STIREA ZILEI 29 iulie 2013

Aparatele de taxat din parcări, bătăi de cap pentru șoferi

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 2526 vizualizări

Tot mai mulţi oameni se plâng de faptul că aparatele fie încasează banii și-i blochează fără a mai elibera chitanță, fie nu acceptă banii, fie uneori pur și simplu nu funcționează deloc

În urmă cu câțiva ani, municipiul Sfântu Gheorghe s-a aliniat orașelor moderne, introducând aparatele de taxare pentru parcările centrale. Proiectul a pornit destul de stângaci, cu mici probleme la început, după care a părut că totul va intra în normal. Normalitatea nu a ținut însă foarte mult, iar acum tot mai mulți șoferi se plâng de aceste aparate care rareori funcționează impecabil așa cum i-ar sta bine unei mașinării. Oamenii spun că aparatele fie încasează banii de taxă și-i blochează fără a mai elibera chitanță, fie nu acceptă banii, fie uneori pur și simplu nu funcționează deloc. În plus, șoferii se plâng că la numărul verde afișat pe aceste aparate tocmai pentru a sesiza disfuncționalitățile, rareori răspunde cineva. Între timp, Poliția Locală își face treaba așa cum îi prevăd atribuțiunile și aplică amenzi, chiar dacă uneori sistemul în sine dă erori și nu e exclusiv vina șoferilor care parchează în centrul orașului. Ca întotdeauna, părerile sunt împărțite, dreptatea pare să fie undeva la mijloc însă un lucru este cert: sistemul nu e unul în regulă și ar trebui să se schimbe ceva, astfel încât să devină funcțional.

Supărat pe aparat

Andrei Grigore, un șofer din Sfântu Gheorghe, ne-a spus că a avut câteva pățanii cu aparatele de taxare din centrul orașului.

„Cred că Primăria a aruncat banii pe geam cu aceste aparate pentru că mai mult nu merg. Am pățit și eu că am vrut să plătesc și aparatul era defect, sau am introdus banii și n-am mai primit tichet, sau aparatul pur și simplu nu lua banii. În aceste cazuri am fotografiat aparatul, pentru a avea dovadă în cazul în care cineva m-ar fi amendat. Nu a fost însă cazul, nu am primit amenzi pentru parcare ilegală. Consider că Primăria ar fi avut încasări mai mari dacă taxele de parcare erau colectate de angajați, și nu de aparate care nu funcționează. Astfel, cred că soluția ar fi reintroducerea colectării taxelor de către angajați, sau alte metode, gen abonament sau plată prin sms. Dar și plata asta prin sms e cu două tăișuri, pentru că multă lume alege cartele PrePay, nu are abonament și astfel nu prea are cum să plătească” – spune bărbatul, menționând că Primăria ar trebui să rezolve problema automatelor defecte, și numai după aceea să se gândească la alte locuri de parcare cu taxă.

Unii nici nu se deranjează să plătească, alții au metode proprii de a o face

Un tânăr din Sfântu Gheorghe spune că nu îl interesează taxa de parcare și nici amenda de la Primărie.

„Când au montat aparatele de taxare, într-o săptămână erau deja stricate. Omul își mănâncă nervii dacă vrea să fie prea conștiincios, așadar nu văd de ce aș plăti. Odată am încercat și eu să fiu băiat bun și să plătesc, aparatul mi-a luat bancnota, dar fițuică nu mi-a dat. Dacă a luat banii, eu n-am mai plătit încă o dată. E drept, până acum nu am fost amendat, iar dacă voi fi, tot va fi mai puțin decât dacă aș lua bilet de parcare de fiecare dată când parchez în centru” – ne-a declarat tânărul.

Un alt șofer, Silviu, spune că vine zilnic cu mașina în centrul orașului, căci aici are locul de muncă. După mai multe tentative eșuate de plată la aparate și după zile cu nervi, omul a încetat să mai insiste și a găsit o metodă proprie de a se achita de plata parcării: lasă de fiecare dată doi lei pe parbrizul mașinii, astfel încât polițiștii locali „să se servească singuri”. Problema este însă că întotdeauna găsește cei doi lei exact acolo unde i-a lăsat, iar uneori se mai trezește și cu câte o amendă.

E enervant ca de fiecare dată să fie câte o problemă cu aparatele astea de taxat: ba nu-s conectate la curent, ba nu au hârtie pentru chitanță, ba-ți iau banii și nu-ți dau chitanța... Așa că las doi lei la parbriz, însă niciodată nu-i ia nimeni. Eu aș fi încântat dacă ar funcționa aceste aparate, că măcar n-aș mai primi amenzi. Pe care nu le voi plăti, firește. Dar eu nu înțeleg de ce, dacă las doi lei acolo, nu-i ia polițistul – așa are și el de un suc, nu-l impozitează nimeni, iar eu sunt fericit că nu-s amendat. Sau să facă Primăria aparatele astea să funcționeze așa cum trebuie, că de aia plătim, nu...?”, spune Silviu.

