STIREA ZILEI 18 aprilie 2017

Cele mai frumoase ouă încondeiate, expuse și premiate la Brădet

de Iulia Drăghici - Taraș | 3506 vizualizări

De 23 de ani, Festivalul Ouălor Roșii de Paște din satul Brădet adună la un loc adevărate opere de artă

Ouăle încondeiate, unul dintre cele mai importante simboluri ale sărbătorilor pascale, au fost celebrate și ridicate la rang de artă, pentru al 23-lea an consecutiv, la Căminul Cultural din satul Brădet. Cu un program plin, oaspeți de seamă, o sală plină și peste 100 de ouă transformate în remarcabile opere de artă, ediția din acest an a Festivalului Ouălor Roșii de Paște de la Brădet s-a autodepășit.

„Acest festival este unul de suflet, care și anul acesta a ajuns la inimile spectatorilor. Ducem o tradiție mai departe, aceea a încondeierii ouălor și nu putem să fim decât foarte mulțumiți. Sunt foarte bucuros că și anul acesta au venit mulți copii cu ouă încondeiate foarte frumoase. Mai mult, spectacolul nostru a fost unul de ținută, deosebit, așa cum l-am gândit încă din 1994, de la prima ediție”, ne-a declarat organizatorul evenimentului, coordonatorul Casei orășenești de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean.

festival oua Bradet 2017 (3)

Spectacolul la scenă, desfășurat mai bine de trei ore, a fost asigurat nu doar de soliști și formații locale, printre care și Ansamblul Cununa Carpaților al Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Florina Covaci sau Florin Filip, ci și de Cvintetul Anatoly din Brașov, care a impresionat publicul cu momentul lor artistic, dar și de interpretul de muzică populară Ionuț Langa, cel care a reușit să smulgă ropote îndelungi de aplauze de la fiecare persoană prezentă la eveniment.

Oamenii de toate vârstele, de la bătrâni până la copii nerăbdători, toți au găsit ceva care să le fie pe plac la acest eveniment, care marchează cu fast și într-un ton pozitiv încheierea Sfintelor Sărbători de Paște.

Episcopul Covasnei și Harghitei, prezent la eveniment

Așa cum e datina la evenimentele din zona Buzaielor, Festivalul Ouălor Roșii de Paște nu a început fără o rugăciune, rostită de soborul de preoți prezent la eveniment, în frunte cu Preasfințitul Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, care a rămas la spectacol din prima până în ultima clipă.

Momentul rugăciunii a dus auditoriul preț de câteva minute într-o cu totul altă lume, una liniștită și lipsită de griji, iar în cuvântarea sa, Preasfințitul Andrei a ținut în mod deosebit să îi felicite pe organizatorii evenimentului „pentru că duc mai departe tradiția sfântă românească”.

Răul major care otrăvește spațiul public

Prezent la eveniment, alături de alte oficialități ale orașului, primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, s-a adresat publicului cu un mesaj de unitate, colaborare, comunicare și apropiere față de semeni, în spiritul sărbătorii Învierii Domnului.

festival oua Bradet 2017 (9)

„Cum se face că în ultimii 100 de ani, inima noastră, a fiecăruia, a devenit tot mai neputincioasă, tot mai neîncăpătoare pentru ceea ce înseamnă umanitate, bine și frumos? Unde se greșește că inimile noastre se închid față de apropiații noștri? Nu cred că avem răspuns. După ce închidem ușa casei, ne ducem în fața televizorului, către internet. Acesta este răul major care ne otrăvește spațiul public și sufletele personale: indiferența pe care o avem față de aproapele nostru. (...) Rostul spiritului credinței și al iluminării este de a fi aproape de cei care au nevoie de noi”, a transmis, plin de însuflețire, primarul din Întorsura Buzăului.

Cele mai frumoase ouă încondeiate, admirate și premiate

Expoziția ouălor încondeiatea fost îndelung admirată de majoritatea celor prezenți, iar momentul cel mai așteptat, premierea concursului, la care au participat 14 persoane, le-a adus în față, pentru al 23-lea an consecutiv, pe surorile Anișoara Roșca și Elena Olaru.

festival oua Bradet 2017 (5)„Mă gândesc uneori: ce zice lumea că numai noi câștigăm acest concurs? Dar apoi mi-am spus: oricine să meargă și să compare și dacă sunt altele mai frumoase, eu mă retrag”, ne-a spus în spirit de glumă Elena Olaru. Aceasta ne-a mai precizat că pasiunea pentru încondeiat ouă este moștenită de la mama lor, care la vârsta de 95 de ani încondeiază în continuare alături de fiicele și nepoatele sale.

