STIREA ZILEI 12 mai 2020

Școala din 2 – 12 iunie: pregătire sau doar risc suplimentar?

de Covasna Media | 2239 vizualizări

Părinți, profesori și directori din județ spun că activitățile de recapitulare pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat ar trebui să fie continuate în online, nu la școală 

Pregătirea pentru examenele naționale, care va permite redeschiderea școlilor în perioada 2 – 12 iunie pentru elevii din clasele terminale, ridică, la nivelul județului Covasna, mari semne de întrebare în rândul părților direct implicate în proces: părinți, profesori, directori, dar și elevi. Riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus în preajma examenelor este prea mare, spun părinți și cadre didactice laolaltă. Acestea propun ca pregătirea să aibă loc, la fel ca școala de până acum – online. 

De bine de rău, școala românească, și implicit cea covăsneană, s-a adaptat, în mare parte, la noul sistem de învățare – mai mult online. Și chiar dacă pentru unii vacanța de vară este aproape, pentru alții (elevi, dar și părinți și profesori) emoțiile și pregătirile pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat cresc pe zi ce trece. Acestea sunt dublate, dacă nu triplate, de haosul dat de pandemia de coronavirus, de inconsistența mesajelor transmise de la București și de imprevizibilitate. 

Sub semnul întrebării stă încă și decizia de a reveni, în perioada 2 – 12 iunie la școală, pentru o ultimă pregătire suplimentară  a elevilor înainte de examenele naționale, anunțată de președintele Iohannis la finele lunii aprilie, odată cu vestea că unitățile de învățământ rămân altfel închise până în septembrie. 

Risc de îmbolnăvire chiar înainte de examene 

Directoarea Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Luminița Costea, îi sfătuiește pe elevi și părinții acestora să nu renunțe, după 15 mai, la măsurile de distanțare socială și protecție, pentru a evita riscul unei îmbolnăviri cu COVID-19 chiar înainte de examene. Totodată, aceasta spune că propunerea de a face ore de pregătire în perioada 2 – 12 iunie este una care implică riscuri foarte mari și că sistemul de învățare online ar trebui folosit în continuare în acest scop. 

Ar fi bine ca elevii să stea acasă și după data de 15 mai, astfel încât în perioada examenelor să fie sănătoși. Dacă te îmbolnăvești de coronavirus acum, poate nu mai ai șanse să dai Bacalaureatul. (...) Nu știu ce va fi. Să nu uităm și că avem colegi profesori cu probleme de sănătate, cu boli cronice”, a spus Luminița Costea, care a transmis public mulțumiri către colegii ei, spunând că apreciază felul serios în care și-au dat interesul să pună pe picioare în timp cât mai scurt școala online. 

Declarații pe proprie răspundere 

În același timp, legat de revenirea la școală în iunie, directoarea CNMV spune că le va cere tuturor părinților să completeze declarații pe proprie răspundere în care își asumă că evaluează cu maximă responsabilitate sănătatea copiilor lor înainte de a-i trimite în colectivitate.  

Cel mai important este să rămânem sănătoși”, a punctat Luminița Costea.   

„Nu îmi voi lăsa fiica la acele pregătiri”

Că întoarcerea elevilor la școală în perioada 2 – 12 iunie este o măsură nu doar inutilă, ci și riscantă este de părere și Raluca Ioana Andraș, mama unei eleve de clasa a XII-a și în același timp profesoară de engleză la CNMV, respectiv diriginta unei clase de a VIII-a.

Ce să faci în 10 zile? Să îngrași porcul. Sunt 10 zile în care toți cei implicați vor fi expuși unui risc de infectare cu Covid-19. Își ratează intrarea în examene. Dacă în cele 2 luni nu ai învățat nimic, materia a fost predată în proporție de 80 la sută până pe 12 martie, atunci în 10 zile de pregătire minuni nu se vor întâmpla. Pregătirea online în această perioadă va continua. Eu personal nu o voi lăsa pe fiica mea la aceste pregătiri. Dacă elevii își închipuie că întoarcerea la școală se va desfășura așa cum erau obișnuiți, se înșală. Condițiile de revenire sunt foarte stricte, nu le va surâde de loc. Referitor la competențele de la clasa a 12 -a, care după cum am înțeles se vor da după examenele scrise, părerea mea este că sunt inutile în condițiile actuale de pandemie, deoarece rezultatele obținute nu influențează media de bacalaureat. Dar sunt prea mică în tot acest angrenaj. „Nu mor caii când vor câinii”. Dumnezeu să le lumineze mintea și celor care ne conduc și să fie cu fiecare copil în parte”, ne-a spus aceasta. 

