STIREA ZILEI 20 ianuarie 2021

Cât au cheltuit primăriile orașelor din județ pentru iluminatul festiv

de Covasna Media | 1597 vizualizări

Reședința de județ este campioana investițiilor în luminițe, în vreme ce aici sunt și orașe care au renunțat la această cheltuială 

 

Sărbătorile de iarnă sunt pentru mulți un motiv de bucurie, atât pentru că ele vin și cu o vacanță, dar și cu mai multe fapte bune și decor festiv. Și nu doar oamenii, ci și casele lor și implicit localitățile din care provin „îmbracă haine de sărbătoare”, dacă putem să spunem așa, prin iluminatul festiv. Dacă în mod particular fiecare își stabilește bugetul după cum poate și după cum știe, oare ce înseamnă acest lucru din punct de vedere al cheltuirii banilor publici? Cât au investit autoritățile locale în iluminat festiv? 

Am încercat să răspundem la această întrebare, mai ales că acum luminițele de sărbătoare se pregătesc să ajungă, dacă nu au ajuns deja, din nou în depozite, analizând perspectivele celor cinci orașe din județul Covasna. Am căutat și cerut date pentru ultimele trei sezoane, pentru a compara și cu perioada de dinainte de pandemie. Imaginea generală ne-a pus în față gândiri, idei și planuri diferite, dar și sume între aproape de zero și peste 460.000 de lei. 

Sfântu Gheorghe: peste 460.000 de lei, din care 280.000 de lei pentru montat și demontat 

În perioada 2018/2020, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a cheltuit peste 462.000 de lei, fără TVA, pentru investiții în iluminatul festiv. Mare parte din sumă, adică aproximativ 280.000 de lei, s-au îndreptat către serviciile pentru montarea și demontarea decorațiunilor luminoase. Defalcat pe ultimii trei ani, datele furnizate de primărie arată că cele mai mari investiții au fost în sezonul 2019/2020. 

Din informațiile pe care le-am cerut și primit de la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe am putut afla că în 2018/2019 au fost investiți aproape 40.000 de lei, fără TVA, în achiziția de elemente decorative pentru sărbătorile de iarnă. La acestea se adaugă încă 95.000 de lei, fără TVA, pentru serviciile de montat și demontat iluminatul festiv

Următorul an de referință, 2019/2020 suma pentru cumpărarea de ornamente de Crăciun s-a ridicat la peste 141.500 de lei. La care se adaugă alți aproape 110.000 de lei pentru serviciile de montat și demontat. 

Pe lângă acestea, se mai adaugă și cheltuielile din sezonul curent până la momentul de față, care se ridică la circa 75.680 de lei, dintre care aproximativ 75.000 de lei pentru montatul decorațiunilor festive și restul de 680 de lei pentru decorarea coroniței de Advent amplasată în parcul central. Până la finalul sezonului, reprezentanții primăriei preconizează că se vor mai achita aproximativ 35.000 de lei, care înseamnă costul pentru demontat, procedură anunțată pentru finalul lunii ianuarie. 

De subliniat este faptul că Primăria Sfântu Gheorghe a semnat în octombrie 2019, după situația din sezonul anterior când orașul a fost împodobit de Crăciun până în primăvară, un contract cadru cu firma Flash Lighting Services din București, care prevede un preț de peste 553.000 de lei pentru montatul și demontatul iluminatului festiv, valabil pentru o perioadă de cinci ani. Adică, anual se vor cheltui aici cam 110.000 de lei, fără TVA, numai pentru aceste operațiuni, fără a mai pune la socoteală achiziția de noi decorațiuni. 

Fără decorațiuni noi în 2020/2021 

În sezonul acesta, 2020/2021, Primăria Sfântu Gheorghe nu a mai achiziționat elemente decorative. Motivul, după cum ne-a explicat chiar primarul Antal Árpád, nu este dat neapărat de restricții bugetare puse pe seama pandemiei, ci mai degrabă pe o licitație care a durat prea mult. 

Are legătură cu două aspecte: și cu pandemia, dar și cu licitația pe care am pornit-o pentru a semna un contract cadru pe doi ani. Cred că lucrurile au fost cumva aranjate de soartă în așa fel încât să fie totul ok. Și dacă puneam mai multe (n.red. decorațiuni), puteam să explic de ce fac acest lucru. Cei care au făcut au spus că prin asta au încercat să contribuie la faptul ca oamenii să aibă un sentiment mai plăcut de sărbători, după pandemie. Iar cei care nu au făcut au spus că e pandemie și nu cheltuim bani pe așa ceva. Sunt argumente și pentru una și pentru alta. Noi am fost în situația în care acest contract încă nu a fost semnat în momentul în care au început sărbătorile, practic la începutul lunii decembrie și am mers pe varianta să păstrăm doar ceea ce avem și să nu mai achiziționăm, pentru că puteam achiziționa până la o anumită sumă, dar am spus că nu este ok dacă am pornit acea licitație, care putea fi utilizată pentru 2020 – 2021, 2021- 2022, dar care va fi utilizată pentru 2021- 2022 și 2022 - 2023”, a declarat edilul. 

