STIREA ZILEI 18 ianuarie 2022

Din lipsă de elevi, Comuna Reci închide a treia școală în cinci ani

de Iulia Drăghici - Taraș | 1517 vizualizări

La Școala din satul Bita, anul acesta va fi ultimul în care se vor mai auzi râsete de copii și clopoțelul care îi îndeamnă să intre sau să iasă de la ore. Asta pentru că autoritățile din comuna Reci au luat decizia să închidă unitatea de învățământ pentru că nu mai sunt elevi, ne-a spus primarul Dombora Lehel.  

Declinul demografic a făcut ca aceasta să nu fie singura situație de acest fel din comună, ci este a treia școală închisă în ultimii cinci ani din același motiv.  

Anul ăsta o să închidem a treia școală pe o perioadă de cinci ani. Nu sunt copii. O să rămână două școli și două grădinițe deschise, la Reci și Aninoasa. Cred că în 2015 am închis școala din Comolău, după aceea pe cea din Saciova. Anul ăsta e ultimul an pentru Bita. Și nu le-am închis cu 10, 15 copii. Le-am închis cu 4, 6 copii. Le-am lăsat până în ultimul moment. Deja e o situație când sunt cinci copii în cinci clase diferite, cu o singură învățătoare. Chiar până în ultimul moment am încercat să le ținem deschise. Că dacă mergeam pe principiul de economii sau alte directive, nu mai funcționau de 10 ani”, ne-a declarat primarul din Reci, Dombora Lehel. 

Faptul că nu mai sunt copii în satele din Reci este cauzat de plecarea masivă a tinerilor, ne-a mai spus primarul. „Au îmbătrânit aceste sate. La Saciova, de exemplu, în acte sunt 130 de locuitori. Fizic, dacă găsim acolo 70, e mult. Tinerii sunt plecați. Natalitatea e la un nivel minus record”, a explicat acesta. 

Cât despre soarta școlii din Bita, care își trăiește ultimele luni în scopul în care a fost creată nu se știe deocamdată prea mult, pentru că autoritățile nu s-au gândit cum să întrebuințeze mai departe clădirea. 

La nivelul întregii comune, potrivit edilului, în prezent învață sub 300 de elevi. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
reluc reluc, 19 ianuarie 2022
Locuitori in rural mai sunt aproximativ 60 % fata de 1990 dar primariile au peste 160 % angajati.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.