STIREA ZILEI 29 aprilie 2020

Școala covăsneană și testul statului acasă

de Covasna Media | 1788 vizualizări

Pusă față în față cu riscul unui val de îmbolnăviri COVID-19, școala pică pe locul 2

Probabil sunt foarte puțini cei care și-au închipuit în martie, când pandemia de coronavirus a închis școlile din România, că planurile de revedere se vor putea lua în calcul abia din septembrie. De luni, de când această decizie a fost anunțată oficial, s-au creat, ca de fiecare dată, tabere pro și contra. De această dată, par a fi mai mulți cei care salută hotărârea autorităților. Argumentul principal este că sănătatea trebuie să fie pe primul loc și că nu e chiar așa de rea nici educația online.  

Surprinzătoare? Nu. Binevenită? Absolut. Așa se vede, pe scurt, de la conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, decizia adoptată la nivel național de a nu se relua cursurile anul acesta școlar. De fapt, o astfel de propunere chiar a fost înaintată luni la prânz Ministerului Educației de către IȘJ, cu puțin timp înainte să fie anunțată oficial hotărârea în acest sens. 

Mai exact, IȘJ Covasna a și cerut mai-marilor țării să nu pună elevii și profesorii pe drumuri de la 15 mai, după încetarea stării de urgență din cauza coronavirusului, pentru că o astfel de hotărâre va face mai mult rău decât bine, a spus marți, pentru Observatorul de Covasna, inspectorul general Kiss Imre. 

Cred că în această situație este o decizie îndreptățită, acceptabilă și cred că cea mai înțeleaptă. De ce? Pentru că, în primul rând, elevii trebuie să ajungă la școală: fac naveta, merg cu trenul, microbuze. Cum pot fi, în aceste situații, peste tot respectate măsurile de distanțare socială și de igienă? Chiar venind în oraș la școală – elevii vin împreună, se îmbrățișează și așa mai departe. În plus, există riscul ca într-o școală un elev sau chiar un profesor să se îmbolnăvească. Doar nu o să avem, după 15 martie, zero cazuri de coronavirus la nivel de țară. Va exista acest pericol. Dacă se îmbolnăvește unul, se aplică iar măsura carantinei pentru toți din clasă, poate toată școala și deja am și închis. După aceea, mai e o altă problemă care trebuie luată în vedere: nu toți părinții ar trimite copiii la școală. Ar fi o reținere din partea multora. (...) Atunci, nicio soluție, ca de exemplu să vină jumătate, după masă, alternativ, nu ar fi fost o decizie corectă. În plus, ne-am înțeles cu toții că învățământul preșcolar, în acest context, nu are de ce să mai reia activitatea”, ne-a spus Kiss Imre. 

Acesta a subliniat că un lucru foarte important este acela că autoritățile au luat o decizie clară. „Se știe de acum încolo ce avem de făcut. Este o perspectivă de urmat. Până acum aveam scenarii de urmat. Acum știm că nu (n.red. se reiau cursurile), că vor veni cei din clasa a VIII-a și a XII-a, nu obligatoriu și înseamnă că de acum încolo și Ministerul va lucra împreună cu inspectoratele privind soluționarea tuturor cazurilor care se vor ivi privind încheierea mediilor semestriale și anuale. Se vor găsi proceduri, soluții pentru fiecare situație în parte”, a explicat Kiss Imre, punctând că este o chestiune de zile până se vor stabili detalii pentru rezolvarea dilemelor: de la înscrierile în învățământul preșcolar, la admiteri, examene de grad și altele. 

Reprezentanții elevilor susțin că măsura este bună, dar și că naște o serie de întrebări

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Covasna, prin președintele structurii, Ioana Dajbog, transmite faptul că decizia de nu a se mai merge la școală în acest an școlar a fost una bună. Chiar și așa, elevii mai au încă multe întrebări legate de burse, decontarea transportului și așa mai departe.

