STIREA ZILEI 11 mai 2021

Noua clădire a Primăriei Întorsura Buzăului va avea un alt set de „instrucțiuni de utilizare”

de Iulia Drăghici - Taraș | 4812 vizualizări

Pe lângă schimbările dintre ziduri, actuala conducere spune că se pregătesc modificări și în „sufletul” instituției, adică la interacțiunea cu cetățenii​

Pe fondul unor modificări la proiectul inițial, lucrările de modernizare și extindere a primăriei din Întorsura Buzăului s-au prelungit, deși se anunțase că în mai se încheie. Astăzi vorbim de cam 95% finalizare. În condițiile date, se preconizează ca prin august toată activitatea funcționarilor publici din administrația locală să fie mutată complet, din nou, la sediul din strada Mihai Viteazul. Primarul Raul Urdă ne-a spus că pe lângă schimbările din exteriorul și interiorul clădirii, inclusiv dotări cu mobilier și peste 30 de calculatoare noi, vor urma modificări și la organigramă, dar și la sistemul de lucru cu cetățenii. 

Eu zic că sunt undeva la 95% din lucrări realizate. Mai au de finalizat o scară de acces de la etajul 2 la mansardă  și mici retușuri. Estimăm ca în două luni să ne mutăm în primărie. Cam în august ar trebui să facem inaugurarea”, a spus luni, într-un interviu oferit ziarului Observatorul de Covasna, primarul Raul Urdă. 

Cea mai mare schimbare de funcționare: ghișeul unic 

Poate una dintre cele mai importante schimbări care se va face odată cu inaugurarea noii primării va fi felul în care aceasta va fi organizată. Se fac demersuri, spune primarul Raul Urdă, să se înființeze un ghișeu cu trei funcționari la intrarea în instituție. Aceștia vor avea acces la baza de date a primăriei și posibilitatea să rezolve majoritatea problemelor cetățenilor încă de la primul pas, fără să mai fie nevoiți ca aceștia să se plimbe, după „tradiția” funcționărească, de la un birou în altul, până se satură. 

Nu știm dacă din prima lună de când ne mutăm, dar ne dorim să funcționeze cât mai repede acel ghișeu unic. Va fi în primărie un birou unde trei funcționari vor fi interfața cu cetățeanul și atât. Acei trei funcționari vor rezolva mare parte dintre problemele care se pot rezolva în primărie. Am cumpărat un soft. Toate departamentele îl vor avea. (...) Toate birourile primăriei, și Impozite și Taxe și Agricolul, unde sunt cele mai multe cereri din partea cetățenilor, pentru adeverințe, vor fi interconectate. Acel funcționar de la biroul unic va avea acces la ambele baze de date, deci va putea să furnizeze adeverințe și de la Impozite și Taxe și de la Agricol. În primă fază, la ghișeu va fi câte un funcționar de la Agricol, Impozite și Taxe și de la Registratură. În timp se vor perfecționa și vor face oricare dintre cele trei servicii. (...) Să nu mai plimbăm cetățeanul de la un birou la altul. Și pentru orice altă problemă, îi vom putea prelua cererea acolo”, ne-a explicat primarul, care a precizat că firma din Sibiu care dezvoltă softul lucrează cu mii de primării din țară, dar și că, deși au făcut programe pentru departamente, nu au întâlnit până acum o astfel de cerere, de interconectare între birouri. 

Va fi un sistem integrat, atât intern, cât și acces înspre extern al contribuabilului”, a spus și viceprimarul Silviu Popica.

Edilii au explicat și că pe viitor, datorită acestor noi programe, oamenii vor putea să vadă online cât au de plătit impozit și pentru ce exact (casă, mașină, teren etc.), respectiv să plătească online.  

Birourile de Evidența Populației, Stare Civilă și Urbanism nu vor putea funcționa la ghișeul unic, dar și ele vor fi la parterul noii primării. 

Avem trei birouri noi în fosta sală de ședințe, unde va fi acest ghișeu unic. Tot ceea ce înseamnă relație cu publicul va fi la parter. Cetățenii nu vor mai fi nevoiți să urce la etajele superioare. (...) La mansardă avem cinci birouri, un oficiu – zonă de servit masa pentru angajați și sala de ședințe de consiliu”, ne-a mai spus Raul Urdă. 

