STIREA ZILEI 6 ianuarie 2020

„Anul 2019 a fost un an al spontaneității”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2657 vizualizări

Interviu cu fotograful celebrităților, Cosmin Lăutar 

Scriam, în primul interviu pe care l-am făcut cu tânărul fotograf Cosmin Lăutar, originar din Întorsura Buzăului, în decembrie 2017, că imaginile realizate de acesta sunt adevărate tablouri, opere de artă demne de celebre reviste de modă. Nu ne-am înșelat pentru că de aceeași părere au fost și ochii mai critici ai celor care administrează platformele online ale celebrelor reviste Vogue Italia sau Iconic Artist Magazine, care au dat undă verde publicării unor fotografii semnate de talentatul Cosmin Lăutar. Un mare pas înainte pentru tânărul care oricum nu ducea lipsă de reușite, mai ales că în ultimii ani a fost acceptat în cercuri înalte din România. Dovadă stau colaborările cu artiști celebri ca Antonia, Inna, The Motans, Cristi Minculescu, Ami, Alina Eremia, Nicoleta Nucă, Karmen, Killafonic, Giulia Anghelescu, Jazzy Jo, dar și Delia, Horia Brenciu, Holograf, Vița de vie, Vunk, Carla’s Dreams, Cătălin Botezatu și alții. 

Și ca să ne punem la curent cu cele mai recente, dar și cu viitoarele sale proiecte, am stat, la început de an, de vorbă cu întorsureanul Cosmin Lăutar. Rezultatul – interviul care urmează. 

Cum a fost anul 2019 pentru tine, din punct de vedere profesional? 

Anul 2019 a fost un an solicitant din punct de vedere profesional. Datorită acestui fapt creativitatea mea a căpătat noi forme și a dat naștere unor noi proiecte. În acest an am descoperit vaste laturi ale fotografiei ce aveau să mă fascineze ulterior. În plus, anul 2019 a fost un an cu proiecte constante, printre care colaborări cu Global Records, fotografierea în timpul filmărilor videoclipurilor muzicale ale artiștilor (de exemplu Delia, Antonia, Inna, Karmen, Nicoleta Nucă, Cristi Minculescu ș.a.), turneul Acadelia, concerte, fotografierea primei ediții a premiilor muzicale „The Artist Awards”, ședințe foto în studio, proiectul de fotografie sportivă și de produs în colaborare cu Andrei Stoica pentru Under Armour, proiecte organizate de Primăria Sectorului 2 din București și evenimentele clasice. 

Cu ce nume sonore ai avut colaborări în ultimul an? 

În ultimul an am colaborat în cea mai mare parte cu Delia, atât în cadrul turneului Acadelia, precum și prin realizarea de ședințe foto. De asemenea, în acest an am colaborat cu o serie de artiști, de exemplu Antonia, Inna, The Motans, Cristi Minculescu, Ami, Alina Eremia, Nicoleta Nucă, Karmen, Killafonic, Giulia Anghelescu, Jazzy Jo. Am avut colaborări în acest an și cu Andrei Stoica, George Piștereanu, Codin Maticiuc.

Cum ai reușit să ajungi la colaborarea asta amplă cu Delia? 

Inițial, în anul 2017 am primit o invitație la concertul Psihedelia de la Sala Palatului. În cadrul acestui concert am realizat fotografii pe care le-am trimis ulterior managerilor. În perioada următoare am participat la un număr semnificativ de concerte susținute de Delia. Astfel am început să colaborăm în diverse proiecte. Cel mai îmbucurător moment a fost acela în care am fost anunțat că voi participa ca fotograf în turneul Acadelia.

Care crezi că e lecția de viață  care ți-a fost dată în anul care tocmai s-a încheiat?

Anul 2019 a fost tâlcul poveștilor anilor trecuți – munca și stăruința îți pecetluiesc calea către îndeplinirea oricărui vis. A fost anul în care am dat frâu liber imaginației și solicitările constante de lucru în diverse arii ale fotografiei mi-au dat oportunitatea de a explora creativitatea nemărginită. Altfel spus, a fost perioada în care am simțit că evoluez. 

