SPORT 20 octombrie 2018

(Update) Victorie preţioasă pentru Sepsi OSK în duelul cu Viitorul lui Hagi

de Covasna Media | 1259 vizualizări

Viitorul Constanța – Sepsi OSK Sf. Gheorghe 2-3

Cu scuzele de rigoare pentru celelalte activități sportive de interes pentru covăsneni, dar succesul obținut sâmbătă seara de Sepsi OSK Sf. Gheorghe, 3-2 (1-1) pe terenul celor de la Viitorul Constanța, eclipsează orice alte informații, așa că am decis să alocăm întreaga pagină de sport pentru reliefarea meciului de la malul Mării Negre.

Povestea meciului

Partida, făcând parte din programul etapei a 12-a din Liga I la fotbal, a început abrupt, cu un șut foarte periculos al lui Drăguș, scos cu un reflex excepțional, de sub bara transversală, de către Niczuly. Apoi rusul Natkho, înlocuitorul lui Ianis Hagi, suspendat, a văzut galben în minutul 3 pentru o talpă. În minutul 7, la prima noastră acțiune ofensivă, Nouvier a bătut foarte bine un corner de pe dreapta, fiind aproape de a-l surprinde pe portarul Cojocaru, care a respins in extremis. A rezultat un nou corner, executat din același loc de Nouvier. Viera a apărut în colțul careului mic și a deviat cu o lovitură de cap spre bara a doua. Tandia a sărit fals păcălindu-l pe Mladen, iar Jovanovic a rămas singur cu poarta goală, înscriind cu capul, la o combinație între fundașii centrali.

Bucuria noastră nu a fost de lungă durată, deoarece, în minutul 13, tot la un corner, Luchin s-a înălțat în mijlocul careului și a plasat mingea cu capul în poartă. Constănțenii, moralizați de golul egalizator, au pus stăpânire pe joc și au atacat teritorial.

Echipa lui Neagoe a absorbit inteligent această presiune, iar pe contraatac am fost foarte periculoși. La faza din minutul 35, Drăghici a pătruns vijelios pe partea dreaptă, iar când a intrat în careu, depășind linia laterală, a fost lovit din spate, peste călcâi, de către De Noojier. Incredibil, deși a fost penalty clar ca lumina zilei, arbitrul internațional Sebastian Colțescu, i-a dat galben pentru simulare lui Drăghici. Interesant este că Sebastian Colțescu este craiovean, concitadin cu Eugen Neagoe, iar Drăghici este sub contract cu Universitatea Craiova, fiind doar împrumutat la noi în acest sezon. Lăsând gluma la o parte, totuși este îngrijorătoare maniera de arbitraj deoarece la o astfel de fază nu ai voie să vezi altceva decât lovitură de pedeapsă. În plus, nemeritatul avertisment îl face pe Drăghici să fie campionul indisciplinei, el fiind la al cincilea cartonaș al sezonului. Încă două galbene îi mai trebuie lui Drăghici să încaseze o nouă etapă de suspendare, după cea din meciul cu Mediaș.

Oricum, această fază a trecut mai puțin observată, Colțescu fiind în parte salvat de rezultatul final. Repriza s-a încheiat cu o triplă paradă a lui Niczuly, care în decurs de 7 secunde a apărat magistral trei șuturi din apropiere expediate de atacanții constănțeni Drăguș și Voduț. În plus, l-am mai pierdut și pe Nouvier, accidentat în minutul 37 când a fost înlocuit de Karnitsky.

Partea a doua a fost și mai spectaculoasă. Niczuly a avut din nou o dublă de efect prin care i-a demoralizat pe atacanții adverși, opunându-se la șuturi din 4-5 metri. Mensah, introdus în minutul 52 în locul lui Florin Ștefan, a reușit un gol foarte important, pe contraatac. Tandia a tras oamenii după el în tușă, a centrat la Drăghici care a prelungit pe jos spre Mensah, venit lansat din aripa dreaptă. Africanul a șutat fără speranțe și a făcut 2-1 în minutul 67.

Niczuly s-a remarcat prin boxarea curajoasă în două situații, iar puțină lume știe că el a jucat accidentat din minutul 60, când s-a lovit la antebrațul drept în duelul aerian cu Luchin. Portarul covăsnean a suportat dureri groaznice, iar acum deja urmează un tratament special pentru recuperare.

Internaționalul de la Viitorul, Cristian Băluță, a profitat de o indecizie a apărării noastre la un corner și a restabilit egalitatea printr-o lovitură de cap. Niczuly a respins dar nu s-a întors pe linia porții, iar mijlocașul dobrogean a trimis lobat cu capul, profitând și de faptul că Sato, pe linia porții, a sărit contratimp. Mingea s-a strecurat în plasă printre transversală și creștetul internaționalului filipinez. Viera a avut o excelentă ocazie de a marca, reluând în forță cu capul la un corner.

Golul victoriei l-a marcat Tandia în minutul 86, cu o reușită superbă. Francezul născut în Mali a recuperat o minge de la Luchin, apoi a profitat de faptul că Țîru, celălalt fundaș central, îl masca pe portar, așa că a șutat lângă bară, în plasa laterală, imparabil, pentru un 3-2 de poveste.

