SPORT 16 august 2021

Incze Kriszta: „Sper ca în 2024, la Jocurile Olimpice, să fiu pe podium, pe locul I”

de Covasna Media | 2848 vizualizări

Sportiva a împărtășit în fața publicului din Sfântu Gheorghe experiențele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo și planurile de viitor 

Una dintre cele mai puternice femei din România, sportiva Incze Kriszta, recent întoarsă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, spune că e hotărâtă: vrea ca în 2024 să se întoarcă de la Jocurile Olimpice de la Paris cu o medalie, dar nu orice mediale, ci cu aur. A fost o promisiune pe care și-a făcut-o sieși, dar și publicului prezent vineri la un eveniment de întâlnire cu fanii, organizat la Sfântu Gheorghe și mijlocit de autoritățile locale. 

Cu brațele pline cu buchete de flori multicolore, tânăra care a fost vineri în fața fanilor, prietenilor și rudelor într-un eveniment găzduit în aer liber în curtea Casei de Cultură „Kónya Ádám” ar fi putut trece cu ușurință, dacă nu am fi știut mai bine, drept o pianistă reputată. Îmbrăcată într-o rochie albă, cu modele abstracte pe ici-colo, ca niște flori, în negru, maroniu și roșu, care îi cădea finuț pe umeri și îi îmbrățișa corpul până la genunchi, încălțată cu sandale negre cu toc de cel puțin 10 centimetri, cu un zâmbet până la ochi și dincolo de ei, cu părul blond, care îi stătea lejer și drept până la umeri era, parcă, o definiție a delicateții.

Dar când, în copilărie, viața a pus-o să aleagă între pian și lupte libere, a îmbrățișat a doua opțiune, de care se simțea mai atrasă. Și când o vezi vorbind cu așa multă lejeritate și bucurie în fața microfonului, de până și prezentatorii TV ar putea fi invidioși pe ea, despre această carieră, te face să uiți că de fapt este un sport dur, uneori chiar periculos, care se lasă cu vânătăi, buze sparte și câte și mai câte.  

Locul 8 în lume 

Incze Kriszta, căci despre ea este vorba, a povestit cu așa multă bucurie în acest context, în care i-au stat alături, la fel de zâmbitori și mândri, liderii autorităților locale, primarul Antal Árpád și viceprimarul Vargha Fruszina, respectiv maestrul ei de-o viață, Mátéfi Árpád, despre viața ei de sportivă profesionistă, marcată recent de participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la care mulți sportivi doar visează, că dovedește că a făcut alegerea corectă atunci, cu ani în urmă. 

„Să fii pe locul 8 în lume, din Sfântu Gheorghe, cred că este un lucru extraordinar de frumos și un exemplu pentru tinerii din oraș, că dacă ești perseverent, dacă lucrezi, dacă ești serios, atunci poți avea rezultate și la nivel mondial. Îi mulțumesc în numele întregului oraș și sunt convins că și peste trei ani va fi prezentă și ne va reprezenta cu cinste (n.red. la Jocurile Olimpice de la Paris, 2024), a spus primarul din Sfântu Gheorghe. După care restul discuțiilor s-au purtat în limba maghiară. 

A fost un eveniment simplu, elegant, în care „podiumul” pe care Kriszta a stat a fost de fapt un simplu scaun, poziționat la același nivel cu cele ale participanților, în semn de apropiere și modestie. Aici, tânăra campioană a răspuns întrebărilor adresate de moderator, dar și de public și a primit aprecieri directe din partea celor prezenți. 

„A fost foarte frumos. Au venit oameni pe care nu îi cunosc. E foarte plăcut. Nu mă așteptam. Mă simt mai specială”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Incze Kriszta, după felicitările de rigoare și fotografiile care să păstreze în amintirea tuturor momentele petrecute în curtea cochetă a casei de cultură. 

Tot în același context, ne-a spus că, prin intermediul nostru, vrea să le transmită mulțumiri tuturor celor care după concurs i-au scris și au încurajat-o. 

„Le mulțumesc tuturor pentru susținere! Am avut foarte multe mesaje. Îmi pare rău că nu am putut să răspund la toată lumea. (...) Nu îmi venea să cred că atâta lume mi-a scris. Foarte multe mesaje am primit. Și de încurajare și după ce am pierdut. M-au susținut în continuare și mi-au spus că nu e nicio problemă, e un rezultat foarte bun. M-a ajutat să trec peste faptul că nu mi-a ieșit. M-au ajutat mesajele lor și le mulțumesc foarte mult”, a transmis Incze Kriszta.  

Experiența de la Tokyo 2020 și obiectivul de la Paris 2024

Cât despre experiența de la Tokyo, acesta spune că, din păcate, condițiile de la Jocurile Olimpice nu au fost de cea mai ridicată factură, la fel ca mâncarea, că lipsa spectatorilor s-a simțit, rigurozitatea și testările COVID zilnice au pus dificultăți, că regretă rezultatul obținut, dar că, per general, a fost o experiență bună, care o pregătește pentru următoarea olimpiadă. 

