STIREA ZILEI 7 aprilie 2021

O pensiune de la Șugaș Băi va fi transformată în „școală a pădurii”

de Daniela Luca | 2974 vizualizări

Cât va plăti Primăria Sfântu Gheorghe pentru a cumpăra imobilul

Pensiunea Phoenix din stațiunea Șugaș Băi va trece în curând în proprietatea municipalității din Sfântu Gheorghe. Imobilul va fi transformat într-o „școală a pădurii”. Mai exact, asociația Vadon va organiza aici tabere pentru elevii care doresc să se conecteze cu natura și să afle lucruri noi despre tot ce îi înconjoară, într-un cadru departe de băncile școlii. Această metodă pedagogică este utilizată cu succes în alte țări, spune directorul asociației, Demeter János. Conform acestuia, în cazul în care contextul epidemiologic va permite, activitatea ar putea începe din toamnă.  

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat săptămâna trecută achiziția unui imobil din stațiunea Șugaș Băi. Este vorba despre pensiunea Phoenix. Comisia de negociere a stabilit un preț sub valoarea pieței (249.600 euro), au precizat autoritățile locale în cadrul ședinței. Astfel, spațiul de cazare va fi cumpărat de primărie cu 230.000 de euro, iar bunurile mobile din interior, cu 5.000, se arată în proiectul de hotărâre, aprobat săptămâna trecută de toți cei 19 consilieri prezenți la ședință. 

Deocamdată spațiul nu va fi reamenajat, spun autoritățile locale 

Ideea de a transforma imobilul într-o tabără școlară aparține reprezentanților primăriei, ne-a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. Acesta a precizat că spațiul de cazare este în stare foarte bună și deocamdată nu este nevoie de investiții suplimentare. 

„Prin hotărârea de Consiliu Local s-a aprobat achiziția și a fost mandatat primarul să semneze, dar nu știu când va avea loc semnarea efectivă, la notar. N-am auzit să se fi pus în discuție o altă variantă în ceea ce ține de destinația imobilului. Propunerea ca să se facă tabără școlară a fost unanim acceptată în comisii.  În primă fază, la evaluare, nici n-a fost pusă problema să se cumpere mobilierul, dar după aceasta a venit ideea cu tabăra și pentru tabără este bun mobilierul care e acum. Probabil că vom renova cândva, dar așa cum arată acum, imobilul poate fi utilizat ca și tabără școlară fără niciun fel de reparații. E într-o stare foarte bună, arată bine și nu se pune problema de aspect. Bineînțeles că din când în când va trebui să văruim, să reamenajăm, poate chiar anual dacă o să fie copiii acolo. Norocul nostru a fost că nu prea a fost utilizată clădirea și de aceea este într-o stare atât de bună”, ne-a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Taberele se vor putea organiza în orice anotimp 

Cu toate că orașul mai are o tabără, în câmpul Benedek, cele 10 căsuțe nu sunt dotate cu instalație de încălzire, spune viceprimarul, iar locația din Șugaș Băi va permite organizarea unor astfel de evenimente și în anotimpul rece. 

„Iarna, la Șugaș Băi, se fac activități specifice, cum ar fi schiul, iar vara sunt mai puține. În afară de minigolf, de acel teren de cățărare și de parcul de aventură nu prea se mai face nimic și e binevenită o astfel de tabără ca și vara să fie activitate”, a mai punctat Tóth-Birtan Csaba. 

Asociația Vadon: „Suntem pregătiți să facem față acestei provocări”

În cadrul ședinței consiliului local, autoritățile au subliniat că responsabilă pentru organizarea taberelor va fi Asociația Vadon. Activități educaționale de acest fel se bucură de succes în străinătate, spune directorul asociației, Demeter János. 

„Astfel de instituții funcționează excelent în Europa Centrală și de Vest și se numesc „școli ale naturii” sau „școli ale pădurii”, în traducere. Copiii învață mult mai mult față de materia predată în școli. Ei au posibilitatea de a intra în contact cu natura și să devină oameni cunoscători ai naturii. Este o modalitate de pedagogie prin care se dorește ca elevii să fie și protectori ai naturii pe viitor. Ideea a fost să avem și noi o școală a naturii unde atunci când funcționează școala să ne axăm pe weekend-uri, iar în timpul vacanței putem organiza tabere mai lungi, cel mai probabil de o săptămână. Noi până acum am făcut tabere de echitație, unde din când în când am predat și date legate de natură, dar dacă orașul va achiziționa acest imobil și putem avea un loc anume unde să practicăm un astfel de învățământ, ar fi extraordinar. Noi suntem pregătiți să facem față acestei provocări”, ne-a spus Demeter János. 

Se caută specialiști care să le insufle copiilor dragostea pentru natură  

Această metodă educațională vine la pachet cu o mulțime de avantaje, a mai adăugat directorul Asociației Vadon. Conform acestuia, demersurile pentru formarea unui echipe didactice au început deja. 

„Ieșitul la iarbă verde nu înseamnă mereu a fi în natură. De obicei, familiile practică ieșitul la iarbă verde, în weekend, și cu asta s-a cam terminat. Aprindem un foc și face un grătar pe malul pârâului și spunem că am fost în natură, ceea ce nu este adevărat. Dacă dorești să înveți despre natură, atunci trebuie să intri în natură cu adevărat, cu oameni specialiști pentru a te învăța foarte multe lucruri la care ar trebui să fie atent omul modern, cum să protejăm tot ce ne înconjoară, deci sunt niște lucruri care în alte țări se învață de la o vârstă fragedă, dar la noi încă nu prea. Sunt ferm convins că o educație de genul acesta ar ajuta foarte mult nu numai județul Covasna, ci o țară întreagă, dacă s-ar organiza și în alte locații astfel de centre de educație naturistă. (...) Noi nu dispunem deocamdată de specialiști. Sperăm să găsim biologi, geografi și avem foarte multe legături în străinătate unde funcționează asemenea centre de educație de unde putem să învățăm și noi cum să practicăm această modalitate de a învăța copiii să fie mai atenți la natură. Noi mereu am încercat să mergem în această direcție, dar până acum nu a fost posibil, pentru că nu am avut o locație în care să organizăm asemenea tabere”, a punctat directorul Asociației Vadon. 

În cazul în care contextul epidemiologic va permite, primele tabere ar putea fi organizate în toamnă. 

„Zona Șugaș Băi și clădirea în sine este ceva extraordinar și se pot organiza cursuri foarte bune. Știu că s-a intrat deja în linie dreaptă în ceea ce privește achiziționarea imobilului. Și eu am început să stau de vorbă cu tineri pedagogi care știam că sunt interesați de asemenea lucruri și sper ca din toamnă să putem să pornim, pentru că din vară nu avem cum, din cauza pandemiei. Având la îndemână internetul și alte căi de comunicare, încercăm de pe acum să ne pregătim, cât de cât, cu speranța ca din toamnă să putem să începem activitatea”, a mai spus Demeter János. 

Clădirea actualei pensiuni Phoenix a fost construită în anul 1970, iar apoi extinsă în anul 1990, se specifică în raportul de evaluare a imobilului. Spațiul de cazare a fost modernizat ultima dată în anii 2004-2005, arată aceeași sursă. La parter pensiunea dispune de bucătărie cu sală de spălat vase, hol, sală de mese, două birouri, bar, coridor, grupuri sanitare, vestiar și terasă, iar la etaj sunt șapte camere cu băi, saună, depozit de lenjerie și spălătorie. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.