STIREA ZILEI 8 iulie 2020

(Update) Furturile de pe câmp, între frustrare și neputință

de Daniela Luca | 4264 vizualizări

Unii fermieri covăsneni nu mai știu cum să își apere culturile de hoți 

Chiar dacă sezonul recoltei nu a început încă, hoții își fac deja apariția pe terenurile agricole. Un fermier din comuna Bodoc a prins zilele trecute, pe terenul său agricol, ziua în amiaza mare, două persoane care încărcau ceapa într-o căruță. Bărbatul spune că situația se repetă la nesfârșit și că fenomenul a ieșit de sub control. Reprezentanții Direcției pentru Agricultura Județeană Covasna precizează pe de altă parte că unica soluție pentru stoparea hoților ar fi ca fermierii să angajeze o firmă de pază. 

Fermierul din Bodoc, Ferencz István Zsolt ne-a spus că se ocupă de cultivarea cepei de patru ani, timp în care s-a confruntat de nenumărate ori cu situații în care a dat nas în nas cu hoții. Cel mai recent caz s-a întâmplat săptămâna trecută, când bărbatul a surprins pe terenul din Zălan două persoane care se aflau la furat. 

Pentru ca cei din zonă să afle de isprava hoților și să fie precauți, acesta a povestit toată întâmplarea pe pagina de Facebook. 

Fermierul ne-a spus că a fost criticat de unii oameni pentru că s-a plâns de acest furt, care pare neînsemnat la prima vedere, însă de data aceasta „cuțitul a ajuns la os”, pentru că dacă furturile vor continua, în august nu va mai avea recoltă, așa cum s-a întâmplat de altfel și anul trecut. Acesta spune că a investit sume mari de bani în culturile agricole și că se teme că nici de data aceasta nu va avea ce să culeagă la sfârșitul verii. 

„Am mai prins hoți, dar poliția nu poate să facă nimic, din păcate. Anul trecut am avut 2,4 hectare și n-am scos niciun kilogram pentru că s-a furat tot. Intră cu căruța în mijlocul trenului și ziua și noaptea, când pot. Uneori îi prind, alteori nu. Nu pot să-i prind pe fiecare. Duminică am mers pe câmp să văd cum sunt culturile. În timp ce mergeam pe drumul principal, am văzut doi oameni care coborau și se ridicau de pe terenul meu. Am intrat cu mașina și i-am găsit acolo. Erau cu căruța în care băgau ceapa. Ceapa asta nici nu stă până la iarnă și se strică, nu înțeleg de ce au scos atât. Problema e că deja au început furturile și mă gândesc oare ce o să fie până la finalul lui august dacă de pe acum deja fură. Am zis că pun și pe Facebook să vadă toată lumea, că dacă nu fac nimic, nu se va rezolva problema. Vă spun, anul trecut nu am tăiat nicio factură pentru ceapă. Erau urme de cai, de om. S-a furat tot. Pun în căruță, apoi cosesc pe marginea șanțului fân și acoperă ce au furat și pleacă acasă liniștiți”, ne-a spus Ferencz István Zsolt. 

„În fiecare an a fost dezastru”

Anul trecut bărbatul spune că ursul i-a distrus o mare parte din culturi, însă nu animalul sălbatic ar fi cea mai mare problemă, ci hoții. 

Conform acestuia, persoanele erau înarmate cu coasă și furcă, iar acest caz nu este singurul în care fermierul își pune viața și sănătatea în pericol. 