Sper ca în 2024 să fiu pe podium și nu îmi doresc să fiu pe locul III, ci îmi doresc să fiu pe locul I. (...) O lecție pentru mine e că trebuie să mă antrenez mult mai mult. Am realizat și că am nevoie de alte condiții, pe care până acum nu le-am avut. Am văzut multe sportive, cu alte condiții din alte țări și cred că puținul ăla, că e medicamentația sau alte chestii, contează mai mult decât credem noi. (...) Eu chiar pot mai mult. Știu că pot mai mult. Am trei ani de pregătire pentru Paris”, ne-a mai declarat aceasta. 

Iar obiectivul nu este imposibil de atins, o spune chiar reputatul antrenor Mátéfi Árpád.  

„Kriszta este din ce în ce mai perseverentă, din ce în ce mai muncitoare și cred că se va întregi în curând. La Paris cred că va ajunge în culmea formei sportive, se va maturiza complet. (...) Eu am lucrat mult timp lângă lotul național și cu lotul olimpic, știam ce adversare are. Știam că va fi foarte, foarte greu (n.red. la Tokyo). (...) Eu zic că o generație va dispărea după trei ani, cele mai în vârstă, și va fi ea pe top. Să vedem! Dar eu zic că va fi bine. (...) Părerea mea personală este că ea (n.red. Kriszta) are toate calitățile să ajungă departe și sper că va fi bine. Acum, sănătatea contează foarte mult”, a declarat vineri, pentru Observatorul de Covasna, Mátéfi Árpád. 

Pregătirile pentru Paris 2024 nu vor începe îndată, pentru că acum este momentul unei binemeritate pauze, dar la revenirea din vacanță va începe să se antreneze pentru fiecare competiție care urmează și pas cu pas va merge spre acest vis al ei, ne-a mai spus Kriszta. 

„Nu o să mă concentrez acum pentru Paris, dar o să o iau pas cu pas, pentru fiecare competiție și o să trag mai mult de mine. Oricum am tras și până acum foarte mult, dar nu a fost de ajuns”, a punctat aceasta. 

Pregătirea psihică, nu doar fizică

Pe lângă pregătirea fizică, un aspect care va face diferența pentru următoarele concursuri este, poate, chiar pregătirea psihică, una la fel de importantă în ecuația „trup și suflet”. 

„Din păcate, la chestia asta mai trebuie să lucrăm. Aș dori să colaborez cu un psiholog sportiv, specializat pe sport, pentru că la noi nimeni nu dă atenție acestui aspect. Cum nici la medicamentație nu se pune accent, cu analize, cu tot ce trebuie. Aș dori să pot să trec peste unele momente atunci în timpul concursului și singură. Câteodată mai am momente d-astea când mă apucă plânsul. Atunci îmi sun antrenorul și mă pune la punct după ce vorbim o jumătate de oră și după aceea mă duc la concurs și mă lupt”, a spus Incze Kriszta. 

„Dragoste la prima vedere”

Cât despre atracția pentru acest sport dur, tânăra sportivă spune că este una naturală, o dragoste la prima vedere, care nu are nevoie de prea multe explicații. 

„Pentru mine, sincer, a fost dragoste la prima vedere. Am intrat în sala de lupte, m-am dus să urmăresc o prietenă, să văd ce face ea la antrenamente, că mergea cu soră-sa mai mare. A doua zi m-am dus și eu cu echipament. Și așa am rămas la lupte, nici nu am vrut să încerc alt sport”, a spus Incze Kriszta. 

Viitorul luptelor libere la Sfântu Gheorghe 

Antrenorul de legendă Mátéfi Árpád spune și că, din fericire, la Sfântu Gheorghe sunt generații de sportivi care vin din urmă și au șanse să egaleze performanțele Krisztei, așa că viitorul acestui sport este asigurat. 

„Este o combinație de mai multe sporturi. Trebuie să fii un bun atlet, un bun halterofil, un bun judocan. E un sport complex. (...) Avem sportivi care vin din urmă. Și băieți și fete. Părerea mea este că în doi, trei ani de zile vor veni două, trei fete bune și băieți avem iar vreo doi, trei, care sunt buni, buni de tot. Sportul acesta are viitor”, ne-a împărtășit acesta. 

Kriszta spune la rândul ei că cei care vor să ia calea performanței în sport trebuie să fie și pasionați, dar și foarte realiști, pentru că este clar că e nevoie de sacrificii multe.

