STIREA ZILEI 1 martie 2019

Mărțișor de 7 milioane de lei: fostă bancă transformată în centru de inovație

de Iulia Drăghici - Taraș | 1437 vizualizări

Design Bank, din inima municipiului Sfântu Gheorghe, a luat viață pe hârtie

Inițiativa asociației IT Plus și a Primăriei Sfântu Gheorghe de a transforma fostul sediu al Băncii Naționale Române (BNR) din inima reședinței de județ într-un centru de inovație pentru tinerii din IT și domeniile creative avansează. Implementarea proiectului, care va genera o investiție totală de peste 7 milioane de lei din vistieria locală, va începe imediat ce bugetul va fi adoptat.

Un spațiu de lucru ieșit din comun, ca cele văzute pe internet din birourile giganților IT și telecom, ca de exemplu Apple, Facebook, Google sau Microsoft, va lua locul clădirii părăginite situată la intersecția străzilor Kossuth Lajos şi Körösi Csoma Sándor, adică aproape atât de Liceul de Arte „Plugor Sándor”, cât și de Cinema Arta, respectiv Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.

Ideea autorităților de a crea acest spațiu destinat tinerilor a venit din nevoia de a readuce acasă resursa umană talentată, plecată în străinătate sau orașe mai mari. Totodată, au contribuit și discuțiile purtate de primar cu reprezentanții elevilor din oraș, care au transmis că au nevoie de un spațiu unde să se întâlnească, să discute și să dea naștere proiectelor atât de necesare comunității.

Clădire de birouri cu spații de lucru informale

Astfel, în 2017, IT Plus, care acum oferă primăriei un proiect gata realizat și pus la punct, printr-o finanțare a unui grant din Ungaria, a organizat un concurs de idei și proiectare, iar câștigătorii, o echipă din Odorheiu Secuiesc, au gândit spațiul interior atât cu birouri închise, cât și deschise, ușor de recompartimentat, în funcție de necesități. Concret, aici va exista o sală de conferințe multifuncțională, birouri, atât separate, cât și spații comune, birou audio-video izolat fonic, o cafenea, spații de relaxare, o recepție, sală de expoziții (cu roboți, de exemplu) sau chiar o sală multimedia, care va fi proiectată să ia locul seifului de acum. Design Bank ar putea avea chiar și un birou de „home banking”, de unde tinerii ar putea primi sfaturi financiare.  

„Intenția este de a face un incubator al ideilor creative, o clădire de birouri care să inspire inovație, valoare adăugată și să aducă start-up-uri. Proiectul este conceput să fie transformat ușor fie într-o clădire de birouri tradițională, celulară, dar intenția este de a face un spațiu de lucru informal care să atragă specialiști creativi, calificați și să aducă cunoștințe care ne lipsesc în momentul actual pe plan local. Putem să spunem că va fi o clădire de birouri cu spații de lucru informale. Cred că aceasta va fi cea mai potrivită denumire”, ne-a spus proiectantul și coordonatorul proiectului Design Bank, arhitectul Török Áron.

Spațiu pentru afirmare în industriile creative și digitale

Spațiul, care va putea fi utilizat de până la 70 de persoane concomitent, se dorește a fi un loc de unde să se nască și unde să crească idei deosebite de afaceri, dar și unul unde tinerii să își poată întâlni mentorii și implicit inspirația, au mai punctat reprezentanții asociației IT Plus.

„Esența proiectului este de a crea un spațiu multifuncțional dedicat tinerilor antreprenori și tinerilor care sunt încurajați prin acest program spre digitalizare. Pur și simplu vrem să oferim un spațiu prin care pot să încerce diverse inițiative, pot să se afirme în industria creativă și ni se pot alătura în proiectele noastre, prin care încercăm să transformăm know-how-ul tehnologic și antreprenorial, dedicat tinerilor. Totodată, prin acest spațiu multifuncțional încercăm să canalizăm idei provenite de la tineri și să le oferim un context antreprenorial, în care ei pot să își încerce ideile, dar și să ia parte la programe de mentorat, prin care pot fi încurajați sau să primească sfaturi. De asemenea, vrem să organizăm evenimente pentru lumea antreprenorială, prin care să oferim spații de networking, spații și birouri unde se pot desfășura activități profesionale”, ne-a spus președintele IT Plus, Bihari Béla.

Proiectul acesta ar putea face ca lumea digitală și lumea antreprenorilor să genereze dezvoltare pentru Sfântu Gheorghe, mai susțin reprezentanții IT Plus.

