ACTUALITATE 2 iulie 2018

Județul Covasna, din nou la mila apelor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2099 vizualizări

VEZI AICI cel mai recent bilanț!

Bilanțul inundațiilor: 24 de localități afectate, zeci de case sub ape, peste 260 de oameni evacuați, infrastructură distrusă și alunecări de teren

Pentru a doua oară în 2018, furia naturii a pus județul Covasna „în genunchi”. Întreaga Românie și-a întors, din nou, privirea tristă către familiile din localitățile măturate de ape. Bilanțul, la o zi după activarea Codului Roșu taie și acum respirația: 263 de persoane evacuate, 24 de localități afectate, mii de saci de nisip, sute de oameni mobilizați, mii de griji, o soartă grea. Din fericire însă, județul Covasna nu a înregistrat decese în urma viiturii.

Internetul a devenit, începând de vineri seara, 29 iunie, un martor redutabil a ceea ce a avut de îndurat încă o dată într-un singur an județul Covasna, dar și celelalte județe învecinate – Brașov, Bacău, Vrancea și nu numai. Sute, mii de filmulețe și fotografii care ilustrau furia apelor nămoloase i-a făcut pe oameni să-și plece capul în fața puterii naturii.

Lunca Mărcușului, Băcel, Tamașfalău, Ruseni, Cătrușa au avut sâmbătă, 30 iunie, zeci de gospodării evacuate. De asemenea, la Sita Buzăului, trei case au fost afectate din cauza unei alunecări de teren, iar o bună bucată de timp cinci localități au rămas fără curent electric din cauza a doi stâlpi de medie tensiune care au căzut în apă. La Întorsura Buzăului, în satul Floroaia drumurile proaspăt asfaltate au fost înghițite vineri de ape și nămol, fiind și câteva case afectate. Și la Dobolii de Jos câteva case au rămas izolate, iar exemplele, din păcate, ar putea continua.

„Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase determinate de ploi abundente și scurgeri rapide de pe versanți, pe cursurile de apă ce străbat județul Covasna, s-au produs creșteri rapide ale cotelor cu depășirea pragurilor de inundație și de pericol, acestea fiind influențate și de deschiderea instalației de golire la Barajul Săcele. Aceste fenomene au dus la inundarea gospodăriilor dintr-un număr de 24 de localități, fiind necesară evacuarea unui număr de 263 de persoane și bunurile acestora, precum și 49 de animale. La nivelul județului au fost afectate DN 11B, DN10 și DJ 121. La un număr de 10 localități a fost întreruptă furnizarea de energie electrică”, arată bilanțul ISU Covasna, prezentat duminică.  

Dobârlău, care se pregătea de Zilele Comunei, cea mai afectată

Cu sărbătoarea anului care bătea la ușă, Dobârlăul a primit o lovitură cum rar s-a mai văzut în comună. Chiar în Ajun de Zilele Comunei, digul din localitate a cedat, prin două breșe, în fața viiturii puternice și peste 50 de gospodării au fost cuprinse de ape. În unele locuri se mai putea circula doar cu barca, iar apa măsura peste un metru în casele celor afectați. Peste 100 de persoane au fost evacuate și duse la Căminul din Mărcuș, loc unde autoritățile le-au pregătit cazare, masă sau medicamente.

„Zilele Comunei s-au anulat deja, de ieri chiar, pentru că am văzut ce vreme e și ne-am gândit ce ne așteaptă, dar nu ne gândeam că se ajunge în felul ăsta. O să o contramandăm pentru altă dată. Eu cred că cel mai probabil o vom anula în acest an”, a declarat sâmbătă pentru Observatorul de Covasna, primarul din Dobârlău, Bogdan Barbu.

„Toate persoanele au fost evacuate, inclusiv animalele și toată lumea este în siguranță. Asta este cel mai important lucru”, ne mai spunea edilul.

Situația a fost aproape la fel de gravă și la Băcel, satul din Chichiș, vecin cu Lunca Mărcușului. Și aici, aproape 90 de persoane, unele cu forța, au fost evacuate din calea apelor.

Poduri luate de viituri

La Întorsura Buzăului și Comandău poduri importante din localități au fost parcă luate pe sus de ape și duse în aval.

Orașul din zona Buzaielor a pierdut două poduri, dintre care unul impracticabil, dar care urma să fie reparat, din zona Camping, iar altul din zona Crivinei.

