ACTUALITATE 10 noiembrie 2022

Fosta grădiniță, de lângă fosta maternitate din Covasna, în viitor spital cu 13 cabinete de specialitate

de Iulia Drăghici - Taraș | 2504 vizualizări

Fostul sediu al Grădiniței cu program prelungit nr. 1 din orașul Covasna, clădirea alipită fostei maternități din strada Spitalului, este vizat spre a fi transformat în policlinică. Se lucrează în prezent la o documentație care va fi baza unui proiect prin care se încearcă obținerea de fonduri europene, prin PNRR. Proiectul prevede construirea unui ambulatoriu, care să conțină 13 cabinete, dintre care multe au în prezent activitatea în incinta Spitalului Orășenesc din oraș. 

Proiectul la care se lucrează în prezent va urma să solicite 2,6 milioane de euro, pentru reabilitare interioară, exterioară și aparatură, ne-a spus directorul medical al Spitalului de Cardiologie din Covasna, de care aparține și Spitalul Orășenesc, medicul Nicolae Enea. 

Am început să lucrăm intens la un proiect european, tot prin PNRR, și anume ambulatorii de specialitate. Avem fosta maternitate, care este în strada Spitalului. Acolo a funcționat o grădiniță de copii. Pentru grădiniță, statul maghiar a făcut o altă locație, o altă clădire și am vorbit cu primarul să ne dea nouă locația cea veche, să mutăm ambulatoriile de specialitate, pentru că aici este o înghesuială foarte mare, cu secții și ambulatorii și camere de gardă, și spațiul este foarte mic. Primarul a fost de acord și ne-a dat în administrare acea clădire. Am făcut demersurile cu consultantul, conducerea spitalului, cu toți. (...) E spațiu suficient acolo și vrem să băgăm specialități noi”, ne-a declarat dr. Nicolae Enea. 

Primarul din Covasna, Gyerő József, ne-a spus, legat de acest subiect, că se bucură că spitalul are inițiativa de a solicita în nume propriu fonduri. 

Avem mari probleme cu aglomerarea activității din clădirea fostului Spital Orășenesc, acum alipit Spitalului de Recuperare Cardiovasculară, din subordinea Ministerului Sănătății. Din fericire, avem deja medici, avem secții funcționale. Nu ne bucură că avem bolnavi, dar asta e viața. Atunci s-a pus întrebarea ce putem face astfel încât să ne îmbunătățim activitatea. A venit ideea să redăm această clădire, recent eliberată. A fost și o idee să funcționeze secție de pediatrie. (...) S-au gândit profesioniștii să se mute aici ambulatoriile de specialitate. Asta se propune acum. Doar că trebuie făcute niște modificări, interioare, exterioare, accesibilizarea clădirii, fiindcă sunt niște standarde de îndeplinit. Acum există apeluri prin PNRR, dar nu numai. (...) Aveam și noi posibilitatea să accesăm niște fonduri, dar nu neapărat cele puse la dispoziția beneficiarilor spitale. Eram eventual eligibili pe fond local, dar în acel moment nu mai aveam cum să introducem alte infrastructuri pe cererile noastre. Plus că ne ocupă din punct de vedere administrativ și organizatoric foarte mult timp. De asta e foarte bine că ne putem împărți sarcinile. Până la urmă tot în Covasna rămâne”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, primarul. 

13 cabinete, dintre care unul nou 

Planul este ca viitoarea clinică să aibă 13 cabinete de specialitate, 12 din cele existente la Spitalul Orășenesc din Covasna și încă unul nou, de Psihiatrie/Psihologie. 

