, aceeași care a finanțat și Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe, a reluat aici lucrările, pe care în decembrie 2017 le-a finalizat, moment în care a predat amplasamentul primăriei. Fără tam-tam, patinoarul a fost deschis publicului în preajma sărbătorilor de iarnă, astfel că oficial inaugurarea și obișnuitele tăieri de panglici încă nu au avut loc, deși gheața este folosită la foc automat.

„În 2014, la mai multe solicitări la Compania Națională de Investiții s-a preluat finanțarea obiectivului. S-a reluat proiectul actualizat, s-a făcut licitație, iar ei au încheiat contractul de execuție. Acum, în decembrie 2017, s-a finalizat și am făcut recepție la terminarea lucrării. Ni s-a predat obiectivul și noi deja a doua zi l-am pus în funcțiune. (...) Încă din prima zi când s-a deschis publicului, aproape 1000 de persoane au venit la patinoar”, ne-a declarat vineri administratorul public al municipiului Târgu Secuiesc, Antal Emőke.

Patinoar deschis tot anul, indiferent de temperaturile de afară

În total, în România există șapte astfel de patinoare acoperite, cel din Târgu Secuiesc fiind cel mai nou dintre ele.

Investiția totală se ridică la 24 de milioane de lei, fonduri acoperite de CNI și Primăria Târgu Secuiesc. Jumătate din această sumă o reprezintă echipamentele, utilajele, construcțiile și instalațiile care permit patinoarului să funcționeze pe parcursul întregului an, fie iarnă, fie vară.

„A fost și Federația de Patinaj, care vrea să desfășoare aici Campionatul Național de Patinaj Artistic. Patinoarul e dotat astfel încât poate să funcționeze și vara. Are aer condiționat cald pentru public, astfel încât să nu fie frig în timpul meciurilor de hochei, dar totodată nu se topește gheața. Totul e automatizat”, ne-a spus și unul dintre administratorii patinoarului acoperit, președintele Clubului Sportiv Hochei Bikák din Târgu Secuiesc, Máthé Zsolt.

„E o mare realizare. Dacă vă spun că a fost început în 2003 – 2004 și s-a încheiat abia acum, chiar este o realizare extraordinară pentru noi. (...) Acest patinoar poate funcționa 12 luni din 12. E o lună în perioada de vară când se închide pentru întreținere, însă fără îndoială poate să funcționeze tot anul. Acesta a fost esențialul: să funcționeze și vara, adică să nu depindă de temperaturile de afară”, a completat Antal Emőke.

Mai mult, potrivit lui Máthé Zsolt, sala are o capacitate de 520 de locuri pentru publicul care dorește să participe la meciurile de hochei sau la competițiile de patinaj artistic care se vor derula aici.

Vizita reprezentanților Federației Române de Hochei pe Gheață

În acest sfârșit de săptămână, mai exact vineri, pe 12 ianuarie, reprezentanții din conducerea Federației Române de Hochei de Gheață au vizitat amplasamentul și au pus la punct alături de reprezentanții primăriei ultimele detalii pentru omologarea patinoarului acoperit, astfel încât să intre în circuitul competițiilor naționale de hochei.

„Felicităm primăria și conducerea orașului Târgu Secuiesc pentru că în sfârșit s-a finalizat acest patinoar după atâția ani de zile. Este un câștig pentru hocheiul din România. Dorim să fie un exemplu și pentru alte orașe și pentru alte primării, pentru a se construi alte patinoare. Hocheiul pe gheață în România este un sport vechi de 100 de ani, un sport care a avut și rezultate foarte bune până în momentul în care, într-adevăr, sportul a fost sport. Facem un apel către politic: fără baze sportive nu se poate face sport. Un patinoar este benefic nu numai pentru sportul de performanță în sine, ci și pentru ceilalți copii. (...) Am văzut aici un patinoar elegant și frumos, dar sperăm să nu rămână la acest stadiu, ci să fie folosit la maxim. Sperăm ca în cât mai scurt timp să înceapă să producă jucători, care să reprezinte echipa națională la toate nivelele”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, Alexandru Hălăucă.

În privința omologării pentru competițiile de top din țară, Alexandru Hălăucă ne-a spus că nu există probleme și că în curând Târgu Secuiesc va intra pe harta celor mai importante orașe ale hocheiului românesc.

„Patinoarul îndeplinește condițiile, însă trebuie să așteptăm și să vedem documentele de predare-primire de la constructor către Primărie și cele de la ISU. În momentul când acestea sunt toate gata, din partea noastră nu este niciun fel de problemă să îl omologăm. Din momentul în care vom avea toate aceste acte, într-o zi, două îl omologăm și putem să îndreptăm Campionatul Național și spre acest oraș ca să îl promovăm”, a spus președintele Federației Române de Hochei pe Gheață.

Pentru omologarea internațională trebuie făcute proceduri suplimentare, a mai spus Alexandru Hălăucă, subliniind că va promova, fără îndoială, acest patinoar și la Federația Internațională de Hochei pentru că acesta este un patinoar care poate găzdui și astfel de competiții.

