ACTUALITATE 29 iulie 2019

Adoptă un țăran la „polul frigului” în miez de vară

de Iulia Drăghici - Taraș | 8215 vizualizări

Micul târg din Întorsură, „Hai în gospodărie la familia Todoran”, început de punte între producătorii locali și clienții de la oraș 

Sub umbrela proiectelor „Adoptă un țăran” și „Mall Țărănesc”, câțiva mici fermieri din zona Întorsurii Buzăului, dar și din Brașov sau Râșnov, și-au dat sâmbătă întâlnire cu clienții lor de la oraș în curtea unei mici gospodării din Întorsura Buzăului. Brânza de burduf, cașul, smântâna, mierea, cârnații, salamul, roșiile, castraveții, sucul de mere, ouăle, ciocolata de casă – toate proaspete și apetisante – au fost întinse pe câteva măsuțe și în soarele mângâietor de iulie au avut loc degustări, s-au împărțit zâmbete calde, s-au legat prietenii, relații comerciale directe între producător și client și, nu în ultimul rând, s-a creat un precedent. Toată lumea care sâmbătă a călcat în curtea familiei Todoran de pe strada Fabricii a căzut de acord asupra faptului că astfel de evenimente nu doar că sunt utile, ci și necesare pentru fermieri, dar și clienți deopotrivă. 

Promovat îndeosebi pe Facebook și în comunitățile care susțin brandul „Adoptă un țăran” și tot ceea ce reprezintă acesta, micul târg din Întorsură, „Hai în gospodărie la familia Todoran” s-a bucurat de un număr mare de vizitatori, veniți la „Polul Frigului din România”, din zona Brașovului, dar și din împrejurimi, să scape de căldura urbană. Poiana verde, umbra merilor, cotcodăcitul găinilor și mirosul de tocană făcută la ceaun mai că i-a făcut să nu își mai dorească să plece. Semn că începutul, acest târg fiind primul de acest tip din zona Întorsurii Buzaielor, a fost promițător. 

Producătorii, încântați de șansa oferită chiar la ei acasă

În centrul atenției, la micul târg întorsurean au fost micii producători, care au venit cu tolba plină și pregătiți de poveste. 

„E super fain. Nu mă așteptam să fie așa. Nu credeam că vine atâta lume de la oraș și e așa interesată. Nouă ni se pare ceva banal când vorbim de produse de casă, pentru că asta facem și din asta trăim, dar uite că lumea caută și vrea să cumpere. Ar fi chiar super să fie și mai dese. Ăsta e primul, dar am fi dispuși să mai participăm dacă se mai organizează așa târguri. Nu credeam că va fi așa de frumos. Lumea e interesată, ne-au cerut numere de telefon să ținem legătura”, ne-a spus, încântat de desfășurarea evenimentului, Ionuț Pastor, un tânăr fermier din Întorsura Buzăului, venit la micul târg alături de întreaga familie. 

Pe lângă faptul că și-au prezentat cu mare drag și mândrie produsul muncii lor, micii fermieri au putut și să discute între ei, să facă schimb de experiență și să afle secrete care poate chiar să le facă munca mai ușoară. 

„Este o idee minunată, mai ales pentru producătorii din zonă care au nevoie de un loc unde să își promoveze produsele. Eu sunt producător, dar pe mulți dintre cei care suntem aici nu îi știam ca fiind la rândul lor producători care fac produse atât de bune. Este o chestie foarte frumoasă pentru producătorii locali și nu numai. Facem schimb de experiențe, avem discuții. Chiar e frumos”, ne-a spus producătorul de suc de mere prezent la micul târg de la Întorsură, întorsureanul Mugurel Boricean. 

„Este o idee foarte bună, dar ar trebui să lucrăm mai mult pe informare. Este un început bun, iar pe viitor trebuie să organizăm și mai bine și să îi convingem pe oameni să înceapă să cumpere de la producător, de la asemenea târguri. Aici ai posibilitatea să îți faci cumpărături pentru tot anul, de la brânzeturi, la miere, legume pentru bulion, castraveți pentru murat și așa mai departe. Pentru că sunt tot felul de vânzători pe piață, oamenii au mai fost păcăliți. Ne întrebau în trecut și pe noi dacă am pus zahăr sau apă în miere. Ne simțeam jigniți. Acum cei care ne cunosc nu mai întreabă. Vin la sigur”, ne-a spus și apicultorul din Lădăuți, Gheorghe Dobrinaș. 