Ceea ce înseamnă, după cum ne-au explicat reprezentanții instituției, că ne putem aștepta în anii viitori la decorațiuni mai multe și mai spectaculoase și nu doar în zona centrală, ci și pe străzile mai lăturalnice acesteia. 

Chiar dacă nu a spus și la cât se așteaptă să se ridice această investiție pentru sezonul viitor, primarul a spus că „va depinde de buget, de starea epidemiologică, de starea sufletească a comunității, sunt lucruri de care ținem cont înainte de a lua fiecare decizie”. 

„Unii spun că e prea puțin, alții spun că e prea mult”

Întrebat dacă investițiile în iluminat festiv sunt prioritare sau importante pentru autoritățile locale, primarul a spus că acest tip de cheltuială va fi întotdeauna în mijlocul polemicilor.  

Și iluminatul festiv face parte din categoria că oricum ai face, nu poți să mulțumești pe toată lumea. Unii spun că e prea puțin, alții spun că e prea mult. (...) Eu niciodată nu mi-am propus să urmăresc și să iau o decizie după cum face altul. Pentru că fiecare merge după capul lui. Eu încerc să merg după capul meu, după posibilitățile bugetare și știu foarte bine că orice decizie aș lua, de unii va fi criticată. Și acum unii spun că a fost prea puțin, că de ce nu a fost și în Ciucului, și în zona Gării, de ce nu a fost și în Simeria. Dacă aș face și acolo, alții ar spune: de ce cheltuim bani pe așa ceva, că avem alte priorități. Nu poți face să fie bine la toată lumea. Trebuie să mergi înainte să faci cât poți, în limita posibilităților, a bunului gust și așa mai departe”, a explicat primarul din Sfântu Gheorghe. 

Întorsura Buzăului: peste 52.800 de lei în decorațiuni și jocuri de artificii 

Următorul în lista orașelor covăsnene după investițiile realizate în iluminat festiv se plasează Întorsura Buzăului, chiar dacă aici cheltuielile sunt vizibil mai mici decât în reședința de județ, adică 57.000 de lei. 

În sezonul 2018/2019, Primăria Întorsura Buzăului a cheltuit 10.225 de lei pentru iluminatul festiv în perioada sărbătorilor de iarnă astfel, după cum ne arată lista transmisă de autorități: 225 de lei pentru articole decorative cumpărate din Metro Cash& Carry, respectiv 10.000 de lei pentru focuri de artificii: 5.000 de lei pentru artificii, iar 5.000 de lei pentru „prestarea serviciilor pirotehnice, respectiv realizarea unui foc de artificii cu o durată de 10 minute în data de 31.12.2018, ora 24:00, în zona DJ23”, potrivit răspunsului furnizat de autorități la solicitarea ziarului Observatorul de Covasna. 

Un an mai târziu, primăria Întorsura a băgat ceva mai adânc „mâna” în sacul cu fonduri, cheltuind 41.572 de lei astfel: 14.227 de lei pentru un pachet conținând elemente de iluminat festiv, 16.713 de lei pentru un alt pachet cu elemente de iluminat festiv, 5.000 de lei pentru jocul de artificii de Revelion și alți 5.623 de lei pentru instalații de iluminat ornamental. Și aici toate prețurile sunt fără TVA. 

În sezonul curent, 2020/2021, până la data întocmirii raportului, adică 17 decembrie, Primăria a cheltuit 1.008 lei, fără TVA, din care au fost achiziționate diverse articole decorative din Metro Cash & Carry, care au fost folosite pentru decorarea celor doi brazi din oraș. 

În cazul acestei primării nu ni s-au precizat, în mod concret, care sunt costurile necesare pentru montatul și demontatul acestor decorațiuni, dar ni s-a spus că sunt incluse în contractul pentru iluminat public. 

Achiziție de 4.200 de lei pentru un foc de artificii, nefinalizată 

Un subiect care a stârnit discuții în spațiul public din online-ul Întorsurii Buzăului a fost cel al achiziției de jocuri de artificii, pentru care s-a licitat suma de 4.200 de lei. Potrivit reprezentanților primăriei, aceasta nu s-a finalizat, pentru că între timp nu s-a oferit derogare pentru noaptea de Revelion din cauza restricțiilor date de pandemie. Așa că s-a făcut o economie la buget. 

