STIREA ZILEI 7 mai 2021

VIDEO Din fabrică de țigări, în centru interactiv și educațional pentru copii și tineri

de Iulia Drăghici - Taraș | 4960 vizualizări

Edilii din Sfântu Gheorghe au prezentat planurile pe care le au cu Fabrica de Țigarete, în prezența vicepremierului Kelemen Hunor 

Dacă visurile autorităților din Sfântu Gheorghe vor deveni realitate, și dacă toate planetele se vor alinia, fosta Fabrică de Țigarete din oraș se va transforma, peste ani, nu se știe câți, într-un centru inovativ, interactiv, educațional pentru copiii și tinerii din toată regiunea. Acesta este planul pe care l-au prezentat joi edilii reședinței de județ, cu mențiunea că până acolo mai sunt câțiva pași importanți de parcurs. În primul rând, să se facă achiziția. Apoi să se discute cu cetățenii despre planuri mai concrete și ulterior să se găsească fonduri și investitori. 

După ce în ședința de marți, 4 mai, consilierii locali și-au dat acordul pentru a începe demersurile în vederea cumpărării Fabricii de Țigarete, din strada Kós Károly nr. 21, joi, primarul Antal Árpád și viceprimarul Vargha Fruzsina, însoțiți de vicepremierul Kelemen Hunor, au prezentat în fața reprezentanților presei din județ câteva detalii, nu multe, cu privire la planurile care vizează acest imobil, cu o istorie de peste 100 de ani în spate. 

Achiziția acestui imobil monument istoric este un moment foarte important nu numai în viața orașului nostru, ci este și un mesaj că e foarte important să protejăm și să salvăm monumentele istorice. (...) Începe o nouă epocă în viața acestui imobil. (...) Unul dintre scopurile pe care le avem este să transformăm această clădire într-un centru pentru tineri, pentru toți copiii din zona Bârsei și Ținutului Secuiesc, care să vină aici să participe la diferite cursuri, ore de fizică și așa mai departe”, a spus Antal Árpád, în conferința de presă de joi, unde a precizat totodată că semnarea contractului de vânzare-cumpărare a fabricii de țigarete va avea loc, probabil, săptămâna viitoare. 

Pe acest subiect, el a declarat și că se va negocia ca suma de 4,9 milioane de euro, cât costă clădirea, să fie plătită în rate, însă că urmează să se negocieze aceste aspecte cu lichidatorul judiciar. Nu se știe încă nici cine va administra clădirea odată ce va fi dată în folosință, sau nu este publică încă informația, nici ce surse de finanțare vor fi utilizate pentru a moderniza clădirea respectivă.  

În același timp, primarul a spus și că va urma și o consultare cu cetățenii, pentru a se decide concret ce va conține proiectul final care va viza complexul de clădiri, iar între timp se vor concentra și să găsească modalități de finanțare. 

Vom discuta și cu locuitorii pentru a ne decide, a ne înțelege, a vedea exact ce dorim pe termen lung să facem cu acest complex de clădiri, după care, evident, va trebui să proiectăm și paralel să găsim soluții de finanțare, care pot fi, teoretic, fonduri europene, să găsim parteneri care ar investi aici și așa mai departe”, a declarat Antal Árpád. 

Cât despre datoriile pe care firma care a administrat în trecut fabrica le are la bugetul local, edilul nu s-a declarat prea optimist că se vor recupera vreodată banii.

De ce spațiu pentru copii și tineri 

O primă concluzie, în ciuda tuturor necunoscutelor, este că ar fi bine ca acest spațiu să fie transformat în centru pentru copii și tineri, pentru că din consultările cu aceștia, a reieșit că au nevoie de astfel de locații.  

În ultimele 7 luni am discutat destul de mult cu tinerii, am făcut și consultarea tinerilor, din care a reieșit că tinerii au nevoie de spații, şi primesc aproape în fiecare săptămână un telefon sau un email despre tineri care s-au născut în Sfântu Gheorghe, dar acum trăiesc în străinătate, au idei bune, dar nu au spațiul necesar pe care să-l folosească. Eu sper că dacă vom avea această clădire, această problemă se va rezolva și putem să le dăm antreprenorilor tineri, care au idei inovative, și va însemna și o reformă în comunitatea noastră. Avem nevoie de spații multifuncționale și interactive, unde să se poată face sport, ore interactive pentru școli și pentru programe de afterschool”, a spus viceprimarul Vargha Fruzsina.

Kelemen Hunor: „E un efort uriaş pentru municipiu” 

Este de spus și că nici prezența vicepremierului Kelemen Hunor nu este întâmplătoare, după cum a explicat și primarul Antal Árpád. 

Prezenţa domnului vicepremier Kelemen Hunor la această conferinţă de presă este o dovadă a faptului că tot ceea ce discutăm astăzi aici depăşeşte limitele oraşului Sfântu Gheorghe”, a spus edilul. 