Liniatura dreaptă, subțire și figurile geometrice sunt, potrivit Elenei Olaru, principalele elemente care deosebesc ouăle încondeiate de ea de celelalte înscrise în concurs. Tehnica stăpânită are în spate decenii de muncă, dar și o familie dornică să ducă mai departe cu orice preț acest har.

„Eu merg mai mult pe modele florale. Lucrez și cu modele geometrice, dar le prefer pe cele florale. Mi se par mai frumoase și că reprezintă mai bine anotimpul primăverii”, ne-a spus Anișoara Roșca, precizând că perioada sărbătorilor pascale este una aglomerată pentru ele, dat fiind faptul că primesc comenzi de încondeiere a ouălor chiar și din străinătate.

„Avem comenzi pentru cei plecați în străinătate, dar le arătăm și turiștilor care vin în zonă și care vor să vadă ce avem noi specific. Cât despre acest concurs, ne place, mai ales că tot luând locul I, suntem mândre că efortul nostru de a face ouăle cât mai frumoase și mai prezentabile este apreciat de fiecare dată. Ne place foarte mult ceea ce facem, ne place pictura, ne place lucrul făcut cu migală”, ne-a explicat Anișoara Roșca.

Că talentul și iubirea în ceea ce privește încondeiatul ouălor sunt foarte prezente în familia surorilor care au câștigat în fiecare an locul I, nu mai este nici o îndoială. Acest lucru o dovedește tot ce am precizat anterior, dar și faptul că fiica Elenei Olaru a reușit să cucerească premiul special al juriului, cu cele 10 ouă încondeiate cu mai multe culori, ca în Bucovina. „Un ou încondeiat în mai multe culori e ca o casă gătită”, ne-a spus Vasilica Despa.

festival oua Bradet 2017 (7)

De la expertele în încondeiat ouă am aflat de asemenea că în zona Buzaielor ouăle de Paști tradiționale sunt cele simple, roșii, încondeiate cu modele albe, dar și că tot procesul decorării ouălor durează până la două săptămâni.

Tehnica quilling a cucerit publicul

Pentru prima dată la concursul de încondeiat ouă de la Brădet, câțiva copii s-au înscris în concurs cu ouă decorate în tehnica quilling, adică a rulării fâșiilor de hârtie. Frumusețea acestora a cucerit juriul, care nu a ezitat să premieze ideea inedită.

„Trebuia să ieșim și cu altceva în față. Ideea aceasta este una veche și de data aceasta am zis să încercăm. Chiar dacă tehnica este total diferită, volumul de muncă este exact același ca la încondeierea clasică. Copiii au lucrat și câte patru, cinci ore la un ou. Acest tip de încondeiere se folosea și în anii 1800, numai la curțile regale. Hârtia este răsucită foarte tare și nu pătrunde apa în ea, drept pentru care sunt rezistente”, ne-a spus coordonatoarea copiilor, Florentina Floroianu.

festival oua Bradet 2017 (2)

Peste 1.000 de ouă decorate și alte câteva mii de amintiri, strânse în arhivă

Pe parcursul celor 23 de ediții, cele mai frumoase ouă încondeiate de artiștii populari din zona Întorsurii Buzăului au fost păstrate într-o arhivă a Casei de Cultură. Acum, peste 1.000 de ouă completează deosebita colecție, care ar putea ajunge într-o expoziție permanentă la Căminul Cultural din Brădet, dacă planurile organizatorilor evenimentului vor fi materializate.

Festivalul Ouălor Roșii, organizat anual, de 23 de ani încoace în a treia zi de Paște, își dovedește încă o dată rolul important în cultura Țării Buzaielor. Pe lângă faptul că marchează într-un ton pozitiv finalul celei mai importante sărbători creștinești, acest eveniment aduce laolaltă sute de oameni de toate vârstele, care știu să aprecieze, să respecte și să ducă mai departe tradițiile locului, fără de care poporul și-ar pierde identitatea. Așadar, putem spune că Festivalul Ouălor Roșii de Paște nu este un simplu eveniment cultural, ci un adevărat catalizator de energii și voie bună, perfecte pentru a întâmpina primăvara așa cum se cuvine.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.