„În contextul actual, dacă stăm puțin să ne gândim, inițiativa este una bine definită, având în vedere faptul că așa putem să diminuăm numărul creșterii de cazuri, evitând anumite situații destul de neplăcute și să nu se dezvolte boala în sine atât în județul nostru, cât și în toată România. De asemenea, problema în momentul de față o reprezintă faptul că apar anumite întrebări pe care atât noi, cât și elevii încep să și le pună: legat de burse, legat de decontarea transportului, legat de elevii în situații de corigență sau de admiteri, adică într-un fel a fost bine primită această anulare, pentru că din punct de vedere al sănătății ne putem feri de anumite lucruri neplăcute, însă apar tot felul de nelămuriri din partea elevilor. Aceștia (n.red. elevii) au nevoie de răspunsuri”, a spus, într-o discuție telefonică, Ioana Dajbog, președintele Consiliului Județean al Elevilor Covasna.

Nu toți elevii s-au bucurat

Totodată, Ioana Dajbog spune că au fost și elevi care nu au primit cu bucurie vestea. În această situație sunt mai ales cei care se află în ultimul an de liceu sau de generală, deoarece presiunea examenelor din vară își spune cuvântul.

„Vă dați seama că cele mai mari răspunsuri negative au venit din partea elevilor din clasele terminale, a XII-a, a XIII-a sau chiar a VIII-a, pentru că aceștia nu știau care o să fie până la urmă faza cu BAC-ul. În mare parte, colegii cu care am luat eu legătura au primit această informație destul de negativ, adică mulți au interpretat nu neapărat greșit, dar au început să îți facă griji”, ne-a mai spus Ioana Dajbog.

„Cu siguranță autoritățile s-au gândit foarte bine în momentul în care au luat această decizie”

De aceeași părere cu reprezentanta elevilor covăsneni este și Maria Bularca, directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) din Întorsura Buzăului. 

„Cu siguranță autoritățile s-au gândit foarte bine în momentul în care au luat această decizie, luând în calcul multe posibile riscuri. Din punctul meu de vedere este o decizie înțeleaptă faptul că s-au suspendat cursurile fizice pentru elevii claselor IX-XI, în cazul nostru. Am încredere în echipa de la Eliade că având în vedere faptul că învățăm pe platformă unitară încă de la suspendarea cursurilor, din 11 martie, elevii noștri nu vor avea prea mult de suferit. Normal, ne lipsește socializarea, interacțiunea fizică, dar ne-am adaptat foarte bine condițiilor și acest lucru se datorează întregii echipe Eliade”, ne-a spus Maria Bularca, directoarea instituției de învățământ.

Cât despre cele două săptămâni în care elevii claselor a XII-a se vor putea întoarce la liceu pentru pregătirea dinaintea examenului Maria Bularca spune că sunt binevenite.

„Cu siguranță elevii din clasa a XII-a au nevoie, pe lângă cunoștințele propriu-zise necesare pentru examen, au nevoie și de un suport psihic, o consiliere foarte bună. Pentru ei, într-adevăr, nu este foarte simplu. Eu sincer mă bucur că elevii se întorc, chiar și pentru două săptămâni. Suntem printre norocoșii care dețin spații mari, luminoase, încăpătoare, așa încât acel circuit despre care se vorbește noi îl vom organiza foarte eficient, spun eu, așa încât să reducem la minimum riscul de îmbolnăvire”, a mai explicat directoarea de la LTME. 

Școala continuă online 

În ceea ce privește școala online, care din unele puncte de vedere a mai dat rateuri, Kiss Imre a spus că, de fapt, scopul cursurilor virtuale din această perioadă a fost bazat mai mult pe ideea de a ține elevii conectați cu profesorii și cu școala, decât pe realizările lor academice. 

În același timp, CJE CV transmite că își dorește să ajute elevii care se află în imposibilitatea de a urma cursurile online și cere, în acest sens, sprijinul celor care au cunoștință de astfel de cazuri.

„Este important să fim anunțați dacă fiecare elev din județ, indiferent dacă provine din zona rurală sau din zona urbană, indiferent de unde este sau indiferent de ce problemă are este important să ne anunțe dacă există sau nu cazuri de elevi care nu au acces la internet. Dacă există, atunci ar fi bine să fim anunțați, să vorbim, o să încercăm să rezolvăm cu Inspectoratele să găsim soluții sau cu colegii de clasă, de școală, să găsim soluții ca să ajungă și la ei materia”, a mai spus Ioana Dajbog. 

