SPORT 26 mai 2009

Turism de aventură 4x4

de Covasna Media | 769 vizualizări
Un britanic care locuieşte în Ojdula organizează tururi de Land Rover în întregul Ardeal

Un britanic stabilit în comuna Ojdula a pus pe picioare o afacere unică în Transilvania, prin care oferă turism de aventură unui număr mare de turişti veniţi de peste hotare să participe la tururi cu maşini 4x4 în munţi. Iniţiativa îi aparţine britanicului Paul White, care a reuşit să vândă prin mica dar energica sa firmă ospitalitatea localnicilor, peisajele sălbatice şi obiceiurile din Transilvania, prin tururi în munţi, pe trasee împădurite şi aventuroase, dar şi

Un britanic care locuieşte în Ojdula organizează tururi de Land Rover în întregul Ardeal

Un britanic stabilit în comuna Ojdula a pus pe picioare o afacere unică în Transilvania, prin care oferă turism de aventură unui număr mare de turişti veniţi de peste hotare să participe la tururi cu maşini 4x4 în munţi. Iniţiativa îi aparţine britanicului Paul White, care a reuşit să vândă prin mica dar energica sa firmă ospitalitatea localnicilor, peisajele sălbatice şi obiceiurile din Transilvania, prin tururi în munţi, pe trasee împădurite şi aventuroase, dar şi prin întâlniri cu oamenii.

Paul White spune că dorinţa lor a fost nu doar de a le oferi clienţilor călătorii, ci şi posibilitatea de a se întâlni cu oamenii, de a intra în specificul locului. Şi clienţii din toată Europa s-au arătat încântaţi de turmele de oi pe care le întâlnesc pe câmp, de animalele sălbatice, de ospitalitatea oamenilor.

„Eu locuiesc în Ojdula şi am câţiva vecini la care îi duc pe clienţi şi le place la nebunie, pentru că văd porci, oi, capre, li se dă pălincă şi vin făcute în casă. Avem câţiva clienţi de la o revistă şi chiar au omorât o capră şi au gătit-o acolo, ospitalitatea oamenilor este fantastică şi nu găsim asta în Marea Britanie. Sigur, noi invităm la ceai, dar nu este la fel. Oamenii când pleacă mereu ne contactează şi spun de ospitalitate, mereu spun că s-au simţit foarte bine, îşi aduc aminte de Pişta bacsi, sunt încântaţi. Mulţi revin, dar în sezoane diferite. Avem câţiva care vin iarna, le place din cauza zăpezii, dar le place şi vara”, a spus Paul White.

Ceaiul englezesc se bea în pădure

Clienţii aduşi sunt în special din UK, iar cel mai popular tur este când vin cu maşinile proprii 4x4 şi Paul White însoţit de vărul lui, mecanic, care îi este partener, îi duc cu maşinile lor în Munţii Carpaţi, în tururi, unde campează în sălbăticie, sau stau în case de oaspeţi seara şi a doua zi o iau de la capăt.

„Mulţi vor în ultimul timp să stea în sălbăticie şi să se mişte din acel punct în altul, în Carpaţi”, a spus acesta.

La ospitalitatea şi sălbăticia naturală a Transilvaniei, White a adăugat şi un obicei de acasă: ceaiul. El povesteşte că pe traseele lor iau mereu pauze de ceai, întrucât conduc pe distanţe lungi şi este destul de greu să călătoreşti în acest fel la randament maxim. Astfel că, printre tufişuri, în pădure sau pe câmp, turiştii se opresc să ia pauza de ceai. Obiceiul le place mai ales clienţilor britanici, care se simt ca acasă, în schimb latinii sau germanii preferă uneori sticla cu apă.

Deocamdată, firma lui Paul White are două maşini Land Rover, înregistrate în Marea Britanie, şi se gândeşte să mai ia cu timpul maşini, însă nu prea multe întrucât spune că nu vrea să practice turism de masă şi preferă să menţină afacerea mai mică.

În traseele lor, ei colaborează uneori şi cu pădurarii locali, iar pentru a nu se rătăci se folosesc de GPS, care îi ajută să se menţină pe drumul bun. De asemenea, ei practică şi obiceiul de a curăţa locul în care campează sau iau masa în natură, uneori strângând şi gunoaiele lăsate de alţi turişti în urma lor.

Turişti „excentrici“

Cât despre turiştii care vin în asemenea excursii în Carpaţi, Paul White spune că sunt mulţi „excentrici“ care poposesc aici, precum şi companii care fac documentare despre viaţa în apropierea urşilor. El a amintit de doi clienţi care călătoreau cu Land Roverul din UK spre Australia, timp de doi ani, sau alţii care au mers în China şi au venit înapoi prin România.

În privinţa preţurilor, acestea variază în funcţie de pachetele oferite, spre exemplu pentru turiştii care vin cu maşinile lor şi sunt ghidaţi cu maşinile firmei, se percep 130 de lire pe zi, inclusiv TVA.

Anul acesta însă, Paul White spune că a fost destul de greu din cauza crizei economice, care a făcut ca mulţi britanici să rămână fără locuri de muncă şi să lase vacanţele şi aventura pe alt plan. De aceea, el a declarat că vor să se extindă spre piaţa din America, să nu se bazeze doar pe clienţii din Marea Britanie. În general, managerul firmei a spus că vor să menţină ţinta vorbitorilor de limba engleză, întrucât el nu cunoaşte limba română ci doar puţină maghiară.

Începând din toamnă, acest tip de turism de aventură va putea fi combinat şi cu proiectul „Transylvanian Wildlife Project“, prin care se vor amplasa camere ascunse pentru a surprinde animale sălbatice, împreună cu autorităţile locale se va face bilanţul urşilor, lupilor şi se vor monitoriza îndeaproape animalele.

Totodată, fotografi amatori şi profesionişti vor putea urmări fauna şi flora şi vor face poze, toate acestea în sprijinul dezvoltării turismului din zonă.

Paul White a venit prima dată în Covasna în anul 1994, în calitate de specialist medical, când împreună cu o echipă aducea provizii la Spitalul din Târgu-Secuiesc. La scurt timp după ce a plecat de aici, a simţit nevoia să se întoarcă şi în urma unor discuţii cu conducerea Spitalului a primit cazare şi masă gratuită în schimbul împărtăşirii experienţei sale medicale asistenţilor de aici. După şase luni, s-a stabilit în Ojdula, unde a lucrat împreună cu doi medici. Ulterior a mai lucrat câţiva ani în Germania şi Africa, şi s-a întors în cele din urmă pentru a-şi îndeplini visul de a trăi în Transilvania.

Acesta a făcut o prezentare a activităţii sale şi cu ocazia Zilelor Turismului Covăsnean, la conferinţa internaţională de la Reci, găzduită de conducerea Consiliului Judeţean.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.