STIREA ZILEI 13 august 2020

10 informații de știut despre activitatea SJU Covasna, alta decât COVID-19

de Iulia Drăghici - Taraș | 1076 vizualizări

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe erau miercuri, 12 august, internate 212 persoane, dintre care 20 de cazuri care au ajuns în spital chiar în această zi.  Raportarea, care arată că miercuri s-au făcut și 46 de externări, vine să sublinieze faptul că unitatea spitalicească își desfășoară activitatea, chiar dacă nu în condiții care se pot numi normale, aproape la capacitate maximă și pentru celelalte patologii decât COVID-19. Nu de ieri de azi, de o lună și jumătate. Diferit de situația de anul trecut, de exemplu, este că pacienții care ajung să fie spitalizați sunt în stare mult mai gravă. De asemenea, în această perioadă funcționează eficient Policlinica, unde în iulie au fost făcute peste 7.000 de consultații. 

În continuare, vă prezentăm 10 informații relevante, despre activitatea din ultima vreme a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, în tratarea altor boli decât COVID-19, dar și cum afectează pandemia desfășurarea acestora, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții spitalului într-o videoconferință de presă. 

1. Din 22 iunie s-a reluat activitatea și pentru tratarea altor patologii decât COVID-19 

Peste 940 de persoane au fost, în perioada lunii iulie externate după spitalizare continuă de la SJU Covasna, iar alte peste 450 după spitalizări de o zi. Tot în ceea ce privește activitatea, s-au făcut și peste 200 de intervenții chirurgicale și peste 80 de nașteri. 

Tot mai mult primim semne și întrebări dacă spitalul funcționează, dacă lucrează și pe alte patologii decât infecția COVID. Din 22 iunie noi am început să lucrăm și pe alte patologii, am repornit spitalul, tratarea altor cazuri decât COVID-19”, a subliniat managerul András-Nagy Róbert. 

Chiar dacă majoritatea pacienților care au ajuns la Spitalul Județean de Urgență sunt din județul Covasna, sunt și persoane care au venit să se trateze aici tocmai din București, Galați, Cluj, Harghita, Sibiu și Vâlcea. 

2. Capacitatea maximă la care ar putea funcționa spitalul în prezent este de 65%, iar acum se lucrează la 55%

Ca să funcționeze la capacitate maximă, în condițiile de distanțare impuse de legislație, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, ar trebui să se ajungă la un grad de ocupare de 65%. În prezent, acesta este de 55%. 

„În momentul de față, luând în considerare istoricul, putem trage o concluzie că spitalul lucrează la peste 50% din capacitate. Accentuez în această privință și faptul că prescripțiile de distanțare socială sunt aplicabile în continuare și în momentul de față, dar raportat la contextul epidemiologic de față, eu apreciez că acest procent de 55% este unul bun, raportat și la alte spitale din zonă, din țară, unde nu s-a atins nici pe departe acest procent. Este raportat la un număr mediu de 1.700 de cazuri pe lună, realizat în anul 2019”, a explicat miercuri András-Nagy Róbert. 

La Interne, cei mai mulți pacienți au fost până acum cu hemoragii digestive, adică sângerări ale tubului digestiv sau stomacului. 

3. Sunt greutăți în a transfera pacienți în spitale mai mari 

Pe lângă limitarea spațiului de internare și volumul mare de muncă, printre dificultățile întâmpinate în ultima perioadă sunt și cele de a trimite pacienții la clinici din țară, pentru intervențiile mai complicate. 

„De 10 zile întâmpinăm o anumită dificultate, deoarece avem cazuri când unele probleme nu pot fi rezolvate de la nivelul spitalului nostru și colaboram foarte bine, pentru așa numitele endoscopii retrograde, cu o clinică din Cluj-Napoca. Dar de 10 zile ne-au anunțat că nu mai pot primi pacienți de la noi deoarece au mulți infectați, și pacienți și personal, cu COVID și primesc doar urgențele externe, cele majore. Am încercat să ne orientăm către spitalul Elias din București. Din păcate, la noi aceste consulturi și trimiteri inter-clinice funcționează mai mult pe baze, cum să zic, pe relații personale între medici, între colegii de la Clinicile Universitare”, a spus directorul medical, dr. Roșu Mátyás. 

Tot acesta a precizat că situații dificile apar și din cauză că, în prezent, clădirea de Boli Infecțioase este dedicată doar cazurilor COVID, astfel că atunci când apar cazuri de alte boli infecțioase care au nevoie de izolare, nu se găsesc spații. 

„În continuare avem greutăți cu transferarea pacienților care necesită intervenții neurochirurgicale. Greu le găsim loc în țară. De asemenea, pe plan local, știți că avem clădirea de boli infecțioase ocupată de pacienții COVID și suspecți, și avem probleme, cel puțin la adulți, la patologia infecțioase de altă natură decât COVID, și aici vorbesc de hepatitele A, am început să avem cazuri de scarlatină, care ar avea nevoie de o izolare. Iar aici nu avem o clădire în care să îi putem izola pe fiecare separat, cu grup sanitar propriu. La copii am reușit să rezolvăm această problemă, în aripa mică a Pediatriei. (...) Dar la adulți, împreună cu Direcția Sanitară a Județului, va trebui să găsim o modalitate pe termen mai lung. Doamne ferește dacă izbucnește o epidemie de hepatită A, va fi o problemă”, a punctat directorul medical. 

4. Medicii au de tratat cazuri mai grave decât până acum 

Reprezentanții spitalului spun că și din observațiile de până acum s-a văzut că medicii au de tratat cazuri mult mai grave decât până acum, iar de vină nu este doar pandemia, ci și neglijența pacienților.  

