STIREA ZILEI 4 mai 2020

15 idei despre ce ar trebui să urmeze după 15 mai

de Covasna Media | 5828 vizualizări

Ce cred autoritățile și covăsnenii că ar trebui să se întâmple dacă nu se prelungește starea de urgență

Este aproape imposibil să fi rămas măcar o persoană care nu și-a pus semne de întrebare în ceea ce privește viața de după 15 mai. Autoritățile au lansat mai multe variante ale relaxărilor care se vor aplica din momentul în care va expira starea de urgență, dar nimic nu este bătut în cuie deocamdată. Există totuși câteva măsuri care ar trebui luate în considerare, spun autoritățile covăsnene, dar și cetățenii, pentru ca viața să revină la normal cât mai repede. 

1. Trebuie repus în funcțiune, încet-încet, întreg sistemul medical 

Chiar dacă deocamdată nu se știe cum și ce va fi, important va fi să se reia activitatea în întreg sistemul medical, pentru că în această perioadă nu au dispărut alte afecțiuni existente înainte de coronavirus, spune managerul Spitalului Județean. 

În perioada următoare, cea mai importantă decizie de continuare a activității spitalelor, trebuie să se axeze să dea răspunsuri la astfel de probleme: pentru că o operație cronică poate să devină foarte ușor o operație acută, adică o urgență. Noi am reușit să pornim tratamentele oncologice și de două săptămâni funcționează. Suntem în săptămâna a doua când deja tratamentele cu citostatice au început să fie administrate. A fost un efort substanțial, nu numai din punct de vedere al pacientului, ci și pentru colegii mei. Oncologia, hematologia, reumatologia în această perioadă s-au mutat de trei ori. (...) Trebuia să găsim o soluție optimă și foarte sigură pentru acești pacienți. (...) Și locuitorii din județ, pacienții viitori trebuie să aibă înțelegere și să respecte acele măsuri de distanțare socială - nu îmi place să folosesc acest termen – dar este vorba despre evitarea infectării”, a spus joi, într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert în timp ce afirma că o parte a serviciilor de Obstetrică-Ginecologie au fost redeschise. 

2. „Trebuie să avem grijă de noi, de pacienți, dar și pacienții trebuie să aibă grijă de ei”

Faptul că măsurile de restricție se vor mai relaxa, nu înseamnă că trebuie să avem mai puțină grijă de noi și de cei din jur, este de părere managerul Spitalului Județean. 

Suntem curioși săptămâna următoare ce urmează, dacă această distanțare socială chiar și-a făcut efectul, dar ce am văzut eu ieri și alaltăieri în oraș – din moment ce s-a lansat ideea că din data de 15 mai deja se eliberează lucrurile, deja lumea a început să apară pe la piață, la magazine. În parc am văzut zeci de oameni. Trebuie să avem grijă și noi de pacienți, dar și pacienții trebuie să aibă grijă de ei și aparținătorii trebuie să aibă grijă de ei”, a mai spus András-Nagy Róbert. 

3. Repornirea economiei nu ar trebui să aibă legătură cu alegerile 

Într-o Românie ideală, ceea ce se va întâmpla după ce se încheie starea de urgență nu ar trebui să aibă legătură cu viitoarea campanie electorală, atrage atenția președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna. 

„Depinde de cine ne conduce, depinde de cât de pragmatici sunt acei oameni. Dacă noi vom continua după ce trece pandemia să ne pregătim de alegerile de la sfârșitul anului, că am înțeles că s-au anulat până la sfârșitul anului, și vom avea în continuare niște măsuri populiste, în loc de niște măsuri pragmatice, atunci vom avea o foarte mare problemă. Nu acum, dar vom avea anul viitor. Dacă reușim să ne pregătim de alegeri în așa fel încât să nu fim populiști și să luăm măsurile care sunt necesare pentru redresare în această perioadă care urmează, atunci da, avem șanse să trecem mai ușor de greutățile cu care ne vom confrunta”, a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Édler András György. 

