STIREA ZILEI 24 noiembrie 2022

Localnicii din Ilieni au protestat la CNAIR pe tema autostrăzii Braşov-Bacău

de Daniela Luca | 793 vizualizări

Acțiunile de acest fel vor continua, spun inițiatorii demersului, care au cerut reproiectarea unei porțiuni din traseu 

Peste 100 de persoane din comunele Ilieni, din județul Covasna, și Hărman, din județul Brașov, localități care se află pe traseul viitoarei autostrăzi Brașov-Bacău, au participat marți la un protest organizat la sediul din București al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Protestatarii și-au arătat nemulțumirea față de „proiectarea defectuoasă” a autostrăzii pe tronsonul Brașov – Sfântu Gheorghe, dar și față de refuzul CNAIR de a participa la un dialog constructiv pe această temă. 

Cele 127 de persoane care au participat la protest, reprezentanți ai celor 1.770 de locuitori din comuna Ilieni și satul Podu Oltului, comuna Hărman, județul Brașov, au dorit să sublinieze că nu sunt împotriva construirii autostrăzii, ci împotriva „proiectării defectuoase”, și au solicitat găsirea unei alte variante care să nu afecteze localnicii.

„În urma solicitării noastre, CNAIR S.A. ne-a acordat o audiență de cca. 2 ore, în care am adus argumente tehnice, strategice, economice, sociale și procedurale – demonstrate cu documente. Marele absent al acestei întâlniri a fost domnul director general CNAIR Cristian Pistol, deși către presă a dat detalii privitoare la noul caiet de sarcini și perioada de timp prevăzută pentru proiectarea A13 în condițiile noului contract. (...) Sperăm că aceste declarații vor fi puse în practică căci noi, după cum am afirmat astăzi, nu vom ceda și vom recurge la toate mijloacele și metodele legale pentru o abordare corectă, profesionistă și legală a proiectării și execuției acestei autostrăzi. Mulțumim tuturor participanților de astăzi și tuturor susținătorilor. Am demonstrat, încă odată, că suntem uniți și responsabili pentru dezvoltarea durabilă și sustenabilă a comunităților noastre”, se arată într-un comunicat de presă postat de reprezentanții localnicilor pe pagina de Facebook „A13 - Autostrada confidențială 2022”. 

Protestatarii au primit asigurări, în urma discuțiilor, că noul caiet de sarcini va conține modificări pe tronsonul de aproximativ 15 kilometri, astfel încât să se țină cont de situația din teren și de obiectivele strategice naționale existente, iar impactul asupra comunităților locale să fie minim, se mai arată în comunicat. 

Localnicii: „Noi am cerut să se respecte legea, nu am cerut nimic în plus”

Un localnic ne-a spus că astfel de acțiuni de protest vor continua până în momentul în care autoritățile se vor ține de cuvânt și vor lua în calcul și nemulțumirile celor vizați. 

„În urma demersurilor, în caietul de sarcini o să apară un paragraf în care o să se ceară să se țină cont de toate problemele de pe traseu și să se modifice punctual unde este cazul. Noi nici n-am cerut să se modifice tot traseul. Am cerut să se ia în considerare porțiunea de 15 kilometri. Așteptăm caietul de sarcini, care au spus că o să apară în cinci zile, dar a fost singurul caiet de sarcini pe care Ministerul de Finanțe l-a cerut la verificare. Deci acesta este singurul din toate traseele din țară care a fost verificat, ceea ce înseamnă că sunt probleme. Noi am cerut să se respecte legea, nu am cerut nimic în plus, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Dacă se respectă legea, atunci avem dreptate. În funcție de ce apare în caietul de sarcini și cum o să fie terminată licitația, o să facem și alte acțiuni de acest fel. Până nu se ține cont de problemele pe care le-am sesizat și până nu se vor remedia, normal că vom porni și alte proteste dacă este cazul”, ne-a spus un localnic din Ilieni, Ilie Muscalu.

Și primarul comunei Ilieni este de părere că este nevoie de o comunicare mai transparentă între localnici și autoritățile decidente. 

„Oamenii discută despre acest lucru tot timpul. Subiectul este mereu cald și este de înțeles frustrarea oamenilor, a comunității și a mea. Nu se știu răspunsuri la mai multe întrebări. Partea civilă face tot posibilul ca să modifice acest traseu și, când mă întreabă cineva despre poziția mea, prefer să spun că în faza în care am aflat despre devierea acestui traseu inițial am formulat obiecțiile mele clare care au fost transmise CNAIR-ului. (...) Oamenii așteaptă răspunsuri, așteaptă modul de rezolvare și acest lucru este de înțeles. E important ca oamenii să știe despre tot ce se întâmplă pe această temă pentru că acest lucru (n.red. construirea autostrăzii) ar schimba viața unei comunități și lucrurile ar lua o altă direcție. Există acea mentalitate rurală, în sensul pozitiv, în care oamenii care locuiesc acolo, sau s-au mutat recent acolo, au făcut acest lucru pentru liniștea acelui loc. Și eu văd că ar trebui să se facă un compromis și comunicarea să fie cât mai exactă și transparentă”, ne-a spus primarul din Ilieni, Imre Fodor. 

La finalul lunii ianuarie, locuitorii celor două comunități au semnalat instituțiilor naționale și internaționale un set de nereguli în proiectarea autostrăzii, pe care o numesc „singura autostradă proiectată CONFIDENȚIAL în secolul XXI, anul 2022”. Conform acestora, Comisia Europeană a fost solicitată să efectueze o investigație preliminară, iar petiția semnată de 1.770 de persoane a fost transmisă Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară și Comisiei pentru Transport și Turism ale Parlamentului European. 

Totodată, CNAIR a anunțat miercuri că merg mai departe procedurile pentru a lansa licitația al cărei scop este de a găsi firma care va finaliza studiul de fezabilitate pentru Autostrada Brașov - Bacău. 

Noul contract pentru proiectarea Autostrăzii Brașov-Bacău are o durată de 28 de luni, din care 24 sunt pentru realizarea studiului de fezabilitate, iar valoarea estimată a procedurii de 45.044.901,90 lei fără TVA, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de CNAIR.

Sursă foto: A13 - Autostrada confidentiala 2022

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.