STIREA ZILEI 29 aprilie 2022

Cine primește Premiul Pro Urbe în 2022

de Iulia Drăghici - Taraș | 1722 vizualizări

Consiliul Local Sfântu Gheorghe s-a răzgândit în ultima clipă 

Doctorul Sándor József și profesoara Mariana Drăgan sunt cele două personalități din Sfântu Gheorghe care primesc anul acesta titlul onorific „Pro Urbe”, acordat în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe. Ceremonia va avea loc duminică, de la ora 13:00, la Biblioteca Județeană „Bod Péter” – Sala Gábor Áron. Inițial, proiectul de hotărâre al Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe, care stabilește oficial cine primește acest titlu, cuprindea numele președintelui Fundației Mihai Viteazul, prof. ing. Maria Peligrad, însă propunerea a fost respinsă în ultima clipă, în plenul ședinței de joi, 28 aprilie. 

Astfel, în urma votului final și hotărârii adoptate joi, medicul ortoped Sándor József și profesoara de limba română Mariana Drăgan sunt cei doi laureați Pro Urbe 2022. 

Decizia de a modifica în ultima clipă hotărârea de CL a fost explicată de primarul Antal Árpád cu argumente care au legătură cu noul conflict din jurul steagului municipiului Sfântu Gheorghe. Mai exact, este vorba despre procesul deschis de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu care Maria Peligrad colaborează, în urma căruia Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea guvernului care prevedea aprobarea drapelului localității.

Cred că trebuie să spunem câteva cuvinte despre această decizie a Consiliului Local. Nu se întâmplă în fiecare zi sau în fiecare an ca o propunere care vine din partea Comisiei de Cultură să fie schimbată de Consiliul Local. Cred că este important să vorbim foarte sincer și foarte direct întotdeauna. Din nefericire, deși am crezut că acest lucru aparține trecutului, încă mai sunt unii care, chiar dacă există decizii la cel mai înalt nivel luate de Guvernul României, în continuare atacă stema orașului, steagul orașului, simbolurile comunității noastre, ale tuturor celor care trăim în acest oraș. Iar cei care atacă simbolurile orașului atacă oamenii din acest oraș, comunitățile care trăiesc în acest oraș, și nu cred că putem să îi considerăm parteneri pe cei care nu vor ca noi să trăim în pace și în liniște în acest oraș. Eu îi consider parteneri pe cei care au fost aleși de oameni, pe cei care conduc partide, care au reprezentare politică, și nicidecum pe cei care se autoproclamă reprezentanții comunității românești din acest oraș. Cred că alegerea doamnei profesor Drăgan este un mesaj important, în sensul în care doamna profesor a fost o punte între români și maghiari în acest oraș, ca profesor de limbă română, a ajutat la învățarea limbii române sute sau poate mii de copii de etnie maghiară”, a declarat, după votul secret din plenul Consiliului Local, primarul. 

Aceeași hotărâre a oficializat și faptul că, spre deosebire de edițiile trecute, când exista un singur premiu, în anul 2022 titlul „Pro Urbe” ajunge la două persoane. 

Până în 2022, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat 93 de titluri onorifice „Pro Urbe”. Acestea au ajuns la personalități diverse ale vieții culturale și sociale. 

Anul acesta, până la data de 16 martie, când a expirat termenul limită pentru propuneri, au fost înregistrate șapte dosare, care îi nominalizau pe: Maria Peligrad, Balázs Mária-Magdolna, dr. Péter Sándor, dr. Sándor József, Mariana Drăgan, Gajzágó Márton şi Csáky Ernő.

Nu este prima dată când premiul Pro Urbe este subiect de discuții aprinse în spațiul public, mai ales că reprezentanții organizațiilor românești s-au declarat discriminați de când se acordă doar un singur titlu anual, pentru că personalitățile reprezentative ale comunității românești nu au mai fost premiate. 

Consiliul Local Sfântu Gheorghe acordă Premiul Pro Urbe în fiecare an, din 1997 încoace, „unor personalități marcante care şi-au slujit oraşul şi comunitatea prin cunoştinţele şi munca lor (...), care au contribuit în mod dezinteresat la viaţa oraşului şi a comunităţii. Titlul de onoare poate fi acordat unei persoane care a împlinit vârsta de 70 de ani şi care a contribuit la creşterea renumelui municipiului Sfântu Gheorghe la nivel judeţean, naţional sau internaţional prin realizările şi activitatea sa remarcabilă, «fără bani sau aplauze», indiferent de naţionalitate, cetăţenie, domiciliu, sex, apartenenţă religioasă sau politică”, se arată într-un text publicat pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe.

Anul trecut, într-o ceremonie organizată în condiții de pandemie, laureatul Pro Urbe a fost Kiss Jenő, fost director al Bibliotecii Județene „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.