STIREA ZILEI 28 septembrie 2021

Doza a treia anti-COVID se administrează și în centrele de vaccinare din județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 894 vizualizări

Programul a suferit modificări 

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu cea de-a treia doză debutează marți și în centrele din județul Covasna, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna. Din acest motiv, programul acestora se va modifica, în sensul că vor fi deschise în fiecare zi a săptămânii. 

De marți începe administrarea (n.red. a dozei a treia). Există posibilitatea atât a programării, cât și prin prezentare directă. Centrele sunt aceleași, cele cinci, din orașe. Diferența este că până acum centrele aveau program redus pentru că nu era cerere. Acum am modificat să creștem, cel puțin pentru săptămâna asta”, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ágoston László. 

Astfel, față de restul lunii, când au fost deschise cu program redus, în perioada 28 septembrie – 3 octombrie, centrele de vaccinare din județ vor fi deschise zilnic. 

Conform unui document publicat pe site-ul DSP Covasna, la Sfântu Gheorghe, Centrul de Vaccinare DAS, Str. Daliei nr. 1, va fi deschis zilnic, între orele 8:00 – 20:00, Centrul de Vaccinare Brădet – Căminul Cultural Brădet – Întorsura Buzăului, va fi deschis zilnic între orele 11:00 – 17:00, Centrul de Vaccinare Baraolt, str. Kossuth Lajos nr. 12, va fi deschis zilnic între orele 8:00 – 14:00, Centrul de Vaccinare oraș Covasna, va fi deschis zilnic între orele 15:00 – 21:00, iar Centrul de Vaccinare Târgu Secuiesc – Sala Polivalentă Kicsid Gábor, va fi deschis zilnic între orele 08:00 – 14:00.

Directorul DSP Covasna spune că programul ar putea suferi modificări săptămâna viitoare, în funcție de interesul sau dezinteresul cetățenilor pentru vaccinarea anti-COVID. 

De cea de-a treia doză vor putea beneficia persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

Doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  •  persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Important!

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice”, se arată pe site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/. 

La nivelul județului Covasna, până luni, 27 septembrie, în centrele disponibile pe raza județului au fost înregistrate 77.528 de vaccinări împotriva noului coronavirus, din care 33.615 de inoculări sunt de rapel. De asemenea, sunt și 5.729 de vaccinări efectuate de medicii de familie, complete. 

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, mai transmite CNCAV. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.