STIREA ZILEI 10 octombrie 2017

VIDEO Gunoaiele covăsnenilor, de acum adunate și reciclate în județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 1348 vizualizări

După 10 ani de la începerea proiectului, „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Covasna” a devenit, în sfârșit, operativ

Problema gestionării deșeurilor din județul Covasna și-a găsit rezolvare pentru următorii 40 de ani, au ținut să sublinieze reprezentanții autorităților județene în cadrul evenimentului festiv de luni, 9 octombrie, de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor situat între localitățile Moacșa și Leț. Deși acesta a fost inaugurat în urmă cu doi ani în prezența Ministrului Mediului de atunci și de acum, Grațiela Gavrilescu, abia luni sistemul a fost pus în funcțiune în întregul său.

Catalogat drept unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Județean, „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Covasna”, care vizează dezvoltarea infrastructurii de mediu prin operarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Leț, a devenit funcțional, iar luni a fost prima zi. Începând din această zi, toți operatorii de salubritate din județ vor putea depune deșeurile aici, fără să mai fie nevoie să le transporte la Brașov.

Evenimentul a fost marcat de o acțiune festivă, care i-a avut  invitați pe secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Laurențiu Neculaescu, comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Szép Róbert, președintele Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, Gabriel Moiceanu, dar și reprezentanți ai județului Covasna, printre care și prefectul Sebastian Cucu, respectiv președintele Consiliului Județean (CJ), Tamás Sándor.

„De astăzi „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Covasna” devine operațional. Subliniez că e vorba de întreg sistemul, nu doar de centrul operațional. E una să funcționeze centrul și alta să funcționeze sistemul. (...) Aici sunt prezente cele patru firme de salubrizare din județul Covasna. Au experiență și au început să facă investițiile necesare în infrastructura colectării selective”, a spus în cadrul discursului său președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară-ADI „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Covasna” (ADI-SIMD Covasna), Ambrus József.

„Suntem la o aniversare de 10 ani de zile de când am început revizuirea sistemului de gestionare a deșeurilor. Am pus suflet pentru că este vorba despre pământul nostru natal și despre viitorul acestuia. Probabil că este un pas mic pentru localitățile județului, dar este un pas important pentru județul nostru pentru că am rezolvat, cred și sper, pe un termen de 35-40 de ani problema gestionării deșeurilor în județul Covasna. (...) Aș vrea să vă promit că suntem deciși și avem și buget pentru a dezvolta acest sistem în județul nostru”, a spus președintele CJ, Tamás Sándor, care a mai precizat că centrul de la Leț conține o stație de sortare, de compostare și un depozit ecologic, dar și că s-au creat și 24 de noi locuri de muncă.

Deși sunt binecunoscute contrele dintre Tamás Sándor și prefectul Sebastian Cucu, contextul de luni i-a adus pe cei doi pe un teren comun, și anume importanța îngrijirii mediului: „În lumea modernă de astăzi trăim acest paradox: deși ar trebui să avem un mediu curat și foarte curat, iată că suntem mai dezordonați ca nicicând. Din această perspectivă, un astfel de proiect este esențial pentru viața noastră de toate zilele”, a spus prefectul.

„Din punct de vedere al mediului, beneficiile sunt foarte mari. Avem un centru integrat unde putem să facem o colectare selectivă, mai ales că avem și la Târgu Secuiesc o stație de transfer care funcționează. Noi, ca Agenție, am emis la timp autorizația integrată de mediu, cât  și revizuirea autorizațiilor operatorilor care funcționează în acest centru”, ne-a spus și directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu.

„Am așteptat mult să fie finalizat acest proiect și să putem depune deșeurile aici la Leț, ca să nu mai fim nevoiți să le transportăm la Brașov. Mai mult nu pot să spun. O să vedem pe parcurs cum o să fie”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, ceva mai rezervat, directorul Tega, Máthé László.

Covasna, văzut ca un exemplu la nivel național

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Laurențiu Neculaescu, cât și comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Szép Róbert, au lăsat de asemenea să curgă doar cuvinte de laudă la adresa conducerii județului Covasna.

„Acest proiect a fost așteptat cu nerăbdare de noi, conducerea Ministerului, ca fiind un semnal clar că dacă se vrea se poate face ordine și în acest domeniu și anume gestionarea deșeurilor. Satisfacția noastră la nivelul Ministerului este cu atât mai mare cu cât vine în urma unor contra-exemple pe care le-am văzut prin țară. După cum bine știți, domeniul pentru gestionarea deșeurilor este unul extrem de sensibil la nivelul României”, a spus Neculaescu.