Vizitatorii au fost răsfățații zilei 

Sigur că totodată, răsfățați au fost și curioșii care și-au rupt din timpul propriu și au dat o tură prin târgul neobișnuit pentru zona Buzaielor. 

„E o inițiativă foarte bună. Sper să fie cât mai dese ca să se dezvolte și țăranii noștri. Până acum ei au fost tot bătaia de joc a tuturor. Cred că e timpul să le apreciem munca. Mi-aș fi dorit să văd mai multă implicare din partea oamenilor din comunitate și să fie și mai promovat evenimentul. Trebuie să ne ajutăm noi între noi, concetățenii și să sprijinim producătorii locali”, ne-a spus unul dintre participanți, Mircea Dîrstar. 

Pe lângă faptul că cei interesați au putut să deguste și să încerce tot felul de preparate proaspete, înainte să plece, vizitatorii au fost așezați la masă și serviți cu câte o porție zdravănă de tocană aburindă de miel și cartofi, asezonate cu o salată de varză proaspătă și pâine, pe săturate. Cafeaua caldă și apa bună de la munte au pus capac meniului căruia niciun pofticios nu îi putea rezista. 

„Am făcut și un ceaun, ne-a ajutat un unchi. Am zis că cei care vin mai de departe poate vor să și mănânce”, ne-a explicat gazda evenimentului, Vasilica Todoran. 

Primul târg din gospodărie de la Întorsura Buzăului 

Simplitatea evenimentului, naturalețea acestuia și atmosfera primitoare, care te făcea să te simți ca un musafir venit de departe și așteptat de mult au fost reunite de fapt sub un scop precis, și anume de promovare a producătorilor locali într-o atmosferă diferită de piața obișnuită, ferită de samsari și înțelegeri obscure. 

De aceea, clienții din Brașov ai familiei Todoran, crescători de găini cu ouă, au avut șansa să vadă cum trăiesc înaripatele și în ce mediu se produce oul care ajunge în farfuriile lor. 

„Prea multe în Întorsura nu avem și măcar așa să ajutăm la promovarea țăranilor, care sunt înghițiți de branduri și intermediari”, ne-a răspuns Vasilica Todoran, întrebată despre scopul principal al organizării acestui târg. 

Gazdele  ne-a mai spus că au decis să pună cap la cap evenimentul după ce ele însele au luat parte la acțiuni similare. „Noi mergem de vreun an și jumătate la târgurile organizate prin Brașov de „Adoptă un țăran” și ne-au propus să facem unul în zonă, unde să promovăm producătorii locali. Am adus doar câțiva, cu ciocolată de casă, săpunuri și cosmetice naturale din Râșnov și Brașov și în rest producători din zonă, Întorsura, Sărămaș, Lădăuți, Gheorghe Doja, Scrădoasa, Ciumernic. Am încercat și i-am adus pe cei pe care i-am găsit și i-am știut. Pentru un eveniment organizat prima dată, suntem mulțumiți”, ne-au spus Vasilica și Florin Todoran. 

„Ne aducem aminte de cine suntem la bază”

„Adoptă un țăran” este un brand deja renumit în zona Brașovului, dar nu numai. Pagina de Facebook a proiectului social are aproape 55.000 de urmăritori și există de peste 4 ani.  

Conceptul de promovare online a țăranilor autohtoni s-a născut la începutul lunii martie 2016, la iniţiativa Asociației Creștem România Împreună din Brașov, la care s-au alăturat şi Asociația Grupul de Intervenție Civică din acelaşi oraş și „Agora for Life” din Belgia. 

