„Harta corcodușilor” din Sfântu Gheorghe
Câți pomi fructiferi sunt în oraș și ce plan au autoritățile
Un consilier local din Sfântu Gheorghe a adus la cunoștința plenului faptul că mai mulți cetățeni din reședința de județ sunt nemulțumiți de mizeria pe care o produc pomii fructiferi pe trotuare. Aceștia ar trebui înlocuiți cu arbori ornamentali, a spus consilierul miercuri, 4 septembrie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local. Cu toate acestea, există voci care spun că nu ar fi de acord cu tăierea pomilor.
Dacă în perioada primăverii ne bucurăm de mireasma pomilor înfloriți, în sezonul de coacere a fructelor aceștia pot deveni de-a dreptul deranjanți. Acest fapt a fost semnalat de mai mulți cetățeni din Sfântu Gheorghe, conform consilierului local Ion Gheorghe.
„Ceea ce vreau să spun a mai fost semnalat de un coleg de al nostru și anume faptul că pe străzile și bulevardele din orașul nostru există foarte mulți pomi, cum ar fi caiși, corcoduși, meri, care fac foarte multe fructe. Chiar astăzi am discutat cu niște cetățeni și chiar se întrebau de ce nu se iau măsuri de a fi tăiați, dacă există posibilitatea de a se preveni, adică să punem pomi ornamentali care nu produc fructe. E o mizerie și se strâng destul de greu, locul devine murdar”, a spus consilierul.
Peste 1.000 de corcoduși la Sfântu Gheorghe
Această problemă este bine cunoscută de autorități. Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba crede că ar trebui eliminați doar acei pomi care „produc pagubă mai mare”.
„După interpelarea domnului consilier József Álmos am verificat în registrul spațiilor verzi. Este vorba de 1.100 de corcoduși și i-am transmis harta, o să v-o transmit și dumneavoastră cu solicitarea de a propune nominal sau pozițional acei pomi care ar trebui tăiați pentru că eu nu îmi asum răspunderea să tăiem 1.100 de corcoduși. Dacă sunt unii care sunt lângă străzi mai importante, unde produc pagubă mai mare, vă rog să propuneți și o să îi înlocuim”, a declarat viceprimarul.
Și Csanád, un locuitor din Sfântu Gheorghe, spune că pomii fructiferi nu au ce căuta lângă trotuare sau în parcări.
„Chiar astăzi am văzut mizerie pe jos de la niște corcoduși. Cred că ar trebui să existe doar în zone verzi, în grădinile de lângă blocuri, nu în parcări sau lângă trotuare. Sunt de acord să se taie sau să îi replanteze dacă este posibil. Și da, ar trebui plantați în loc pomi decorativi”, ne-a spus bărbatul.
„Nici un copac nu ar trebui tăiat, cu atât mai puțin cei care produc fructe”
Pe de altă parte, unii cetățeni sunt de părere că nu tăierea ar fi o soluție, ci îngrijirea pomilor.
„E păcat să rămână neculese corcodușele și să facă atâta mizerie pe drum. În sine nu deranjează, dar te mai trezești cu câte ceva pe papuci. Nu aș fi de acord nici să îi taie, ci să îi îngrijească, să culeagă fructele”, ne-a spus o femeie din Sfântu Gheorghe.
„Sunt în primul rând o sursă care produce oxigen. De ce să fie tăiați? Pentru că o lună pe an fac fructe care da, fac mizerie, dar e biodegradabilă. Pe banii cui vor fi cumpărați pomii decorativi? În loc să măture două săptămâni așa-zisa mizerie, mai bine dăm sute de mii pe plante? Întrebarea care persistă este pe banii cui? Aș fi curioasă dacă ar întreba cetățenii dacă vor să dea bani pe pomi decorativi sau să rămână corcodușii, ce ar răspunde?”, ne-a împărtășit Gabriela, o altă locuitoare a municipiului.
Alții sunt sceptici că autoritățile vor planta ceva în locul pomilor fructiferi, în caz că vor fi tăiați.
„Nici un copac nu ar trebui tăiat cu atât mai puțin cei care produc fructe. Nu mă deranjează cu nimic nici un copac. Mai degrabă calc în corcodușe decât să văd un copac tăiat. Nu știu ce să zic de pomii decorativi, dar cunoscând autoritățile, în caz că vor tăia, locul va rămâne gol”, ne-a spus un alt bărbat din Sfântu Gheorghe.
Corcodușele, „dușmanii” cu beneficii
Chiar dacă poate nu este recomandat ca fructele din pomii de pe marginea străzilor să fie consumate, iată totuși câteva beneficii importante ale acestui fruct extrem de accesibil.
Deși conțin apă în proporție de 90%, acest lucru nu înseamnă că sunt lipsite de nutrienți. Corcodușele au conținut bogat de vitamina C, de vitamine din complexul B, de acizi organici liberi, dar și de pectine, fier, calciu, fosfor și magneziu, conform site-ului sfatulmedicului.ro.
Conform aceleiași surse, consumul lor previne bolile cardiovasculare, reduce riscul de cancer, mai ales dacă vorbim despre corcodușele roșii, încetinește procesul de îmbătrânire și îmbunătățește funcțiile cognitive. De asemenea, facilitează vindecarea afecțiunilor respiratorii și cicatrizarea rănilor. Cei care vor să slăbească trebuie să știe că acest fruct ajută la pierderea în greutate și contribuie la detoxifierea organismului.
Chiar dacă beneficiile lor nu pot fi puse la îndoială, deocamdată, situația corcodușilor și a altor pomi fructiferi rămâne ca și până acum, incertă.