Firmele își pot înființa creșe proprii
Ce cred părinții şi patronii marilor societăţi din judeţ despre această posibilitate
După o perioadă lungă de așteptare, au apărut în Monitorul Oficial normele metodologice care prevăd înființarea de creșe particulare de către asociații, fundații sau firme. Ideea este bine-primită, însă rămâne să vedem când va fi pusă în practică.
Pantalonarii s-au interesat deja
Inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, Keresztély Irma, a declarat că potrivit actului recent apărut, pot solicita înființarea de creșe și asociațiile, fundațiile, agenții comerciali, dar pot cere acest lucru și școlile sau grădinițele. „Aceste unități de învățământ antepreșcolar vor fi evaluate de Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului” – a declarat Keresztély, care a menționat că primii angajatori interesați de înființarea de creșe au contactat deja Inspectoratul. „Avem deja câteva firme care s-au interesat, este vorba de cele două fabrici de confecții ale domnului Dietrich Bock, RHM Pants de la Estelnic și TTC din Sfântu Gheorghe. Reprezentanții acestor fabrici și-au exprimat intenția de a înființa creșe pentru copiii angajaților” – afirmă inspectorul șef.
Idee bună – spun patronii
Ideea emiterii unor norme în vederea posibilității de a înființa creșe la nivelul firmelor i se pare mai mult decât binevenită și proprietarului Bertis, Berszány Tibor, care consideră că poate fi o soluție foarte bună pentru firmele mari, cu mulți angajați, care doresc să vină în întâmpinarea necesităților acestora.
„Nu am văzut încă aceste norme, nici nu știam că au fost emise, însă consider că e o idee foarte bună, care în alte state funcționează foarte bine. Eu aș fi deschis către așa ceva, am peste 400 de angajați, cred că ar fi o măsură care ar mulțumi și ar fideliza oamenii, plus că le-ar crește randamentul”, a declarat Berszány Tibor.
Creșe de acest fel au mai fost
Un alt om de afaceri din Sfântu Gheorghe ne-a declarat, la rândul său, că înființarea creșelor și grădinițelor la nivelul societăților ar fi o idee foarte bună, care a și fost pusă în aplicare în anii de dinainte de 1989 și a mai durat puțin și după aceea. Omul de afaceri a amintit că, pe vremuri, toate marile fabrici și întreprinderi, printre care Textila Oltul sau Fabrica de Țigarete aveau creșe și grădinițe pentru copiii angajaților.
„Oamenii sunt motivați în felul acesta, plus că, dacă vorbim despre societăți mari, care lucrează și sâmbăta, acestea pot controla programul creșelor și grădinițelor astfel încât părinții să nu aibă probleme ca în instituțiile de stat, unde nu se lucrează sâmbăta sau de sărbători. Ar fi o idee bună ca tot mai mulți angajatori să facă așa ceva, însă cred că ar trebui inclusiv și o susținere din partea statului, căci presupune totuși o cheltuială în plus”, a mai spus omul de afaceri.
Biserica nu are bani pentru creșă
Creșe și grădinițe mai funcționează în unele zone și prin asociații și fundații alipite bisericilor, astfel că ideea nu este necunoscută celor de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Preotul Cristian Groza ne-a declarat că Mitropolia Ardealului are o creșă ortodoxă cu program normal și religios, însă nu crede că la noi s-ar putea aplica așa ceva, în principal din cauza costurilor foarte mari.
„Avem Asociația Sophia Nika, alături de care ar putea fi dezvoltat un astfel de proiect. Poate că cerere ar exista, însă necesită resurse materiale și umane care poate că ne-ar depăși. Ceea ce am putea face și ne gândim de multă vreme la asta, este să organizăm programe de religie în cadrul secțiilor de limbă română ale grădinițelor. Este un proiect, însă ne tot gândim la asta și probabil că îl vom și iniția”, a mai spus Groza.
Mamele ar fi mai liniștite
„Ar fi minunat ca angajatorii să ofere astfel de „servicii”, dacă le pot spune așa. Oricărui părinte i-ar conveni să-și lase copilul într-un loc aproape de locul de muncă, însă mi se pare utopic, mai ales că Sfântu Gheorghe este un oraș foarte mic, cu puține societăți mari. Adică nu cred că o firmă cu 10 angajați va face o creșă pentru cei 2-3 copii ai angajaților, așa că nu cred că prea mulți dintre noi vor beneficia de așa ceva în curând. Plus că mai e vorba și despre bani, sunt necesare ceva investiții, nu știu câți patroni sunt dispuși să le facă” – ne-a spus Maria, mama unei fetițe de un an.
O altă mamă din oraș spune că nu contează cine face, numai să fie creșe pentru că părinții sunt puși în dificultate când cel mic împlinește 2 ani, mama se întoarce la muncă, iar grădinița primește copiii după vârsta de 3 ani. „Am doi băieți. Cel mare este la grădiniță, are 5 ani, iar cel mic are aproape 2 ani. Asta înseamnă că peste câteva luni mă voi reîntoarce la muncă, însă deocamdată nu știu cum voi rezolva supravegherea copilului. Lucrez ca vânzătoare la un magazin din oraș, o unitate mică, unde este exclus să se facă creșă. Dar dacă ar face asociații sau fundații, ar fi foarte bine pentru că aș ști că las copilul în grija personalului calificat și nu cu o străină care să vină la mine în casă și nu știu ce face” – ne-a declarat femeia.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla pentru că deocamdată puțină lume știe despre această oportunitate. Până când vom avea creșe pe lângă fabrici sau magazine, rămânem cu singura creșă din oraș, care nu deservește nici pe departe cerința mare de astfel de servicii. Un colac de salvare ar fi creșa de pe strada Kós Károly, care, conform spuselor oficialilor din Primăria Sfântu Gheorghe, își va deschide porțile peste un an.