Pornind de aici, bărbatul se declară nemulțumit şi de prețul parcării, doi lei pe oră, în condițiile în care în Brașov ora este 1,5 lei iar în Cluj Napoca de 1 leu.

Bun, oricum în Sfântu Gheorghe totul e mai scump, 2 lei e acceptabil față de 3 lei cât era la început... Sau poate că de aia nu merg aparatele, ca să se scoată mai mulți bani din amenzi”, mai spune Silviu.

Îngrămădeală pe străduțele lăturalnice

Ciprian parchează în centrul orașului de mai multe ori pe zi. Și el încearcă să evite automatele de parcare, dar din alte considerente, nu că ar fi fost „păcălit” de mașinărie. El spune că parcarea l-ar costa cel puțin 5 lei pe zi, ceea ce înseamnă 100 de lei pe lună. „E prea mult, nu îmi permit să dau 100 de lei lunar doar pe taxa de parcare, mai ales că aceste costuri nu îmi sunt decontate de firmă. Înseamnă 1.200 de lei pe an, păi cu banii ăștia mai bine cumpăr ceva la copii. Așa că de fiecare dată când am treabă în centru, parchez în spatele blocurilor sau pe străduțele lăturalnice, unde poți lăsa mașina fără a da bani” – ne-a spus el.

Proiectul pentru plata prin SMS, în discuție

Administratorul public al orașului, Czimbalmos Kozma Csaba, admite că există probleme cu aparatele de taxare și spune că, tocmai de asta, autoritățile locale gândesc acum implementarea unui sistem de plată a parcării prin SMS. Până atunci însă, trebuie să ne descurcăm cu ce avem.

Aparatele acestea au o vechime de câțiva ani, este de înțeles că unele elemente s-au deteriorat, iar pentru piesele de schimb trebuie să așteptăm uneori chiar și o săptămână. De asta acum suntem în tratative pentru introducerea metodei de plată prin SMS, care va merge în paralel cu aparatele”, ne-a spus Czimbalmos Kozma Csaba.

Administratorul a dat asigurări că se va ocupa personal de problemele sesizate cu privire la numărul de telefon pentru reclamații, spunând că este grav dacă într-adevăr nimeni nu răspunde la acesta, dar menționând că în astfel de cazuri oamenii se pot adresa inclusiv Biroului de Relații cu Publicul al Primăriei.

Aparatele nefuncționale n-ar trebui să genereze amenzi

Șeful Poliției Locale, Hadnagy István, ne-a spus la rândul său că într-adevăr există probleme legate de aceste aparate, însă a ținut să precizeze că în cazul în care un aparat este nefuncțional, polițiștii nu aplică amenzi mașinilor parcate în vecinătatea sa.

Polițiștii verifică mereu dacă aparatele sunt funcționale, iar în caz contrar nu aplică amenzi. Aceste aparate au oricum o arhivă înregistrată într-un calculator de la noi, iar dacă cineva știe sigur că aparatul nu funcționa și totuși primește o amendă acasă, ni se poate adresa, se face o confruntare exactă și amenda se anulează, dacă are dreptate”, a explicat Hadnagy.

Acesta spune că se aplică sute de amenzi pentru neplata taxelor de parcare, iar de aici există o vastă experiență legată de comportamentul șoferilor.

Dincolo de momentele în care aparatele nu funcționează, există și diverse alte cazuri. Sunt cei care pur și simplu nu plătesc, iar când primesc amenda spun același lucru: nu a funcționat aparatul. Sunt cei care plătesc, dar în loc să lase chitanța pe parbriz, o scot din aparat și o pun în buzunar – iar polițistul local, când controlează, nu are de unde ști că s-a plătit sau nu”, a mai spus șeful Poliției Locale.

Unii plătesc parcarea cu... hârtie igienică sau plastic

Potrivit acestuia, aparatele se strică însă destul de des, iar gradul de uzură este afectat și de factori externi, cum ar fi faptul că unii cetățeni introduc în acestea diverse obiecte, cu scopul precis de a le deteriora; astfel, se pare că responsabilii cu aparatele au găsit, nu de puține ori, diverse obiecte în acestea: hârtie igienică, gumă de mestecat, coji de fructe, cartoane, bucățele de plastic sau de cauciuc, chiar și pietricele sau nisip.

Revenind însă la situațiile în care aparatul blochează banii sau nu eliberează chitanțe, autoritățile locale nu au avut prea multe soluții în afară de realizarea unor fotografii și sesizarea în scris sau telefonică. Mulți oameni consideră demersul mult prea complicat sau solicitant, așa că reacționează doar atunci când primesc amenzi fără a fi vinovați. Un lucru este însă important și de reținut: dacă doriți să plătiți taxa și aparatul nu funcționează și totuși primiți amendă, solicitați accesul la baza de date a Poliției Locale, unde disfuncționalitățile sunt înregistrate și astfel scăpați de plata amenzii.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.