ACTUALITATE 27 aprilie 2021

Școala „Sadoveanu”: primii pași într-un demers istoric de reabilitare și modernizare

de Iulia Drăghici - Taraș | 2412 vizualizări

În același timp, ar urma să fie refăcută și vechea sală de sport, deși aici nu e prima încercare 

Autoritățile din Întorsura Buzăului au anunțat că vor începe demersurile pentru reabilitarea și modernizarea Școlii cu clasele I-VIII „Mihail Sadoveanu”, precum și a sălii vechi de sport. În perioada următoare va fi lansată pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) licitația pentru găsirea proiectantului care să facă Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI). În bugetul local s-au alocat fonduri pentru acest prim pas. În câteva luni ar trebui să fie stabilit clar ce lucrări sunt necesare și cât vor costa. Primarul Raul Urdă spune că cele două obiective ar putea primi finanțare prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI). Directoarea școlii, Adela Stroie, spune că demersul este unul pe cât de necesar, pe atât de așteptat. 

Se pare că sosește momentul ca și Școala cu clasele I-VIII „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului să aibă parte de un proces amplu de reabilitare și modernizare, la fel cum au beneficiat până acum și alte unități școlare din oraș. În acest sens, primii pași oficiali se fac zilele acestea, informează autoritățile. Primarul din Întorsura Buzăului a spus, pentru Observatorul de Covasna, că e o chestiune de zile până când se va lansa pe SEAP licitația pentru contractarea specialiștilor care vor întocmi DALI, documentații care vor viza atât corpul școlii, cât și vechea sală de sport și fostele ateliere ale școlii profesionale.  

În Școala generală „Mihail Sadoveanu” nu s-au investit bani în ultimul timp și au rămas în urmă în ceea ce privește dotările și investițiile în școală. Nu are nici autorizație ISU și dorim cu acest proiect să cuprindem toată documentația și investițiile pentru a avea această autorizație. (...) Era singura rămasă. La Eliade s-a făcut, la Bălcescu au fost lucrări. Acum, acest proiect va cuprinde și mobilier și dotarea laboratoarelor, izolația termică, acoperiș, camere de supraveghere, tot ce trebuie, deci va fi o reparație integrală a școlii”, ne-a declarat primarul Raul Urdă atât luni, cât și după aprobarea bugetului orașului. 

Directoarea Școlii „Mihail Sadoveanu”, profesoara Adela Stroie, ne-a spus că acest demers este unul foarte așteptat și în egală măsură necesar, pentru că unitatea de învățământ, unde sunt școlarizați peste 1.000 de elevi, nu mai corespunde standardelor nici din punct de vedere al mobilierului sau al altor dotări, nici al iluminatului și nici al siguranței pentru elevi. 

De asemenea, au mai fost demersuri inițiate de conducerea școlii pentru obținerea finanțării pentru schimbarea mobilierului, însă, în cele din urmă, s-a preferat varianta unei modernizări din temelii, nu pe bucăți, care să fie coordonată de primărie, cu sprijinul reprezentanților școlii. 

Suntem conștienți că va fi foarte greu, pentru că avem foarte mulți copii și va trebui să găsim loc pentru fiecare. Dar deocamdată așteptăm să ni se spună că vom primi banii. Până atunci nu ne grăbim”, ne-a spus Adela Stroie, care a pus accent și pe faptul că este necesară o consolidare serioasă a școlii, pentru a obține avizele și autorizările necesare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. 

Studiile finanțate din bugetul local 

Plata pentru DALI la sala de sport ar urma să se ridice undeva la peste 38.000 de lei, iar pentru clădirea școlii la peste 94.000 de lei, fără TVA. Sigur că, mai ales în ceea ce privește corpul școlii generale, cheltuielile vor crește în continuare, pentru că pe lângă DALI, mai e nevoie și de alte studii (de exemplu ridicare topografică și nu numai). Banii sunt cuprinși în fondul de 173.000 de lei, prins în bugetul adoptat pentru 2021. 