Cu noua compartimentare, o problemă va fi aceea că sala de ședințe, respectiv sala unde se vor desfășura cununiile civile, este prevăzută la etajul 2. Clădirea nu are lift și nici rampă de acces, așa că pentru persoanele cu dizabilități accesul va fi dificil. O parte din problemă se va rezolva odată cu reabilitarea fostei bănci, unde acum sunt unele birouri din primărie. Aici va fi un centru cultural și casa căsătoriilor, iar în proiectul făcut aici este prevăzut lift, așa că acest imobil va accesibil și persoanelor cu dizabilități, spune primarul. 

Panouri fotovoltaice pe primărie 

Proiectul de reabilitare al primăriei a cuprins și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pe acoperișul instituției. Energia electrică produsă astfel va fi introdusă în rețea. Autoritățile spun că așa se vor putea face economii în bugetul local la factura de curent a primăriei. 

Cât costă modernizarea primăriei  

Peste 1,7 milioane de lei (mai exact 1.738.000 de lei) este valoarea proiectului câștigat cu ani în urmă de autoritățile locale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Primăriei Întorsura Buzăului. Lucrările, necesare, pentru că instituția arăta într-un „mare fel”, au început în vara lui 2019. Trebuia să fie gata anul trecut, dar pentru că nu a decurs totul conform planurilor inițiale, s-a mai prelungit termenul de câteva ori. Data finală este peste o lună, spune primarul. Mutarea va mai dura încă vreo lună. 

Prelungirile au fost în mare parte justificate, spun reprezentanții autorităților locale, pentru că în momentul în care au început lucrările, s-au descoperit fisuri în tavanul fostei săli de ședințe a Consiliului Local și au fost necesare niște modificări de plan: grinzi, ziduri de rezistență și altele. Acestea au fost asigurate din bugetul local și costurile s-au ridicat cu 364.000 de lei. Tot legat de fonduri, din suma totală, de 1,7 milioane de lei, cam 140.000 de lei revin părții de dotare a instituției, cu mobilier și peste 30 de calculatoare noi. 

În plus, pe lângă aceste sume, în bugetul local de anul acesta s-a prevăzut încă o sumă, de 130.000 de lei, pentru alte dotări necesare, care nu au fost prevăzute în proiectul finanțat de guvern. 

Primăria avea nevoie de spații. Erau birouri în care erau și câte șase, șapte funcționari și nu era normal să funcționăm așa”, a spus primarul. 

De la condiții, la pretenții 

Așa că din august încolo, pentru că vor avea condiții foarte bune de lucru, cu birouri și calculatoare noi, spațiu de servit masa, lumină, miros de nou de ți-e mai mare dragul, cetățenii au tot dreptul să aștepte performanță și eficiență din partea funcționarilor publici. Nu că până acum nu ar fi avut acest drept.  

În Primăria Întorsura Buzăului sunt 46 de angajați, ne-au spus edilii, care au precizat că numărul nu ia în calcul personalul din alte instituții sau structuri plătite de primărie (însoțitorii persoanelor cu dizabilități, asistenții medicali de la școli, stomatologul, angajații creșelor etc.). Costurile de salarizare se ridică la circa 6 milioane de lei anual, adică dublul taxelor și impozitelor încasate de la cetățeni, a spus primarul. Cu alte cuvinte, dacă ar funcționa primăria doar pe baza taxelor și impozitelor plătite de întorsureni, nici jumătate din salariile angajaților nu ar putea fi plătite. Dar bugetul orașului este constituit în principal din taxele și impozitele agenților economici, respectiv din fondurile obținute prin proiecte. 

Mare parte din bugetul primăriei se duce pentru salarizare, ceea ce nu este normal. Încercăm să eficientizăm prin acest ghișeu unic și activitatea din departament. (...) Este clar, din ceea ce îmi spun cetățenii, că vor mai mare amabilitate din partea funcționarilor, să li se explice cu răbdare și bun simț. Eu le-am spus angajaților să trateze fiecare cetățean așa cum și-ar dori ei să fie tratați în momentul când ajung la un ghișeu”, a spus primarul Raul Urdă. 

