STIREA ZILEI 25 iunie 2020

FOTO/VIDEO Stațiunea Covasna prinde, din nou, viață

de Iulia Drăghici - Taraș | 3565 vizualizări

Hotelul Dacia și-a reluat activitatea și în bazele de tratament, în prezența ministrului Muncii, Violeta Alexandru 

Stațiunea balneoclimaterică de interes național Covasna a prins din nou viață. Forfota din oraș era vizibilă miercuri, mai ales că, în prima parte a zilei, vremea bună îmbia la plimbare și localnicii și vizitatorii deopotrivă. Din centru spre strada Unirii, unde este Hotelul Dacia, era ceva mai liniște, dar nu deplină, pentru că și aici, după ora 12:00, mașini de Alba, Cluj, Buzău, București au tras, rând pe rând, în parcarea din curte. Dintr-o mașină de București a coborât chiar ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru. Nu a venit la tratament, ci în vizită de muncă la hotelul aflat în subordinea ministerului pe care îl conduce. 

Înainte de intrarea în recepție, afară, în dreptul scărilor, era miercuri așezată masa cu trei scaune alăturate, unde doi sau trei angajați ai hotelului, printre care și un medic, făceau triajul epidemiologic. Nimeni nu intra, nici măcar ministrul, fără să i se măsoare temperatura. Un procedeu important, susțin reprezentanții hotelului, chiar dacă atunci părea, pe alocuri să dea rateuri la pacienți care aveau, în soare temperatura de peste 37 de grade, iar la umbră 36 și un pic. 

Chiar ministrul, care nu s-a sustras de la procedură, a avut în primă fază o temperatură care nu i-ar fi permis să intre în hotel (din auzite, 38), dar după câteva minute de stat la umbră a primit „ok-ul” cu un 36 și un pic. 

Vizita ministrului a durat mai bine de o oră. În acest timp, pensionarii, „echipați” cu măști, acte și bagaje, treceau prin triaj, ale cărui reguli spuneau sus și tare că și cei care au venit cu aceeași mașină de la sute de kilometri trebuie să aștepte să le vină rândul la 2 metri distanță unul de celălalt. 

Trecând peste detaliile triajului, cu care nimeni nu părea a avea ceva împotrivă, chiar dacă nu părea deloc comod pentru niciunul dintre cei implicați, se pare că turiștii abia așteptau să vină.

Ne temem, normal că ne temem (n.red. de virus), dar în același timp ne căutăm și sănătatea. La Covasna venim în mod frecvent, dar nu aici. De obicei mergem la Spitalul de Recuperare. Avem afecțiuni cardiace și trebuie recuperare de două ori pe an. Nu am putut să mergem la controale de specialitate. Le-am întrerupt din cauza virusului. Acum vrem să facem recuperare”, ne-a spus un bărbat venit din Buzău, care se pregătea să intre în „proba” triajului. 

Ne e teamă, dar nu putem să stăm izolați. Trebuie să ne facem și bine”, a spus și soția acestuia. 

Apelul ministrului Muncii 

Asta a spus și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, după controlul de la Hotel Dacia, și anume că reluarea activității bazelor de tratament este atât în folosul pacienților, cât și în cel al hotelurilor care le dețin și care trebuie să aibă activitate pentru a supraviețui. Cât despre riscul de a avea îmbolnăviri de COVID-19 în rândul pacienților care vin la tratament, aceasta a spus că există, dar că pentru a-l evita, toată lumea trebuie să își ia în serios rolul și a făcut apel la responsabilitate. 

Pentru mine este o prioritate reluarea activității în aceste baze de tratament. (...) Sunt responsabilă și sunt conștientă că există riscuri, dar așa cum am văzut lucrurile aici, nu aș vrea să anticipez că vom închide, din moment ce am văzut lucrurile puse la punct. Îmi place să cred că de asta s-a făcut acest efort, cu avize, cu dezinfecție făcută, de asta este tot personalul mobilizat, de asta și apelul meu către toți cei care intră în unitățile noastre de tratament să ne ajute și să se ajute în primul rând pe dânșii, prin respectarea măsurilor, pentru că vreau să nu ajungem în situația de a închide. Asta nu înseamnă că vom fi iresponsabili, dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, să nu izolăm, să nu luăm gradual măsurile corespunzătoare, dar dorința mea este ca lucrurile să fie puse la punct și activitatea să funcționeze, pentru că dânșii au nevoie de tratamente, pentru că unitatea e bine să aibă activitate”, a spus Violeta Alexandru. 