4. Va fi nevoie de mult efort pentru atenuarea crizei economice care va urma  

Unele domenii sunt deja grav afectate de efectele produse de pandemie. Aceste sectoare economice vor fi puse în situația în care vor fi nevoite să depună un efort sporit pentru a reveni la normal. 

„Teama noastră a tuturor este să nu intrăm dintr-o criză epidemiologică, într-o criză economică care să ne sufoce din punct de vedere financiar. Și aici evident sunt în contact cu sfera de afaceri și nu numai pentru că sunt inclusiv investiții care privesc municipiul Sfântu Gheorghe care au încetinit în ultima perioadă sau chiar s-au blocat, deci mai avem încă foarte, foarte multe de făcut”, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. 

5. Momentul în care viața va reveni la normal depinde de responsabilitatea fiecăruia 

După data de 15 mai, când vor fi relaxate restricțiile de circulație, oamenii trebuie să fie la fel de responsabili și să respecte cu maximă seriozitate recomandările autorităților, spune Antal Árpád

„În primul rând vreau să mulțumesc cetățenilor din municipiul Sfântu Gheorghe. Marea lor majoritate au respectat toate aceste reglementări și recomandări ale autorităților. Eu sunt mândru că sunt primar într-un oraș în care cetățenii sunt responsabili și sper din tot sufletul ca după 15 mai lucrurile să intre cât mai repede în normalitate. (...) Eu cred că trebuie să fim la fel de responsabili și după 15 mai. Cred că de atitudinea noastră și de responsabilitatea noastră depinde dacă viața noastră, așa cum a fost înainte de această epidemie, va reveni la normal într-o perioadă mai scurtă sau o perioadă mai lungă. Dacă suntem responsabili, cu siguranță momentul în care ne vom putea bucura din nou împreună de ștrand, de cultură, de sport, va fi un moment mai apropiat, dar dacă nu, atunci acel moment va fi mult mai îndepărtat”, a mai adăugat edilul.

6. Turismul covăsnean se va adapta nevoilor turiștilor 

În funcție de mersul lucrurilor după 15 mai, autoritățile județene pregătesc o serie de măsuri pentru a relansa turismul covăsnean, afectat până la temelie de efectele răspândirii virusului.  

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, a declarat săptămâna trecută, pentru Observatorul de Covasna, că în scopul oferirii unui sprijin celor implicați în acest domeniu, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna pregătește o strategie de relansare, cu sfaturi și idei utile, adaptate nevoilor actuale.

„Deocamdată noi avem discuții la nivelul Asociației de Turism, cât și cu persoane care sunt în turism și dorim să facem o strategie de relansare, un plan de acțiune de relansare a turismului care va include mai multe lucruri. Prima dată ar fi foarte important ca să putem vorbi de o siguranță de sută la sută pentru turiștii care ar dori să vină la noi. Acest lucru bineînțeles ține de foarte multe aspecte pe care proprietarii acestor pensiuni și hoteluri pot să le facă – dezinfecție și mai multă atenție la curățenie, distanțare socială. Vom avea o discuție și noi o să venim cu o sugestie către toți cei care sunt în turism. Vom veni cu niște idei pentru a-i ajuta, care nu implică niște costuri mari, dar care totuși dau o siguranță tuturor turiștilor care doresc să meargă într-o vacanță”, ne-a spus președintele CJ Covasna.

7. Ar trebui reglementată situația părinților care nu au cu cine să își lase copiii după 15 mai

După expirarea stării de urgență, școlile și grădinițele rămân în continuare închise, iar părinții care se întorc la muncă au rămas cu un semn mare de întrebare. Cum ar trebui să procedeze dacă au copii mici care nu pot fi lăsați singuri acasă? 

„Din punct de vedere economic, este bună relaxarea, însă noi trebuie să fim cât se poate de răbdători pentru că încă nu a trecut pericolul. Am avut peste o lună în care ne-am obișnuit cu un stil de viață mai atent și mai strict. Acum vom avea posibilități mai multe, dar trebuie să fim totuși foarte atenți. Pentru relansarea economiei însă consider că unul dintre primii pași care trebuie făcuți se referă la organizarea asistenței pentru copiii mici – creșe, grădinițe, școli. Fără asta părinții nu pot lucra deloc sau nu pot lucra la capacitate normală”, ne-a spus un bărbat din Sfântu Gheorghe, tatăl a unui copil de patru ani, Csanád Birtalan. 