„Județul Covasna este acum printre singurele sau chiar singurul în care sistemul de management al deșeurilor funcționează de la cap la coadă. Pot spune că în acest județ pe termen lung s-au rezolvat problemele în ceea ce privește gospodărirea deșeurilor. Acesta este județul care a închis toate depozitele de deșeuri neconforme, conform directivelor europene. (...) Am văzut aici un sistem pregătit să opereze așa cum scrie în cărți, cum ne cer directivele. Garda de Mediu va fi un partener al dumneavoastră și vă va sprijini în toate demersurile pe care le are, dar vă va și trage de urechi în cazurile când vor exista probleme, dar sunt convins că nu vor exista”, a declarat și reprezentantul Gărzii de Mediu, Szép Róbert.

Județul Covasna, singurul din țară care și-a păstrat operatorii de salubritate

Ambrus József a mai subliniat faptul că județul Covasna este printre singurele din țară care au reușit să pună în funcționare sistemul de management al deșeurilor, fiind de altfel singurii care au reușit să păstreze colaborarea cu firmele locale de salubritate.

„Din cele 32 de proiecte care au fost finanțate din POS Mediu, în momentul de față, după cunoștințele mele, sunt doar două, iar unul este în județul Covasna. Restul colegilor se confruntă cu aceleași probleme cu care ne-am confruntat noi acum un an, acum doi ani, respectiv achiziții publice, contestații și așa mai departe. Noi am trecut de această fază și trebuie să recunosc, avem și un pic de noroc. Din cele 32 de proiecte, suntem singurii din țară care ne-am păstrat firmele de salubritate”, a explicat președintele ADI - SIMD Covasna.

Când se vor simți în buzunar beneficiile sistemului

Principalul beneficiu al acestui sistem de gestionare a gunoaielor este grija în plus față de mediul înconjurător, spun autoritățile, deci este un câștig important. Totuși, privind partea practică, coordonatorii proiectului mai taie din entuziasm precizând că diferența nu se va simți prea curând în buzunarele covăsnenilor.

„Aceste investiții nu se simt în buzunar neapărat de mâine. (...) Aceste investiții sunt importante pentru viitorul copiilor noștri și pentru mediu a menține un mediu curat. Bineînțeles că dacă lucrăm bine, în viitor, în 2019 – 2021 putem avea efecte care să fie simțite în buzunar. Nu e totuna ca un tarif să crească cu 3 lei sau cu 30 de bani. Dacă lucrăm bine vom avea șansa de a reduce aceste creșteri obligatorii pe care Uniunea Europeană le va impune. E simplu: cu cât selectăm mai mult, cu atât plătim mai puțin”, a spus Ambrus József.

Baraoltul, localitate cu probleme

În cadrul discuțiilor de luni s-a ivit și subiectul orașului Baraolt, singura unitate administrativ teritorială din județ care nu este membră în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară-ADI. Potrivit lui Tamás Sándor, de vină este fostul primar al localității, care a refuzat aderarea în asociație atunci când aceasta a luat ființă. Totuși, se pare că și deșeurile de aici tot la Leț vor ajunge.

„Baraoltul nu este în ADI, dar deja am făcut demersurile și am primit răspunsul de la Minister. Îi putem primi. (...) Avem deja scrisoare de intenție de la orașul Baraolt, prin ne spune că vrea să intre în Asociație și vor intra. Va trebui să facem proceduri care durează, dar deja am pornit. Tot județul va fi deservit prin acest sistem”, ne-a dat asigurări Ambrus József.

Proiectul de gestionare a gunoaielor a costat peste 20 de milioane de euro

Proiectul „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Covasna”, implementat de Consiliul Județean Covasna, a costat în jur de 20 de milioane de euro, din care 14 milioane de euro – de la Uniunea Europeană, 3,1 milioane de euro de la bugetul de stat și 2,3 milioane de euro din bugetul CJ, sumă care a inclus plata pentru fiecare primărie din județ.  

Printre obiectivele proiectului european s-a numărat și închiderea tuturor depozitelor de gunoaie neconforme, atât din sate, dar mai ales din marile orașe, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Baraolt.

 

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.