ACTUALITATE 14 martie 2018

(Update) „Războiul steagurilor” nu se dă încheiat, ci revine în forță

de Iulia Drăghici - Taraș | 2737 vizualizări

UPDATE: Între timp, Prefectura l-a amendat pe primarul Antal Árpád cu suma de 5.000 de lei.

Intră AICI pentru toate detaliile. 

Prefectura a somat Primăria Sfântu Gheorghe să pună drapelul României lângă cel al Ungariei, dar a primit drept răspuns un refuz

Steagurile au devenit din nou un motiv de dispută și de inflamare a spiritelor în județul Covasna. Contextul este cel în care Primăria Sfântu Gheorghe a început încă de marți pregătirea pentru sărbătoarea de joi, 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni și a împopoțonat centrul reședinței de județ cu simboluri verzi-albe-roșii. Prefectura județului Covasna s-a autosesizat și a atenționat Primăria că încalcă legea dacă nu afișează lângă acestea și drapelul României. Răspunsul primăriei nu s-a lăsat așteptat, invocând chiar și Anul Centenarului. Dar nici internauții nu au stat deoparte în cel mai nou conflict pe tema steagurilor din secuime.

Zeci de steaguri în culorile verde-alb-roșu au fost arborate marți, 13 martie, în municipiul Sfântu Gheorghe pentru a marca Ziua Maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită anual la data de 15 martie. Mai vizibile ca niciodată, simbolurile maghiare au întors atenția cetățenilor și autorităților locale de la inundațiile care amenințau mai abitir ca niciodată județul, către un nou episod al „Războiului steagurilor”.

Primăria Sfântu Gheorghe somată de Prefectură  

Reprezentanții Prefecturii Județului Covasna au acționat prompt și în aceeași zi au și somat Primăria să respecte legea, care spune că drapelele altor state se pot arbora doar împreună cu drapelul României.

„Ca urmare a arborării, în data de 13.03.2018, a mai multor drapele ale Ungariei în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, Instituția Prefectului-Județul Covasna a transmis o somație Primarului municipiului Sfântu Gheorghe, prin care s-a solicitat respectarea prevederilor Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Potrivit art.7 din Legea nr.75/1994 „Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.”  

Astfel, autoritatea publică locală în cauză a fost somată să intre în legalitate până mâine, 14 martie 2018, respectiv să arboreze în condiţiile legii şi Drapelul Naţional al României, în caz contrar urmând a se aplica sancțiunea contravențională prevăzută de lege”, arată comunicatul de presă transmis de Prefectura Județului Covasna marți la prânz.

Răspunsul Primăriei Sfântu Gheorghe: „Nu vor fi îndepărtate simbolurile naționale plasate cu ocazia zilei de 15 martie

La câteva ore după comunicatul de presă transmis de Prefectură au venit și două comunicate de presă ale Primăriei, prin care se apără de acuzațiile de încălcare a legislației și în care prezintă și punctul de vedere al primarului Antal Árpád.

„Instituția Prefectului - Județul Covasna a somat conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze şi drapelul României lângă steagul Ungariei. În legătură cu această somație, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe informează pe toți cei interesați că la comemorarea festivă din 15 martie, invitatul special și vorbitorul de onoare va fi dr. Lázár János, ministru, Şef al Cabinetului Prim-ministrului Ungariei. Astfel, drapelul Ungariei va fi arborat lângă steagul României numai cu ocazia vizitei dânsului pe ziua de 15 martie.

În momentul de față, pregătindu-se de comemorarea festivă în cinstea aniversării a 170 de ani de la Revoluţia şi Lupta de Independenţă din 1848–1849, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a decorat centrul orașului cu panglici de culori naționale ungurești, piața Libertății cu drapel național unguresc, și câteva străzi cu cocarde. Niciunul dintre aceste simboluri nu este drapelul oficial al Ungariei, drapelul național unguresc nefiind același lucru cu drapelul Ungariei.  

