SPORT 25 mai 2010

Zeci de evenimente în cadrul Zilelor sportive 2010

de Covasna Media | 482 vizualizări
Manifestarea va cuprinde în acest an peste 50 de programe individuale ce însumează activităţile a 25 de sporturi, ediţia din acest an urmând să includă şi acordarea de burse unui număr de peste 30 de sportivi şi antrenori În acest sfârșit de săptămână, la Sfântu Gheorghe se vor desfășura Zilele Sportive, ajunse la cea de-a IV-a ediţie. Evenimentul va cuprinde în acest an peste 50 de programe individuale ce însumează activităţile a 25 de sporturi şi jocuri sportive, ediţia din acest an urmând să includă și sporturi cu o mai mică popularitate printre localnici. Principalul organizator al Zilelor Sportive, directorul Clubului Sportiv

Manifestarea va cuprinde în acest an peste 50 de programe individuale ce însumează activităţile a 25 de sporturi, ediţia din acest an urmând să includă şi acordarea de burse unui număr de peste 30 de sportivi şi antrenori

În acest sfârșit de săptămână, la Sfântu Gheorghe se vor desfășura Zilele Sportive, ajunse la cea de-a IV-a ediţie. Evenimentul va cuprinde în acest an peste 50 de programe individuale ce însumează activităţile a 25 de sporturi şi jocuri sportive, ediţia din acest an urmând să includă și sporturi cu o mai mică popularitate printre localnici.

Principalul organizator al Zilelor Sportive, directorul Clubului Sportiv Școlar, Nemes Aron, a declarat că actuala ediţie va cuprinde competiţii și demonstraţii sportive de ciclism, motociclism, scufundări, radiogonometrie (vânătoare de vulpi bazată pe descoperirea emiţătoarelor vulpilor), badminton, tenis, șah, fotbal, căţărare, aerobic, futsal, baschet, handbal, arte marţiale, echitaţie, concursuri pentru persoanele cu dizabilităţi ș.a.

„Zilele sportive 2010 sunt descrise în detaliu pe site-ul www.sportnapok.ro, care funcţionează atât în limba română cât și maghiară, aici putând fi urmărit și programul evenimentului. Pe lângă competiţiile sportive, mai există și alte evenimente, chiar și concerte. Ziua de sâmbătă va fi cea mai plină - cu acţiuni la Stadion, Sala Sporturilor Szabo Kati, noua sală de sport și cu

includerea unor competiţii interesante, printre care se numără și două meciuri de fotbal – unul între artiști și ziariști și altul între membrii Consiliului Local Sfântu Gheorghe și cei al Consiliului Judeţean Covasna”, a mai spus Nemes Aron.

Chiar dacă Zilele vor fi deschise oficial vineri, miercuri se va da startul unui concurs individual de bowling, iar joi la Stadion va avea loc Crosul Olimpic - o alergare fără limite de vârstă, al cărei start se va da la ora 16,00, pe o distanţă de 1300 m.

Burse pentru sportivi

30 de sportivi juniori și seniori, precum și antrenori vor primi sâmbătă seară premii de recunoaștere a activităţii lor remarcante. Premiile se vor atribui în baza unei hotărâri a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, al cărei proiect a fost iniţiat de președintele Comisiei de Tineret și Sport din cadrul CL, Mădălin Guruianu. Suma alocată din bugetul Comisiei, pentru 2010, se ridică la 10.000 de lei, iar premiul de 3.000 de lei, pentru „sportivul anului“ va ajunge la Estera Dobre, în vreme ce antrenorul acesteia, Matefy Arpad, va fi premiat cu titlul de „antrenorul anului“ și cu 2.000 de lei.

În cadrul aceluiași proiect vor mai fi premiaţi alţi nouă antrenori și zece sportivi - fiecare cu câte 400 de lei și 12 juniori cu câte 200 de lei. Beneficiarii burselor sunt antrenorii Oltean Petru, Revesz Katalin, Vancsa Kata, Nemes Aron, Siklodi Ferenc, Bărbos Viorel, Bende Janos, Kertész Dávid, Hatos Péter și Simon Teodor; sportivii Szoke Attila, Tulit Zsombor, Loghin Mihaela, Szabo Csongor, Diaconu Florina, Bujdoso Lorant, Ianculovici Roxana, Orban Bara Gabor și Deak Zsombor și juniorii Bajzat Brigitta, Trofin Cosmin, Csillag Angela, Kuti Nandor, Kisgyorgy Zsolt, Lohan Alexandru, Vlej Zsombor, Tatar Otilia, Ene Gheorghe, Tompa Krisztian, Onofrei Rareş și Daniel Attila.

„Sper că și cu acești bani va putea sportul covăsnean să ia o gură de oxigen, chiar dacă în semestrul doi va exista o scădere a bugetului proiectelor sportive“, a declarat Guruianu, potrivit căruia proiectele sportive vor fi finanţate cu 50.000 de lei, adică la jumătate faţă de primul semestru, când finanţarea a fost de 100.000 de lei.

Insistenţe pentru atragerea tinerilor către sport

Referindu-se la atragerea tinerilor către sport și la faptul că uneori acesta este tratat cu oarecare indiferenţă chiar și în școli, Mădălin Guruianu a arătat că în Sfântu Gheorghe există totuși cele mai multe campionate de amatori în ceea ce privește diverse domenii ale sportului.

„E o mare bătaie de joc ceea ce se întâmplă în școli; bătaie de joc a fost și cu reducerea numărului de ore de sport și cu neimplicarea financiară a statului în finanţarea bazelor sportive existente”, a mai spus Guruianu.

În aceeași idee, Nemes Aron a declarat că mai multe asociaţii au iniţiat o acţiune prin care s-a cerut școlilor să permită accesul copiilor pe terenurile de sport inclusiv în timpul vacanţelor.

„Am trimis cereri la Primărie, la licee și școli - majoritatea au răspuns, dar modul de gândire al directorilor e greșit, deoarece majoritatea preferă să închidă porţile pe perioada verii. În afară de Colegiul Naţional Mihai Viteazul și Școala Generală Nicolae Colan, unde activitatea pe terenuri este zilnică, nu aș mai putea enumera două-trei școli”, a subliniat Nemes Aron.

Potrivit acestuia, tot pentru a oferi elevilor și liceenilor spaţii de desfășurare pentru sport, s-au purtat deja discuţii cu Primăria pentru amplasarea mai multor mese pentru tenisul de masă, în diverse zone ale orașului.

Monica Vajna

Teme articol: Zilele Sportive
Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.