STIREA ZILEI 1 august 2013

Criză profundă pe piaţa auto

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 655 vizualizări

Vânzările au scăzut drastic în acest an, iar cei care mai cumpără mașini noi sunt în special proprietarii de firme

În lumea dezvoltată, pentru majoritatea oamenilor autoturismul nu mai este un lux ci reprezintă mai degrabă o necesitate. Românii s-au adaptat ușor trendului occidental în acest sens, iar mai apoi, nici măsurile ecologice și nimic altceva nu i-au făcut să renunțe la achiziționarea de mașini. Mai ales că, noi sau second hand, autohtone sau de producție străină, mașinile reprezentă și o „declarație a situației sociale” în cazul unora. Totul a mers foarte bine până în 2008-2009, însă odată cu 2010 efectele crizei au început să se simtă și în acest sector, mai ales că o mașină presupune multe alte cheltuieli dincolo de cea de achiziție – întreținere, impozite, asigurări, carburanți.

Vânzarea de mașini noi, în scădere evidentă

Dacă în ultimii ani vânzările de mașini s-au mai mișcat și s-au mai realizat împrumuturi, se pare că în acest an situația s-a schimbat iar achiziționarea unei mașini nu s-a mai aflat pe lista de priorități a multora. Așa se face că în 2013 piața autovehiculelor noi pare să fi intrat într-o comă din care nu dă semne că ar ieși prea curând, în ciuda mult mediatizatului Program Rabla, prin care se spera la o revitalizare. Livrările totale de autovehicule – autoturisme și vehicule comerciale – au înregistrat în prima jumătate a anului o scădere de 18,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile susține că vânzările de autoturisme au avut un declin puternic de 19,4%, fiind susținute de fapt de achizitiile realizate de către persoanele juridice – adică 75% din totalul lunii iunie. În ceea ce privește preferințele românilor în materie de mașini, brandul Dacia se află pe primul loc, urmat de Volkswagen, Skoda și Renault.

Tinerii covăsneni nu-și permit mașini noi

Situația din țară se aplică și în județul nostru, unde în acest an s-au vândut doar câteva zeci de mașini. Reprezentanții dealerilor auto spun că vânzările au scăzut drastic în acest an, iar cei care mai cumpără mașini noi sunt în special proprietarii de firme, adică persoanele juridice. Cea mai cumpărată marcă rămâne Dacia – în special modelele cu dubițe, furgonetele.

Există o amorțeală evidentă, provocată de lipsa banilor, de creditarea greoaie. Cele mai vândute mașini sunt Dacia, evident, și asta atât pe fondul costurilor de reparații mai mici cât și din considerentul că sunt mai ieftine, deci nu neapărat din patriotism. Se vinde însă și Renault. În acest an am vândut vreo 20 de autoturisme în întregul județ Covasna, ceea ce e foarte puțin, comparativ cu anii trecuți. Cei mai mulți cumpărători sunt persoane juridice, iar când vine vorba despre persoane fizice, media de vârstă pornește de la 40 de ani în sus; adică nu avem cumpărători de 25-30 de ani, tinerii nu-și permit o mașină nouă din salarii, iar leasingurile sunt dificil de obținut în actuala situație economică”, ne-a declarat directorul de vânzări al unui dealer auto din Sfântu Gheorghe.

Reprezentantul unui alt dealer spune că nici Programul Rabla nu mai e ce-a fost: vouchere s-au dat destul de multe în județul nostru, adică 251, însă acest număr nu se regăsește nici pe departe în vânzările de mașini noi. Asta nu pentru că au luat din vouchere și alte județe, ci în principal pentru că beneficiarii din județ, nepermițându-și să cumpere o mașină nouă, au pus voucherele la vânzare în alte județe.

Dealerii auto spun că, pe de altă parte, sunt încă destui cei care se interesează de prețul mașinilor noi, însă de aici până la concretizarea tranzacțiilor e cale lungă. În plus, susțin chiar cei din sistemul vânzărilor auto, pentru cei din județul nostru, cu venituri mai mici, e mai avantajoasă achiziționarea unei mașini la mâna a doua – prețurile aici au scăzut drastic, iar cu 1.500-2.000 de euro îți poți cumpăra o mașină decentă, numai bună pentru drumurile noastre.

Second hand-ul e mai bun?

Balázs, un tânăr din Sfântu Gheorghe, și-a cumpărat o mașină la mâna a doua în urmă cu câteva luni. Acesta ne-a spus că în opinia lui nu prea merită să îți cumperi o mașină nouă. „În momentul în care ai scos mașina din curtea reprezentanței, ai pierdut deja 10% din preț. Eu mi-am luat o mașină second hand în primul rând pentru că nu am avut bani pentru alta. Dar chiar dacă aș fi avut, tot una second hand mi-aș fi luat. Cu banii pe care i-am investit, puteam lua un Logan nou, dar dotările nici nu se compară cu cele pe care le am eu la mașina luată. Cu banii pe care îi dai pe o mașină nouă, îți iei una mult mai bună, dar folosită” – spune Balázs.

Credit acordat greu

Un alt bărbat, Ștefan, ne-a povestit că și-ar fi dorit să cumpere un autoturism nou, însă băncile nu i-au acordat creditul necesar, astfel târgul a picat.

Am observat că se dau foarte greu credite, trebuie să îndeplinești multe condiții, ceea ce eu nu am putut. Nu pot spune că am un salariu foarte mare, dar nici mașina pe care aș fi vrut să o cumpăr nu este un Ferrari. Am vrut să îmi iau un Ford, îmi plac modelele noi de la această companie, dar nu a fost să fie. Aș fi optat pentru mașină nouă pentru că orice e nou, se simte. Nu știi niciodată ce defecte se ascund în cele second hand, dar neavând banii necesari, cred că voi lua și eu o mașină la mâna a doua, pentru că nu cred că voi putea economisi suma necesară cumpărării unui autoturism nou” – ne-a povestit el.

Mașină din banii de nuntă

Izabela și soțul ei și-au cumpărat o Skoda nou nouță, însă ne-au spus că au avut și puțin noroc.

„Avem deja casa noastră, astfel banii de la nuntă i-am investit în mașină. Nu ne-am gândit la un model anume la început, am mers prin reprezentanțe, și într-un final am ales Skoda pentru că raportul calitate-preț ni s-a părut foarte bun. Nu am vrut să luăm Logan sau Sandero pentru că amândoi ne amintim de vechea Dacie și problemele pe care le-am avut cu ea. Dacă nu am fi avut acești bani de la nuntă, nu cred că am fi avut cum să luăm autoturismul, așadar cred că suntem norocoși” – ne-a declarat femeia.

Șeful Serviciului Județean de Înmatriculări și Permise, Eugen Deaconu, ne-a declarat că numărul autovehiculelor înmatriculate în județul nostru se ridică la un total de 64.967 în prezent. Potrivit lui Deaconu, numărul înmatriculărilor scade însă de la an la an. Astfel, dacă în primele șapte luni ale lui 2011 s-au înmatriculat 4.258 de vechicule, în aceeași perioadă a lui 2012 s-au înmatriculat 4.240 iar în primele șapte luni ale acestui an doar 3.755. Deaconu a specificat că la categoria vehicule intră nu doar autotursimele ci și scuterele, tractoarele, remorcile și a admis că există, într-adevăr, o scădere a numărului de înmatriculări.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.