STIREA ZILEI 12 august 2013

S-a dat startul reducerilor de vară!

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 815 vizualizări

Prețurile la îmbrăcăminte şi încălţăminte scad cu procente bune în această perioadă

Luna august aduce o nouă perioadă de reduceri, așa că dacă vreți să vă schimbați garderoba cu investiții mai mici, ar fi cazul ca de acum să fiți cu ochii în patru la reducerile pe care urmează să le afișeze magazinele. Oficial, sezonul reducerilor de vară este cuprins între 1 august și 31 octombrie, dar experiența anilor trecuți arată că, de fapt, cele mai importante reduceri se vor regăsi în perioada 15 august – 1 septembrie. În aceste zile, magazinele vor ieftini articole de sezon – rochii, pantofi, sandale, pantaloni, cămăși, ale căror prețuri pot scădea chiar şi cu peste 50%. În consecință, reducerile de vară sunt ocazia perfectă pentru a vă alcătui inteligent garderoba de toamnă: întâi pentru că unele articole – pantaloni, tricouri, cămăși ori rochii se pot purta inclusiv în prima lună de toamnă, iar în al doilea rând că, achiziționându-le la jumătate de preț, vă rămân bani de investit în alte articole vestimentare.

Lichidarea stocurilor sezoniere

Sfântu Gheorghe se alătură tradiției reducerilor, iar câteva magazine au expus deja articole cu prețuri scăzute. Comparativ cu alte orașe mai mari, numărul magazinelor care dau marfă la reducere este încă mic, dar mai este vreme. Potrivit reprezentanților Primăriei Sfântu Gheorghe, până acum doar cinci comercianți au depus notificările obligatorii referitoare la vânzare cu reducere, însă mai este timp să li se alăture și alții. Vânzarea la preț redus are ca scop lichidarea stocurilor sezoniere, iar reduceri de acest fel pot face inclusiv magazinele second hand. Legea prevede că produsele care pot fi supuse soldării sunt articolele de îmbrăcăminte, confecţiile, tricotajele, lenjeria, ţesăturile, marochinăria, încălţămintea şi articolele sezoniere de sport-turism. În perioada de soldare, preţul redus trebuie afişat lângă cel vechi, astfel încât clienţii să constate diferenţa de cost.

Sandale la jumătate de preț

Printre articolele cu preț redus găsim la mai toate magazinele de încălțăminte sandale sau șlapi la jumătate de preț. Un magazin de profil a aplicat mai multe feluri de oferte, de exemplu, dacă cineva cumpără o pereche de încălțăminte, a doua pereche e la jumătate de preț, sau la două perechi cumpărate mai poți alege una gratis. Și la o pereche se aplică însă reduceri, chiar și de 70%. Clienți se găsesc, mai ales printre cei care încă nu au plecat în concediu.

Este și cazul Cristinei, o tânără care va pleca săptămâna viitoare la mare. „Mi-am ales o pereche de sandale mai elegante și niște șlapi pentru plajă. Dacă le cumpăram în urmă cu o lună, plăteam dublu, așadar îmi convine. Pe de altă parte aceste sandale vor fi bune și pentru la anul, așadar merită” – spune ea.

Există în Sfântu Gheorghe și reprezentanțe ale unor branduri internaționale, care odată cu sezonul de reduceri se vor plia pe acesta și vor oferi articole de înbrăcăminte și încălțăminte la preț redus.

Comercianții spun că reducerile au priză la cumpărători

Reprezentanta unui magazin de încălțăminte ne-a spus că în perioada reducerilor vânzările cresc pentru că sunt mulți care aleg să își cumpere articole de sezon la sfârșitul iernii sau a verii.

„Avem clienți fideli care apar de fiecare dată când sunt reduceri. În general cumpără femeile, dar sunt și bărbați care profită de reduceri. De asemenea, aceste promoții se aplică și la articolele pentru copii, aici însă mulți părinți se uită de două ori la preț spunând că la anul sandalele, de exemplu, nu vor mai fi bune pentru că cei mici cresc” – spune vânzătoarea. Aceasta a menționat că în unele cazuri se aplică reduceri și pentru alte produse, la genți și poșete, de exemplu.

