SPORT 21 decembrie 2008

Tensiuni fără precedent

de Covasna Media | 764 vizualizări
Conducerea şi jucătoarele de la CSŞ LMK acuză Federaţia Română de Baschet pentru programul infernal pe care îl are echipa locală: 3 meciuri în 72 de ore, dintre care şi o deplasare în Italia.

Nu este prima oară când scriem despre programul infernal de jocuri al echipei de baschet CSS LMK din Sfântu Gheorghe doar că de această dată lucrurile au degenerat. Regulamentul federaţiei de baschet din România precizează că nicio echipă nu poate disputa două meciuri la o distanţă mai mică de 48 de ore şi totuşi, deciziile recente ale federaţiei române au părut străine de aceste prevederi.

Trei meciuri în 72 de ore!

CSŞ LMK a jucat joi seară în FIBA Eurocup pierzând cu 60 la 80 întâlnirea din deplasare cu italiencele. Încă înainte de plecarea în Italia, echipa din Sfântu Gheorghe a cerut să se ţină cont de data de desfăşurare a acestui meci, atunci când va programa următoarea întâlnire de campionat, cea cu Sportul Studenţesc Omnilogic Bucureşti. Acest meci a fost însă fixat pentru ziua de sâmbătă 20 decembrie, în condiţiile în care duminică 21 decembrie CSŞ LMK avea deja programat returul meciului de Cupa României cu Municipal Târgovişte. Echipa ...

Conducerea şi jucătoarele de la CSŞ LMK acuză Federaţia Română de Baschet pentru programul infernal pe care îl are echipa locală: 3 meciuri în 72 de ore, dintre care şi o deplasare în Italia.

Nu este prima oară când scriem despre programul infernal de jocuri al echipei de baschet CSS LMK din Sfântu Gheorghe doar că de această dată lucrurile au degenerat. Regulamentul federaţiei de baschet din România precizează că nicio echipă nu poate disputa două meciuri la o distanţă mai mică de 48 de ore şi totuşi, deciziile recente ale federaţiei române au părut străine de aceste prevederi.

Trei meciuri în 72 de ore!

CSŞ LMK a jucat joi seară în FIBA Eurocup pierzând cu 60 la 80 întâlnirea din deplasare cu italiencele. Încă înainte de plecarea în Italia, echipa din Sfântu Gheorghe a cerut să se ţină cont de data de desfăşurare a acestui meci, atunci când va programa următoarea întâlnire de campionat, cea cu Sportul Studenţesc Omnilogic Bucureşti. Acest meci a fost însă fixat pentru ziua de sâmbătă 20 decembrie, în condiţiile în care duminică 21 decembrie CSŞ LMK avea deja programat returul meciului de Cupa României cu Municipal Târgovişte. Echipa covăsneană ar fi trebuit conform acestui calendar să joace nu mai puţin de 3 meciuri în 72 de ore! Mai mult decât atât, problemele echipei noastre au continuat. Compania Alitalia a pierdut toate bagajele baschetbalistelor, astfel încât vineri seară la doar 14 ore de meciul cu Sportul Studenţesc, fetele s-au trezit fără echipament de joc. „Am fi putut face rost de un rând de maieuri şi şorturi chiar de la adversarele noastre, dar nu aveam încălţăminte, nu aveam genunchiere, glezniere, astfel încât invocând forţa majoră am hotărât să nu jucăm întâlnirea cu Sportul Studenţesc. Suntem jucătoare profesioniste, dacă am fi jucat fără tot echipamentul necesar am fi riscat enorm. Nu doar un meci, ci întreaga carieră. Accidentările pot fi fatale pentru un sportiv” a declarat pentru Observatorul de Covasna, lidera echipei Ildiko Vass. Janosi Ferenc, membru al echipei manageriale, ne-a declarat în exclusivitate: „Federaţia pare să omită faptul că echipa de baschet reprezintă totuşi România şi că în contextul în care calendarul competiţional este alcătuit de aşa manieră, nicio echipă din ţară nu va mai fi motivată ca din fonduri proprii să participe în cupele europene. Municipal Târgovişte, care a jucat la Istanbul, este în aceeaşi situaţie, au avut şi ele un program foarte greu! Indiferenţa federaţiei nu ajută pe nimeni”. Janosi mai explică de asemenea că înghesuirea meciurilor într-un interval foarte scurt pare de neînţeles câtă vreme între 21 decembrie şi 4 februarie şi apoi în toată perioadă mai – octombrie 2009 este pauză competiţională.