8. Precauție, mai multă mișcare și alimentație sănătoasă 

O femeie din Sfântu Gheorghe, care s-a vindecat la finalul lunii aprilie de coronavirus, ne-a spus că din fericire a făcut o formă ușoară a bolii, însă experiența a determinat-o să fie foarte atentă la stilul de viață și să dea mai multă importanță unor detalii care păreau nesemnificative înainte de infectare. 

„Am refuzat să trăiesc cu frica și uite că am pățit-o. Acum șterg clanța de la ușă și dau cu spirt și salamul ambalat și tot ce pun în frigider. Totuși, chiar și acum, le recomand oamenilor să nu trăiască cu frică continuă, ci să își trăiască viața. E mai greu pentru cei cu boli cronice, dar să nu uităm că modul de viață greșit pune baza acestor boli, deci fiecare ar trebui să trăiască mai sănătos. Lumea ar trebui să se spele pe mâini în continuare, să facă mișcare în aer liber cât mai mult, să mănânce sănătos, pe cât posibil și să iubească, pentru că întotdeauna se poate întâmpla ceva neprevăzut, care ar putea avea ca și consecință regretul că nu au făcut-o până atunci, dar asta e valabil și fără Covid-19”, ne-a împărtășit femeia. 

9. Realitatea e că oamenii mor și nu undeva acolo, ci chiar aici, la noi în oraș”

Chiar dacă se preconizează că nu se vor prelungi restricțiile de deplasări individuale, oamenii ar trebui în continuare să evite să iasă din casă dacă acest lucru nu este absolut necesar, spune un bărbat din reședința de județ. 

„Având în vedere că pericolul pentru populația vulnerabilă, în special pentru bătrâni și pentru oamenii cu afecțiuni ar putea să crească din cauza numărului și mai mare de infectări, toată lumea ar trebui să strângă din dinți și să nu se mai gândească doar la propriile nevoi și la propriul confort, ci la nevoile colective. O astfel de pandemie nu apare din an în an și fiecare dintre noi ar trebui în continuare să ne sacrificăm câte puțin pentru a ne proteja apropiații. Realitatea e că oamenii mor și nu undeva acolo, ci chiar aici, la noi în oraș, iar sistemul sanitar nu are capacitatea de a ne salva pe toți, așa că această sarcină e în continuare în grija noastră. Contactul cu oamenii trebuie să fie și după 15 mai redus la minimum, chiar dacă vine vara. Atunci când cineva vrea să iasă din casă fără un motiv întemeiat, să fie conștient că poate pune în pericol viața altuia și să se asigure că a luat toate măsurile de igienă și de distanțare socială”, ne-a spus Rápó Attila-András. 

10. Restaurantele rămân închise, însă autoritățile județene solicită în continuare sprijinul consumatorilor 

Premierul Ludovic Orban a declarat, într-un interviu pentru Digi24.ro, că parcurile și hotelurile ar urma să fie deschide după 15 mai, dar locurile de joacă pentru copii și restaurantele vor rămâne închise pentru că prezintă un risc epidemiologic mare.

Platforma Visit Covasna a lansat un apel către locuitorii din județ prin care îi îndeamnă să comande mâncare acasă. „Mâncați bine și faceți un bine, comandați acasă!”, se arată pe site-ul visitcovasna.com, unde este publicată și o listă cu restaurantele de unde se poate comanda în această perioadă. 

11. Marcel Vela: „Virusul nu se odihnește, adică nu stă relaxat că vine 15 mai și noi vom avea relaxări”

Românii au dat dovadă de responsabilitate în weekend-ul de 1 Mai, a declarat duminică la RFI ministrul de Interne, Marcel Vela. El a precizat că speră de asemenea că după 15 mai vor exista premise pentru o ridicare treptată a restricțiilor impuse pe fondul coronavirusului. Acesta a adăugat totodată că „virusul nu se odihnește”.