Pe de altă parte, sunt și părinți care deși sunt îngrijorați pentru sănătatea copiilor, se bucură totuși că aceștia vor avea șansa să își mai vadă colegii înainte de încheierea unui ciclu important al vieții – liceul. 

În calitate de părinte ce te poate speria mai mult decât sănătatea copilului și riscul de a se îmbolnăvi? Acum nu știu, probabil că se vor lua măsurile necesare. Ei oricum sunt niște copii care se vor proteja atât cât pot. Sper să fie chiar utile întâlnirile astea, eu mă bucur pentru ei că se vor întâlni cu colegii. Li s-a luat șansa asta de a petrece ultimele luni împreună cu colegii, deci e bine că se întâlnesc din punctul acesta de vedere”, este de părere Loredana Ticușan, mamă de gemeni, elevi în clasa a XII-a, din Întorsura Buzăului. 

Și elevii găsesc părți bune în întoarcerea la școală înainte de examene. 

„Eu personal învăț mai bine la școală comparativ cu orele online. Clasele terminale eu zic că trebuie să se întoarcă la ore, chiar dacă doar pentru zece zile. Mai bine mai puțin decât nimic. Orele de la școală sunt mai eficiente, ți se explică mai bine. Online nu merge bine internetul uneori, se întrerupe, nu suntem atât de atenți. Când vorbim zece odată nu se înțelege mai nimic. Nu îmi este frică să mă îmbolnăvesc pentru că dacă era să fiu infectat, eram infectat deja în aceste două luni. Riscuri sunt peste tot, nu doar la școală”, ne-a spus Tompa Krisztián, multiplu campion național, campion est-european, dar și campion al Ungariei la motocros, elev în clasa a XII-a la CNMV. 

Stresul examenelor îi cuprinde și pe părinți

Ca de fiecare dată, și părinții trăiesc stresul examenelor alături de copiii lor, iar incertitudinile de acum sunt în aceeași măsură cauzatoare de emoții pentru toată familia. 

„Nu știu cum se va termina nebunia asta. BAC-ul oricum trebuie să și-l dea, că nu avem ce să facem. Sperăm că măsurile care o să se ia să fie cât de cât în ordine, deci să nu se contamineze copiii, să respecte cât ce cât ce îi roagă. Astăzi au avut ceva oră de dirigenție și le-a spus că trebuie mănuși, trebuie măști. Am înțeles că o să intre câte zece în clasă. Nu știm nici de unde vom primi aceste materiale de protecție. Am înțeles din știri că vor fi asigurate de școală, dar cea mai mare problemă este că nimeni nu știe nimic. Ar trebui să se decidă ceva odată. Săracii copii, n-o să aibă nici bal, nici Ultimul Clopoțel. E ceva nou pentru toată lumea. (...) E un stres în plus și pentru elevi. Ba nu se știa dacă se dă BAC-ul sau nu, o să fie oral sau nu, plus stresul cu boala, că fiecare are bunici, părinți, frați. Toată lumea așteaptă. Atât se știe, că în 22 încep examenele și în 15 încep cei din a VIII-a, în rest nu se știe nimic. Stăm cu inima strânsă și așteptăm să vedem ce va fi”, ne-a spus mama lui Krisztián, Tompa Iulia. 

Ziua de mâine e imprevizibilă, nu prea știm cu ce ne vom confrunta. Eu sunt un părinte care plec la muncă și vin, dar îi văd că muncesc mai mult decât cele șase ore când veneau de la școală, adică mi se pare că timpul este mult mai ocupat. Acum nu știu, sper să fie și fructificat bine și să dea randament. E o situație destul de neplăcută, ca pentru noi toți. Se adaptează ei într-un fel și eu zic că vor face față cu bine”, spune Loredana Ticușan.

În același timp, mama gemenilor spune că anularea examenului de bacalaureat ar fi fost „o nebunie”, deoarece acesta nu poate fi echivalat cu altceva.