„Ne bucurăm că a apărut un nou centru de hochei și patinaj. Este foarte bine că s-a dat în folosință, în fine, după atâția ani. Mai trebuie mici finisaje care să corespundă cu cerințele Federației Internaționale pentru a avea competiții mondiale. Târgu Secuiesc este binevenit în zona hocheiului și patinajului și vom repartiza aici competiții din toate eșaloanele. De asemenea, ne bucurăm să vedem că populația vine și practică acest sport de agrement și astfel de aici pot merge spre performanță în hochei și patinaj artistic”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” și unul dintre reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului, totodată consilier în cadrul Federației Române de Hochei pe Gheață, profesorul Lucian Vasiliu, prezent și el vineri în vizita de la Târgu Secuiesc.

Program săptămânal de patinaj pentru elevii din Târgu Secuiesc

Odată cu finalizarea vacanței de iarnă debutează și programul săptămânal de patinaj destinat elevilor din clasele I – IV din municipiu.  În perioada orelor de sport, copiii din Târgu Secuiesc vor învăța de la instructori autorizați să patineze.

„Este vorba despre copiii din clasele I – IV. Când începe școala, 840 de copii vor veni câte o oră pe săptămână. Vom avea patru instructori și în fiecare oră vor fi pe gheață în jur de 50 de copii. Școlarii vor plăti 3 lei pe oră, bani care vor fi utilizați pentru închirierea sălii. Primăria se va asigura să plătească instructorii. Este un program care vine din Occident”, ne-a spus președintele HC Bikák, Máthé Zsolt.

Avantajele hocheiului pentru tinerele generații

Deși este un sport costisitor din punct de vedere al echipamentelor, hocheiul este un sport elegant, dar dinamic și cu o mulțime de avantaje pentru sănătate, spun reprezentanții Federației.

„Hocheiul este un sport dinamic, un sport în care fazele se succed de la o poartă la alta în secunde, în fracțiuni de secunde. În plus, un jucător de hochei, pe lângă faptul că stă pe două lame, de doi milimetri în lățime, în același timp trebuie să îi meargă și mâinile, să suporte tot echipamentul, să aibă orientare în teren, deci este un sport complex. Din punctul meu de vedere, este unul din jocurile care pot să le privești fără să te saturi”, a spus, de-a dreptul însuflețit, președintele Federației, Alexandru Hălăucă, un fost jucător de top în reprezentativa României de Hochei.

„Suntem pe primele locuri la obezitate infantilă și la boli cardiovasculare pentru că tinerii și copiii nu se mai mișcă. Au tentanții. Stau cu nasul în telefon, pe laptop sau tablete. Atunci noi trebuie să contracarăm cu mărirea numărului de ore de sport la școală, revitalizarea școlilor sportive, (...), și să îi aducem iar pe tineri către arenele sportive. Sportul are și valențe educative și formative”, a spus și Lucian Vasiliu în discuția despre avantajele hocheiului în particular și sportului în general.

Lângă Sala Polivalentă și patinoar, urmează o piscină

Cu o astfel de investiție „în ogradă”, autoritățile din Târgu Secuiesc spun că nu pot decât să fie încântate și că încearcă să mențină acest trend al dezvoltării. Potrivit administratorului public, în spatele patinoarului acoperit este pregătit terenul pentru construirea unei piscine a municipiului.

„Anul trecut am început și amenajările exterioare (n.red. în zona patinoarului acoperit). Nu am reușit să terminăm, dar în primăvară finalizăm. Astfel, s-a format aici o bază sportivă. Avem Sala Polivalentă cu 1200 de locuri, patinoarul, o bază sportivă cu teren artificial și dacă ne ajută Dumnezeu și o să avem și puțin noroc, avem începută piscina, în spatele acestui patinoar, pe care vrem să o terminăm. Am început și acest proiect tot prin 2006, dar nu a fost continuat din lipsă de bani. Avem „bijuterii” și ca infrastructură, dar și ca sportivi. Avem echipe bune de hochei, iar generația următoare vine din urmă”, a mai spus Antal Emőke.

În prezent, chiar și fără competițiile naționale și internaționale de hochei și patinaj artistic, patinoarul din Târgu Secuiesc continuă să fie utilizat intens de amatorii sporturilor de gheață din zonă. Patinoarul este deschis zilnic, iar seriile de patinaj de deschid la orele 11:00, 17:00 și 20:00.

Prețul unui bilet este de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți pentru fiecare sesiune. De asemenea, sala poate fi închiriată de echipe care vor să desfășoare antrenamente, la prețul de 200 de lei chiria pentru o oră pentru echipele care au contract pe termen mai lung și 250 de lei pentru echipele care vin să se antreneze o singură dată.

„Fiecare vizitator este așteptat cu drag. În primul rând este important ca oamenii din tot județul și din toată țara să vină să ne cunoască, să vadă ce se găsește în Târgu Secuiesc, să se distreze și să se delecteze. Vestea că aici oamenii sunt primitori și că aici se poate practica sport de calitate trebuie să meargă mai departe”, a încheiat administratorul public al municipiului Târgu Secuiesc, Antal Emőke.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.