„Nu putem să spunem că aceasta este cauza, dar este  și neglijența pacienților. Cazurile unde e nevoie de intervenție chirurgicală câteodată vin în stadii foarte avansate de boală”, a spus managerul spitalului. 

Am avut foarte multe ulcere gastrice, ulcere perforate, iar acest lucru înseamnă că au fost ulcere neglijate, care au perforat. Colegii chirurgi mi-au spus că au operat până acum ulcere gastrice, cât au operat tot anul trecut. (...) Colegii de la Cardiologie mi-au spus că infarctele miocardice acute care s-au pretat și la stentări, au scăzut. Sunt mult mai puține decât în anii trecuți sau în perioada pre-covid, în schimb, vin cazuri mai grave. Ultimul caz mai deosebit, cu infarct miocardic, care a avut o simptomatologie în urmă cu trei zile, am vrut să îl transferăm la Brașov, pentru coronarografie și eventual o stentare, dar între timp a făcut o ruptură de miocard și din păcate a decedat”, a spus și dr. Roșu Mátyás, care a punctat că pacientul a venit la spital după trei zile de la infarct, deși spitalul este deschis și putea fi tratat dacă se prezenta în fața medicilor din timp. 

Urgențele le primim, serviciul de ambulanță funcționează. Când ai hemoragii digestive și ulcere perforate, asta înseamnă că pacienții nu și-au luat medicamentele și nu s-au dus la control. Acestea sunt patologii care până la un punct pot fi tratate de medicul de familie, dacă se prezintă și își iau medicamentele prescrise”, a spus directorul medical. 

5. Sunt zile când sunt operații în 5 săli în același timp

În același timp, reprezentanții spitalului au ținut să sublinieze că sunt perioade în care se lucrează la foc continuu. 

„Numai în cursul zilei de astăzi am avut deja 14 operații efectuate. La un moment dat, toate cele 5 săli de operație funcționau la capacitatea maximă. Am avut 7 operații de chirurgie generală, 3 de ortopedie, la ginecologie am avut 2 cezariene programate, plus o cezariană de urgență, unde colega de pe sălile de operație a trebuit să se îmbrace și să meargă să ajute și la o operație laparoscopică. Plus mai avem o operație în așteptare și nu știm ce ne mai aduce după-masa”, a spus dr. Roșu Mátyás. 

6. A crescut foarte mult numărul de pacienți veniți din accidente 

O altă concluzie trasă din cazurile tratate în ultima vreme la spitalul județean este că s-a observat o creștere majoră a răniților din accidente care au nevoie de ajutorul medicilor. 

Observăm o creștere abruptă, după relansarea activităților, după încetarea restrângerilor de mișcare, a cazurilor de accidente, de traumatisme. E chiar abrupt, față de perioada de dinainte, adică din urmă cu trei luni de zile, când datele ne arată că nu au fost aceste patologii de cazuri”, a explicat managerul András-Nagy Róbert. 

7. În policlinică au fost efectuate până la finalul lunii iulie peste 7.200 de consultații

Pe de altă parte, un volum mare de activitate s-a înregistrat și la cabinetele din policlinică. 

„Reducerea numărului de cazuri din spital este compensat pe parte de policlinică, pe parte de consultații”, a subliniat managerul. 

Timpul de așteptare la programări, care se realizează exclusiv online, aici este în medie de două săptămâni, dar depinde de la medic la medic. 

Am făcut 7.263 de consultații în cabinetele de specialitate. Dintre acestea, 46 de consultații s-au efectuat prin sistemul de telemedicină. Lista de așteptare, raportat la această perioadă este în medie de 2 săptămâni, dar depinde și de la un medic la altul, în cadrul aceleiași specialități”, a mai adăugat András-Nagy Róbert. 

8. Cele mai căutate specializări sunt Neurologia și Diabetologia 

Și acum, cele mai căutate specialități din policlinică sunt Neurologia și Diabetologia. 

„Cele mai solicitate cabinete, și în această perioadă au rămas Neurologia și Diabetologia. Chiar și în pofida faptului că aceste cabinete lucrează cu program prelungit, Neurologia cu două cabinete, Diabetologia cu program de 10 ore”, a spus managerul spitalului. 

9. Doar 9 medici de familie, din cei peste 100 existenți în județ, programează pacienții online 

Pe de altă parte, deși au această posibilitate de când s-a lansat platforma de programări online a spitalului, prea puțini medici de familie își ajută pacienții din acest punct de vedere, arată datele SJU. 

„Adresez mulțumiri acelor medici de familie, în număr de 9 din totalul de peste 100, care programează pacienții prin portalul de programări online. Sunt doi medici din Sfântu Gheorghe, doi medici din Întorsura Buzăului și câte unul din Reci, Vârghiș, Comandău, Ozun și Bățanii Mari. Le mulțumesc pentru ajutorul oferit, în numele pacienților”, a spus managerul spitalului. 

10. Ce se va întâmpla în continuare cu Spitalul Județean, în contextul creșterii cazurilor de COVID-19

Mesajul principal al reprezentanților spitalului județean este că pacienții care au nevoie de ajutor sunt primiți, cu și fără COVID-19.  

„Ținta și în perioada următoare este să nu ne oprim ca și Spital Județean de Urgență. Să vină pacienții care au nevoie de îngrijire medicală. Sunt tot mai mulți oameni care spun: sunteți COVID, nu mă duc acolo. Să vină liniștiți oamenii, că avem grijă de ei ”, a încheiat András-Nagy Róbert. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.