„Sunt unii care muncesc mult, sunt unii care se plimbă”

Cu toate că la preluarea mandatului, actualul edil spunea că probabil vor urma angajări, pentru că, în primă fază se vedea că funcționarii nu fac față volumului de muncă, astăzi, după circa șapte-opt luni, spune că trebuie regândit sistemul de lucru pentru că, din ce a observat până acum, unii funcționari au foarte mult de lucru, în vreme ce alții stau degeaba. 

„Organigrama primăriei a fost modificată în septembrie prin reorganizare de fosta conducere. După lege, doar în următoarele șase luni de zile poate fi refăcută o reorganizare a primăriei prin această metodă. Le-am spus angajaților din prima săptămână că voi face o reorganizare a primăriei. Nu mă grăbesc. Analizez fiecare om. (...) Cât de curând va urma o reorganizare. Cred că se va reduce numărul de personal din primărie. Avem în vedere treaba asta pentru că sunt unii care muncesc mult, sunt unii care se plimbă. (...) Va urma în cursul lunii următoare această reorganizare. Nu înseamnă neapărat că dăm afară oameni, ci vom regândi organigrama primăriei și fișa postului.(...) În principal sunt mulțumit de angajații primăriei, dar sunt câteva locuri unde trebuie să intervenim din ce am analizat până acum”, ne-a declarat Raul Urdă. 

Edilul-șef spune și că va ține cont de părerile și reacțiile cetățenilor în momentul în care va decide schimbările din organigramă. 

De când a venit la conducerea orașului noua echipă, USR – PNL, au fost făcute câteva schimbări, prin angajări, dar și plecări, respectiv pensionări. 

Toți cei care sunt pensionari, obligatoriu vor pleca acasă. (...) Nu le-am mai aprobat decât șase luni de zile prelungire celor care sunt deja pensionari. Oricum ei se așteaptă, se pregăteau că intră în vigoare legea privind cumulul pensiei cu salariul”, ne-a mai spus primarul. 

E nevoie de muncitori 

Acesta ne-a mai spus și că cea mai mare carență din prezent este la numărul muncitorilor, nu la cel al funcționarilor din birouri. „Avem două posturi de muncitor, pe lângă șoferii care sunt pe utilaje. Cu acei doi oameni, toată lumea așteaptă să se facă foarte multe lucrări. Dar noi avem efectiv doi oameni pentru lucrări, întreținere și amenajări. Avem mulți funcționari în birouri, dar efectiv cei care muncesc pe teren sunt doi, dintre care un angajat este persoană cu handicap, angajat în baza legii care ne permite să nu plătim taxe salariale. Aici am vrea să angajăm o persoană, două”, a spus primarul. 

Mesajul pentru cetățeni: „de trei ori răbdare”

În același timp, având în vedere vântul schimbării care adie peste primăria din Întorsura Buzăului, edilul-șef le transmite cetățenilor să aibă răbdare.  

În primul rând, răbdare. De trei ori răbdare. Nu se poate face nimic temeinic peste noapte. Trebuie timp și răbdare. Am luat cunoștință de toate problemele orașului, să aibă încredere, să aibă răbdare, că le vom rezolva. Încet, doar împreună cu ei. Am tot încercat să îi motivăm în diverse acțiuni în care să fie promovat spiritul civic, (...) dar și să ne semnalizeze orice fel de probleme, când cineva aruncă gunoiul pe malul apei, când cineva rupe o bancă, să înțeleagă că sunt ale noastre, ale tuturor, nu sunt ale primăriei”, a transmis Raul Urdă. 

În aceeași idee, autoritățile îndeamnă cetățenii să folosească posibilitatea de a face sesizări online, accesând: https://intorsura.regista.ro/sesizari

Așteptăm cu interes inaugurarea noii primării și cu siguranță punerea în aplicare a noilor măsuri care să eficientizeze munca funcționarilor publici pentru că e lucru știut că, și aici, ca și în alte situații, este loc de mult mai bine. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.