SPORT 13 februarie 2018

(Update) U-Banca Transilvania Cluj a câştigat Cupa României la baschet masculin

de Agerpres | 824 vizualizări

Pentru a treia oară consecutiv, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a intrat în posesia trofeului Cupa României, după ce gruparea pregătită de antrenorul Mihai Silvășan a terminat și sezonul 2017-2018 en-fanfare, cu o victorie la limită obținută în finala disputată în această seară împotriva CSM CSU Oradea. La capătul unui joc extrem de echilibrat și decis în ultimele secunde, clujenii s-au impus, cu scorul de 64-61, spre bucuria micuței galerii venită pentru a-și suține favoriții.

Arena Sepsi din Sf. Gheorghe a găzduit în această seară mult așteptata finală a FINAL 8 Cupa României, în care s-au confruntat cele mai in formă echipe ale turneului, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea. Puternic motivată și susținută de grupul de suporteri venit de la Cluj-Napoca, deținătoarea trofeului competiției KO în ultimele două sezoane a început în forță și s-a desprins foarte repede pe tabela, scor 22-6 în min. 6, grație unui joc deosebit al internaționalului Nándor Kuti, omniprezent în ambele faze. Simțind că echipa sa are nevoie de o schimbare, antrenorul Cristian Achim reacționează prompt și reușește să modifice cursul jocului, aruncându-i în luptă pe Nicolescu și Kariniauskas. Soluția tactică dă roade foarte repede iar orădenii realizează o secvență de 14-0 și închid sfertul doar cu un mic dezavantaj de trei puncte, scor 25-23. Diferența se menține pe parcursul următoarelor zece minute, deși ambele combatante au tot căutat lovitura decisivă. A fost un sfert în care apărările agresive au anihilat cu brio mai toate opțiunile ofensive, astfel că, la pauză, clujenii au intrat la vestiar cu același avans de trei lungimi, scor 37-34. La reluare, americanul Richard pare să găsească mult mai ușor drumul spre coș, ce-i drept și scăpat de sub supravegherea atenta a "jandarmului" Kuti, și astfel reușește să aducă Oradea în avantaj, scor 49-41, fapt care-l obligă pe antrenorul Mihai Silvășan să solicite timp de odihnă pentru a schimba “macazul”. Efectele se văd imediat și pe tabela iar sfertul al treilea se încheie cu liberele marcate de Watson, care închide scorul la 53-51 in favoarea CSM CSU Oradea. Debutul ultimului sfert aduce din nou gruparea clujeană pe val, cu Sakic în prim-plan, croatul reușind să mărească zestrea de puncte a echipei sale și să ducă scorul până la 60-58 in min. 35. Urmează o perioadă nefastă de aproape cinci minute, în care apărările dau din nou roade foarte bune în ambele tabere. Ratările și greșelile se înmulțesc pe acest fond și măresc suspansul iar Kromah si Mandache găsesc până la urmă soluții și adaugă câteva puncte pe tabelă în ultimul minut, ducând scorul la 62-61 în favoarea clujenilor când mai erau doar 21 de secunde de joc.

A urmat un timp de odihnă firesc, însa clujenii pierd neașteptat posesia și acordă posibilitatea adversarilor să aibă un ultim atac. Pasalic greșește traiectoria spre coș și ratează iar Watson iși răscumpără greșeala și pornește ca din tun pe contraatac, obligâând adversarii să-l faulteze și sș-l trimită la linia de pedeapsă. Cu sânge rece, Watson înscrie ambele libere și ridică scorul la 64-61 iar orădenii aruncă în disperare pe ultima secundă însă mingea refuză să intre în coș. În aceste condiții, scorul rămâne neschimbat, 64-61, iar sirena de final declanșează fiesta în rândul jucătorilor și antrenorilor de la U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, care încing o horă a bucuriei la mijlocul terenului și sărbătoresc cucerirea trofeului Cupa României pentru a treia oară consecutiv.

La final, Ousamane Barro a fost desemnat “BT Player of the Game” și a primit distincția din mâinile selecționerului României, Zare Markovski, pivotul clujenilor fiind considerat omul meciului pentru contribuția avută (double-double - 10 puncte și 10 recuperări). La festivitatea de premiere, căpitanul echipei CSM CSU Oradea a primit de la secretarul general FRB, Dan Berceanu, placheta ce revine finalistei, în vreme ce clujenii au primit trofeul Cupa României din mâinile președintelui FRB, Horia Paun.

Om de bază la echipa clujeană, Nándor Kuti, originar din Sf. Gheorghe, a fost aplaudat la scenă deschisă de către conjudețeni. El s-a aflat pe parchet timp de 30 de minute și și-a adus aportul la acest trofeu al echipei sale prin 13 puncte, 3 recuperări și o intercepție, statisticile sale cumulate rezultând într-un indice de eficiență de +10.

La Sepsi Arena, la finală au asistat aproape 2000 de spectatori, iar aseară a avut loc și All Star Game-ul. Toată lumea însă fremăta de bucurie la gândul că, peste doar o săptămână, tot la Sepsi Arena din Sf. Gheorghe, va avea loc competiția similară feminină, în care favorită principală este Sepsi SIC Sf. Gheorghe.

Cristian Frisk

 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.