STIREA ZILEI 11 aprilie 2018

Sepsi OSK, ținta unui nou incident xenofob

de Covasna Media | 2517 vizualizări

Ce spun suporterii echipei despre maneaua vulgară auzită luni la stația de amplificare a arenei unde s-a jucat meciul cu Juventus

Echipa etalon din Sfântu Gheorghe, Sepsi OSK, a avut parte luni, la meciul de la București contra celor de la Juventus, de un nou incident marcat de injurii și versuri xenofobe. Trimisul special al publicației Observatorul de Covasna la partidă explică în detaliu cum s-a petrecut întâmplarea, la care suporterii covăsneni s-au raportat din nou cu eleganță și bun-simț.

La Voluntari, pe Stadionul„Anghel Iordănescu”, luni, 9 aprilie 2018, atmosfera era superbă. Soare, frumos, a doua zi de Paște Ortodox, lumea aștepta un meci frumos, între două echipe care anunțau un spectacol încrâncenat: Juventus și Sepsi OSK Sf. Gheorghe.

Brusc, la stația de amplificare a arenei, au început acordurile unei melodii tip manea, cu caracter xenofob. În fapt, superba compoziție „Doamne ocrotește-i pe români”, cu versurile aparținând lui Sava Negrean Brudașcu, a fost grosolan parodiată și transformată într-o manea de ultima speță. Ei bine, tocmai această melodie subculturală a acoperit fundalul sonor al stadionului, în zi de mare sărbătoare creștinească. În afara caracterului xenofob, versurile, pline de vulgarități și de cuvinte pe care literatura și vocabularul nu le acceptă, au intrat în totală contradicție cu caracterul public al unui joc de fotbal, ca să nu mai vorbim de vizibilitatea majoră pe care o are Liga I.

Constantin Stătescu, delegat ca observator din partea Ligii Profesioniste de Fotbal, a luat imediat atitudine și a demarat o anchetă, cu ajutorul reprezentanților Jandarmeriei Române. Așa s-a ajuns la crainicul stadionului, cel care a pus muzica la stația de amplificare.

Aici se cuvine să facem câteva sublinieri. Jucătorii celor două echipe erau la vestiare, așa că nu au auzit melodia bubuind în difuzoare, deci nu se poate spune că s-au creat animozități în teren. Crainicul arenei, pe nume Gheorghe Mihai, nu este angajat al clubului Juventus București, el fiind în mod uzual crainic la meciurile de pe teren propriu disputate de FC Voluntari. Din lipsă de personal calificat, juventinii au recurs, probabil, la serviciile lui. Gheorghe Mihai și-a susținut nevinovăția, indicând faptul că oficialii de la Juventus i-ar fi înmânat un stick care conținea mai multe melodii, pentru a rula la stație. Varianta este verosimilă, cu toate că, la rândul lor, conducătorii celor de la Juventus București, au dat vina pe crainic. Acesta, deoarece are un rol esențial la o manifestare publică, avea, totodată, datoria de a verifica ceea ce pune la stație.

Cert este însă că momentul a fost foarte urât, însă nu a afectat moralul fotbaliștilor, iar Sepsi OSK a răspuns prin fotbal și printr-o meritată victorie. Înainte de începerea meciului s-a intonat și imnul național de stat, „Deșteaptă-te române!” aceasta fiind o tradiție pentru meciurile organizate de Juventus.

La final, jucătorii noștri au mers la galerie care, în semn de respect și mulțumire pentru eforturi și pentru succes, a intonat imnul Ținutului Secuiesc.  

Toate faptele descrise mai sus sunt certificate de prezența la fața locului a unui trimis special al publicației Observatorul de Covasna și pot fi verificate cu ajutorul Sepsi OSK Sf. Gheorghe.

Ce spun suporterii Sepsi OSK despre întâmplare

Norocul sau poate, cum spun gurile rele, mai degrabă chiar strategia gazdelor au făcut ca suporterii din galeria Sepsi OSK să nu fie încă pe stadion la momentul difuzării piesei xenofobe. Drept urmare, fără să fie martori în mod direct la întâmplare, aceștia nu au reacționat în niciun fel și bine au făcut, spun acum reprezentanții galeriei echipei covăsnene.

Suntem mândri că nu am reacționat în niciun fel. (...) Noi eram în afara stadionului, nu am auzit ce s-a întâmplat. Habar nu aveam ce se întâmplă înăuntru. Nici nu am știut până la pauză, când am început să primim telefoane că nu știu ce mare lucru s-a întâmplat. (...) La pauză ne-am adunat și împreună cu conducătorul nostru am ales să nu reacționăm. Am spus să ne ocupăm de meci. Pur și simplu nu știam, concret, ce s-a întâmplat. Un singur lucru a fost foarte ciudat. De obicei, la stadioane se intră cam greu, te percheziționează corporal, se uită de două ori la bilete, știți cum este. Dar aici am intrat foarte repede. Nu a fost control strict ca la alte meciuri, ceea ce a fost cam dubios. (...) Ne-am bucurat că nu eram pe stadion când s-a întâmplat momentul respectiv”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, reprezentantul galeriei Sepsi OSK, Nagy Lázár József, care a precizat că spre deosebire de gestul gazdelor din București, covăsnenii au respectat și apreciat momentul în care s-a intonat Imnul Național al României.  

„S-a intonat și imnul (n.red. României) și ăsta e un lucru bun. Noi respectăm imnul. (...) Nimeni nu a avut nicio problemă, nimeni nu a făcut niciun gest pentru că pur și simplu așa e normal”, a mai spus Nagy Lázár József.

Galeria lui Sepsi nu era încă pe stadion în acel moment, noi am fost informați numai după ce s-a întâmplat, de cei de acasă care se uitau la televizor. În schimb, am fost înjurați de câțiva suporteri de la Juventus, dar oamenii de ordine i-au scos pe acei indivizi de pe stadion. Noi am mai fost înjurați și în Liga a 2-a de către suporterii altor echipe. (...) Fotbalul trebuie să fie fotbal și nu altceva. Fotbalul nu trebuie să fie politică. Nu e corect ce se întamplă pe unele stadioane. E adevărat, sunt și stadioane unde oamenii sunt civilzați, dar zona Bucureștiului nu face parte din această selecție. Noi vrem să fim respectați și atât. Noi ne susținem numai și numai echipa noastră, nu înjurăm pe nimeni, nu provocăm pe nimeni nicioadată și cântăm ungurește, cântece populare care fac parte din tradiția noastră, pentru că majoritatea suporterilor sunt de etnie maghiară”, ne-a declarat un alt suporter înfocat al echipei, Némethi Gyula.

Suporterii așteaptă o poziție fermă a echipei din Sfântu Gheorghe

Cu toate că în spațiul public jucătorii echipei Sepsi OSK și reprezentanții acesteia au luat diverse poziții cu privire la acest incident, din păcate nu singular, galeria Sepsi OSK așteaptă încă o reacție clară, fermă și oficială a clubului Sepsi OSK.

„Așteptăm o poziție fermă a clubului Sepsi OSK. Asta așteptăm noi în acest moment. Credem că acum conducerea clubului trebuie să reacționeze puțin mai ferm. Până acum nu am văzut astfel de reacții și noi nu credem că e bine. Vrem o reacție oficială, să ne poziționăm și noi cumva. Nu vrem să ne expunem un punct de vedere până nu știm cum s-a întâmplat totul”, a mai spus reprezenantul galeriei covăsnene, Nagy Lázár József.

Cristian Frisk, Iulia Drăghici

Sursă foto: Facebook, Sepsi OSK.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.