Conducerea UBB Sfântu Gheorghe: „În joc sunt viețile noastre”

Decizia de a nu deschide școlile afectează și universitățile. La Extensia din Sfântu Gheorghe a Universității „Babeș-Bolyai” examenele de finalizare a studiilor de licență și master vor avea loc conform calendarului prestabilit, adică la începutul lunii iulie, doar că viitorii absolvenți le vor putea susține online, pe platforma Moodel sau Zoom. Studenții din anul I și II vor avea, de asemenea, examene online.

Această metodă alternativă pentru examenele de finalizare a studiilor în condițiile pandemiei este salutată de reprezentanții UBB Sfântu Gheorghe. 

„Ideea e că ori ne jucăm cu pandemia asta, ori nu ne jucăm. În joc sunt viețile noastre. Eu zic că putem aștepta până în august sau până în septembrie ca să reluăm chestiile esențiale ale vieții. De recuperat se poate recupera prea puțin în timpul verii și se duce și vacanța elevilor. Trebuie să găsim o soluție oarecum rezonabilă, să putem trece peste. Fiecare soluție guvernamentală are avantajați și dezavantajați. Nicio măsură guvernamentală nu e dezavantajoasă pentru toată lumea sau avantajoasă pentru toată lumea. Mereu aceste intervenții guvernamentale au persoane care profită de aceste măsuri și alții care nu. Nu există o măsură unanim bună sau rea pentru toată lumea. La noi s-a găsit o modalitate tehnică să se facă examenul online în fața cadrelor didactice”, a precizat directorul extensiei, Cziprián-Kovács Loránd. 

Acesta a punctat că singurul inconvenient pentru studenți ar fi faptul că vor da examenul cu acei profesori pe care nu i-au întâlnit niciodată față în față. Totodată, studenții care din anumite motive nu vor dori să participe la examenele de finalizare a studiilor în iulie, vor mai avea o șansă în luna februarie. 

„Vor fi niște examinatori de la Cluj și de la Bistrița care predau altfel, au o altă abordare, o altă atitudine față de studenți. Intri într-un necunoscut. Studenții mai pot să își amâne acest examen pentru februarie, sau pentru iunie anul viitor, deci nu e capăt de țară. Știu că sunt speriați. Și eu aș fi în locul lor, dar cei de la Cluj au zis să nu ne impacientăm, pentru că totul va fi bine. Acum nu știu care ar fi atitudinea potrivită în această situație. Dacă crezi că ești bine pregătit și că faci față fără să ai probleme în fața profesorilor de la Cluj, atunci te apuci de învățat, iar dacă nu, mai aștepți jumătate de an sau un an”, a mai spus directorul extensiei. 

Unii studenți ne-au spus că decizia Guvernului i-a luat prin surprindere, pentru că se așteptau ca măcar la finalul anului de învățământ totul să revină la normal. Alții însă cred că este o hotărâre justificată și chiar inevitabilă. 

„Având în vedere că încă nu se știe când ar fi permis să ne vedem mai mulți într-un loc, este recomandabil să încheiem anul așa. Mi s-a părut o decizie normală. Oricum nu a mai rămas mult din acest an de studii. Pe ideea că examenul acesta va fi memorabil fiind primul de acest gen, zic că este bine că l-am prins așa. Având în vedere că nu a mai fost, nu știu dacă nu cumva modalitatea de examinare va fi în așa fel încât să ne dezavantajeze. Deci fiind și noi prinși în această situație, ar trebui gândit cumva ca să ne ajute”, ne-a împărtășit un student din anul III, Raymond Gheorghiță. 

Că place sau nu, decizia este luată și trebuie pusă în aplicare. Sunt încă multe necunoscute, multe întrebări și temeri, dar toți cei intervievați au căzut de acord asupra unui aspect: „Sănătatea este cea mai importantă pentru noi toți și trebuie să trecem cu bine peste această perioadă”, după cum a concluzionat inspectorul școlar general, Kiss Imre. 

Iulia Drăghici – Taraș 

David Leonard Bularca 

Daniela Luca 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.