STIREA ZILEI 25 martie 2013

Atenţie la ofertele de muncă în străinătate!

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 3241 vizualizări

Multe dintre ofertele pentru joburi bine plătite peste hotare sunt păcăleli

Lipsa locurilor de muncă din țară și visul de a munci în străinătate, de multe ori pe câștiguri mult mai însemnate, îi determină pe tot mai mulți români să caute o cale de a pleca la muncă peste hotare. Unii sunt norocoși și, prin intermediul rudelor sau prietenilor, reușesc să-și găsească locuri de muncă sigure, însă alții, în lipsă de soluții, ajung să apeleze la serviciile agențiilor de plasare sau chiar a persoanelor fizice care oferă de lucru în occident. Internetul și ziarele abundă de astfel de oferte, iar de aici și până la înșelătorii nu e decât un pas. Cele mai multe locuri de muncă se oferă în agriculură, zootehnie, curățenie, îngrijirea copiilor și a vârstnicilor. Cu astfel de oferte ce promit câștiguri ce pot ajunge până la 1.500-2.000 de euro lunar își atrag clienții ofertanții țepari. Pentru că majoritatea sunt țepari care pot fi recunoscuți după un element simplu dar important: perceperea unor taxe „de plasare” sau „de procesare a dosarului”.  Oricine își caută de lucru în străinătate ar trebui să știe, deci, că odată ce i se percep aceste taxe nu are de-a face cu o ofertă serioasă ci mai degrabă cu o țeapă menită să aducă profituri unora și să-l lase cu ochii în soare.

Săptămâna trecută, polițiștii din Târgu Secuiesc au prins un bărbat care a păcălit mai multe persoane oferindu-le locuri de muncă în Suedia. Peste hotare nu a ajuns nimeni, însă așa zisul proprietar de firmă și-a rotunjit bugetul binișor.

Plângeri la poliție

Potrivit purtătoarei de cuvânt din cadrul IPJ Covasna, Diana Lolu, peste 10 persoane păgubite au depus plângere în care reclamau faptul că au fost păcălite de un bărbat care le-a oferit locuri de muncă în străinătate. Păgubiții sunt din zona Târgu Secuiesc, întrucât bărbatul în cauză a deschis un birou de consiliere și plasare a forței de muncă în orașul breslelor. Biroul a funcționat două săptămâni, iar pe data de 15 martie patronul și-a trimis angajatele în centrul orașului să sărbătorească Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, timp în care acesta și-a făcut bagajul, a luat banii și dus a fost. „Polițiștii l-au identificat pe bărbatul în cauză, cazul este în cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Târgu Secuiesc. Numărul real al persoanelor păgubite nu se cunoaște, am primit 12 plângeri, iar prejudiciul cauzat este de 8.000 de lei” – ne-a declarat Diana Lolu.

Păgubiții vor banii înapoi

Una dintre păgubite, Bandi Maria, a povestit presei locale pățania ei cu această firmă. „Pe data de 14 martie am fost chemată să semnez contractul. Am plătit suma de 20 de euro pentru întocmirea actelor și alţi 124 de euro pentru asigurarea medicală. Am primit și chitanță pentru această sumă. Mi s-a promis un salariu de 5 euro pe oră, cazare și transport gratuit” – spune femeia, care a precizat că nu știe câte persoane au fost păcălite de bărbat, dar numai ea cunoaște încă vreo 5. Păgubiții speră ca măcar banii pe care i-au plătit să îi recupereze cu ajutorul oamenilor legii.