Între timp, proiectul a crescut organic, stimulat de ideea unei legături directe între micul producător și client, cu eliminarea intermediarilor îndreptați spre ideea de câștig imediat și cantitate, care de multe ori uită de calitate, de gust, de valoarea autentică, de România adevărată. Când s-a lansat proiectul, prima care a răspuns pozitiv ideii a fost tot o întorsureancă, tanti Angela, după cum am scris în Observatorul de Covasna din 5 aprilie 2016. 

„Dacă inițial am ieșit în orașe și am adus orășeanului șansa la el acasă să îi cunoască pe micii producători, acum vrem să îi scoatem din habitatul lor și să îi aducem la țară. Ne aducem, de fapt, aminte, cine suntem noi la bază. În afară de asta, este important să creăm o comunitate între gospodari. Aceasta este ocazia perfectă pentru a face ambele lucruri. Începutul este promițător. Ținta noastră este să ne extindem, pentru că până la finalul anului vrem să facem din „Adoptă un țăran” un proiect național”, ne-a spus unul dintre coordonatorii „Adoptă un țăran”, Daniel Milea, prezent sâmbătă la Întorsura Buzăului. Acesta a ținut să puncteze că aceasta este o inițiativă pur socială, combinată cu educația civică și nu numai.  

Iar la întrebarea „de ce să susținem proiectul Adoptă un țăran?”, acesta ne-a răspuns hotărât și fără ezitare: „Putem să stăm să ne plângem de politică mult și bine. Nu vom rezolva nimic. Este cazul deci să încercăm să reparăm țara de jos în sus, iar cel mai jos, în momentul de față, sunt tot oamenii care ne-au mai ridicat, țăranii. Către ei trebuie să ne întoarcem prima dată. Dacă oamenii nu vor să se implice din alte motive, bun, dar măcar să încerce să cumpere de la producătorii locali, ca să îi sprijine astfel, financiar. E important. Dacă oamenii ăștia vând la angro, sunt plătiți de mizerie. Un litru de lapte e vândut la 70 de bani, iar dacă te duci la supermarket dai minim 5 lei. E frustrant. Share-urile pe Facebook nu mai ajută. Trebuie făcut ceva!”. 

Fermierii sunt în pericol

În ultimul timp au renunțat la traiul de fermier mulți dintre producătorii din zona Buzaielor, ne-a spus un reprezentant al Direcției Agricole Covasna, iar printre problemele cele mai stringente care îi determină pe oameni să pună capăt meseriei de crescători de animale sunt atât lipsa forței de muncă, zilieri fiind din ce în ce mai puțini, venitul invers proporțional cu munca depusă sau birocrația excesivă, greoaie și de multe ori inutilă. 

„Este foarte binevenit acest târg pentru că acești producători trebuie să iasă din anonimat și să vină spre cumpărător cu produse de calitate. Cresc animalele și se sacrifică pentru ele, mai ales în condițiile de astăzi când forță de muncă nu se mai găsește și trebuie să iasă spre cumpărători. Așa noi ne cumpărăm produsele de calitate, dar, în același timp îi susținem și pe producători. Sper ca acest târg să fie primul, dintr-un șir lung de astfel de evenimente”, a fost de părere și reprezentanta Direcției Agricole Covasna din zona Întorsurii Buzăului, Dobârlău și Valea Mare, Gabriela Neagoe. 

Deși țara noastră are, fără îndoială, multe probleme, rezolvarea acestora nu ține, așadar, doar de politic și autorități. Iar exemplul că fiecare cetățean poate să sprijine micul producător prin achiziționarea mărfurilor sale este foarte grăitor și ar trebuie să ne dea de gândit fiecare dată când punem piciorul în supermarket. 

Micul târg de la Întorsură, „Hai în gospodărie la familia Todoran” a deschis așadar o poartă spre o lume plină de farmec, o comunitate cu nenumărate posibilități pentru țărani și orășeni deopotrivă. Iar poate lecția cea mai prețioasă învățată în urma experienței a fost aceea că legătura adevărată între oameni nu poate fi lipsită de farmecul dialogului real, purtat față în față, cu priviri îndreptate spre ochii și sufletul interlocutorului. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.