SANATATE 4 noiembrie 2022

Cum a obținut Spitalul Orășenesc din Covasna primul milion de euro

de Iulia Drăghici - Taraș | 1541 vizualizări

Până în 2026, Spitalul Orășenesc din Covasna va avea parte de investiții în reabilitarea energetică de peste 1,4 milioane de euro, echivalentul a mai bine de 7 milioane de lei. Sursa de finanțare este PNRR. Este cel mai amplu demers de modernizare a unității medicale. Acesta se află încă la stadiul de birocrație, dar dorința este ca lucrările să înceapă cât mai repede, poate chiar de anul viitor. Pacienții știu de pe acum faptul că, deși este o lucrare mare, de impact, activitatea medicală nu va fi întreruptă, ne-a spus directorul medical al Spitalului de Cardiologie Covasna, dr. Nicolae Enea. 

„Renovarea energetică moderată a clădirii publice a Spitalului Orășenesc Covasna din strada Gábor Aron nr.6/A, secție exterioară a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza” este numele proiectului care apare în lista publicată, în 19 octombrie a.c., pe site-ul Ministerului Dezvoltării, la capitolul PNRR, „Cereri de finanțare aprobate - C5 - Valul Renovării”. 

Suma afișată în dreptul acestui proiect este de 8.380.567 de lei, din care 1.338.073 de lei este TVA. Adică valoarea investiției, fără TVA, finanțare nerambursabilă, este de 7.042.493 de lei. Adică peste 1,4 milioane de euro. 

Înseamnă schimbare acoperiș, complet, țiglă nouă, panouri fotovoltaice, jgheaburi, toate schimbate, geamurile termopan de ultimă tehnologie, că prin astea trece vântul, și inclusiv instalație electrică nouă. Deci este un proiect de 71 de miliarde de lei vechi. E un proiect câștigat, urmează să îl implementăm. Avem hârtie, e oficial. Urmează licitație pe achiziții, studiu DALI, una și alta. Cert este că banii sunt câștigați, avem act de la ministru. (...) Anul viitor probabil vom începe, dar sigur este că proiectul acesta trebuie să îl ducem la îndeplinire până în 2026”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, directorul medical al Spitalului de Cardiologie Covasna, dr. Nicolae Enea, care lucrează la Spitalul Orășenesc din oraș din 2012. 

Spitalul nu a fost renovat total niciodată 

Investiția este, desigur, binevenită, având în vedere că exteriorul de acum suferă vizibil, dar și pentru că, de când a fost construit, spitalul nu a avut parte de lucrări de reabilitare. 

Clădirea intervenții majore nu a avut. Noi am intrat într-o procedură de acreditare acum doi ani, am trecut de acreditarea respectivă. Dar între timp s-a mai făcut un perete, s-a mai pus un tarkett (n.red. pardoseala pentru unități medicale), o toaletă dincolo. Am înființat tot felul de cabinete, pentru că nu poți să funcționezi fără medici de ambulatoriu și am adus medici și le-am oferit ce am avut, chiar dacă sunt cabinete mai mici. (...) S-a mai cumpărat un aparat acolo, un EKG dincolo, iar la Ginecologie am adus o echipă nouă. (...) Toate, din banii de la spital și fundație. Dar intervenții majore nu s-au făcut, niciodată”, ne-a declarat dr. Enea. 

Tot acesta ne-a spus și că, în ceea ce îi privește pe pacienți, lucrările de reabilitare nu vor influența activitatea medicală. 

Intervenim mai mult pe partea exterioară, dar vom avea de lucrat și la geamuri. O să rezolvăm oricum la vremea respectivă. Îi putem comasa dintr-un salon în altul. Problema se va rezolva. Secția de interne, de exemplu, are 40 de paturi, dar noi folosim doar 25, 30 pentru că nu avem medici suficienți pe interne. Așa că îi putem comasa la etajul 1 pe toți, cât se lucrează la etajul 2. Apoi invers. Soluții găsim. Am găsit totdeauna”, a explicat, pentru redacția noastră, Nicolae Enea. 

Spitalul Orășenesc din Covasna, care acum funcționează ca secție exterioară a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară, subordonat Ministerului Sănătății, a fost construit în 1990, după Revoluție, din fonduri olandeze. Alipirea de Spitalul de Cardiologie a avut loc în 2011. 

Directorul medical ne-a spus și că la aproape un milion de lei se ridică investiția în reparații și aparatură în ultimii 10 ani, bani proveniți prin Fundația Pro Spital Olandez, înființată în 2014, prin decizia Consiliului Local Covasna. Aici s-au colectat fonduri de la localitățile învecinate, Zagon, Boroșneu Mare, Zăbala și Comandău, care au fost de acord să aloce 0,5 lei de locuitor pe an, adică aproximativ 130.000 de lei pe an. 

Secretul succesului, munca în echipă 

Proiectul de acum, adică finanțarea obținută prin PNRR, este derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale, în parteneriat cu Ministerul Sănătății. Reușita obținerii acestei finanțări este rezultatul unei munci de echipă, susține dr. Enea, care ne-a precizat că, printr-un consilier al ministrului Sănătății, a intrat în legătură cu un consultant din Dâmbovița, care i-a oferit sprijinul fără cost, respectiv că proiectantul este din Iași. 

„Este un proiect de suflet al meu, la care am lucrat zi și noapte împreună cu doamna manager Sporea Monica, cu doamna Tronar Erzsebet, doamna Enea Vasilica, domnul Para Sandor, domnul proiectant Zaharia Marius de la Iași, doamna Carmen Ștefancu și cu dl primar al comunei Dobârlău, Bogdan Barbu. Mulțumesc, de asemenea, și domnului primar al orașului Covasna, Gyero Jozsef, pentru susținerea morală!”, a scris pe pagina sa de Facebook, luna trecută, când anunța vestea câștigării acestor fonduri, Nicolae Enea. 

În prezent, în lucru este un alt proiect pentru obținere de bani europeni prin PNRR, pentru o nouă aripă a spitalului orășenesc, unde vor fi mutate mai multe cabinete de specialitate. Pe acest subiect vom oferi detalii într-un articol separat, care va fi publicat în ziarul nostru în perioada următoare. 

Tot într-o ediție viitoare a cotidianului „Observatorul de Covasna” vom publica și un interviu mai amplu cu dr. Nicolae Enea, care a preluat funcția de director medical al Spitalului de Cardiologie din 9 mai 2022. 

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.