Vulnerabilitatea bazelor de tratament: pacienții vârstnici 

Tot aceasta a punctat că deși sunt importante pentru sănătate, bazele de tratament din stațiunile balneoclimaterice au o vulnerabilitate prin faptul că pacienții care vin cel mai des sunt cei în vârstă, adică din categoria de risc pentru complicații la coronavirus. 

Avem o mare vulnerabilitate dată de categoria de clienți pe care îi deservim în aceste unități, în aceste baze de tratament și de aceea trebuie să fim nu dublu, triplu, de cinci ori atenți față de alte activități ale Ministerului Muncii. Adică sunt oameni în vârstă, care suferă de diverse afecțiuni și, cum știți, vulnerabilitatea lor este crescută față de a altor categorii și de aceea toate măsurile aparte și verificările pe care le facem sunt puse la punct, de la intrare, până la cameră, din ce am observat, ceea ce nu înseamnă că nu fac un apel și la pensionari, să ne ajute și dânșii, adică să respecte ceea ce îi rugăm, de la intrare până în toate zonele în care trebuie să meargă. Trebuie să poarte mască, trebuie să poarte mănuși, am văzut că sunt botoșei pentru fiecare cameră în care merg să desfășoare diferite activități, sportive, de recuperare, de toate tipurile”, a declarat ministrul Muncii. 

Violeta Alexandru a spus că este important ca rigurozitatea găsită în prima zi de relansare a turismului balnear în Hotelul Dacia să se mențină și pe parcurs. 

„Suntem în prima zi și la începutul seriei, dar ne dorim să rămână aceste măsuri la fel de riguros puse la punct pe toată durata seriilor și să nu fim așa, cum se mai întâmplă, bine puși la punct la început, după care standardul să coboare. (...) Noi îi așteptăm pe domnii pensionari, îi rugăm frumos să aibă grijă de dânșii, pentru sănătatea dânșilor și a celor dragi, pentru că se vor întoarce acasă, în familie. Noi vom face tot ce e omenește posibil să ne punem la punct și am venit personal să văd dacă acest lucru s-a întâmplat”, a spus ministrul. 

Pregătiri și la nivel local 

În același timp, edilul orașului Covasna, care spune că nu a știut de vizita ministrului și implicit nici de scopul acesteia, a precizat că într-adevăr orașul s-a mai animat și că au început să revină turiștii, fapt extrem de important și necesar pentru bunul mers al comunității. 

„Sper că ușor-ușor vor porni lucrurile. (...) Îi încurajez pe turiști să vină în stațiunea Covasna, desigur, în condițiile permise de reglementările legale în vigoare, să se simtă bine. Noi, ca administrație, chiar acum asfaltăm, peticim pe unde putem și în limita fondurilor de care dispunem. Chiar azi am făcut recepția pe repararea unui trotuar în centru, al doilea segment reparat anul acesta. Am cosit iarba, am pus flori, astfel încât încercăm să îi primim pe turiști în condiții decente și să se simtă într-adevăr ca fiind într-o stațiune. Îi așteptăm cu mare drag! În momentul în care se dă drumul la turism, turismul balnear în condițiile cât de cât apropiate de normal, asta înseamnă locuri de muncă, activități reluate de către angajați, cetățeni ai orașului, înseamnă salarii plătite, înseamnă detensionarea situației materiale a acestora, fiindcă din păcate au suferit foarte mult. Înseamnă o revenire ușor-ușor către făgașul normal și asta într-adevăr mă bucură”, ne-a declarat și primarul orașului Covasna, Gyerő József. 

Capacitatea de cazare, redusă cu 55% 

Hotelul Dacia din Covasna, unitate aflată sub aripa Societății de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă, T.B.R.C.M. S.A. București, este pregătit să primească, până la finalul anului – dacă totul va merge bine, încă 10 serii de pacienții, a câte 166 – 168 de turiști, potrivit contractului încheiat între hotel și Casa de Pensii. O serie de tratament constă în 16 zile de cazare și masă și 12 zile de tratament. 