Job.laszlo – caz cunoscut

Fie că locuiesc la Sfântu Gheorghe sau Târgu Secuiesc, persoanele care au apelat la serviciile de mediere ale firmei job.laszlo au fost trase pe sfoară. Firma a avut birou în ambele orașe, iar cei care au dorit un loc de muncă s-au adresat firmei cu bună credință, în speranța că vor putea lucra în străinătate. Reclamațiile la adresa acestei societăți au început încă din vara anului trecut, dar au continuat și după aceea. Maria, o femeie din Sfântu Gheorghe, ne-a povestit pățania ei. „Am apelat la această firmă pentru că nu mai vedeam nicio șansă de a găsi un loc de muncă aici. Am văzut anunțul pe internet, am trimis un CV, după care am fost chemată la interviu. Am plătit o taxă de întocmire a actelor și alți bani pentru transport la Cluj Napoca, pe motiv că va trebui să merg și acolo pentru un interviu înainte de a începe munca în Germania. Desigur că nu am mai ajuns nicăieri, și nici banii nu i-am recuperat” – povestește femeia.

Cristi este un alt păgubit de aceasă firmă, care în Sfântu Gheorghe are sediul pe strada Fânului. În vârstă de 30 de ani, bărbatul nu și-a găsit de lucru în ţară și a început să caute în străinătate. Așa a ajuns la job.laszlo, unde a plătit 200 de lei pentru un pre-contract. A plătit apoi alți bani pentru un drum la Cluj Napoca, cu microbuzul firmei: un vehicul vechi și nesigur, cu care au ajuns în cele din urmă, el și cu alții, la o firmă de pe strada Moților 35, în Cluj. Acolo au mai plătit 150 de euro sub forma unei taxe de mediere, după care au fost trimiși acasă, cu promisiunea că în două săptămâni vor fi în drum spre Germania, la munci agricole. Asta se întâmpla acum un an și Cristi e tot în Sfântu Gheorghe. Telefoanele la firma țepară de aici și la cea parteneră din Cluj nu s-au soldat decât cu amânări și... fără niciun răspuns în cele din urmă. O cercetare atentă pe Internet ne arată că job.laszlo și firma din Cluj Napoca sunt recunoscute pentru țepele pe care le dau celor care nu au altă vină decât că vor să muncească și sunt prea creduli.

Poliţia cunoaşte cazurile

Polițiștii covăsneni au cunoștințe despre aceste cazuri, mai multe persoane au depus plângere împotriva bărbatului, însă deocamdată cazul este în cercetare, iar până la finalizarea acestora oamenii legii practic nu au ce face. Bărbatul este acuzat de înșelăciune, pentru care riscă pușcăria, însă el neagă acuzațiile. Într-o declarație dată ziarului „Székely Hirmondó”, Bokor Imre László spune că nu a păcălit pe nimeni.

„Lucrez în colaborare cu o firmă din Cluj Napoca, însă sunt prea mulți candidați și toată lumea vrea să plece imediat, lucru ce este imposibil. Nu știu cine m-a reclamat la poliție, însă activitatea mea este legală, iar acest lucru se va vedea și la tribunal” – a declarat bărbatul.

Anunț în ziar și pe Internet

Locurile de muncă oferite au fost anunțate atât în presă, cât și pe Internet pe site-ul de recrutare e-jobs. Potrivit acestor anunțuri, celor interesați li se ofereau joburi în Germania, însă oamenii spun că nu au ajuns în occident. Am încercat și noi „să obținem” un astfel de loc de muncă, însă numărul de telefon indicat nu mai este funcțional.

Tot pe Internet și pe site-uri de recrutare recunoscute ca fiind serioase activează și doamnele Doina și Luminița. Au patru numere de telefon în rețele diferite și anunță locuri de muncă la fabrici de ciocolată din Germania, în construcții în Austria sau de baby-sitting în Belgia. Problema e că percep o „taxă de pre-contract” de 500 de lei ce se plătește prin... servicii de transfer al banilor, nicidecum în vreun cont bancar. Un alt șmecher e „domnul Gelu”, care a postat pe Internet anunțuri cu locuri de muncă în Germania pentru cetățenii din Covasna; spune că aceștia sunt „mai serioși”. Taxa domnului Gelu nu e prea mare, dar tot țeapă e: un cod de reîncărcare în valoare de 6 euro pentru un operator mobil din România, necesar pentru a suna la angajatorul din Germania – adică domnul Gelu, mare intermediar de locuri de muncă, n-are credit pe telefon.