În completare, liderul UDMR, respectiv vicepremierul Kelemen Hunor a vorbit despre dezvoltare, despre construire a comunității. 

Pot să vă spun că în Sfântu Gheorghe anii care au trecut sunt unii ai dezvoltării şi construirii, iar perioada care vine va fi la fel, una în care comunitatea se va dezvolta. Pentru mine a fost mereu foarte importantă păstrarea, renovarea şi punerea în funcţiune a clădirilor de patrimoniu. Aceste clădiri, mai ales cele de patrimoniu industrial, au fost folosite decenii la rând şi au definit comunităţi întregi. Mă bucur că Municipiul Sfântu Gheorghe face un efort financiar şi va cumpăra acest imobil, pentru că astfel va reintra în circuitul public şi nu va fi demolat. E un efort uriaş pentru municipiu, dar orice lider al unei comunităţi ştie că astfel de investiţii pe termen mediu şi lung vor creşte calitatea vieţii locuitorilor”, a spus acesta. 

Întrebat dacă investiția poate fi cofinanțată și de la bugetul de stat, Kelemen Hunor a spus că, în principiu da, dar trebuie ca proiectul să ajungă la un anumit nivel, pentru a se putea pronunța mai exact. „Când vor fi proiecte concrete, despre valorificarea, punerea în valoare a clădirii, despre renovarea clădirii, atunci putem da un răspuns. Acum, în principiu, da, dar până când nu vezi proiectul e greu să spui da, în ce proporții, în ce condiții. Trebuie să așteptăm proiectul. Acum suntem la al doilea pas. Primul pas a fost să fie posibilă cumpărarea clădirii. E posibilă această cumpărare și fiecare pas trebuie făcut la momentul potrivit”, a precizat acesta. 

Parte din istoria orașului, parte din viețile familiilor de aici

În cadrul întâlnirii de joi, care s-a desfășurat chiar la fosta fabrică, a avut loc și un tur ghidat prin interiorul clădirii. Chiar dacă sunt mai bine de 10 ani de când s-a oprit activitatea, spațiul nu arată atât de rău pe cât ne-am fi putut imagina. Comparativ cu, să zicem, Casa de Cultură a Sindicatelor. Sau Hotelul Bodoc. Imobilul a avut mereu pază și cei de acolo spun că nu au avut evenimente în acești ani. Mai ales că, se și cunoaște faptul că, pe lângă utilaje, acolo sunt și baloturi întregi de tutun. 

Unul dintre cei care au fost ghizi în fabrică joi ne-a spus că pe vremuri, spre deosebire de acum, când liniștea grea plutea în spaţiul care altădată era plin de forfotă și tutun, atmosfera era ca de familie, având în vedere că majoritatea muncitorilor erau oameni din oraș, chiar generații întregi, din tată-n fiu. 

Oamenii se cunoșteau, se ajutau, totul era ca în familie, foarte bine organizat. Era ordine, curățenie. (...) Se lucra permanent. Erau cereri foarte mari. Se lucra în trei schimburi. Stăteau comercianții la poartă, cu nopțile la rând. Apoi s-au modificat multe. În timp, au ajuns la două schimburi și apoi un schimb. Se lucra mult pentru export. Mergea marfa în țările arabe, Anglia, în port. Până la urmă, au rămas 80 și ceva de oameni, cu personal TESA, cu tot. Bineînțeles, și pentru că s-au adus utilaje noi, tehnologie nouă, s-a investit și de aia și muncitori mai puțini”, ne-a spus acesta, în timp ce ne arăta câteva utilaje complicate și prăfuite. 

Clădirea fabricii de țigări a fost construită între anii 1901 – 1907.

Au fost perioade în care numărul angajaţilor a depăşit 1.000 de persoane. Dar activitatea s-a oprit în decembrie 2010. Acum dorinţa declarată a autorităţilor este să dea o nouă viață acestui imobil.  

În prezentarea de joi, primarul a vorbit și despre faptul că „mai sunt imobile în municipiul Sfântu Gheorghe pe care am dori să le achiziționăm, de la Casa de Cultură a Sindicatelor, la actuala clădire a Poștei”. 

Edilul a amintit și că în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a realizat o serie de investiţii prin achiziţionarea sau renovarea unor proprietăţi: fostul IAS din Câmpul Frumos, Casa Bene, Casa Keresztes din centrul oraşului, care ar urma să fie scoasă la vânzare, fostul sediu Romtelecom, fosta Bancă Naţională (unde va fi Design Bank) sau fostul Hotel Bodoc. 

E prea devreme să vorbim de termene, au mai spus autoritățile privitor la Fabrica de Țigarete. Așa că, deocamdată, ne rămâne să sperăm că visul frumos care ne-a fost prezentat va deveni realitate mai devreme sau mai târziu, iar complexul de clădiri din strada Kós Károly primește un rol important în viața orașului. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.