„Pentru a putea autoriza un joc de artificii de Revelion, trebuie minimum 20 de zile înainte. Am avut niște discuții chiar cu domnul prefect, dacă va exista o derogare în acest sens, pentru a putea asigura acest joc de artificii la ora 00:00. Ulterior, domnul prefect a spus că nu cunoaște dacă există vreo prevedere legală pentru a prelungi timpul pentru ca, măcar de revelion, să ieșim afară. Atunci am hotărât că vom face aceste artificii la ora 22:00, ca și în alte orașe. La solicitarea organelor județene de poliție și a altor instituții am anulat acest serviciu și am hotărât să nu mai facem, ca să nu creăm posibilitatea de a răspândi virusul”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna, primarul Raul Urdă. 

Covasna: peste 24.630 de lei, plus montat și demontat în anul curent 

Informațiile furnizate de către Primăria Covasna la solicitarea Observatorul de Covasna arată faptul că în 2018/2019, cheltuielile pentru iluminatul festiv s-au ridicat aici la 5.000 de lei plus TVA. Banii au fost investiți în „montarea ornamentelor luminoase pe stâlpi și pe brazi în centrul orașului Covasna și în Parcul Tineretului”. 

Anul următor, 2019/2020, investiția s-a ridicat la peste 19.630 de lei plus TVA, bani din care s-au achiziționat și montat „șir exterior led +flash, 100 buc, ghirlandă exterioară 50 de metri lungime + flash – 20 buc cu ștecher de alimentare negru – 50 de buc (include și montarea și demontarea acestora)”.

Cât despre sezonul curent, Primăria a informat că până la data raportării, adică 15 decembrie, nu au fost cheltuieli pentru iluminatul festiv în perioada sărbătorilor de iarnă. 

Cu siguranță încă nu au fost facturate, deci nu există cheltuieli pe motivul că încă nu au fost facturate aceste servicii. Practic, acum nu am făcut achiziții de materiale, echipamente. Am mers pe ce am avut anul trecut. Dar sunt cheltuieli pentru serviciul de montat și demontat”, ne-a explicat primarul orașului Covasna, Gyerő József. 

Orașul Covasna, locomotiva turismului covăsnean, a fost puternic afectat de pandemia de COVID-19. Din acest motiv, în 2020/2021 bugetul pe cheltuieli de iluminat festiv a fost redus la minimum și probabil așa se va întâmpla și sezonul viitor. 

Am cumpărat anul trecut. Acum am avut anumite limite și în raport cu perioada prin care trecem și în raport cu bugetul local și raportat la posibilitățile restrânse ale cetățenilor și plătitorilor de impozite. Nu am vrut să facem cheltuieli pentru perioada sărbătorilor de iarnă, cu atât mai mult cu cât au fost și aceste restricții de a ieși în oraș, de a sărbători împreună. Am considerat că nu e momentul să facem asemenea cheltuieli în acest domeniu”, a explicat edilul. 

Primarul din Covasna ne-a spus și că inițial, tocmai pe fondul pandemiei, pentru a oferi cetățenilor o mică surpriză și bucurie, autoritățile s-au gândit să organizeze un spectacol de artificii de Revelion, însă în final s-a renunțat la idee, din cauza restricțiilor de la miezul nopții și a imposibilității de a evita formarea de grupuri. 

„Suntem într-o incertitudine gravă”

Cât despre perspectivele privind cheltuielile pe iluminat festiv, primarul spune că este greu de vorbit la momentul de față și că acest aspect va depinde mult de buget. Totuși, acesta nu este un obiectiv prioritar, pentru că înainte de asta e nevoie de bani pentru cofinanțări în proiecte sau plata de cheltuieli neeligibile. 

Nu știu dacă va reprezenta o prioritate pentru sfârșitul anului o asemenea cheltuială, mai ales că deocamdată nu știm care va fi configurația bugetului și din perspectiva eventualelor facilități pe care vom fi nevoiți să le acordăm de exemplu sectorului HoReCa. Aici o să avem o pierdere programată. (...) Pe de altă parte, nici nu știm în ce măsură se vor plăti taxele și impozitele locale și de către agenții economici loviți de aceste interdicții pe fond de pandemie, și aici vorbesc de sectorul turistic, și de către sectoarele conexe turismului. Deocamdată suntem într-o incertitudine gravă, din păcate, amplificată de realitatea că noi trăim aici în mod direct sau indirect din turism”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Gyerő József. 

