STIREA ZILEI 2 februarie 2021

Spitalul de Cardiologie Covasna va iniția un program de recuperare post-COVID

de Iulia Drăghici - Taraș | 5521 vizualizări

Echipa Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza” din Covasna se pregătește să lanseze un program adresat persoanelor cu probleme cardiace, care au trecut prin boala COVID-19 și au rămas cu sechele. 

Medicii au început să lucreze pentru procedurile de recuperare a pacienților cardiovasculari și a pacienților cardiovasculari care au trecut prin COVID-19, să particularizăm partea de tratament. O să începem activitatea de recuperare în februarie, în funcție de evoluția pandemiei. (...) Pentru partea de recuperare procedurile sunt făcute pentru cazuri mult mai grave, cazuri care se suprapun și cu sechelele lăsate de această boală”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea. 

Începutul programului va fi anunțat prin intermediul site-ului și paginii de Facebook a Spitalului, unde vor fi prezentate și modalități de programare, după ce, în prealabil, procedura va fi aprobată de către DSP. 

Și la ora actuală tratăm pacienții și avem deschise câteva secții de recuperare, dar cu mari restricții. Vrem să lărgim și să internăm un număr mai mare de persoane”, a mai punctat managerul. 

Proiect de achiziții de echipamente 

În prezent, tot în context COVID, spitalul are în evaluare un proiect pe fonduri europene, cu un buget de 7 milioane de lei, pentru achiziția de echipamente ce urmează să fie cumpărate și utilizate și în cadrul acestui program de recuperare, dar nu numai, cât și pentru aparatură medicală. 

„La ora actuală suntem în etapa de evaluare cu un proiect pe fonduri europene pentru COVID. Acest proiect are o valoare de 7 milioane de lei. Împreună cu medicii spitalului, am identificat necesitățile urgente, atât pentru desfășurarea activității spitalului ca suport-COVID, cât și pentru perioada care va urma după încheierea acestei pandemii, pentru recuperarea pacienților cardiovasculari și pentru partea de acuți. (...) Va fi finanțat. Suntem în etapa de clarificări”, ne-a spus managerul Monica Sporea. 

Totodată, în 2019, Spitalul de Cardiologie a beneficiat de un buget de 5 milioane de lei de la Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură medicală

„Am cumpărat echipamente de ultimă generație, producție 2019, anul achiziției, vârf de gamă. Au fost repartizate în toate secțiile spitalului și secțiile exterioare, Orășenesc Covasna și Orășenesc Întorsura Buzăului. Ne mândrim că avem unul dintre cele mai bune ecocardiografe existente la ora aceasta pe piață. Am fost printre primii din țară care l-am achiziționat. Avem pentru secțiile exterioare ecografe multidisciplinare, unde pot efectua ecografii medicii interniști, endocrinologi, ginecologi”, ne-a mai spus Monica Sporea. 

Aceasta a mai precizat și că Spitalul s-a implicat activ și cu toate forțele în campania de vaccinare anti-COVID, pentru că aici s-a deschis un centru de vaccinare accesat de sute de persoane din toată țara zilnic, pentru a stopa această pandemie și pentru a începe activitatea spitalului, de care beneficiau până anul trecut peste 16.000 de persoane anual. 

În martie 2020, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza” din Covasna a fost nevoit să externeze toți pacienții internați la vremea respectivă, au urmat restricții de internate, iar din august acesta a devenit spital suport-COVID. Ulterior, aici au fost preluate și cazurile de hepatită infecțioasă adulți și copii. 

„Acest an 2020 a fost o lecție pentru toată lumea. Am ieșit un pic din zona de confort, atât noi, ca și management, cât și personalul medical, până la portar. Am învățat multe din această perioadă, inclusiv managementul de criză, ca să zic așa”, a concluzionat Monica Sporea. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.