ACTUALITATE 21 septembrie 2020

„Suntem o generație care are ceva de spus”

de Covasna Media | 1767 vizualizări

Interviu cu Ioana Dajbog, singura ambasadoare Girl Up România din județul Covasna

Lupta pentru drepturile femeilor și egalitatea de șanse a județului Covasna și-a câștigat, începând cu 24 august a.c., un nou aliat, în persoana adolescentei Ioana Dajbog, până nu demult  președinte al Consiliului Județean al Elevilor Covasna. Tânăra ambasadoare Girl Up România, o rețea care se luptă pentru bunăstarea femeilor, dar și a bărbaților, trăiește în Sfântu Gheorghe, are 17 ani și este în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Cum reușește tânăra să îmbine liceul cu voluntariatul, ce o motivează să lupte pentru comunitatea din care face parte și care este mesajul Ioanei Dajbog pentru cei de vârsta ei, în interviul următor.

Ești fost președinte al Consiliului Județean al Elevilor Covasna, iar acum ești unul dintre cei peste 60 de ambasadori Girl Up România. De unde a pornit tot acest drum al tău de activitate civică?

Încă de când am intrat la liceu, am simțit dorința de a schimba ceva. Inițial aveam acest gând pe plan local, însă odată ce am început să învăț din ce în ce mai multe, am prins încredere în mine și m-am decis că vreau să fac asta și la un nivel mai extins, mai exact, național.

Ai vreun model pe care îl urmezi? Sau pur și simplu te-a inspirat cineva să faci ceea ce faci?

Poate suna clișeic, dar singurul model pe care îl am, sunt eu, persoana mea. Normal, există două persoane care m-au inspirat să mă implic în ceea ce fac, mai exact mama și fratele meu mai mic. 

Cum ai ajuns ambasador Girl Up România? Care au fost pașii?

O prietenă foarte bună de-ale mele mi-a arătat acum ceva vreme pagina de social media a organizației, care mi-a captat atenția din prima. Câteva săptămâni mai târziu, s-a lansat un formular pentru a deveni ambasador și am zis că asta e șansa mea. După ce am completat formularul, am avut un interviu, pentru a mă cunoaște mai bine. Două zile mai târziu, am primit răspunsul. Am fost foarte bucuroasă.

Ceea ce urmează să faci în cadrul acestei rețele este în regim de voluntariat sau ești în vreun fel remunerată pentru munca depusă?

Totul este în regim de voluntariat. Și sincer, îmi place maxim. Trebuie să conștientizăm faptul că nu trebuie neapărat să fii plătit ca să faci o schimbare în societatea în care trăiești.

Până nu de mult ai luptat pentru drepturile elevilor, acum lupți pentru drepturile femeilor. Ce te ține în continuare atât de activă? 

Dorința de a învăța cât mai multe, și de dezvoltare a societății actuale. În România din păcate, există foarte multe nereguli, și știm cu toții bine asta, iar nepăsarea și ignoranța pe care mulți dintre noi o avem în momentul de față nu va ajuta cu nimic. Astfel, speranța mea rămâne atât în generația mea, cât și în cele care urmează.

De unde îți iei energia pentru toate activitățile pe care le ai?

Pentru că de mică am crescut cu sintagma „După faptă și răsplată”, cumva roadele muncii mele mă făceau să continui, și să nu mă las bătută. De asemenea, principala energie o am e de la fratele meu, Petru, care mă inspiră zilnic în tot ce fac.

Ce înseamnă pentru tine Girl Up România? De ce ai ales să faci parte din această rețea națională?

Pentru mine, Girl Up România, reprezintă unitate, și puterea de a realiza ceva. Este o organizație cu mult potențial, care luptă pentru drepturile femeilor, dar și egalitatea de șanse pentru toate grupurile vulnerabile din contextul nostru național. De ce am ales să fac parte? Pentru că simt că mă reprezintă, și că mă pliez pe scopul organizației.

Ce îți propui să realizezi în cadrul acestei asociații? Spune-ne top trei obiective pe care le ai.

Momentan, obiectivele mele sunt cele pentru care am și aplicat, mai exact, să fac populația covăsneană în primul rând să conștientizeze probleme cu care ne batem zi de zi, să fac un mini festival în aer liber și să mă implic, pe cât de mult posibil, și la nivel național.

Vei avea și demersuri sau programe strict pentru comunitatea din județul Covasna sau vor fi doar demersuri la nivel național? 

Vor fi demersuri atât la nivel național pe care le voi disemina pe cât posibil în rândul comunității mele, dar și la nivel județean, prin diferite activități, atât prin școli, cât și în aer liber, în conformitate cu măsurile luate împotriva virusului.

Ești clasa a XII-a, cât timp vei dedica acestei activități? Vei reuși să ai timp și pentru școală, dar și pentru această nouă activitate?

Activitățile în care am fost implicată nu m-au afectat în nici un fel în procesul meu de învățare. Sunt foarte calmă din punctul acesta de vedere, pentru că fiind o persoană organizată, mereu am făcut în așa fel încât să timp pentru toate.

Ești nouă în echipa Girl Up România, cum ți se par noii tăi colegi?

Momentan, din discuțiile pe care le-am avut, îmi par niște persoane foarte open minded (n. red. deschiși la nou), cu o dorință la fel de mare de a se implica. Simt că o să pot lucra foarte bine cu toți. Abia aștept momentul în care să ne cunoaștem și în viața reală.

Girl Up România este o rețea națională care se luptă pentru drepturile femeilor și egalitate de șanse. Care  sunt, din punctul tău de vedere, cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă femeile din județul nostru?

Sinceră să fiu, fiind nouă în această mișcare, nu am stat să mă gândesc foarte mult la probleme de pe plan județean, majoritatea fiind la nivel național, însă, în perioada ce urmează, voi începe o mică cercetare a contextului actual din județ.

Ce mesaj ai pentru comunitatea covăsneană? Fie femei, fie bărbați. Ce ar trebui să facem mai des sau, din contră, la ce ar trebui să renunțăm din punctul acesta de vedere, al drepturilor femeilor și al egalității de șanse?

Trebuie să conștientizăm faptul că ne aflăm într-o plină pandemie. Însă, chiar dacă suntem speriați de acest factor, nu înseamnă că trebuie să neglijăm celelalte probleme deja existente. Noi, ca stat, mai avem de lucrat din multe puncte de vedere. Încurajez tinerii atât de vârsta mea, cât și mai mici, să se implice cât de mult pot în astfel de activități, să fie cât mai deschiși la noutate, și să-și apere drepturile, indiferent dacă în cadrul școlar sau în oricare altul. Suntem o generație care are ceva de spus și care nu își apleacă la orice capul. Chiar am încredere în noi.

David Leonard Bularca

Sursa foto: Ioana Dajbog. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.