Oamenii sunt informați să se prezinte în baza de tratament la ora programată. Fiecare va fi în salon separat. Deci chiar dacă avem două paturi de tratament, nu va fi decât o singură persoană. În sala de așteptare, conform Ordinului, ar trebui să fie tot o singură persoană. Cel mai lung tratament al nostru este de 20 de minute, iar după aceea, 15 minute se face dezinfecție după fiecare pacient în parte. Am pus pe fiecare etaj dezinfectante, iar doamna ministru ne-a mai rugat ca informarea pe care le-o dăm la intrare să o lipim și pe ușă sau să o punem în cameră. Vom face și asta. Vom avea grijă să stea cât mai mult distanțați fizic, vom face tot ce ține de noi. Sigur că 100% nu vom putea preveni. Poate să vină omul de acasă cu virusul și să nu prezinte simptome sau poate să meargă în parc. Dar ce ține de noi, îi vom atenționa frecvent. Am făcut circuite, pe unde se intră, pe unde se iese și în general nu se intră pe aceeași parte pe care se iese, am pus distanțiere din doi în doi metri, inclusiv la lifturi, la cabinetele medicale, la recepție”, ne-a spus directorul economic al hotelului, Felicia Maria Muntean.  

Tot aceasta a precizat că din cauza măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus, capacitatea de cazare s-a redus la 55%. 

Am mărit numărul de zile de intrare. Se intra în trei, patru zile, acum se intră în cinci – șase zile, ca să intre mai puțini turiști pe zi. Am redus și gradul capacității de cazare la 55%. Noi avem 302 locuri, iar contractate în momentul de față avem doar 166 de locuri, tocmai pentru a sta câte unul în cameră, iar dacă vin familii, atunci pot sta câte două persoane. În ciuda dificultăților financiare pe care le-am avut în această perioadă, ca toți hotelierii, de altfel, și noi, cei cu baze de tratament am trecut prin această perioadă dificilă. În ciuda acestor dificultăți, am făcut eforturi și am asigurat tot ce am știut și ce este omenește posibil, pentru a preveni eventuala răspândire a virusului SARS-COV-2”, a spus Felicia Maria Muntean.  

Totodată, redeschiderea este o veste bună, cum a precizat și primarul, și pentru angajații Hotelului Dacia, unde din cei 75 de angajați, 68 au fost în șomaj tehnic. „Am revenit din șomaj tehnic și ne va mai ajuta Guvernul cu 41,5% timp de trei luni. Este un ajutor binevenit, pentru că altfel am fi rezistat cu greu financiar”, a explicat directorul economic. 

Pacienți din toate zonele țării 

De remarcat este și faptul că reprezentanții hotelului nu își fac griji că pandemia i-a speriat pe pacienți și că vor rămâne mai departe cu hotelul gol, ci dimpotrivă. 

Stațiunea Covasna este cea mai cunoscută stațiune care tratează boli cardiovasculare din țară. De aceea, vin pacienți din toate zonele țării. De aceea, noi avem bilete de odihnă și tratament care se alocă fiecărei Case Județene de Pensii din țară, plus sectoarele Bucureștiului și Ilfov. Suntem orașul celor 1001 izvoare de sănătate. Specificul nostru, factorul nostru natural de cură este baia cu apă minerală cu emanație de dioxid de carbon, mofeta, care produce vaso-dilatație, scade tensiunea arterială și există multe alte beneficii. Pe lângă aceste proceduri, avem și alte multe proceduri electrice pentru afecțiuni locomotorii, dureri articulare și alte afecțiuni”, a mai spus directorul economic al Hotelului Dacia. 

Pe lângă Hotelul Dacia, și celelalte unități din subordinea Societății de Tratament Balnear și Recuperarea Capacității de Muncă au început miercuri activitatea. Astfel de controale, ca cel pe care l-a făcut ministrul Muncii la Covasna, au avut loc și la Amara, unde prezent a fost președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu și la Sărata Monteoru, unde a fost directorul general al T.B.R.C.M. S.A, Olimpiu Floroian. 

Sigur că acum, cel mai probabil, și celelalte hoteluri din orașul Covasna care au pornit parțial activitatea vor face pași și spre redeschiderea bazelor de tratament pe care le dețin. Cu reguli stricte, dar necesare, mai ales că sunt în continuare depistate noi și noi cazuri de COVID-19.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.