„Sportul nu trebuie să îl faci neapărat ca să câștigi. Sportul trebuie să îl faci în primul rând pentru tine, pentru sănătatea ta și dacă e ocazia să faci sport de performanță, profită de ea și trage de tine. Asta contează foarte mult. Eu așa consider, că cine vrea să facă sport, e dispus să renunțe la multe. De exemplu, când eram mică nu aveam vacanțe și nu mergeam în excursii cu clasa. Cred că am fost de două ori în excursie cu clasa mea. De multe ori, vara veneam la antrenament, pe când alți copii mergeau la ștrand. Îi mulțumesc lui tati, pentru că el a fost persoana care m-a și înțeles, dar a știut și când să mă împingă în continuare, pentru că de multe ori am avut momente în care am vrut să mă las, am zis că nu mai pot, că mi-a ajuns. Dar tati mă lăsa puțin să îmi fac de cap și apoi îmi zicea „Hai, că e timpul să te duci și tu la antrenament””, ne-a spus aceasta. 

Liniște materială, la Sepsi SIC 

Mândru că are un asemenea sportiv în echipă este și Clubul Sepsi SIC, reprezentat vineri de mai mulți conducători, printre care și consilierul județean Ambrus József. 

„A existat o perioadă în care Kriszta a avut de luat o decizie: pleacă la București la Steaua sau rămâne la Sfântu Gheorghe. La sporturile individuale ne-am axat și până acum și sper că și de acum încolo pe sportivi locali. Încercăm și am încercat și în cazul Krisztei să îi dăm acea liniște, materială – hai să o spunem pe aia bună, să poată să se pregătească. Eu sper că am reușit. Să vedem în continuare, dar eu sper să rămână tot așa. E o mândrie! Ce să spui, când dintr-un oraș de 50.000 de locuitori ai un participant la Jocurile Olimpice și este și pe locul 8, este o mândrie extraordinară. Și este o împlinire a visului, pentru că Sepsi SIC a fost construit pas cu pas”, a spus Ambrus József. 

De condițiile de la club sunt mulțumiți și antrenorul Mátéfi Árpád, dar și sportiva Incze Kriszta. 

„Momentan, sincer, cred că clubul nostru este cel mai bun club pentru mine. Nu cred că ar putea cineva să îmi ofere mai mult sau condiții mult mai bune. Sincer, nici nu îmi doresc să plec de acasă”, ne-a spus tânăra. 

„Până la urmă, fiecare om muncește pentru bani. Acum, la Sepsi SIC e bine, fiindcă financiar suntem binișor, nu super bine, că super bine sunt milionarii. Eu zic că dacă va fi totul bine și dacă va continua treaba asta cu Sepsi SIC, atunci va fi perfect. Mai avem contract încă un an de zile, să vedem ce va fi. Vom continua, să avem sănătate”, a spus și antrenorul Mátéfi Árpád. 

Incze Kriszta Tünde, născută în 15 mai 1996, în Sfântu Gheorghe, a început luptele libere la vârsta de 7 ani. Atunci era în clasa I, la arte, unde învăța să cânte la pian. A intrat în lumea sportului la Clubul Sportiv Școlar. După un timp, a renunțat la pian pentru a se concentra pe lupte, sub îndrumarea antrenorului Hatos Péter. 

Prima performanță internațională notabilă a obținut-o în 2013, scrie Comitetul Olimpic Român pe site-ul propriu, și este vorba despre medalia de argint la Campionatul European de cadeți.

A continuat să obțină rezultate bune, astfel că în anul următor în 2014, a obținut medalia de bronz la Europenele de juniori și locul V la Mondiale. Și 2016 a fost încununat cu succes, după ce a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de lupte pentru juniori Under-20, găzduite de Sala Polivalentă din București. A fost mulți ani legitimată la Clubul Sportiv Municipal din Sfântu Gheorghe, însă în prezent este în echipa Sepsi SIC. 

La 22 de ani, sportiva legitimată atunci la CSM Sf. Gheorghe, a câştigat medalia de argint la categoria 65 de kilograme în cadrul Campionatelor Europene de lupte 2019 pentru seniori.

S-a calificat la Jocurile Olimpice de vară 2020 de la Tokyo, derulate în 2021, cu un an întârziere din cauza pandemiei, după ce delegaţia Coreei de Nord s-a retras. Atunci, forul internaţional de lupte a realocat două locuri la feminin, iar cel de la categoria 62 kg i-a revenit luptătoarei din Sfântu Gheorghe.

Tânăra are o poveste de viață impresionantă, nu doar prin faptul că luptă, la propriu, să fie pe podium, ci și pentru că a avut o copilărie încercată în primă fază, după ce mama ei, care a născut-o la o vârstă fragedă, a lăsat-o în grija bunicilor și ulterior a fost adoptată de unchiul și mătușa ei, care de atunci i-au devenit mamă și tată. 

Incze Kriszta este, în ciuda tuturor piedicilor, o adevărată luptătoare, și la propriu și la figurat, un model de reziliență pentru noi toți și un sportiv care merită urmărit îndeaproape. 

Sursa foto: https://www.cosr.ro/sportiv/kriszta-tunde-incze, Primăria Sfântu Gheorghe și Observatorul de Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.