Viitorul stadion din orașul Covasna are nocturnă
Care este stadiul lucrărilor și ce se mai întâmplă cu celelate investiții de pe terenul fostului poligon
Sistemul de nocturnă a fost instalat pe terenul viitorului stadion din orașul Covasna, construit în zona fostului poligon militar. Planurile pentru zona respectivă sunt multe. Unele se văd, însă altele mai puțin.
Pe lângă sistemul de nocturnă și gardurile împrejmuitoare, în proiectul stadionului din Covasna a fost ridicată și o clădire, care urmează să fie folosită în scop administrativ. Adică vor fi vestiare, grupuri sanitare, birouri și săli de întâlniri.
Terenul de fotbal va fi unul sintetic de suprafață mare, iar în tribune vor fi 500 de locuri.
Alături va fi construit un alt teren de sport, multifuncțional, sintetic, pentru antrenamente.
„Este o investiție derulată și finanțată prin CNI, în colaborare cu Federația Română de Fotbal. În momentul în care România și-a asumat să găzduiască în anul 2020 meciuri din Campionatul European de Fotbal și-a asumat să construiască la nivel național nu știu câte baze de acest tip. Aici, în județul Covasna, am beneficiat și de sprijinul Asociației Județene de Fotbal, cei care au propus FRF-ului să se construiască la noi în oraș această bază, pe de o parte pentru că suntem oraș-stațiune și ar veni foarte multe echipe la cantonament, la pregătire, la competiții sportive de anvergură mai mică. Atunci noi am propus acest teren. Valoarea totală a investiției e undeva aproape 8 milioane de lei”, ne-a spus primarul Gyerő József.
Edilul a spus și că investiția este una așteptată de cetățeni, având în vedere că orașul nu dispune de o astfel de facilitate.
„Avem un teren de fotbal, dar este într-o stare de degradare accentuată și e nemodernizat. Adică nu e nici măcar toaletă interioară”, a mai spus primarul din Covasna.
Lângă stadion, sau, oficial,-"complexul sportiv de tip 1", va fi construită și o sală de sport. Dar când să înceapă lucrurile să meargă, problemele cu plățile de CNI au pus „bețe în roate”.
„În Covasna există o sală de sport construită pe vremea lui Năstase. Dar nu are tribună. Practic nu poți să organizezi un spectacol sau eveniment sportiv, pentru că oamenii nu au unde să stea. Și trebuie. Pentru că foarte multe competiții organizate la Sfântu își asigură serviciile de cazare în Covasna. De ce să nu îi ținem măcar în parte la noi în oraș? Atunci am decis să depunem o cerere de finanțare pentru o sală de sport. Am obținut contract la CNI, s-a făcut proiectul tehnic, tot, tot, tot, și licitația, executantului i s-a emis ordin de începere. Dar când au venit problemele cu plățile, executantul a zis că mai are nu știu câte săli de construit în țară și pentru ce a construit nu i s-a plătit, așa că nu vine să înceapă la Covasna încă o lucrare. Eu, ca primar, am așteptarea să construiască, dar și cei de la CNI au zis că nu au ce să facă. Deocamdată stăm. Până acum trebuia să fie gata”, ne-a explicat Gyerő József.
Și aici investiția se ridică la aproape 10 milioane de lei.
Bowling, ISU și tabără de copii
Tot pe terenul de la ieșirea spre Chiuruș va fi construită și o bază pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar și o clădire pentru bowling și o tabără pentru copii și tineret.
„Vrem să fie un fel de spațiu de recreere, de tabără, divertisment și așa mai departe. Noi acum lucrăm să viabilizăm toată zona. De la spațiile de circulație, intersecția cu DN13E, utilități, amenajări de spații verzi și altele. Ne costă undeva la 10 milioane de lei. Deocamdată am pus deoparte vreo 2 milioane de lei pentru a aduce utilitățile până aici. Avem contract cu CNI și trebuie să facem acest lucru. Dar, deși avem banii noștri, a venit această ordonanță 90, ne-a blocat tot. Așteptăm până în ianuarie să organizăm licitația”, a mai explicat primarul.
Planurile inițiale erau ca lucrările la stadion să fie finalizate la sfârșitul acestui an. Rămâne, deocamdată, dorința să fie gata la un moment dat.