Sepsi OSK Sf. Gheorghe a reușit o victorie meritată, ajungând pe locul 5 în clasament, cu 19 puncte, după o rocadă chiar cu Viitorul Constanța. Sepsi OSK a condus pe un teren unde se câștigă foarte greu, cu 1-0, 2-1 și 3-2, făcând pe fosta campioană națională să fie mereu echipa care aleargă după egalare.

Apărare de pe patru continente

Apărarea, în pofida celor două goluri primite, a fost din nou punctul forte al echipei noastre. Practic, portarul Niczuly are în față patru jucători de pe tot atâtea continente, care compun una din cele mai bune defensive românești. Fundașul dreapta Gabriel De Moura este brazilian (America de Sud), axul este asigurat de ivorianul Viera (Africa) și germano-croatul Juvanovic (Europa), iar pe stânga acționează filipinezul Sato (Asia).

De Moura a dovedit o inteligență ieșită din comun. El a sesizat pericolul numit Drăguș, încă din primele minute, după care nu și-a mai respectat strict sarcinile de post, alegând să îl marcheze la sânge, pe tot terenul, pe atacantul de la Viitorul. Astfel, a fost posibilă o combinație atipică, la un moment dat existând un un-doi între fundașii laterali De Moura și Sato. Acest lucru a fost posibil și pentru că Neagoe a indicat o tactică inteligentă, în care mijlocașii de bandă deseori s-au transformat în cel de-al doilea fundaș pe flanc. Drăghici și Ștefan au avut o importantă contribuție la reușita colectivă a apărării.

Tot la acest capitol trebuie menționată și maturitatea lui Niczuly care și-a asumat un cartonaș galben pentru trageri de timp, în prelungiri. Totuși, portarul nostru trebuie să fie atent deoarece a ajuns deja la al treilea avertisment în 12 etape, el fiind singurul goal-keeper din România la limita suspendării. Disciplina pare a fi, oricum, o problemă în sânul echipei noastre, în acest meci fiindu-ne acordate 6 cartonașe galbene (Ștefan, Drăghici, Viera, Velev, Niczuly și De Moura).

Familia Hagi suspendată pentru acest meci

Un fapt inedit poate fi considerat și suspendarea in corpore a familiei Hagi, pentru acest joc. Ianis nu a putut fi pe teren deoarece a avut patru cartonașe galbene, în timp ce tatăl său, Gheorghe Hagi, ispășește a doua etapă de suspendare după eliminarea de la meciul cu Astra Giurgiu.

Victorie dedicată lui Fülöp István

La interviurile de la finalul meciului, antrenorul Eugen Neagoe i-a dedicat victoria lui Fülöp István, accidentat grav și care va fi scos din circuitul competițional o bună bucată de vreme. Ca un fapt inedit, Neagoe îl pregătise pe Simonovski în minutul 85, pentru introducerea în teren în locul lui Tandia. Destinul a vrut însă altfel. Schimbarea nu a putut fi operată, deoarece mingea nu a ieșit afară, iar Tandia a marcat între timp golul de 3-2. În exclusivitate pentru Observatorul de Covasna, Eugen Neagoe a afirmat că intenția sa era să îl schimbe pe Vașvari, însă această variantă nu are decât un suport logic fragil, introducerea în deplasare a unui atacant în locul unui mijlocaș cu profil defensiv. Golul victorios l-a făcut pe Neagoe să se răzgândească, așa că l-a scos pe Sato și a introdus un al treilea fundaș central, Ionuț Ursu. Astfel, în minutele de prelungiri, Drăghici a ajuns să joace pe cel de-al treilea post în această partidă, fundaș stânga, după ce fusese mijlocaș dreapta și stânga.

Echipa utilizată de Eugen Neagoe:

Niczuly – De Moura, Viera, Jovanovic, Sato (min. 87 Ursu) – Velev, Vașvari – Drăghici, Nouvier (min. 37 Karnitsky), Florin Ștefan (min. 62 Mensah) – Tandia.

Caseta tehnică:

Viitorul Constanţa - ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2-3 (1-1), Academia Hagi - Stadion Central - Ovidiu

Au marcat: Srgian Luchin (13), Tudor Băluţă (81), respectiv Igor Jovanovic (7), Joseph Mensah (66), Ibrahima Tandia (86).

Arbitru: Sebastian Colţescu (Craiova); arbitri asistenţi: Vasile Marinescu (Bucureşti), George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel); arbitru de rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti)

Observatori: Adrian Vidan (Bucureşti) - CCA, Viorel Anghelinei (Galaţi) - LPF

Clasament:

1.

CFR Cluj

12

6

5

1

14:8

23

      

2.

FCSB

11

6

3

2

24:11

21

      

3.

Astra Giurgiu

12

5

5

2

16:8

20

      

4.

Gaz Metan Mediaș

11

6

2

3

14:15

20

      

5.

Sepsi                                    

12                 

5                

4                 

3             

14:9                   

19

      

6.

FC Viitorul

12

6

1

5

14:14

19

      

7.

U Craiova 1948 CS

11

4

4

3

18:10

16

      

8.

Dunărea Călărași

11

3

5

3

11:12

14

      

9.

Poli Iași

12

4

2

6

11:17

14

      

10.

Concordia Chiajna

12

4

2

6

10:19

14

      

11.

FC Botoșani

11

2

6

3

14:14

12

      

12.

Dinamo București

11

3

2

6

12:19

11

      

13.

FC Hermannstadt

12

2

2

8

9:16

8

      

14.

FC Voluntari

12

1

5

6

13:22

8

 

 Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.