„Eu am chemat poliția, dar în țara noastră nu există lege ca să poată să îi confiște calul și căruța. Eu nu i-am lăsat pe hoți să plece. Erau acolo. Nu ursul e problema, ci oamenii, pentru că animalele se feresc de gardul electric, dar oamenii taie firul sau fură aparatul. Am avut mai multe pagube. Duminică polițiștii mi-au zis că vor deschide dosar penal, dar procurorii nu pot să facă nimic, pentru că valoarea cepei din căruță nu e nici 100 de lei, dar dacă vin și fură în continuu, ce mă fac? De patru ani, de când am început, se lasă cu scandal, pentru că toată lumea se oprea și fura. Nu există lege să oprim oamenii. Eu m-am gândit că ar trebui să îi fie rușine omului care a furat că deja îl știu o grămadă de locuitori și din Bodoc și din Zălan. Poate data viitoare se gândește de două ori înainte să intre și să fure. Totuși ei nu prea au rușine. În fiecare an a fost dezastru. Anul acesta a fost și vremea bună și se vede că o să fie recoltă. Ne-am făcut deja planul și uite că vin unii și ne dau totul peste cap. M-am gândit să iau camere pentru că cel puțin trei-patru inși o să mai prind anul acesta. Mai e un cultivator de ceapă aici. Și de la el au furat, dar nu a prins hoții. Până la sfârșitul lui august mai sunt 50 de zile, până când trebuie scoasă ceapa. O să fac poze cu ce am acum și cu ce a rămas, ca să se vadă diferența. Situația asta se repetă de la an la an”, ne-a mai spus fermierul. 

Am cerut marți punct de vedere pe acest subiect, cât și despre procedura în cazul furturilor de pe câmp la Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, însă până la momentul redactării materialului nu am primit informațiile solicitate. Avem totuși, promisiunea că vom avea un răspuns până miercuri. De îndată ce îl vom obține, îl vom face public.

Recomandarea Direcției pentru Agricultura Județeană Covasna

Pe de altă parte, directorul Direcției pentru Agricultura Județeană Covasna, Könczei Csaba ne-a spus că anul acesta încă n-a auzit de cazuri de furturi de pe câmp pentru că încă nu există producție. În ceea ce privește metoda cea mai eficientă de apărare împotriva hoților, acesta spune că recomandă fermierilor să se unească și să apeleze la o firmă de pază. 

„În mare, eu tot timpul încerc să îndemn fermierii să se asocieze în sensul în care să facă un contract cu o firmă de pază care să aibă atribuții în a patrula și a ocroti produsele și recolta fermierilor. Altă soluție nu văd. Faptul că mulți hoți scapă nepedepsiți este slăbiciunea legii, din păcate. Există asemenea cazuri în care poliția nu are cum să intervină sau dacă intervine, e destul de greoaie procedura. Cum am spus, în majoritatea cazurilor încerc să induc în conștiința fermierilor că ei trebuie să își rezolve problema pe câmp, având în vedere că se pot asocia pe zone de hotar și să facă ori un contract cu o firmă de pază, ori să angajeze un paznic de hotar, dar totuși cel mai eficient este să facă un contract cu o firmă de pază și protecție particulară. În contract trebuie stipulat ce anume trebuie să facă. Prezența unei firme de pază, a unor mașini sau a unor persoane în câmp, deja sperie hoții. E un impediment pentru hoți atunci când știu că în zona respectivă tot timpul există un fel de pază autorizată”, ne-a spus Könczei Csaba.

Unii fermierii aleg să se apere singuri 

Despre firma de pază, fermierii spun că este un „moft” mult prea costisitor. Preferă mai degrabă să supravegheze ei terenul, atunci când au posibilitatea, și să apeleze la câini dresați.

„Acum nu am avut probleme cu hoții. Am camere video, cu senzori, am câini și sunt prezent tot timpul aici. În urmă cu opt ani a fost un caz. Au venit două căruțe și s-au băgat la porumbul unui fermier. Eu m-am dus și le-am zis că își vadă de treaba lor. Când a venit proprietarul i-a învățat minte, cu o bâtă. De atunci, nu au mai fost cazuri pe aici. Până intervin oamenii legii rămâi cu nimic, așa că trebuie să rezolvi singur uneori, chiar dacă e periculos. În ultima perioadă au venit de peste hotare mulți care din asta trăiesc și e de așteptat să crească cazurile de furt și al noi. Nu le place să muncească”, ne-a spus un fermier din zona Câmpu Frumos. 

Un alt fermier, de această dată din zona Întorsurii Buzăului, spune că deși nu s-a confruntat personal cu o astfel de problemă, nu e străin de ea. 

