SPORT 19 iulie 2018

Turul Franței a ajuns în Alpi

de Covasna Media | 612 vizualizări

Turul Franţei, celebra competiţie ciclistă care atrage atenţia întregii lumi, a ajuns în Alpi. Spectaculozitatea competiţiei pe două roţi creşte exponenţial pe versanţi, iar efortul sportivilor pare a fi unul supraomenesc.

Julian Alaphilippe (foto) a câștigat runda cu numărul 10, desfășurată între localitățile Annecy și Le Grand-Bornand, pe distanța a 158,5 kilometri. Franța a bifat, astfel, prima victorie de etapă în Marea Buclă din acest an, iar Alaphilippe obține cea mai mare victorie din cariera sa de ciclist profesionist. Belgianul Greg Van Avermaet și-a păstrat tricoul galben, reușind chiar să își mărească ecartul față de urmăritori, în clasamentul general al cursei. 

Imediat după start s-a format o evadare compusă din 21 de cicliști, printre care și Van Avermaet, care nu are veleități de cățărător. 

Van Avermaet, care este campionul olimpic pe șosea la Rio în 2016, a făcut cursa vieții lui, sosind al patrulea și mărindu-și avansul în clasamentul general cu încă 1'39". 

Alaphilippe a atacat pe pantele penultimei ascensiuni, Col de Romme și la coborâre a rămas singur în frunte, mărindu-și constant avansul asupra urmăritorilor pe celebrul Col de la Colombière, după care, în coborârea finală spre Le Grand-Bornand, unde a sosit cu un avans de peste un minut și jumătate față de bascul Jon Izagirre și estonianul Rein Taaramäe.

Favoriții la victoria finală - Chris Froome, Nairo Quintana, Adam Yates, Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin, Romain Bardet, au sosit aproape toți grupați la 3'23", singurul care a pierdut timp fiind columbianul Rigoberto Uran, sosit la 5'59".

În clasamentul general, Van Avermaet are un avans de 2'22" față de britanicul Geraint Thomas și 3'10" față de spaniolul Alejandro Valverde.

Miercuri, 18 iulie, are loc a etapa a 11-a, a doua din Alpi, Albertville - La Rosière Espace San Bernardo, de 108,5 km, cu două ascensiuni, Montée de Bisanne și Col du Pré și cu sosire la vârf, pe La Rosière.

Rutierii au avut luni o zi de pauză, iar acum atacă pantele alpine cu mult aplomb.

Cicliștii din caravană au urmărit finala Cupei Mondiale la fotbal, duminică seară, meci pe care Franța l-a câștigat în fața Croației, cu scorul de 4-2.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.