STIREA ZILEI 29 septembrie 2020

Primari noi în județul Covasna

de Covasna Media | 8256 vizualizări

Alegerile locale 2020 au adus alți edili șefi la Întorsura Buzăului, Baraolt, Barcani, Valea Mare, Zagon, Vârghiș, Cernat, Estelnic, Ojdula și Lemnia  

Rezultatele parțiale la alegerile locale din 27 septembrie aduc și schimbări, chiar dacă, în majoritate, primarii covăsneni și-au cam păstrat funcțiile. Localitățile care au edili șefi noi sunt Întorsura Buzăului, Barcani, Valea Mare, Zagon, Baraolt, Cernat, Vârghiș, Lemnia, Ojdula și Estelnic.  

Dacă la Valea Mare și Zagon, de exemplu, lupta s-a dat doar între candidați noi, pentru că foștii primari nu și-au mai depus candidaturile, sunt și localități în care primari noi au intrat în cursă cu edilii în exercițiu, însă fără succes, de această dată. 

Raul Urdă pune rezultatul pe seama muncii de echipă; posibilă alianță cu PNL pentru postul de vice 

Candidatul USR PLUS la Primăria Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a obținut o victorie cât se poate de clară în urma scrutinului de duminică, cu o diferență de peste 300 de voturi față de următorul clasat, edilul încă în funcție, Leca Băncilă (ALDE). 

Este o muncă a unei întregi echipe, o echipă de nebuni. Într-un colț de suflet credeam că o să reușesc, dar nu mulți credeau la fel ca mine. Pe de o parte, a fost o muncă de echipă organizată, foarte bine pusă la punct, începând de la slogan, până la toate filmulețele de campanie și aveam speranțe, dar dintre nouă candidați e greu să bați primarul în funcție și pe lângă el încă șapte”, a spus luni, pentru Observatorul de Covasna, Raul Urdă. 

Potrivit acestuia, rezultatele arată că la o singură secție de votare din cele șapte candidatul PNL, Silviu Popica a avut mai multe voturi decât USR Plus, în rest, Raul Urdă și-a adjudecat cea mai mare susținere din partea votanților. 

Cu siguranță o să fiu un primar pentru toți. O să îi rog pe toți (n.red. întorsurenii) să vină lângă mine, toate ideile bune din această campanie promit că o să le punem în folosul comunității și o să încercăm să facem o comunitate adevărată”, spune Raul Urdă. 

După învestirea în funcție, vor urma noi discuții și alianțe pentru stabilirea viceprimarului, care ar putea veni din partea PNL. 

Se pare că PNL o să aibă patru mandate de consilier local și USR trei. E clar că după orientarea politică noi suntem alături de PNL și cu ei încercăm să facem o alianță. Am avut și o discuție preliminară a acestor alegeri, ca în cazul în care câștigă unul sau altul să ne ajutăm pentru vice și se pare că aici vom încerca să facem o alianță cu PNL-ul, în primul rând, dar și cu orice alt partid care are un om bun și vine cu idei bune lângă noi”, a mai spus viitorul primar al orașului Întorsura Buzăului. 

Raul Urdă are 46 de ani. Acesta a absolvit Liceul Economic și Administrativ din Călimănești, Școala Postliceală de Contabilitate și Facultatea de Științe Economice din București. 

A lucrat ca profesor suplinitor și apoi a devenit directorul Casei Familiale din Întorsura Buzăului. De la 26 de ani își administrează propria firmă, care în prezent are 20 de angajați. 

Revoluție la Barcani: după cel mai longeviv primar vine cel mai tânăr edil ales

Locuitorii comunei Barcani au ales și ei schimbarea. Candidatul independent Nicolae Pastor va ocupa funcția de primar, după rezultatele parțiale publicate de autorități. 895 dintre voturile valabile exprimate îi aduc noua funcție tânărului în vârstă de 31 de ani. O victorie uriașă, având în vedere că cel contra căruia a candidat, primarul în funcție din 1990, Gheorghe Marin de la PSD, a avut 790 de voturi. 

Cel de-al treilea candidat, Dorin Gheorghiu, de asemenea independent, a primit 32 de voturi, însă cu doar câteva zile înainte de alegeri, acesta a anunțat printr-o rețea de socializare că își manifestă susținerea pentru Nicolae Pastor și și-a îndemnat votanții să îi acorde acestuia voturile. 

Încep prin a vă mulțumi pentru că mi-ați oferit încredere și susținere! Dar mai bine spus, „ne-ați” oferit încredere, nouă tinerilor! Prima persoană care a dorit mai presus de orice vis să acorde o șansă tinerilor este Dl. Gheorghiu Dorin, prin gestul lui onorabil și nemaiîntâlnit în ceea ce privește politica românească. Ați trăit intens alături de mine și vă sunt profund recunoscător! Începutul acestui mandat vine cu responsabilitate deplină, muncă, ambiție  și respect!  Îmi doresc sa facem o echipă bună în acest „proiect”!”, a scris pe pagina sa de Facebook Nicolae Pastor.