Înfrângere cu 20 la 0 şi niciun punct!

Deşi echipa adversă a acceptat o reprogramare a întâlnirii, pe site-ul federaţiei române de baschet meciul este trecut la această oră ca fiind pierdut la masa verde prin neprezentare, scor 20 la 0. O decizie va fi luată astăzi de biroul federal, care însă nu pare foarte sensibilizat de situaţia echipei covăsnene. Nu trebuie să fii foarte inteligent ca să-şi dai seama că problemele covăsnenelor s-au întâmplat şi din ”bunăvoinţa” federaţiei. Totuşi pare inacceptabil faptul că staff-ul echipei noastre nu a fost pregătit pentru o astfel de situaţie. Jucătoarele ar fi trebuit să abiă 10 rânduri de echipament complet, oricând la dispoziţie, nu să care până în Italia şi înapoi tot echipamentul şi să depindă de acesta. Dacă lucrurile ar fi stat aşa, staff-ul echipei ar fi avut timp suficient să aducă de la Sfântu Gheorghe un rând de echipament. Este o dovadă de lipsă de profesionalism care jigneşte în primul rând jucătoarele şi statutul lor de sportiv profesionist.

Comunicat... discutat

Pe site-ul echipei covăsnene, la secţiunea în limba maghiară, Rusz Istvan, membru al staff-ului managerial, a postat un comunicat, care nu este prezent pe secţiunile în celelalte limbi, în care acuză tratamentul acordat echipei din Sfântu Gheorghe de federaţie, considerând drept nesportivă atitudinea FRB. Unul dintre cele mai citite siteuri de internet cu profil de baschet din România, www.numaibaschet.ro, prezintă în detaliu povestea comunicatului dar îl şi atacă extrem de dur iscând numeroase discuţii pe forum: „Având în vedere că echipa CSŞ LMK Sfântu Gheorghe activează în Divizia A feminin din România şi ţinând cont de faptul că Sfântu Gheorghe este o localitate din România, ne-am dori ca pe viitor astfel de comunicate prezentate pe saitul oficial al clubului să fie publicate şi în limba oficială a ţării în care joacă această echipă” scrie www.numaibaschet.ro, într-un articol pealocuri răutăcios la adresa echipei din Sfântu Gheorghe. Articolul a iscat numeroase discuţii şi comentarii, care nu fac decât să crească tensiunea şi starea conflictuală din jurul echipei.

Probleme de sănătate!

Nu doar oboseala provocată de programul imposibil afectează rezultatele Sepsi Bc. Şase din cele zece jucătoare acuză o puternică răceală, Sharnee Zoll şi Ildiko Vass părând a acuza cele mai serioase probleme. „Din 10 jucătoare, 6 suntem răcite, am făcut rost de unde am putut de echipament şi venim să jucăm la Târgovişte, ca să se vadă că nu vrem conflicte ci un program decent de concurs” declara vădit afectată de situaţie Ildiko Vass, duminică la prânz. „Luni se discută situaţia noastră în biroul federal, fără să fim însă consultate, fără să putem să ne prezentăm pe larg punctul de vedere, aşa că orice decizie e posibilă” mai declara oarecum resemnată Vass.

Dani Şanta

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Vali, 22 decembrie 2008
D-nule/Dna tomita! Altii nu joaca 3 meciuri in 72 de ore. Daca ati observat e o incalcare a regulamentului Federatiei. Acest lucru trebuie acceptat dupa parerea d-voastra? Regulamentul unei citeste integral
tomita, 22 decembrie 2008
sigur ca da! parca vad ca daca echipa din Sfantu Gheorghe pica la coada clasamentului altii sunt de vina, iar scuza va fi discriminarea interetnica. Sigur! Altii de ce nu se plang, frate? Puneti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.