„Nu am avut astfel de probleme! Dar am auzit că ar fi prin zonele de câmp mai întins, acolo unde suprafețele sunt mult mai mari, iar controlul fermierilor este mult mai redus...La noi în zonă nu am auzit pe nimeni, însă, de Prejmer, Hărman, Brașov am tot auzit...Ca și idee, nu cred ca e vorba de o zonă, ci mai degrabă de „aici nu mă vede nimeni”, pe când la noi parcelele sunt mult mai restrânse și mai apropiate de case, pe lângă asta și accesul la „a sustrage rapid ceva” e mai îngreunat”, ne-a spus Nicu Pastor, fermier din zona Buzaielor. 

Consecințe grave

Este de reamintit că fenomenul furtului de pe câmp a făcut și victime umane. Cel mai grav caz petrecut recent este cel din iulie 2018, de la Teliu, când un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost ucis, după ce a surprins doi bărbați în timp ce îi furau lucerna de pe câmp. Cei doi, identificați de polițiști ca fiind frați, din Dobârlău, în vârstă de 28, respectiv 29 de ani, au fost condamnați, în urma deciziei Curții de Apel Brașov, la câte 21 de ani de închisoare. 

Cercetările anchetatorilor au arătat atunci că în dimineața de 17 iulie 2018, victima a plecat de acasă cu tractorul, pentru a lucra mai multe terenuri cu lucernă situate în extravilanul comunei Teliu. Aici, omul a surprins câteva persoane care se aflau la furat. Moartea bărbatului a survenit în urma loviturilor primite cu obiecte contondente în zona capului și corpului.  

Poate că situația poate da de gândit celor care își caută dreptatea cu propriile mâini.

Problema furturilor de pe câmp este cât se poate de actuală și prezentă, la fel ca și pericolul care îi paște pe fermieri de fiecare dacă când merg la teren. Hoții continuă să profite, nestingheriți, de faptul că pot scăpa într-un fel sau altul de pedeapsă, iar acest lucru nu face decât să pună paie pe foc și să alimenteze și mai mult nesiguranța, frustrarea și neputința celor care ne pun hrana pe masă. Totuși, trebuie să fie cât se poate de clar că recomandarea principală rămâne întotdeauna să fie apelate autoritățile și să se urmeze căile legale.

Update

Miercuri, 8 iulie, IPJ Covasna a revenit cu răspunsul la solicitarea formulată marți de ziarul Observatorul de Covasna în legătură cu cazul de furt de pe câmpul din Zălan.

Astfel, „în baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar în urma verificărilor efectuate au stabilit că un bărbat de 47 ani și un tânăr de 21 ani, ambii în stare de ebrietate, s-au deplasat cu un atelaj hipo pe câmp, pe parcela de teren în cauză, de unde au sustras o cantitate de ceapă.

Prejudiciul a fost recuperat și predat persoanei vătămate iar cele două persoane  au fost conduse la sediul postului de poliție Bodoc unde li s-a stabilit identitatea, iar față de cei doi polițiștii au întocmit dosar penal.

În cauză, la nivelul postului de poliție Bodoc se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „furt” faptă prev. și ped.de art.228 alin.1 din Codul Penal”, transmite IPJ Covasna, adăugând totodată că instanța va decide care va fi pedeapsa aplicată în acest caz. 

Totodată, oamenii legii transmit că în cazul în care cetățenii asistă la săvârșirea unei astfel de infracțiuni, polițiștii recomandă ca aceștia să apeleze de urgență 112 și să aștepte intervenția forțelor de ordine. Nu este recomandat ca cetățenii să se apropie sau să abordeze autorii faptei întrucât aceștia pot reacționa violent pentru a-și asigura scăparea.

Pe de altă parte, în cazul în care cetățenii constată săvârșirea infracțiunii, iar autorii nu mai sunt la fața locului, aceștia sunt rugați să sesizeze fapta la cea mai apropiată unitate de poliție.

Daniela Luca 

Iulia Drăghici – Taraș  

Sursă foto: Facebook/Zsozso Ferencz, agro.basf.ro. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.