Reduceri și la haine

Magazinele de îmbrăcăminte aplică de asemenea reduceri. Astfel tricourile, costumele de baie sau rochițele de vară se pot cumpăra acum la jumătate de preț. Clienți se găsesc și aici, dar poate nu așa mulți ca la încălțăminte. Melinda, o studentă din Sfântu Gheorghe, ne-a spus că nu o atrag reducerile la haine pentru că găsește tricouri de firmă și la second hand.

„Am un principiu de la care nu mă abat. Nu cumpăr încălțăminte de la second hand, dar haine da. Astfel sandale, pantofi, ghete și cizme îmi iau doar din magazine de specialitate, dar la haine nu am probleme nici cu cele folosite. De obicei mă uit la preț, la reduceri, dar primul criteriu este să îmi placă încălțămintea și să fie comodă” – ne-a declarat tânăra.

Mărimi extreme

Vânătorii de reduceri știu că trebuie să se grăbească pentru că la finalul perioadei vor rămâne doar mărimile foarte mici sau foarte mari, fie că e vorba de sandale sau haine. Acest lucru este însă pe placul celor care caută aceste mărimi. Femeile care poartă 40-41 la pantofi, de exemplu, pot găsi în această perioadă o paletă largă de încălțăminte la preț redus considerabil. De exemplu, o pereche de sandale care ar fi costat 50-60 de lei, acum se pot cumpăra și cu 20, ceea ce este avantajos. Din păcate, nu la fel stă treaba în privința celor care au măsuri mici la pantofi, deoarece acestea sunt cele mai căutate și se vând cu mult înainte de a începe reducerile. La reduceri se găsesc însă și haine foarte mari, XXL, de exemplu, sau foarte mici, XS.

Reduceri și la second hand

Magazinele second hand au dreptul, prin lege, să se alăture vânzărilor cu reduceri. Un astfel de magazin, situat în centrul orașului, plănuiește să scoată marfa de vară la reducere peste o săptămână.

„Avem marfă foarte bună, de firmă, care e căutată tot timpul. Prețurile sunt puțin mai mari decât în magazinele cu haine noi, dar calitatea e superioară. Odată cu reducerile, vom ajunge practic la prețurile unui second hand obișnuit, iar din experiența anilor trecuți știm că vom epuiza stocul în maxim trei zile”, ne-a spus vânzătoarea.

Nu toată lumea crede în reduceri

Cum piața și sistemul românesc nu sunt încă experte în materie de reduceri – aceasta fiind o tendință importată din Vest, nu de puține ori reducerile i-au dezamăgit pe unii. Și asta mai cu seamă pentru că scopul a fost prost înțeles de anumiți comercianți: în loc să scape de marfa nevândută pur și simplu, aceștia au țintit spre vânzarea mărfii de calitate îndoielnică, drept pentru care și-au pierdut din credibilitate.

Sincer, eu nu vânez reducerile și nu am făcut lucrul acesta niciodată. La reduceri am găsit lucruri rămase din alt sezon, lucruri care poate nu se mai poartă și care nu mi-au luat ochii. Adică mulți vor doar să-ți bage pe gât articole urâte estetic, de calitate proastă, pe care dacă oricum nu le-ar vinde niciodată, mai bine ți le vând cu 20-30 de lei. Nu vreau să mă păcălesc astfel, nu-mi place să mă mint singură. Din cauza asta, nici nu știam că a început sezonul reducerilor, dacă nu aflam de la voi”, ne-a spus Ana, o tânără de 23 de ani.

Alții nu cred în reducerile de la Sfântu Gheorghe și spun că aceleași reduceri, însă pentru o marfă mult mai variată și uneori superioară ca și calitate, le oferă magazinele din Brașov. Oricum ar fi însă, cei mai mulți vizitează măcar vitrinele cu reduceri, iar aici fiecare își poate găsi ceva mulțumitor, în funcție de exigențe.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.