Cât despre finanțarea lucrărilor efective, primarul a spus că prima sursă ar fi Compania Națională de Investiții. „Am fost vineri la București și am discutat cu miniștrii USR-ului pe tema asta. Ne-au asigurat că vor fi bani prin CNI pentru școli. Atunci putem să facem proiectele și studiile și să le depunem. Noi deja am depus o cerere de finanțare la CNI, sala de sport este deja prinsă cu număr de înregistrare la ei, dar cererea de finanțare pentru școală încă nu apare ca fiind înregistrată. Avem depuse la ei vreo șase sau șapte cereri până acum”, ne-a mai spus primarul din Întorsura Buzăului. 

Edilul a precizat și că dacă nu va finanța CNI-ul aceste proiecte, vor fi și alte surse de finanțare la care vor încerca să apeleze, dar în principal e nevoie să existe DALI. 

Sala de sport a mai trecut prin birocrație, fără succes

Dacă proiectul pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor școlii gimnaziale e trecut pe lista de „Obiective noi” în planul de buget pe 2021, sala de sport figurează la „Obiective în continuare”. Asta pentru că această locație, care include și fostele ateliere ale școlii de meserii, a mai fost subiectul unei documentații de avizare a lucrărilor de intervenție, ba chiar a câștigat prin CNI finanțarea de 2,1 milioane de lei. 

Planul nu a putut fi dus la capăt pentru că deși proiectul a fost scos la licitație de vreo patru ori, începând din 2016, nu s-a prezentat niciun constructor care să își asume lucrarea. Explicația este aceea că proiectul ar fi fost subevaluat, adică suma prevăzută în documente era mult prea mică pentru necesarul lucrării. Așa că este nevoie de o reactualizare a documentației, la prețurile actuale. 

Se poate să fi fost vorba atât de o documentație întocmită defectuos, dar de vină pentru această irosire a banilor publici, pentru că proiectul a costat, dar nu a putut fi folosit, ar putea fi și legislația care s-a schimbat și care a prevăzut majorarea salariilor în construcții. 

Momentan suntem prinși în lista sinteză a CNI-ului pentru suplimentarea fondurilor, dar au zis că trebuie să refacem toată documentația, tot ce este acolo, pentru că deja sunt vechi și nu mai corespund nici devizele, nici studiile, nimic. S-a modificat legislația în domeniu și în ceea ce privește PSI-ul și în ceea ce privește salariul minim din construcție”, ne-a explicat primarul Raul Urdă. 

Aici, în locul clădirii care arată ca fiind bântuită și care este folosită mai degrabă ca spațiu pentru depozitare, autoritățile își doresc să refacă sala de sport, dar și să o mărească, respectiv să o aducă la standarde de normalitate. În clădirea alăturată, unde au fost atelierele școlii profesionale pe vremuri, ar urma să fie o sală de gimnastică la etaj și una de fitness la parter. 

Cât despre faptul că în acea zonă vor fi trei clădiri închinate sportului, primarul a spus că în Sala „Valeriu Bularca” vor face orele de sport elevii din V-VIII de la școala gimnazială, dar și cei de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, iar în sala mică, elevii din ciclul primar. Și în plus, Sala „Valeriu Bularca” este a orașului, drept urmare poate fi închiriată de oricine își dorește să facă sport, în afara orelor de curs. 

Planuri pe termen lung 

Totuși, e de precizat și că deși este așteptat ca partea de proiecte să fie gata în câteva luni, despre lucrări cu siguranță nu se poate spune la fel. La momentul acesta e prea devreme de precizat când vor începe sau cât vor dura, iar exemplul cel mai apropiat, pe care l-a adus în discuție chiar primarul Raul Urdă este bazinul de înot, o altă finanțare obținută prin CNI. 