„Am făcut demersuri și cred că ne vor da bani pentru reconstrucție, dar cred că suntem în situația de a renunța la pod, pentru că e nevoie de bani pentru reconstruirea caselor. Țara este îngenuncheată de aceste ploi. O să îl refacem noi cu mijloacele noastre de lemn și vor veni și zile mai bune, dar acum țara are nevoie de înțelegerea tuturor”, ne-a declarat sâmbătă, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Sub aceeași viitură, Comandăul a fost rupt în jumătate pentru că podul de lemn care lega cele două maluri ale satului reședință de comună peste Râul Bâsca Mare a fost distrus.

„E vorba de podul din lemn care trece peste Bâsca Mare, ce trece fix prin mijlocul comunei. Podul din ciment a rezistat. A venit o viitură puternică ce a dus acolo rădăcini, bușteni și altele. La un moment dat, apa a început să crească și un pilon din mijloc a fost scos de viitură și s-a prăbușit podul de lemn. Imediat am anunțat Comisia Prefecturii. Avem podul din ciment și pe acolo pot să vină oamenii la aprovizionare, că pe partea stângă a comunei sunt toate magazinele. Avem o posibilitate, dar e puțin mai lung, trebuie să facă un ocol destul de mare, dar până când o să fie remediat, asta este”, ne-a declarat primarul din Comandău, Kocsis Béla.

Reparațiile vor costa aproximativ 500.000 de lei, potrivit estimărilor autorităților locale din Comandău, iar luni este așteptată deja vizita experților din Prefectură. Podul a fost construit la sfârșitul anilor `70, iar la fiecare 3, 4 ani, autoritățile interveneau în reabilitarea grinzilor de susținere.

Întorsura Buzăului rămâne fără tren

Viitura de pe Râul Tărlung a făcut sâmbătă ca singura cale de transport feroviar către Întorsura Buzăului să fie distrusă. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, dat fiind faptul că în momentul prăbușirii nu era traversat de nicio garnitură de tren. Circulația pe acest tronson de cale ferată a fost oprită încă de sâmbătă, în jurul orei 16:00.

Sute de persoane din zona Buzaielor foloseau acest mijloc de transport pentru navetă pentru a ajunge la locurile de muncă din Brașov și împrejurimi.

Acum, oamenii se tem că la cum se mișcă lucrurile în România, să treacă un secol până aceasta va fi reabilitată, iar alte soluții, decât pe drumul național și cu autoturismul, nu prea mai există.

Moment de emoție pozitivă – și animalele au primit o șansă la viață

În fața apelor, nu doar oamenii, ci și animalele au primit o nouă șansă de la salvatori. Un astfel de moment emoționant a făcut înconjurul internetului, când un pui de căprioară a fost salvat de militarii din cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte din Sfântu Gheorghe, sâmbătă, din zona Lunca Mărcușului.

„Nu lăsăm pe nimeni în urmă! Vânătorii de munte acționează în continuare în sprijinul populației din județul Covasna, dar şi al sufletelor ce nu se pot apăra singure”, informa Ministerul Apărării Naționale sâmbătă, prin intermediul Facebook.

Reacțiile covăsnenilor în fața dezastrului, apreciate de Raed Arafat

Prezenți în zona regiunilor afectate de ploi au fost ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș și reprezentații Administrației Naționale „Apele Române”, dar și secretarul de stat Raed Arafat. Acesta a adus în discuție și modul în care majoritatea oamenilor a reacționat în fața dezastrului, catalogând drept o normalitate faptul că oamenii au luat măsuri fără să aștepte doar intervenția salvatorilor.

„Aici (la Băcel şi Lunca Mărcuşului - n.r.) mi se spunea că prima intervenţie au făcut-o ei (localnicii - n.r.) să îşi ajute vecinii şi reacţia a fost una normală. Da, asta este normalitatea, pentru că, dacă se întâmplă aşa ceva, până ajung forţele de intervenţie este normal ca cei din comunitate să fie primii care intervin şi să se ajute între ei", a afirmat duminică Raed Arafat.

Eroii salvatori, din nou pe baricade

De vineri până duminică inclusiv, peste 300 de pompieri, jandarmi, polițiști și militari de la MApN au acționat în sprijinul comunităților afectate de viitură. Aceștia au stat în alertă în tot acest timp și au întins o mână de ajutor celor care aveau, într-adevăr, nevoie de aceasta. De aceea se cuvine să le mulțumim din nou pentru că au fost alături de cei greu încercați și că o vor face în continuare, ori de câte ori va fi nevoie.

Estimările privind pagubele încă nu s-au calculat pentru că munca de a restabili ordinea, acolo unde este posibil, abia acum începe. Nămolul care rămâne în urmă trebuie să fie un nou, dacă nu chiar ultim avertisment de „trezire”, un semnal clar că natura nu există datorită oamenilor, ci oamenii există datorită naturii și că aceasta trebuie protejată pentru că este cea mai de preț comoară.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.