ACTUALITATE 25 septembrie 2017

Florile de nuntă înlocuite cu mâncarea pentru câini

de Iulia Drăghici - Taraș | 128736 vizualizări

La cununia civilă, un cuplu din Sfântu Gheorghe a cerut invitaților să le aducă, în loc de flori, mâncare pentru câini pe care să o doneze la adăposturi

Ideea extraordinară a unui cuplu din Sfântu Gheorghe care, în ziua nunții, a solicitat invitaților să renunțe la florile cadou în favoarea unor donații care să ajungă la adăpostul de câini, a avut un rezultat pe măsură. Astfel, aproximativ 170 de kilograme de mâncare de câini au ajuns la două adăposturi din județul Covasna.

Se spune că singura care se înmulțește, atunci când este împărțită, este iubirea. Lecția cea mai adevărată care dovedește realitatea acestei zicale ne este dată de un cuplu din Sfântu Gheorghe, chiar în ziua nunții.

Jean Constantin Ciuntu, pentru prieteni – Doru, și Christina Borbely au ajuns, vineri, 22 septembrie, în fața ofițerului stării civile de la Primăria Sfântu Gheorghe, extrem de frumoși și extrem de emoționați. Ea, într-o rochie albastră ca marea, asortată cu propriii ochi, iar el, într-un costum de culoare închisă, cum îi stă cel mai bine unui mire elegant. Ambii cu privirile inundate de dragoste sinceră și fericire.

Până aici, povestea seamănă cu a multora dintre tinerii care aleg să își unească destinele prin căsătorie. Totuși, Christina și Doru au ales să fie diferiți și să emane frumusețe și din interior, printr-un gest extraordinar, la care au putut să ia parte în mod direct toți nuntașii.

IMPORTANT! Nu veniți cu flori, ci cu orice se poate dona la adăpostul de câini: mâncare, una, alta”, este mesajul cu care cei doi și-au chemat invitații la nuntă.

Iar cei dragi s-au conformat, au apreciat și s-au îndreptat, nu spre florării, cum se obișnuiește, ci mai degrabă spre magazine destinate prietenilor necuvântători. Acest simplu gest înseamnă acum aproximativ 170 de kilograme de mâncare de câini care au ajuns în cel mai scurt timp, adică duminică, la două adăposturi de câini din județ, printre care și cel de la Câmpu Frumos, cu cele 155 de suflete ale sale.

„Noi suntem iubitori de câini de când suntem mici. Așa că ne-am gândit că, decât să primim flori la cununia civilă, mai bine să facem o faptă bună, un act caritabil. Sperăm că vom fi un exemplu. (...) Ne bucurăm că invitații noștri au fost foarte receptivi la această rugăminte a noastră. Tuturor li s-a părut o idee foarte bună și suntem foarte fericiți”, ne-a spus mirele.

Ideea celor doi proaspăt căsătoriți a venit din dorința de a face un bine comunității în care s-au născut și au crescut. Dacă florile, deși frumoase, nu pot decât să încânte ochiul și apoi să se usuce, urmând a fi aruncate, mâncarea pentru câini are menirea de a ajuta, dacă nu chiar de a salva, niște suflete nevinovate.

„Sunt copii buni amândoi și iubesc foarte mult animalele. Au spus că vor să facă un gest frumos. Florile se ofilesc în câteva zile și așa le-a venit ideea cu mâncarea pentru câini”, ne-a spus, emoționat, și tatăl miresei, Marius Borbely.

„Cred că aceasta este o nișă care nu este atât de exploatată în România și chiar e nevoie de mai multă susținere din partea comunității. Sper, cu această ocazie, ca oamenii să ceară la astfel de evenimente altceva decât flori. (...) Cred că e și vorba de educație și că doar așa poți să schimbi lumea, prin exemplul propriu. De fapt, asta ne dorim să fim: un mic exemplu, printr-un gest minor”, ne-a spus și mireasa, Christina.

A da înapoi comunității mai mult decât vorbe

Deși locuiesc în Londra, tinerii însurăței au vrut să revină în comunitatea în care s-au născut și dăruiască, respectiv să lase faptele să vorbească în locul vorbelor.