Noul primar este de loc din satul Sărămaș. În vârstă de 31 de ani, acesta este absolventul Facultății de Management și Strategii de Afaceri din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Tânărul edil spune că are experiență în domeniul atracției fondurilor europene, prin exemplul propriu,  pentru că în 2012 și 2019 a câștigat și implementat două astfel de proiecte. 

În campania electorală, acesta a spus că infrastructura, educația, domeniul agricol și turismul, respectiv agroturismul sunt printre prioritățile sale, dar și că își dorește să creeze un departament în cadrul primăriei, care să îi sprijine pe tinerii care vor să își deschidă afaceri atât pe cont propriu, cât și pe fonduri europene.

USR PLUS ar putea avea echipă cu primar și viceprimar la Valea Mare 

Valea Mare, comuna cu un sigur sat, și-a decis viitorul pentru cel puțin următorii patru ani fără prea multe dubii. A fost ales pe funcția de primar cu 257 de voturi din cele 607 exprimate la nivelul comunei Bogdan Ștefan Marin, candidatul USR PLUS. Următorul clasat ar fi candidatul PMP, Gheorghe Samoilă, cu 135 de voturi, apoi Gheorghe Pastor, PSD, cu 126 de voturi.

Rezultatul reprezintă o provocare de a face ceva. (...) Nu a fost neapărat surprinzător, dar am avut emoții destul de mari”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, viitorul primar din Valea Mare, care spune că a avut parte de o campanie electorală frumoasă, fără critici. „Din partea noastră a fost o campanie curată”, a punctat acesta. 

Le mulțumesc pentru încredere, pentru susținere și le promit că nu o să îi dezamăgesc”, a mai spus viitorul primar. 

USR Plus a obținut cele mai multe mandate și în Consiliul Local, adică trei din nouă, PSD și PMP au câte două, iar PNL și ALDE câte un mandat, spune primarul, care a precizat că planurile sunt ca viitorul viceprimar să facă parte tot din echipa Alianței din care face parte. „Sperăm la un viceprimar tot din partea USR Plus. Rezultatul și victoria ne impune acest lucru”, a subliniat Bogdan Marin.  

Primarul ales al Comunei Valea Mare este un tânăr de 34 de ani, absolvent al Facultății de Management, de profesie referent agricol în cadrul Primăriei Valea Mare. 

Zagonul rămâne al UDMR-ului, dar cu alt primar, iar la Baraolt a câștigat un independent 

Datele parțiale de luni, obținute până la ora redactării articolului, mai arată că primari noi sunt și în Zagon - Kiss Augustin (UDMR), Baraolt - Benedek Huszár János (independent), Vârghiș - Imets Lajos (UDMR), Cernat - Rákosi Árpád (independent), Estelnic - Salamon Balázs (Alianța Maghiară Din Transilvania), Ojdula - Pénzes Ágoston (independent) și Lemnia - Jénáki Csongor (UDMR). 

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor a spus luni  în cadrul unei conferințe de presă că nu îi cunoaște pe toți noii primari, însă mesajul pentru fiecare, indiferent de partidul politic din care provin, este să pună pe primul loc dezvoltarea localității și să fie deschiși la colaborare. 

„Noi în 40 de unități administrativ-teritoriale am lansat candidați. În cele cinci unde proporția etnică este sub 1%, desigur nu am lansat. (...) Dacă în 2004 am avut 24 de primari, în 2008 – 28, în 2012 – 35, în 2016 –  34 și acum tot 34 de primari ai UDMR-ului sunt. A luat o primărie Alianța Maghiară la Estelnic. Am înțeles mesajul celor din Baraolt unde primarul nostru a luat mult mai puțin decât contracandidații independenți. Acolo a câștigat Benedek Huszár János, un candidat independent. Succes în muncă. Mesajul Consiliului Județean, mesajul meu către cei din Baraolt și către domnul primar este colaborarea în viitor pentru dezvoltarea orașului și a regiunii. De altfel nu este un slogan electoral. Precum știți și dumneavoastră, în ultimii ani de zile am avut foarte multe investiții în ceea ce înseamnă dezvoltarea bazinului Baraoltului.  

Eu cred că mesajul către toți primarii și în special către primarii români, este așa cum am trăit și am muncit până acum. Asta înseamnă că indiferent de luptele acerbe politice, când era vorba despre dezvoltarea localității sau dezvoltarea județului, întotdeauna am mers alături, indiferent de coloratura politică, indiferent de etnie și indiferent de cine a fost la guvernare. Eu nu cunosc noii primari care sunt nou aleși, însă cred că în următoarea perioadă o să avem ocazia să ne întâlnim”, a declarat președintele ales al Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Rezultatele finale, precum și date despre componența fiecărui Consiliu Local vor fi făcute publice în perioada următoare. 

Iulia Drăghici – Taraș 

Daniela Luca 

Sursă foto: Facebook.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.