Alt caz – mai la soare

Emese, o tânără din Sfântu Gheorghe, ne-a povestit de asemenea pățania ei, de această dată cu o firmă din Brașov. „Am găsit pe un site de recrutare o oportunitate de a lucra în Dubai. Mi-am dorit dintotdeauna să lucrez acolo, așadar m-am prezentat la interviu. Mi s-a cerut să plătesc suma de 400 de lei taxă de întocmire a actelor, după care reprezentantul firmei nu mi-a mai răspuns la telefon. Am rămas cu paguba și cu scepticism legat de absolut toate firmele de acest fel. Nu știu dacă voi mai apela vreodată la o societate de plasare a forței de muncă, dacă vreau să muncesc afară, merg pe cont propriu și îmi caut singură de lucru” – ne-a declarat femeia.

Țeparii se înmulțesc, dar sunt protejați de lege

Deși sunt numeroase cazuri de înșelăciune, oamenii apelează în continuare la firme de plasare a forței de muncă în speranța că își vor găsi un job bine plătit. Polițiștii spun că un sediu sau o chitanță nu sunt garanții cum că firma ar fi serioasă.

Am cerut celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM)  Covasna să ne comunice dacă s-au primit reclamații legate de Bokor Imre László și ofertele sale de muncă, precum și ce măsuri s-au luat în caz afirmativ. Directorul ITM, Ördög Lajos, ne-a transmis un răspuns prin care a arătat că „(...) în conformitate cu prevederile art. 12, lit.*d* din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, se excepteză de la accesul liber al cetățenilor informațiile cu privire la datele personale”.

Mai pe românește, ITM nu poate oferi astfel de informații pentru a le pune în gardă pe eventualele viitoare victime.

Am revenit cu o nouă cerere la ITM, solicitând de data aceasta informații cu privire la numărul de reclamații depuse, solicitând să ni se comunice care sunt firmele reclamate cu privire la faptul că au încasat diverse sume de bani pentru intermedierea unor locuri de muncă în străinătate, fără a procura de fapt aceste locuri de muncă pentru solicitanți.

Răspunsul celor de la ITM a relevat faptul că „în 2012 au fost controlate opt societăţi cu privire la respectarea prevederilor Legii 156/2000, privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate”. În cadrul acestor controale, o persoană fizică autorizată a fost sancționată cu amendă în valoare de 10.000 de lei, iar două societăți cu răspundere limitată au primit amenzi în valoare de 5.000 lei fiecare.

EURES – mai greu, dar sigur

Potrivit Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, sistemul EURES – plasarea forței de muncă în Uniunea Europeană (UE) – continuă să ofere locuri de muncă în țările statelor membre. Astfel, există oferte pentru Germania, Slovacia, Austria, Suedia, Belgia, Lituania, Norvegia, Polonia sau Olanda. Se caută de la drujbari la medici stomatologi și de la barmani până la ingineri. Pentru a avea acces la ofertele de muncă venite prin EURES, este necesară o înscriere în baza de date a sistemului, care se face la Agenție.

Conducerea AJOFM Covasna a precizat că ofertele de muncă disponibile prin EURES sunt gratuite și fără niciun comision, așa cum ar trebui să fie orice ofertă de muncă serioasă. Din păcate, plecările prin EURES nu sunt mereu imediate ci durează mai mult, tocmai pentru că există o posibilitate de selectare atât de largă în sistem.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Alexandru, 28 decembrie 2014
Aceste firme sunt tzepe deoarece prim-tzeparul Adrian Nastase a scos de sub controlul statului aceste firme. O43/2002, HG850/2002, L592/2002.
sekei ramona, 28 aprilie 2014
de firma sc.labor market development am auzit ca are contracte seioase in strainatate, vreau si eu sa plec cu aceasta firma, ce stiti e serioas firma..?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.