STIREA ZILEI 5 august 2013

Legea picnicului, inutilă la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1795 vizualizări

Pentru că municipalitatea n-a avut bani pentru amenajarea spațiilor speciale, nici amenzi nu pot fi date

La un an de la instituirea sa, Legea Picnicului se înscrie în șirul legilor românești care deși există, nu prea sunt respectate. Parlamentarii români au votat la începutul anului trecut „Lega Picnicului”, care prevede că autorităţile locale trebuie să amenajeze spaţii speciale în parcuri sau în afara oraşelor, pentru cei care doresc să organizeze picnicuri – totul pentru protejarea mediului, care știm cu toții cât de afectat rămâne după grătarele ce lasă-n urma lor tot felul de deșeuri.

Avem o lege, ce facem cu ea…?

În zona Sfântu Gheorghe, cele mai frecvente locuri pentru mersul la grătar și iarbă verde sunt Șugaș Băi și drumul spre Vâlcele, ambele dispunând de poienițe răcoroase, pârâiașe și zone cu adevărat frumoase. Sunt locuri frecventate dintotdeauna, unde se face inclusiv foc pentru grătare și chiar dacă mai există, răzleț, câteva mese cu bănci de lemn, locurile pentru foc special amenajate, cele pentru depozitarea resturilor sau toaletele ecologice sunt absolut inexistente. Prin urmare, nu putem vorbi despre condiții civilizate pentru picnic, însă tocmai aici ar fi intervenit autoritățile locale, în sarcina cărora cădea asigurarea acestora. Iar din moment ce Legea prevede amenzi cuprinse între 100 şi 50.000 de lei pentru nerespectare, nu prea putem vorbi de amenzi din moment ce nu avem prevăzute aceste locuri oficiale pentru picnicuri.

Administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Kozma Csaba, ne-a declarat că municipalitatea nu a prevăzut niciun loc pentru picnic în zona Sfântu Gheorghe, cauza principală fiind lipsa banilor.

Nu avem astfel de locuri, pentru că ar implica foarte multe investiții, iar municipiul nu dispune acum de banii necesari, mai ales că există alte priorități. În plus, locurile tradiționale în care iese lumea la grătar – Șugaș Băi și drumul spre Vâlcele, cuprind terenuri care aparțin composesoratelor, nu sunt ale Primăriei. Astfel, proprietarii le curăță, dar trebuie să recunoaștem că nici oamenii nu fac foarte multă mizerie, astfel că arată acceptabil. Prin urmare, dacă Legea spune că se pot da amenzi pentru nerespectarea regulilor în locurile special amenajate, atunci logic că neavând astfel de locuri, nici nu se pot aplica amenzi; poate municipalitatea să primească amenzi că nu a amenajat, dar repet că există costuri mari pe care nu ni le permitem acum”, a declarat Czimbalmos, menționând că nici măcar nu există un proiect de investiții pentru implementarea pe viitor a vreunui astfel de loc.

Tega și Poliția Locală n-au probleme cu iubitorii de grătare

În ceea ce privește problemele de curățenie, directorul Tega SA, Toth Birtan Csaba, ne-a spus că Patrula Verde a societății, compusă din studenți care lucrează în weekend, inspectează periodic zonele de grătare, explicându-le oamenilor cum să stingă focul, să strângă deșeurile și altele. Doar în cazuri grave, Patrula solicită sprijinul Poliției Locale sau al Jandarmeriei, însă acestea sunt extrem de rare. Șeful Poliției Locale, Hadnagy István, ne-a spus că în acest an nu au fost deloc solicitări de intervenție din partea Patrulei, astfel că nu s-a aplicat nicio amendă, iar cazurile de anul trecut au fost foarte puține.

Brașovenilor le place la noi

La ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Vâlcele găsim grătare la tot pasul în fiecare weekend. Sunt turiști din județ, dar și din Brașov, care aleg să își petreacă ziua la aer curat sub pădure. Fiecare dintre ei spune că îi place aici pentru că este liniște, motiv pentru care ori de câte ori au ocazia, se întorc la kilometrul 5 și împrejurimi.

O familie din Brașov ne-a povestit că deși este mai departe decât dacă s-ar duce la Pietrele Solomon, de exemplu, aleg Covasna pentru că nu este aglomerat.

„În jurul Brașovului nu ai parte de liniște. Spre Poiana Brașov, la Dâmbul Morii sau Pietrele Solomon sunt sute de oameni în fiecare sâmbătă și duminică. Nu ai liniște, nici loc pentru grătar nu găsești dacă nu mergi dis de dimineață. Aici e mult mai bine, e liniște, curat, ne place” – povestesc brașovenii.

Am găsit un grup de tineri veniți din Sfântu Gheorghe, care jucau fotbal. Au pus focul sub un copac, dar acest lucru nu li se pare periculos.

„Nu cred că e vreun pericol, doar am mai făcut așa și în alte dăți. Am venit cu prietenii să facem un grătar, am aduc mici, cârnați, carne de porc și pulpe de pui, așadar vom avea parte de o masă copioasă, stropită cu bere. Asta e marea pentru noi, e bine și aici. Nu avem bani pentru cine știe ce concediu, dar e bine și așa. Suntem aproape de casă și venim aici de când eram copii. Ne place” – spun tinerii.

Legea, privită cu ochi diferiți

În ceea ce privește legea picnicului, turiștii au păreri diferite. Dacă unora le-ar plăcea să aibă toalete ecologice și sursă de apă, alții spun că aceste lucruri ar strica farmecul locului. „Am auzit de această lege a picnicului, toaletele ecologice ar fi binevenite pentru că așa intri în pădure și găsești surprize la tot pasul. Mai importante ar fi totuși coșurile de gunoi, poate așa lumea nu ar mai împrăștia sticle, pungi și PET-uri peste tot” – ne-a declarat o tânără mamă.

Un domn mai în vârstă este însă de altă părere. „De ce să pună toalete, să vină unii și să le fure și pe alea? Sau să vină vandalii să le spargă? Lângă pădure nu are ce căuta nicio toaletă. Noi tocmai asta căutăm, să plecăm din civilizație. Ar fi culmea să venim aici și să avem parte de toalete, mai ales dacă acestea nu sunt golite la timp” – este de părere bărbatul.

Dincolo de Vâlcele și Șugaș Băi, un alt loc preferat pentru plajă și grătare al celor din Sfântu Gheorghe este malul Oltului. Aici, din păcate, gunoaiele din urma petrecerilor în aer liber ajung direct în apă, iar acest lucru se poate observa ușor la baza malurilor.

Nici la Întorsura Buzăului nu există vreun loc special amenajat conform Legii picnicului, însă aici explicația este alta: potrivit primarului Leca Băncilă, nu există o tradiție a ieșirilor la grătar în apropiere de oraș, pe terenurile de aici. În schimb, întorsurenii se duc spre Vama Buzăului, acolo sunt mai multe zone speciale pentru picnicuri și există o tradiție în acest sens. La Covasna, singurul astfel de loc amenajat este în zona Văii Zânelor, iar angajații Primăriei spun că acolo s-au amplasat inclusiv două toalete ecologice.

În ceea ce privește „grătarul din spatele blocului”, la noi pur și simplu nu există astfel de obiceiuri.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.