Primarul Antal Árpád-András a declarat următoarele în legătură cu somația Prefecturii: „Sărbătorim ziua de 15 martie de 170 de ani în Transilvania, în Ținutul Secuiesc. Din 1989 încoace arborăm simbolurile naționale în fiecare an. Se pare că în acest an, în anul centenarului, unii ne-ar contesta și acest drept.”

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1.157/21.11.2001, minoritățile etnice – constituite în organizații, uniuni sau asociații la nivel național – pot folosi la acțiunile specifice și însemnele proprii. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a plasat panglicile, drapelul și cocarde de culori naționale ungurești în spiritul acestei Hotărâri”, arată un comunicat de presă transmis de Primăria Sfântu Gheorghe, intitulat: „Nu vor fi îndepărtate simbolurile naționale plasate cu ocazia zilei de 15 martie”.

De asemenea, o altă informare de presă, numităCentrul orașului a fost decorat cu panglici de culori naționale ungurești cu ocazia sărbătorii de 15 martie”, spune că simbolurile care au fost afișate în centrul orașului Sfântu Gheorghe „nu sunt nici steaguri, nici drapeluri” – nu drapele (care este forma corectă de plural).

Cu această ocazie, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe dorește să informeze locuitorii orașului, pentru evitarea neînțelegerilor, că simbolurile ungurești poziționate vertical pe stâlpii din fier forjat nu sunt steaguri, nici drapeluri, ci panglici de culori naționale ungurești”, arată Primăria.

Ziua Italiei marcată la Sfântu Gheorghe?

Internauții nu s-au lăsat impresionați doar de multitudinea de simboluri din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, ci și de ordinea în care sunt așezate culorile. Zvonul că simbolurile arborate în Sfântu Gheorghe sunt mai degrabă ale Italiei, decât ale Ungariei a făcut imediat înconjurul internetului, lăsându-i pe unii cetățeni amuzați și pe alții indignați.

„Ăsta e steagul Italiei”, a scris un cititor pe pagina de Facebook a ziarului „Observatorul de Covasna”. „De necrezut! Vor să ne arate că sunt unguri, dar pun steagul italian”; „Nici prefectul nu cunoaște steagul maghiar? Se vede ca el are alergie numai pentru aceste trei culori”; „Vor să se pună bine cu italienii pesemne” – au fost alte câteva comentarii, reacții la comunicatul transmis de Prefectură.

Și acest aspect a fost lămurit de comunicatul transmis de primărie, astfel: „Dr. Szekeres Attila, heraldic al orașului Sfântu Gheorghe, președintele Asociației de Heraldică și Vexilologie din Transilvania, membru al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române face o precizare cu referire la neînțelegerea aferentă simbolurilor naționale ungurești plasate pe stâlpi: „Aceasta nu este un steag! Nici drapel! Aceasta este o panglică de culori naționale ungurești. Ordinea e potrivită, deoarece dacă pe stâlp le întoarcem în sus, prezintă compoziția steagului național maghiar: roșu-alb-verde. Repet, aceasta nu este nici steag, nici drapel.” (Sursa citatului: pagina de Facebook a cotidianului „Háromszék”)”, arată comunicatele de presă transmise marți de Primăria Sfântu Gheorghe.

„Să ne uităm pe sus, că pe jos e jale

Până una alta, cu sau fără steaguri, fie ele ale României, Ungariei sau Italiei, mare parte din covăsneni nu se lasă impresionați de reacțiile autorităților locale sau județene, ci își văd, în continuare de viețile lor obișnuite, unde nivelul de trai este tot printre cele mai scăzute din țară și unde infrastructura le dă bătăi de cap indiferent de modalitatea de transport aleasă.

„Au fost plătite din bani publici aceste panglici tricolore, cazual tipic ungurești? Nu de alta, dar văd că nu mai au ce face cu banii noștri. Vor să ne uitam pe sus, că pe jos e jale...nu avem trotuare, nu avem străzi!!!”, a mai scris, pe pagina „Observatorul de Covasna”, o cititoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.