„Acum stăm în Londra. Acolo donăm și participăm la activități caritabile. Eu sunt voluntar la o asociație care protejează leii, iar Doru este la o asociație care protejează copiii din Africa. Bineînțeles, ne dorim să contribuim într-un fel la comunitatea noastră, pentru că suntem de aici”, ne-a mai precizat Christina, iar Doru a completat: „Ne-am dat seama și că am ajuns la o vârstă și tot ce am strâns a fost doar pentru noi. Am zis că e timpul să dăm ceva și comunității și celor care sunt mai puțin norocoși decât noi”.

Administratorii adăpostului de la Câmpu Frumos, uimiți de gestul tinerilor

„Un gest unic, nemaiauzit” – așa au caracterizat inițiativa și administratorii adăpostului de la Câmpu Frumos.

„Apreciem dacă tinerii gândesc așa. Știți cum e, după trei zile, florile tăiate nu mai sunt frumoase. Așa, invitații la această nuntă pot să spună că au dat mâncare la câini pentru câteva zile. Cu adevărat, fac un bine. (...) Au mai venit iubitori de animale care ne-au donat mâncare sau unelte sau fel de fel de produse, dar așa ceva, chiar la căsătorie, în această zi specială, unică în viață, să te gândești la așa ceva, e extraordinar. (...) Apreciem foarte mult astfel de gesturi. Noi avem acum 155 de câini care trebuie hrăniți. Vă dați seama cât ne costă hrana specială? Această inițiativă este o binecuvântare pentru câini”, ne-a declarat directorul companiei Tega, administrator al adăpostului de câini de la Câmpu Frumos, Máthé László.

Ideea, aplicată la început de an școlar

Zilele speciale din viețile oamenilor pot, așa, simplu, să se transforme în adevărate binecuvântări pentru cei din jur. Christina și Doru au mers și mai departe cu această idee: cum ar fi ca această campanie, de donații de mâncare pentru animale, în loc de flori, să fie aplicată și la început de an școlar? 

„Mă gândesc și că, dacă, la deschiderea anului școlar, s-ar dona mâncare pentru câinii abandonați și nu flori, care se aruncă și nu folosesc, în definitiv, nimănui, s-ar putea ca acea mâncare să ajungă pentru o perioadă lungă de timp. Ce gest mic și cât de mult ai putea să ajuți”, ne-a explicat Christina, care a subliniat: „Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că lucrurile mărunte fac diferența. Nimeni nu îți cere bani, dar poți să faci o acțiune prin care să scoți câinii la plimbare sau să le dai afecțiune. Dacă nu îi vezi pe acei câini, nu te afectează emoțional, dar, dacă te implici, îți dai seama cât de mult valorează, de fapt, lucrurile mici”.

„Având în vedere că totul ține de educație, eu de la școli aș începe astfel de acțiuni. Inclusiv programe de voluntariat, cu mult mai multe acțiuni de curățenie în oraș sau de plimbat câinii din adăpost și așa mai departe”, este de părere și Doru.

Cu toate că, în curând, cei doi se vor întoarce la viața lor din Londra, tinerii însurăței nu pleacă fără să se mai uite înapoi: „Când o să ducem mâncarea, o să vorbim cu oamenii de la adăpost, să vedem cu ce mai putem să ajutăm și, de ce nu, să facem chiar o campanie mai amplă”, ne-au mai spus aceștia, înainte de a se îndrepta spre cununia religioasă și, mai apoi, către petrecerea mult așteptată.

Imitarea unui gest atât de simplu și atât de frumos ca acela al Christinei și al lui Doru este la îndemâna oricui și de aceea este atât de minunat că putem să îl împărtășim lumii întregi! Fie că e vorba de mâncare pentru animale, de haine pentru copiii defavorizați sau de alimente pentru săraci – toate înseamnă așa puțin pentru cei care dăruiesc și atât de mult pentru cei care primesc.

Mulțumim pentru lecția de viață și vă dorim Casă de piatră, Christina și Doru!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.