La Târgu Secuiesc s-a votat în decembrie 2020 aprobarea unei investiții de 20.000 de lei în iluminat festiv 

Răspunsul formulat de Primăria Târgu Secuiesc la solicitarea ziarului Observatorul de Covasna privind cheltuielile pe iluminatul festiv a arătat în primă fază: zero lei. 

În temeiul Legii privind liberul acces la informațiile de interes public vă  comunicăm că nu putem pune la dispoziția dvs. nici un document solicitat. Instituția noastră nu a încheiat nici un contract pentru iluminatul festiv în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021, nici nu am solicitat oferte în acest sens”, ne-a transmis Primăria Târgu Secuiesc în urma solicitării noastre,  cu precizarea ulterioară că același lucru se poate spune și despre anii 2018/2019, respectiv 2019/2020. 

La o cercetare mai atentă, respectiv printr-un dialog cu noul viceprimar al municipiului, Szilveszter Szabolcs, am aflat că în decembrie 2020, în Consiliul Local s-a abordat chiar acest aspect, al iluminatului festiv. 

Eu sunt aici numai din noiembrie (n.red. 2020), dar ceea ce știu este că în decembrie, primăria a alocat 20.000 de lei pentru iluminat. Nu știu concret cât s-a cheltuit până acum, dar am insistat că nu trebuie să cheltuim foarte mult, dar trebuie, chiar și dacă e pandemie și stare de alertă, să îi ajutăm pe cetățeni să aibă un oraș frumos, sigur, într-o manieră echilibrată. Nu trebuie să cheltuim foarte mulți bani pentru asta, dar când a venit noua conducere, am făcut și pasul spre a moderniza un pic iluminatul festiv”, ne-a spus acesta. 

Pe de altă parte, nu se poate spune că Târgu Secuiesc a fost complet lipsit de luminițe de sărbători, pentru că aici, în ultimii ani iluminatul festiv a avut parte de sponsorizări, în special prin Asociația Wegener Pro Sanitate, care a și amenajat un parc în municipiu. 

Fundația ne-a ajutat foarte mult și cu iluminatul festiv, cu pomul de Crăciun, căsuțe, aproape tot. Dar din cauza pandemiei, nu am mai putut face târg de Crăciun. A fost pus iluminatul în parcul Wegener, dar nu a fost organizat nimic pentru că nu am avut voie”, a mai spus viceprimarul Szilveszter Szabolcs.  

Baraolt: „Nu văd niciodată bine dacă jos este noroi, dar noi punem ghirlande frumoase”

Fără foarte multe detalii, și Primăria Baraolt ne-a înștiințat la rândul ei de faptul că nu a avut contracte și cheltuieli pentru iluminat festiv în ultimele trei sezoane de iarnă. 

După o analiză mai atentă am aflat și că nici pe mai departe nu există planuri în acest sens. Noua conducere a orașului Baraolt ne-a explicat și care este motivul pentru care consideră iluminatul festiv o risipă de bani. 

 „Au fost cumpărate aceste ghirlande înainte, sunt înmagazinate, depozitate, le scoatem și doar le instalăm. În ultimii trei ani, din ce mi-au spus colegii, nu au fost cumpărate (n. red. decorațiuni). Săptămâna aceasta doar le demontăm. (...) Eu aș vrea să reînnoiesc și iluminatul public, dar acest lucru nu este prioritar. Până când cu infrastructura, școala și spitalul nu suntem puși la punct sau cel puțin până nu suntem liniștiți că tot ce ne-a stat în putință, cel puțin pe bază de proiectare, am făcut și spunem că, uite, dulapul este plin de proiecte depuse spre finanțare ici-colo, până atunci nu putem să ne liniștim. Când va fi acest lucru, atunci facem și reînnoirea iluminatului public, fiindcă este așa și așa. Se poate și mai frumos. (...) Cum evoluăm cu infrastructura aș vrea să evoluăm și cu frumusețea iluminatului. Dar nu văd niciodată bine dacă jos este noroi și punem ghirlande frumoase și călcăm până la genunchi în noroi. Nu așa ar trebui. Prima dată o să facem infrastructura, tot ce se vede și tot ce nu se vede sub ea, și când am ajuns acolo, atunci vom pune un iluminat care va fi frumos, care va pune în evidență ceea ce am realizat. (...) Până atunci este, cred, o risipă de bani”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul din Baraolt, Benedek Huszár János. 

În concluzie, câte orașe, atâtea idei și probleme. Cert este că nimic nu este gratis. 

Iulia Drăghici – Taraș

David Leonard Bularca 

Sursa foto: Facebook/ Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Kézdivásárhely Önkormányzata/Primăria Târgu Secuiesc, Gyerő József și Observatorul de Covasna.

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.