Ce înseamnă pentru un fotograf profesionist perioada sărbătorilor de iarnă? Pentru majoritatea oamenilor e prilej de vacanță, departe de muncă. Și pentru tine a fost la fel?  

Perioada sărbătorilor de iarnă este inspirațională. Îmi place să călătoresc în orașele și îndeosebi în satele în care datinile și tradițiile acestor sărbători sunt puternic ancorate în prezent. Călătoresc de cele mai multe ori în zona Moldovei. De exemplu, la finele acestui an am decis să fotografiez o serie de festivaluri de datini și obiceiuri de iarnă din zona Moldovei pentru a realiza ulterior o expoziție. Mă fascinează oamenii și îmi place să îi observ în astfel de circumstanțe pentru că se comportă natural, firesc. Oamenii de pe margine sunt parcă absorbiți de spectacol. Atmosfera este una relaxantă, încărcată de bucurie.

Da, fotografia este acum domeniul în care profesez. Cu toate acestea entuziasmul, dedicarea și curiozitatea continuă în domeniu nu au permis pasiunii să capete titlul de muncă. 

Am văzut, pe pagina ta de Facebook că fotografiile tale sunt apreciate și la nivel internațional, iar exemplul este platforma online a revistei Vogue Italia. Spune-ne puțin despre această reușită. 

Dintotdeauna mi-am dorit ca fotografiile realizate de mine să apară tipărite în ziare ori reviste. Cred că este totuși o dorință comună a fotografilor. Cu timpul, această dorință a fost tot mai pregnantă în gândurile mele și ca început al acestui vis am ales să trimit spre aprobare câteva fotografii către platforma online a revistei Vogue Italia. Spre surprinderea și bucuria mea, unele dintre fotografiile trimise au fost publicate. Astfel am clădit o treaptă către îndeplinirea visului meu întrucât fotografiile trimise trec printr-un filtru riguros de analiză până la acceptare. Cu entuziasmul căpătat în urma acestei experiențe am căutat și alte reviste online. Astfel am găsit revista Iconic Artist Magazine în cadrul căreia mi-au fost acceptate fotografii. Pe viitor, îmi doresc să colaborez atât cu reviste online, cât și cu reviste tipărite.

Până acum, de care dintre realizările tale ești cel mai mândru? 

Mă bucur de toate realizările mele. Încerc să îmi analizez constant rezultatele muncii  pentru a îmi crea oportunități de evoluare. Totuși, dacă ar fi să mă rezum la câteva dintre realizările din acest an acelea ar fi: turneul Acadelia întrucât a fost un proiect amplu, cu deplasări în mai multe orașe și colaborarea constantă cu casa de discuri Global Records, care mi-a oferit oportunitatea de a lucra cu o serie de artiști. 

Pentru 2020, ce obiective ți-ai propus? Ce planuri are fotograful Cosmin Lăutar? 

Nu am concretizat obiectivele pentru acest an. Anul 2019 a fost un an al spontaneității. Anul 2020 are totuși câteva prime obiective, cum ar fi deschiderea unui studio foto, exploatarea zonei de fotografie fashion, publicarea fotografiilor în reviste de prestigiu, organizarea unei expoziții. Un obiectiv măreț pe termen lung ar fi organizarea unui workshop de fotografie de portret și tehnici de editare. 

Unde ai vrea să îți deschizi acest studio?

Studioul foto ce intenționez să îl deschid va fi localizat în București. Îmi doresc ca acesta să fie unul diferit, poate atipic, cu iz retro, vintage. Aș vrea să construiesc minimum trei concepte diferite în ceea ce privește decorul.

La cât de ambițios și muncitor te știm, suntem convinși că aceste obiective vor fi îndeplinite. Îți urăm succes și îți ținem pumnii în tot ceea ce faci! 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.