„Noi ne uităm în permanență, că suntem conducători de firme de IT, la trendurile internaționale. Ce putem să observăm este că dacă ne uităm în top 10 firme internaționale, 8 sunt firme de IT. (...) Suntem convinși că aceste tehnologii ar trebui să ajungă cât se poate de repede și la nivelul orașului nostru. Sunt foarte mândru fiindcă teatrul și sportul capătă un interes atât de mare și atunci mă întreb cum ar fi și dacă lumea digitală și cea de antreprenoriat, de start-up, ar fi următorul boom al acestui oraș? Când vorbim de digitalizare, lumea crede că această meserie este condusă de programatori. În ultima vreme nu mai este adevărat. Această meserie este condusă de artiști, de oameni creativi, de muzicieni, pictori, sociologi sau psihologi. Deci se schimbă foarte multe. Iar copiii care se plimbă în centrul municipiului Sfântu Gheorghe ajung la acest centru de inovare, creativ și intră și ei în această lume care din ce în ce mai mult se dezvoltă”, a spus, joi, în cadrul unei conferințe de presă de prezentare a proiectului „Design Bank”, Rácz Attila de la IT Plus.

„Această clădire, care va fi regândită prin acest proiect, este o ultimă relicvă a stilului socialist, cu gratii la geamuri, că a fost sediu de bancă națională. Acum va primi o altă formă care se aliniază unor trenduri contemporane. Prin acest conținut, care va fi dat acestei clădiri, se poate trece cu pași repezi relativa înapoiere a zonei noastre din punct de vedere al infrastructurii, fiindcă România din punct de vedere al rapidității internetului se situează în fața mai multor țări europene, deci comunitatea locală, tinerii din comunitatea locală vor avea șansa să se alinieze acestor trenduri mult mai repede”, a spus joi și viceprimarul Tóth Birtan Csaba.

Cum vor fi alocați banii

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat tot joi, în primă fază, indicatorii tehnico-economici ai proiectului, care vizează investiții de peste 7 milioane de lei.  După adoptarea bugetului pe anul în curs, urmează să fie propus un alt proiect de hotărâre către Consiliul Local, prin care să fie alocată prima tranșă pentru investițiile de anul acesta, adică aproximativ 500.000 de euro.

„Fondurile pentru proiectare au fost câștigate printr-un grant din Ungaria de către clusterul IT. La ședința Consiliului Local vom adopta o hotărâre privind indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect, urmând ca în cazul în care vom apuca în această țară să avem buget pe anul 2019, să licităm lucrările de execuție pentru această lucrare. După calculele estimative, în acest an am putea acorda o finanțare de aproximativ de 500.000 de euro din bugetul local pentru realizarea acestui proiect”, a spus joi, în conferința de presă, primarul Antal Árpád.

Totodată, acesta a punctat că are în plan să acopere cheltuielile pentru centrul inovativ în decursul a doi ani bugetari.

„Eu m-am gândit ca în doi ani bugetari să putem aloca sumele necesare. Asta înseamnă că dacă se începe într-un an în septembrie, poate fi terminat anul următor în septembrie, dacă constructorul este eficient. Dacă nu, atunci în trei ani bugetari se va acorda această sumă”, a declarat edilul.

Centrul va fi deschis în cel puțin 2 ani

Reprezentanții Primăriei nu au știut să precizeze când vor demara lucrările propriu-zise exact și când se vor termina, pentru că bugetul pe anul în curs nu este încă aprobat de la București.

„În momentul în care vom adopta bugetul va apărea această investiție în buget și vom lansa licitația pentru execuție, deci nu trebuie să licităm partea de proiectare. În momentul în care se semnează contractul, vom ști și termenul. Până atunci nu vă pot spune despre termene nimic”, a explicat Antal Árpád.

Execuția, așa cum este ea prevăzută în proiect, ar urma să se facă pe parcursul a doi ani.

Clădirea fostei Bănci Naționale Române din Sfântu Gheorghe a trecut în proprietatea Primăriei la sfârşitul anului 2013, printr-o hotărâre de Guvern. Aceasta a fost transferată din domeniul public al statului şi din administrarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei în cel al municipiului Sfântu Gheorghe şi în administrarea Consiliului Local. În schimbul fostei clădiri BNR, BOR a primit primul etaj din blocul ADAS, situat în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din municipiu.

Chiar dacă prezentarea planurilor privind Design Bank ar putea veni ca un cadou de „mărțișor” pentru tinerii din Sfântu Gheorghe din partea inițiatorilor și a autorităților, ruina fostului hotel Bodoc rămâne în picioare parcă pentru a spune că încă mai sunt multe de făcut până la dezideratul de a avea un centru de oraș demn de invidiat.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.