„Să se scoată examenele mi s-ar fi părut chiar o nebunie, deci chiar vreau să se dea examenul de bacalaureat. Nu știu dacă o amânare ar fi ajutat, poate că ar fi ajutat puțin ca și timp, o săptămână, două, să li se mai dea să reușească să facă mai multă materie, mai mult exercițiu, dar examenul trebuie dat. N-ai cu ce să echivalezi examenul”, este de părere Loredana Ticușan.

Alți părinți îndeamnă la răbdare și credință și spun că totul va fi bine, respectiv că stresul n-a fost niciodată de ajutor. 

„Te întrebi cum va fi, ce va fi, dacă faci bine ca părinte și tot așa te frămânți zi de zi, an de an. Grijile se risipesc când îl încredințezi pe copil în grija lui Dumnezeu. Prinzi aripi și tu și el. Grija e firească, e omenească însă îngrijorarea e deznădejde, acolo nu este Dumnezeu. Maria, fiica mea, e acum în prag de bacalaureat și am încredere că va fi bine. Nu are rost să îmi fac scenarii apocaliptice. Fiecare am venit cu o bucată de pâine în mână în viața asta. Totul în viață are o rezolvare, cu răbdare și credință. Și ca diriginte de a VIII-a și ca părinte de a XII-a sunt încrezătoare că lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Vedeți ce fragili și neputincioși suntem când e vorba de o criză, de o încercare și a trebuit să stăm acasă atât. Am văzut că sistemul de învățământ e grav bolnav, iar noi profesorii din nou loviți și umiliți, dar pentru că știm că suntem singurii care atingem viitorul continuăm să ne facem datoria, mai bine zis să ne împlinim chemarea”, ne-a spus Raluca Ioana Andraș. 

Măsuri recomandate de INSP 

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis o serie de recomandări pentru perioada desfășurării activităților de pregătire, pentru elevii claselor terminale (a VIII-a, a XII-a și a XIII-a) precum și în perioada organizării examenelor de evaluare națională și bacalaureat. 

De exemplu, se propune ca „activitatea de pregătire să se organizeze pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi și să dureze nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor”, „pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare”, „înainte de începerea activităților de pregătire/examinare, în spațiile unde acestea urmează a se desfășura, se va realiza dezinfecția suprafețelor cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute”, „accesul în interiorul școlii se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii (care nu trebuie să depășească 37⁰) și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii”, „pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii cât și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și dreapta și un rând liber în față și spate”. 

Breșe în punerea în aplicare 

Acum, chiar dacă totul pare interesant și simplu în ceea ce privește măsurile de protecție, și aici, ca și în multe alte aspecte în ceea ce privește organizarea examenelor, sunt încă mari și multe semne de întrebare. „Cine va asigura materialele? , cum se vor distribui?, cine va măsura temperatura elevilor?” sunt doar câteva dintre acestea. 

„Nu se știe de unde vor primi elevii măști și mănuși. Nu știe nici Inspectoratul. Dacă e cazul, am discutat cu doamna viceprimar despre asta, vom primi de la Consiliul Local și măști și mănuși, pentru că sunt suficiente. Deocamdată nu avem o adresă, un ordin, o procedură pentru asta. Și noi ne luăm după știri. Deocamdată știm doar ce atribuții are unitatea școlară pentru momentul în care vor veni copiii la școală, dar cum va fi la examen nu se știe exact. Cred că vom primi o metodologie de la Minister pentru că de obicei așa se întâmplă”, ne-a spus directoarea de la Colegiului Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, Kondor Ágota. 

Sigur că până în 2 iunie mai sunt de trecut niște etape, care nu pot fi sărite, iar cea mai importantă este legată de data de 15 mai și privește măsurile de relaxare, respectiv evoluția situației epidemiologice. 

„Deocamdată așteptăm data de 15 mai ca să putem planifica modul în care vom încheia anul școlar pentru clasele terminale, mai ales pentru clasa a XII-a. Mă refer la Ultimul Clopoțel. În legătură cu examenele știm aproximativ cum vom proceda, dar și acolo mai avem întrebări. Nu știm cum o să fie atestatele la limbi străine, la informatică, cum se vor ține probele orale”, ne-a mai spus Kondor Ágota. 

Multe întrebări și prea puține răspunsuri. Cert este că importantă rămâne atenția pentru sănătate. Că apoi se vor rândui toate. 

Iulia Drăghici – Taraș 

Daniela Luca

David Leonard Bularca 

Sursa foto: Pexels.com

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.