Tompa Krisztián: „Aș dori să termin sezonul competițional cu o victorie și cu titlul național”
Tompa Krisztián, pilot de motocros cu 20 de ani de experiență la doar 24 de ani, își propune să încheie acest sezon competițional cu o victorie care să îi aducă și titlul național la clasa regină. După un parcurs plin de reușite, atât în Campionatul Național, cât și pe plan internațional, la Campionatul Est-European și Motocrosul Națiunilor, tânărul din Sfântu Gheorghe se află în fața ultimei provocări a anului, cu șanse mari să își atingă obiectivul de a deveni din nou campion. A trecut un an de la ultimul nostru interviu, așa că l-am invitat din nou pe Tompa Krisztián la o discuție. Află din interviul următor cum a evoluat cariera sa în motocros în acest sezon, ce provocări a întâmpinat și care este cea mai importantă lecție pe care a învățat-o din acest sport.
- Care a fost cel mai bun rezultat pe care l-ai obținut în acest sezon competițional? Cum te-ai simțit în acea cursă și ce ai făcut diferit pentru a ajunge la acel rezultat?
Anul acesta am avut câteva curse foarte frumoase. De exemplu, prima cursă din Campionatul Național la Balș, Craiova, pe un traseu foarte nisipos, ca pe plajă, unde m-am simțit foarte puternic și am câștigat ambele manșe. Sau, în a doua parte a sezonului, în Grecia, la Campionatul Est-European, unde iarăși am câștigat ambele manșe cu un avantaj destul de mare. Nu pot să uit nici de Motocrosul Națiunilor, unde am concurat cu cei mai buni din lume. Cu echipa României am reușit să obținem locul 29, fiind cel mai bine clasat din întreaga echipă. Ca pregătire, mă antrenam mai mult cu motorul.
- Ce urmează pentru tine în continuarea sezonului? Ai competiții importante în calendarul apropiat sau anumite obiective pe care îți dorești să le atingi până la finalul anului?
Mai am o cursă sezonul acesta la Ciolpani, care este finala Campionatului Național, unde am șanse bune de a câștiga campionatul la clasa regină. Din 6 manșe, am câștigat 4 și de două ori am venit pe locul 2. Aș dori să termin sezonul competițional cu o victorie și cu titlul național.
- Ai întâmpinat ceva diferit în acest sezon față de sezoanele anterioare, fie din punct de vedere al competiției, fie din punct de vedere tehnic?
Sezonul acesta a fost foarte similar cu cel de anul trecut. Am concurat în Campionatul Național al Ungariei și Est-European. Deosebirea a fost participarea în Motocrosul Națiunilor cu echipa României și pierderea a două etape din Campionatul Est-European din cauza sesiunii de licență la facultate.
- Care a fost cea mai dificilă cursă din acest sezon și cum ai reușit să o gestionezi?
Cred că cea mai dificilă cursă din acest sezon a fost săptămâna trecută la Târgu Mureș, unde am amintiri foarte neplăcute de anul trecut, când am avut o căzătură gravă. Totuși, am reușit să câștig etapa de acolo. Aș menționa și Motocrosul Națiunilor, unde atât traseul, cât și nivelul sportivilor au fost foarte ridicate, dar ne-am descurcat bine și ne-am atins țelul propus.
- Cum simți că te-ai dezvoltat ca pilot în acest sezon, comparativ cu anii anteriori?
Anul acesta am reușit să mă antrenez mai mult cu motorul și să fac puțin diferit antrenamentele, pe lângă motor. Mă bucur că am reușit să îmi dau seama de ce are nevoie corpul meu.
- Ai avut vreodată momente în carieră când ai vrut să renunți la motocros?
În 2023, la sfârșitul anului, am trecut prin câteva momente grele, începând cu o căzătură gravă la antrenament, unde mi-am rupt clavicula și am avut contuzie pulmonară. Mi-am revenit, dar la cursa din Târgu Mureș m-am lovit la cap, ceea ce mi-a influențat tot sezonul rămas. Am avut probleme cu concentrarea, dar din fericire mi-am revenit.
- Spuneai cândva că ai vrea să devii antrenor sau mentor pentru tinerii care doresc să urmeze această cale. Ai mai făcut ceva în acest sens?
Nu am, deocamdată, suficient timp pentru a deveni antrenor sau mentor, deoarece lucrez și eu zi de zi la firma noastră, iar antrenamentele mele îmi consumă foarte mult timp. Când am puțin timp, încerc să ajut și generația viitoare.
- Deci pe lângă cariera ta în motocros, ai și un loc de muncă. Cum reușești să îți gestionezi timpul între antrenamente, competiții și viața profesională?
Din fericire, locul de muncă este flexibil și pot să îmi gestionez timpul astfel încât să am vreme și pentru antrenamentele mele, cu și fără motor. Nu este ușor, dar dacă vrei să devii cineva în viață, trebuie să muncești mult. Când am sezonul competițional, pur și simplu lucrez, mă antrenez și apoi mă culc. Atât.
- Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o din sportul acesta?
Am învățat foarte multe din sportul, să zicem așa, profesional, dar cred că cel mai important ar fi: „Ce bagi în sac, aia scoți” și să nu te dai bătut.