Acolo demersurile au început în 2018 și nici acum nu au început lucrările propriu-zise. Avem contract semnat cu executantul”, a spus edilul. 

Se plănuiește și ca lucrările la școala generală să fie realizate pe etape, astfel încât, atunci când va fi cazul, eventual să se poată face și cursuri. 

Corpul vechi, din față, are nevoie de reparații la acoperiș, la parchet, uși, care sunt într-o stare avansată se uzură. (...) Ne-am dori să se facă lucrarea în două, trei etape. Corpul A și B în primă fază și apoi corpul C”, a spus primarul. 

De aceeași părere este și directoarea școlii. 

În prezent, la această școală învață, chiar dacă în ultimul timp mai mult în online din cauza pandemiei, aproximativ 1.150 de copii, atât în structura principală, cât și în cele aparținătoare. De altfel, Școala din Floroaia Mică, cea de la Brădet, precum și grădinițele din zonă care țin de „Mihail Sadoveanu” au avut parte de renovări recente. 

Dar legat de clădirea centrală a structurii școlare, se pare că au trecut decenii de când s-a mai făcut ceva important în ceea ce privește infrastructura. 

Prima şcoală românească datând din anul 1820 a fost pentru prima dată oficial atestată într-un document al parohiei ortodoxe române din Întorsura Buzăului în anul 1854. Clădirea bisericii a găzduit şcoala până în anul 1868 când a fost construită o clădire din lemn, cu două săli de clasă. Primii învăţători erau dascăli şi cantori. O nouă şcoală a fost construită în 1874 pentru 120 de elevi. În noua şcoală învăţătorul Gheorghe Zaharia a scris prima carte de citire pentru elevi. Publicarea cărţii a fost menţionată în Gazeta Transilvaniei şi Telegraful român în 1891. Prima clădire a şcolii, aşa cum este ea în prezent, a fost construită în 1929, iar realizarea ei este legată de Bâgiu Nicodim, primul cadru didactic  care a obţinut Gradul I. În anul 1933 clădirea şcolii a fost extinsă cu încă 10 săli de clasă. Începând cu anul 1968 şcoala funcţionează împreună cu Liceul de cultură generală, având un total de 1200 elevi. Apoi şcoala se desparte de liceu şi  devine Şcoala generală nr. 1, în anul 1979. Şcoala generală nr. 1 a fost extinsă cu încă 16 săli de clasă în anul 1998. Numele şcolii a fost schimbat în Şcoala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului în 2003. Cea mai veche clădire a şcolii a fost consolidată şi reabilitată între anii 2007-2008. Şcoala are arondate alte patru structuri: Şcoala cu clasele I-VIII Gheorghe Zaharia Brădet, Şcoala cu clasele I-IV Floroaia Mare, Şcoala cu clasele I-IV Floroaia Mică şi Şcoala cu clasele I-IV Scrădoasa”, se arată la secțiunea de prezentare a școlii pe un site mai vechi al instituției. 

Pe mulți dintre locuitorii zonei Buzaielor, nu doar ai Întorsurii Buzăului, îi leagă multe amintiri, mai îndepărtate sau mai recente, de această școală, care pentru o bună parte a însemnat primul contact cu sistemul de învățământ. Și sala de sport e un adevărat „muzeu” al amintirilor, pentru că cei care astăzi sunt părinți sau chiar bunici, pe vremuri erau elevii care învățau bazele gimnasticii sau ale baschetului și nu numai în acest loc uitat în timp.  

Directoarea Adela Stroie ne-a mai spus și că deși știe că vor urma ani grei pentru școală, pentru că lucrările de reparații nu vin fără deranj, perioada următoare este deopotrivă foarte așteptată pentru că echipa unității de învățământ are mereu în minte rezultatul final, acela al unei școli demne de elevii care învață acolo, o școală pregătită pentru provocările secolului în care ne aflăm.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.