Din explicațiile pe care ni le-a oferit dr. Enea, se dorește ca spațiul să fie organizat astfel: la parter – Neurologie, Pneumologie, Psihiatrie/Psihologie, grup sanitar pentru bărbați/femei, recepție, arhivă, boxă de deșeuri medicale; la etajul 1 – Cardiologie, cu explorări funcționale (testare la efort, covor rulant, bicicletă ergonomică, defibrilator, ecograf, monitor de supraveghere a funcțiilor vitale), Dermatologie, Endocrinologie, Diabetologie, grup sanitar pentru angajați, vestiare; etajul 2 – Oftalmologie, sală de pansamente, Urologie, Chirurgie, Ortopedie, ORL, grup sanitar pentru personal. 

În plus, inițiatorii proiectului prevăd ca această clădire să aibă lift, în special pentru pacienții cu dizabilități, dar și o centrală termică nouă. 

Nici spațiul exterior nu este ignorat din această viziune, pentru că există intenția construirii unui foișor, care să le permită pacienților să aștepte și afară. 

Nu în ultimul rând, planul va prevede și reabilitarea termică exterioară, cu schimbarea geamurilor și montarea de panouri fotovoltaice. 

Noi aici avem 80% din ambulatorii cu medici, dar mai puțină dotare și spații foarte înguste. Toate ambulatoriile le vom muta acolo, mai puțin cele care au paturi – Interne, Pediatrie și Ginecologie”, a punctat dr. Enea. 

Proiectul va fi depus până la finele lunii noiembrie. Dacă va câștiga, termenul de implementare este 2024. 

Până la sfârșitul lunii îl depunem. Lucrăm, am făcut cam 70% din documentație. Este un proiect de 2.600.000 de euro. Este suma maximă pe care o putem cere. (...) Avem un atu. E un criteriu foarte important în ghid care se referă la locațiile din zone defavorizate, în care intră și județul Covasna. În țară o să fie 30 de câștigători, iar 20 din zone defavorizate”, a declarat directorul medical. 

Actuala bază de tratament a Spitalului Orășenesc tratează anual aproximativ 1.000 de pacienți, majoritatea covăsneni, dar sunt și persoane din țară care apelează la serviciile medicilor din Covasna. 

Autoritățile vor să reintre în proprietatea fostei Maternități 

Clădirea fostei Maternități, care este lipită de fosta grădiniță, unde este vizată construirea policlinicii, a fost redată, după 1989, foștilor proprietari. În prezent, jumătate aparține orașului Covasna, după ce autoritățile au achiziționat-o de la aceștia, și jumătate este a Societății Comerciale Gospodărie Comunală SA, fiind acordată sub formă de aport în natură pentru majorarea capitalului social al orașului. Schimbul a avut loc în urmă cu mai bine de 10 ani, susține Gyerő József. 

Până nu demult, în incinta fostei maternității din vremea comunistă, în jumătatea care aparținea orașului, adică la etaj, a funcționat APIA. 

În perspectivă, dorim să recumpărăm și partea de jos, astfel încât să îi dăm o destinație și acestei clădiri vechi. Trebuie schimbat acoperișul și făcute multe alte îmbunătățiri. Este o clădire reprezentativă pentru oraș, veche”, a spus primarul din Covasna. 

În ceea ce privește îmbunătățirea sistemului sanitar, sunt vizate și alte oportunități PNRR care ar putea aduce fonduri, cum ar fi digitalizarea și aparatură medicală, iar prin CNI se vor solicita fonduri pentru renovarea bazinului de înot de la Cardiologie și finalizarea unei clădiri din zona Pavilionului Central, ne-a mai spus doctorul Enea. 

Reamintim și că, până în 2026, Spitalul Orășenesc din Covasna va avea parte de investiții în reabilitarea energetică de peste 1,4 milioane de euro, echivalentul a mai bine de 7 milioane de lei. Sursa de finanțare este PNRR. Este cel mai amplu demers de modernizare a unității medicale. Acesta se află încă la stadiul de birocrație, dar proiectul a fost declarat câștigător, iar dorința este ca lucrările să înceapă cât mai repede, poate chiar de anul viitor. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.