„Problema este - și fac un apel la toată lumea că în următoarele două săptămâni, 14 zile, virusul nu se odihnește, adică nu stă relaxat că vine 15 mai și noi vom avea relaxări de anumite activități sau anumite acțiuni. În contextul acesta, este extrem, dar extrem de important ca în următoarele două săptămâni să nu avem o evoluție crescută a bolii în România, a cazurilor care se vor înregistra pe statistica din țara noastră”, a spus ministrul la RFI.

12. Săptămâna 4 - 10 mai va fi decisivă 

După vizita efectuată sâmbătă, 2 mai, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că încă nu a fost atins vârful pandemiei, iar din acest motiv este foarte important cum vor decurge lucrurile în săptămâna 4 - 10 mai. 

„Recomand încă o dată, prudenţă, izolare voluntară, distanţare socială. Mă repet, nu am atins încă vârful. Nu vreau să ne gândim la relaxare, putem spera la o relaxare, dar momentul relaxării ține foarte mult de felul cum gestionăm zilele de 1, 2, 3 mai și poate săptămâna viitoare” , a declarat ministrul, scrie Radio Europa Liberă România. 

13. Școlile ar putea rămâne închise și în septembrie

Potrivit A1.ro,  Ministrul Educației, Monica Anisie nu exclude posibilitatea ca elevii să nu se întoarcă în școli nici în septembrie.  

„Dacă cumva, Doamne Fereşte, ne vom întâlni cu aceeaşi situaţie pe care o avem astăzi, în septembrie, atunci trebuie să fim pregătiţi. Să nu mai existe ceea ce este astăzi. Pentru că haideţi să fim sinceri, am fost puşi într-o situaţie cu care România nu s-a mai întâlnit şi nimeni în lume nu s-a mai întâlnit. Prin urmare, a trebuit să luăm măsuri într-un moment de criză”, a spus Monica Anisie, adăugând totodată că până în toamnă ar trebui digitalizat complet învățământul românesc, pentru ca toți elevii să aibă acces la cursurile online.

14. Guvernul și președintele analizează ipoteza declarării stării de alertă după data de 15 mai 

Autoritățile vor decide în această săptămână, în raport de evoluția epidemiologică, dacă după 15 mai se va prelungi starea de urgență sau dacă va fi instituită stare de alertă. 

„Noi discutăm aceste variante de două săptămâni. Decizia nu o vom lua mâine. Decizia dacă vom prelungi sau va fi stare de alertă o vom lua poate săptămâna viitoare. Legislația secundară e aproape finalizată. Am vrut să fim pregătiți din timp și pentru o situație, și pentru cealaltă”, a declarat marți, 21 aprilie, într-o conferință de presă, președintele României, care a precizat totodată că pericolul încă nu a trecut, „15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. Experții spun că nu știm când ne vom întoarce la viața dinainte de pandemie”. 

Președintele a anunțat de asemenea că după data de 15 mai românii vor fi obligați să poarte măști de protecție atunci când circulă în spațiul public. 

15. Ministrul Muncii: „Şomajul tehnic se va prelungi după 15 mai, în anumite condiţii”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat sâmbătă, 2 mai, pentru Digi24, că este aproape de o decizie finală în ceea ce privește șomajul tehnic, însă se preconizează o prelungire a acestuia pentru acele sectoare ale economiei în care vor rămâne restricții și după expirarea stării de urgență. 

„Suntem aproape de a lua o decizie finală, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, pentru a fi pregătiți la momentul 15 mai. Țin foarte mult să se prezinte asupra duratei, asupra domeniilor afectate de această măsură partenerii sociali. Dar da, se prefigurează măsura prelungirii șomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricționate prin deciziile autorităților, în paralel lucrând și la o serie de măsuri de susținere activă a sectoarelor care își vor relua activitatea”, a declarat Violeta Alexandru la Digi24.

În final, un lucru este clar: viața trebuie să meargă înainte. 

Daniela Luca 

Iulia Drăghici - Taraș

Sursă foto: Facebook/Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe (Vargyasi Levente)

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.