STIREA ZILEI 11 noiembrie 2021

Sistemul de supraveghere video anti-gunoaie de pe Olt a fost pus în funcțiune

de Iulia Drăghici - Taraș | 1949 vizualizări

Are opt camere live, alimentate cu energie solară și internet mobil 

Sistemul de supraveghere video, administrat de ADI SMID Covasna, cu scopul de a-i pedepsi și descuraja pe cei care aruncă gunoaie pe malurile Râului Olt, a fost pus în funcțiune. Este format din opt camere video care transmit live, alimentate cu energie solară și conectate la internet mobil. Acestea sunt montate în opt locații din mai multe localități de pe raza județului prin care trece Oltul. 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem de management integrat al Deșeurilor în județul Covasna” (ADI SMID) și Fundația Comunitară Covasna au prezentat miercuri, la sediul ADI SMID din Sfântu Gheorghe noul sistem de supraveghere video creat pentru a descuraja poluarea pe malurile Râului Olt. Au fost montate opt camere video, în opt locații. Coordonatorii nu au dorit să dezvăluie poziționarea exactă a acestora să nu le dea idei de a le ocoli celor care au de gând să mai arunce gunoaie pe malul apei. 

„Am lucrat la acest proiect trei-patru luni. (...) Astăzi este ziua când concret a fost pus în funcțiune acest sistem de supraveghere a Oltului. Este o zi de bucurie pentru că am făcut un pas înainte pentru protejarea curățeniei malurilor și a Oltului în general, ceea ce este foarte important pentru noi toți”, a spus miercuri, într-o conferință de presă, directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Investiția a costat 60.000 de lei, bani care au fost puși la dispoziție de ADI SMID, al cărei buget este generat din cotizațiile primăriilor județului Covasna.  

Mai avem de lucrat la acte, că asta ne-a omorât. Dacă pare simplu să montezi câteva camere de luat vederi, când te uiți în legislație devine o muncă titanică, necesită studii de specialitate făcute de specialiști acreditați, și fel și fel de aprobări. Încă nu suntem la capăt, dar ne mai lipsește o singură hârtie importantă”, a declarat directorul ADI SMID Covasna, Ambrus József. 

Tot acesta a precizat și că simplul fapt că aceste camere au fost montate a produs deja consecințe, dar și că pe viitor sistemul se va extinde, dacă se va dovedi într-adevăr util. 

Este evident deja faptul că însăși prezența camerelor are beneficiu pentru că vedem că nu mai există deșeuri abandonate în acele zone. (...) Deja vedem unde este zona unde probabil vom avea mai multe probleme, Coșeni – Chilieni. (...) În fiecare an, Asociația va completa acest sistem. Știm care sunt zonele cu probleme”, a spus directorul ADI SMID. 

Ambrus József a punctat și că județul Covasna nu este unul cu probleme deosebite în protecția mediului, comparativ cu altele, dar că e important să se lucreze și la situațiile mai izolate de abandon ilegal al deșeurilor, respectiv să se intervină și la mentalitatea oamenilor.  

Ferencz László, reprezentantul firmei IT City Solutions, cea care a pus la punct sistemul, spune că sistemul este și mobil, adică oricare dintre aceste camere poate fi mutată, în funcție de necesități. 

A trebuit să instalăm camere într-o zonă în care nu există infrastructură, deci ne referim la conexiuni de date, internet și alimentare cu energie electrică. A trebuit să facem în așa fel încât să fie cost-performanță cât mai acceptabil, cu panouri solare, conexiuni internet mobile și am reușit. (...) Este un sistem mobil. Dacă peste o jumătate de an sau un an se ajunge la concluzia că zona nu mai trebuie supravegheată, scoatem stâlpul din șuruburi și îl ducem într-o altă parte unde este necesar. Sistemul este absolut mobil, se poate muta oriunde”, a explicat Ferencz László. 

Demersul de implementare a sistemului de monitorizare video este parte a proiectului „Oltul cu Apele Curate”, al Fundației Comunitare Covasna. Punctul culminant al acțiunii a fost în 11 septembrie, când a avut loc un amplu eveniment de ecologizare pe cursul râului, de la izvor, până la limita cu județul Brașov, în care au fost implicate zeci de localități din Covasna și Harghita.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.