STIREA ZILEI 15 iunie 2022

Cum resimt covăsnenii creșterea prețurilor

de Covasna Media | 746 vizualizări

Creșterea prețurilor este un subiect care ajunge să ne afecteze pe toți mai devreme sau mai târziu, ne-am convins de acest fapt după ce am întrebat câțiva covăsneni dacă și cum au resimțit scumpirile din ultima vreme. Cei mai mulți spun că au renunțat la mici recompense pentru ei, cum ar fi shoppingul sau vacanțele, pentru a-și putea permite în continuare lucruri esențiale.

Ramona, o tânără din Sfântu Gheorghe, spune că ea a observat o creștere a prețurilor în cazul alimentelor și a motorinei. 

„Trebuie să mă gândesc de 2 ori înainte să îmi cumpăr lucrurile extra, în afară de minimul necesar. Iar dacă apar cheltuieli neprevăzute mofturile din luna respectivă sunt tăiate de pe listă. Acum un an, cu aceleași cheltuieli, reușeam să fac și economii de minim 1.000 de lei pe lună. De anul acesta mi se pare imposibil”, ne-a spus aceasta. 

Un bărbat din Sfântu Gheorghe, Csánad Birtalan, spune că nu a renunțat momentan la nimic pentru a face față noilor prețuri, în schimb merge mai des cu bicicleta și își prepară singur mâncarea, în loc să comande de la restaurante.

„Nu numai în România, dar și în străinătate au crescut prețurile. Cel mai mult se simte la carburant, dar și la cumpărături de zi cu zi. Benzina, alimente, cumpărături zilnice, dar și la restaurante. La servicii nu am simțit încă această creștere, dar cu siguranță va urma. Nu am renunțat - încă - dar am încercat să găsesc metode alternative, să folosesc mai des bicicleta, fiind și mai sănătoasă, în loc de mașină, și să pregătesc mâncare în loc de a comanda în fiecare zi”, a explicat acesta. 

„Mai ales la prețul energiei electrice, si al gazelor naturale, benzina, s-au scumpit, dar și fructe de sezon (căpșuni, cireșe... prețuri oribile!)”, este de părere Timea Gyenge-Arany.

„Este nevoie de subvenționare la toate produsele și serviciile care s-au scumpit”

O altă persoană, Ramona, spune că ar fi nevoie de subvenționare în cazul tuturor produselor care s-au scumpit. 

„Alimente și servicii... Facturi gaze și benzina (carburanți). La îmbrăcăminte si încălțăminte...chiar și la vacanță trebuie să renunț din cauza prețurilor. Este nevoie de subvenționare la toate produsele și serviciile care s-au scumpit”, ne-a spus Ramona Ciocan, tot din Sfântu Gheorghe.

Și Cristina, din Întorsura Buzăului, crede că autoritățile ar trebui să facă ceva în privința creșterii prețurilor, pentru a nu se ajunge la o nouă criză economică. 

„Am resimțit creșterea preturilor într-un mod foarte brusc. Astfel că, în ultimul timp, am avut tot mai des ”surprize” când vine vorba de prețurile din magazinele atât online, cât si fizic. Pot spune că am simțit o schimbare signifiantă la alimente, mai ales la lucruri pe care le consum de câțiva ani; dar și în domeniul imobiliar, astfel că un apartament pe care l-am închiriat în urmă cu un an are acum prețul aproape dublu. Până în prezent nu a trebuit să renunț total la nimic din cauza schimbării prețului, dar sunt lucruri pe care a trebuit să le răresc, deoarece cheltuiala era prea mare. Consider că și până în momentul de față era destul de greu să trăiești în România, dacă nu aveai un venit mediu spre mare. Odată cu scumpirea tuturor prețurilor, multor oameni le va fi tot mai greu să își acopere cheltuielile. Sper ca salariile să se mărească, deoarece cred că altfel ne așteaptă o altă criză economică”, este de părere aceasta. 

Și tinerii sunt afectați de scumpiri

Dacă oamenii care muncesc și își câștigă singuri banii întâmpină probleme când vine vorba de prețurile care au tot crescut, tinerilor, care sunt încă pe băncile școlii, le este și mai greu. 

„Am resimțit puternic creșterea prețurilor. Chiar dacă locuiesc încă cu părinții, pot observa cu ușurință faptul că aceleași produse pe care le cumpăram de ani de zile și-au mărit prețul enorm, mai ales raportat la veniturile românilor. Produsele alimentare s-au scumpit foarte tare; de exemplu, acum un an, aș fi dat pe o pâine 3 lei, iar acum prețurile pornesc de la 5 lei în sus. Carburanții au devenit inaccesibili pentru o mare parte din populație. Nici biletele la transportul în comun nu au rămas aceleași, urmând majorări nejustificate pentru condițiile oferite. Am început să renunț la călătorit, turismul în țară devenind din ce în ce mai inaccesibil. Dacă salariile vor crește în viitor (cum se prevede), situația se va remedia, însă dacă veniturile vor rămâne aceleași, va fi o perioadă grea, mai ales pentru cei cu venituri mici și pentru bătrâni”, spune David, care are 18 ani. 

Eduard, un tânăr de 22 de ani din Întorsura Buzăului, spune că familia sa are o situație financiară bună, dar, chiar și așa, au resimțit și ei scumpirile la alimente și combustibil. 

„Nu pot să zic că le-am resimțit eu, pentru că încă sunt susținut financiar de părinți, dar auzind discuțiile lor da, tind să cheltuie mult mai mulți bani, aud mereu veșnica frază «Înainte cu un milion îți umpleai pungile, acum nu poți nici să-ți umpli buzunarele». Din fericire, avem un statut economic bun și încă ne permitem să cumpărăm unele lucruri mai «premium», să mergem într-o vacanță sau să ieșim la un restaurant, dar aceste mici plăceri apar din ce în ce mai rar. Pot să zic că resimt și eu asta în ceea ce privește benzina, adică înainte cu 50 de lei făceam un drum de Brașov dus-întors, acum am nevoie de aproape 100 de lei, dar în același timp și alimentele s-au scumpit, și serviciile, mai ales serviciile, până la urmă este normal să se scumpească, trebuie să își facă fiecare dintre noi de o pâine. Cum ziceam, familia mea are un venit bun, nu a trebuit neapărat să renunț la unele lucruri, dar pot să profit de ele din ce în ce mai rar. Lucrurile s-au scumpit din cauza inflației de aproape 14%, dar tot mă gândesc că foarte multe sectoare, mai ales în cel al serviciilor și al motorinei, tind să folosească drept scuză inflația, pentru a exacerba și mai mult prețurile produselor. Desigur, asta este o afirmație speculativă, dar m-aș aștepta la așa ceva la cum merg lucrurile în România în ultima vreme”, a spus Eduard. 

Inflația a ajuns în luna aprilie a acestui an la 13,8%, conform Institutului Național de Statistică (INS). Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat la energie, gazele scumpindu-se cu 85%. Prețul mărfurilor nealimentare s-a mărit cu 16,35% și al produselor alimentare cu 13,54%. Și în domeniul serviciilor au fost scumpiri de 7,11%.

Surse foto: impact.ro, jurnalist.ro 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.